:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Броят на спецсъдиите ще е ясен до седмици

До две седмици Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да определи броя на специализираните наказателни съдии и прокурори, които ще се занимават с делата срещу организираната престъпност. Това става ясно от преходните и заключителните разпоредби на Закона за съдебната власт, приет скоростно в последните дни на м.г. За новите две съдилища - първа и втора инстанция, както и за спецобвинението няма да се разкриват нови щатни бройки, а ще бъдат трансформирани незаети.

Промените в съдебния закон бяха обнародвани и влязоха в сила във вторник. До два месеца ВСС трябва да назначи и шефовете на новите съдебни структури, а до 4 - и магистратите в тях. До месец правителството трябва да осигури и сгради. Спецсъдиите и прокурорите ще имат по-висок ранг от редовите си колеги, т.е. ще получават и по-високи заплати.

В ЗСВ бе записано и изискването членовете на ВСС да поискат допуск до класифицирана информация. Засега не е ясно дали някой от кадровиците ще го направи.



ЯВНО

Промените в закона въведоха и явно гласуване за съдебни шефове. Това означава, че изборът на председател на Софийския градски съд ще бъде с открит вот. За поста ще се състезават Величка Цанова, зам.-председател на СГС и и.д. шеф в момента, и съдиите Владимира Янева-Манолева, Мария Вранеску и Десислав Любомиров.
3
1104
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
05 Януари 2011 20:56
Аз пък си мисля, че все още няма определение що е това организирана престъпност. За да е организирана, тази престъпност логично би било да предположим, че е някаква организация, иначе не бива да има думичката организирана пред думичката престъпност. Доколкото си спомням в един брой на държавен вестник, бр.37 от 2000 г. беше изнесено същественото от престъпната дейност на една организация и според мен същата тази организация и членовете и би следвало да бъдат клиент на тези съдилища. също така според моите скромни разбирания, ако трима са се сговорили да вършат престъпление, то това е съучастие, може да има продбудители и помагачи, но не може да се нарече организирана престъпност. Това е обикновена битова престъпност да се открадне нещо, да се източи малко ДДС и прочее облаги по незаконен начин. Но когато се краде с различни ПМС, с предоставяне на просредничество на "наши" хора, с възлагане на обществени поръчки също на "наши хора", това вече е организирана престъпност, защото е организирана със своя си йерархия.
06 Януари 2011 08:56
Организирана престъпност е тази престъпност, която се е срастнала и се ползва с опеката на държавните институции, изпълнителната власт и политическите партии с цел незаконно забогатяване, оглавяване на правораздаването и невъзможността да и се потърси отговорност при нарушение на закона.Тук не става въпрос за отделни самосиндикални престъпници, а за цели негласни сдружения , действащи на принципите "Ти на мен и аз на теб", "Които много знае и не слуша е мъртав" и "Които не мълчи, ще умре".Това е! За това се създава специализираният съд.Вече никой не е застрахован от носенето на лична отговорност, защото ако в България нещата са излезнали извън контрол, то в Европа и САЩ си дават сметка, че това трябва да се прекрати.Разбира се, че и те си затваряха очите за много неща.Например за прерастналата престъпност на албанците в държавата Косово и бума на престъпността в посткомунистическите държави.С една дума всичко е политика и в крайна сметка престъпноста сега вече е излишна и пречи на новият световен ред.
06 Януари 2011 11:11
В ЗСВ бе записано и изискването членовете на ВСС да поискат допуск до класифицирана информация. Засега не е ясно дали някой от кадровиците ще го направи.

"Над мен е само Господ", както казваше покойния Татарчев. Така е, щом "независимия" ВСС умува дали да спази закона.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД