:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Военните си направили мини СПА център за 326 хил. лв.

Информациите за безразборното харчене на средства в Министерство на отбраната не спират.

Армията се е сдобила с мини СПА център (финландска сауна, инфрачервена кабина и две парни кабини) за 326 хил. лв. в хотел "Олимп" на Боровец. Това се казва в доклада ва Сметната палата, която е извършила одит на финансовото управление на бюджета на ИА "Социални дейности на МО". Проверката обхваща периода от 30 септември 2008 г. до 31 декември 2009 г. Агенцията е платила и невероятно висока цена от 495 000 лв. за изработване на подробен устройствен план и изготвяне на инвестиционен проект върху армейски имот във Варна.

Сметната палата е открила много скандални сделки и безконтролно харчене на пари. Платени са 60 лв. на квадрат за измазване на външна ограда. В друг случай има още по-необяснимо плащане - на 93 лв. за извозването на кубик строителни отпадъци.

Установена е лоша управленска практика, като при сключването на договори за почивки и екскурзии в чужбина не са обявявани обществени поръчки, въпреки че осигуряването на тази услуга попада в приложното поле на ЗОП. Изразходвани са значителни бюджетни средства по сключените договори за почивки и екскурзии в чужбина за лятото на 2009 г., чиято стойност после е завишена с близо 100 на сто, поради допълнителни групи почиващи. Разходването не е извършено при спазване на принципите за икономичност, ефективност и публичност, казват от Сметната палата.

Сключени са договори, поети са задължения и са извършвани разходи за строителство, доставки и услуги без утвърдени бюджетни средства за 2008 г. и 2009 г. В резултат на лоша бюджетна дисциплина е нарушено изискването за недопускане на поемане на задължения и извършване на разходи без утвърден лимит. От изпълнителите по договори за строителство и доставки са посочени сравнително високи стойности на някои единични цени без ДДС на отделни видове строително-монтажни работи и материали, както и на оборудване и обзавеждане, които са приети и изплатени.

Допуснато е разходи по един договор да се отчитат по два и повече различни подпараграфа през 2008 г. и през 2009 г.
9
1929
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
05 Януари 2011 19:41
Цялото Министерство на отбраната трябва да бъде закрито.
05 Януари 2011 19:42
България има нужда от силна армия, не от голямо министерство на отбраната!
05 Януари 2011 20:37
Бат Димо , да имаш силна войска - значи да имаш и самочувствие като държава, да отстояваш интересите си . Ама, от нас искат да слушкаме, да се навеждаме, да ни управляват дистанционно - затова не ни се полага. Оставили са ги да маршируват по празниците и ходят на сюрии в командировки - това е. Къде са онези офицери някога по Царя или войска , внушаващи респект . Та ако щеш и фатмака и ленчето от Татово време - войска имаше, с всичките и кусури . Сега - щели да ни помагат от НАТО, ако станело нещо . То хубаво , ама още помагат на гърците за Кипър......
05 Януари 2011 22:53
Имали бол пари - дали ги.
Бат Димо, не може така, сега сме в 21 век и в НАТО - трябва да има силно МО, пък войска - ако и колкото е възможно.
06 Януари 2011 03:03
Покажете масажистките, дееее!
06 Януари 2011 07:38
Тази информация я има в повечето медии, но така поднесени числата нищо не ми говорят, колко от читателите знаят цената на една финландска сауна, та до сравнят и да кажат: "А, това е скъпо, те са еди колко си лева, минали са се!" А защо 60 лева на квадрат да е скъпо за мазилка по външна ограда? Ми нали зависи каква е мазилката, сигурно не е обикновена варо-циментова, а някаква полимерна, оцветена и релефна. Що, с кал ли да мажат? Не, не казвам, че не е имало далаверка, ма обикновено информацията се поднася винаги тенденциозно - в един друг вестник коментират тези проблеми и отново припомнят розовите беемвета, но ги наричат "беемвета, които военните поискали да се боядисат от черни - в розови"
06 Януари 2011 08:34
Че е тенденциозна статийката е така.Нека малко и армията да живне малко.Да че е имало далавера е имало.Но нека и армията не само другите поданици на нашето отечество тези дето са от бялата крава да се облажат от съвременните благинки

06 Януари 2011 09:03
А между другото представяте ли си как се организира една обществена поръчка? Първо се залагат спецификациите на доставката - как си я представя поръчващия. Е, обикновено тогава се залагат възможно най-високите изисквания - ако е фенерче - да е удароустойчиво, влагоустойчиво, крушката да не изгаря и т. н., ако е дограма - да е възможно най-изолиращата, да е с най-сигурните панти и дръжки. Пък после се оказва, че на тези изисквания отговарят само най-скъпите фенерчета или дограма. И накрая идат медиите и пишат: "Военните с фенерчета по 50 лева!" и си викаш: "Леле, каква далавера са направили, че аз видях вчера на Илиянци фенерчета по 2, 50 лв!"
06 Януари 2011 11:02
А между другото представяте ли си как се организира една обществена поръчка?


A между другото, мога ли да Ви попитам защо се опитвате да пръснете мъглица върху твърденията в инфото? Всеки, имащ нещо общо със строителството, е наясно с практиката и съкровения смисъл на "обществените" поръчки там, как така Вие, претендиращ, че сте в занаята, нямате и представа?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД