:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Трима от кабинета на Борисов са били подслушвани

Шефът на митниците Ваньо Танов е записан да критикува вицепремиера Цветан Цветанов в разговори с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ваньо Танов говори срещу Цветан Цветанов и защитава митниците с ясното съзнание, че този разговор се записва.
Шефът на митниците Ваньо Танов, вицепремиерът Симеон Дянков и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов са били подслушвани от МВР, обяви вчера в. "Галерия". На записите гласовете звучат автентично - двата разговора са между Танов и Дянков, а третият - между Горанов и Танов. И тримата коментират в негативен план вътрешния министър Цветан Цветанов. Той е обвинен, че подвежда премиера Бойко Борисов, действа популистки и осигурява чадър над фирми, уличени в митнически нарушения.

И трите разговора са от май 2010 г., когато Цветанов обвини агенция "Митници", че не се справя с контрабандата. Танов тогава му отговори, че борбата с контрабандата е в правомощията на МВР "и само със силни оперативни мерки може да се стигне до организаторите на контрабандните канали". Финансовият министър защити митниците, а Борисов се дистанцира и заяви, че най-добре е митничарите и граничните полицаи да не се сдружават, а "да се дебнат".

"Трябва да се разбере дали записите на разговорите са "изтекли" от службите или от прокуратурата и ако това е така, не говори добре за когото и да било - било за службите, било за прокуратурата", коментира вчера пред агенция "Фокус" министър-председателят. Борисов обаче допусна и още по-тревожен вариант за държавата - "ако записите са правени със силите и възможностите на частни структури".

От МВР и прокуратурата не отговориха каква е разработката или делото, по което са подслушвани тримата, както и дали има съдебна санкция за използването на СРС-тата. Когато в края на миналата година бившият МВР шеф Румен Петков попита дали Танов е разработван, Цветанов отрече. А Борисов заяви, че всички трябва да бъдат подслушвани, докато са на власт.

Вчера Борисов отказа да коментира съдържанието на разговорите, защото "няма ясен източник на информацията". Министър Дянков отказа всякакъв коментар с аргумент, че финансовото министерство и приходните агенции се занимават със сериозни теми.



ЧАДЪР

Шефът на митниците Ваньо Танов обсъжда с финансовия министър общата среща при премиера след скандала през пролетта на м.г. , на която трябваше да присъстват ръководствата на МВР и МФ, но Дянков изненадващо не се яви. Той споделя огорчение от атаката срещу него и казва, че в основата на всичко стоят икономически интереси. "Целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам", смята Танов.

Танов посочва, че Цветанов е заплашвал бившия шеф на митница "Югозападна" Николай Шушков, който е издал актове за нарушения на голяма петролна рафинерия. От думите му се разбира още, че големи вериги за хранителни стоки са оказали натиск върху чиновниците в МФ да отпадне важен текст в наредбата за търговията с акцизни стоки - цигари, алкохол. Танов искаше да се запише, че търговски обекти, които занапред извършат акцизно нарушение, ще бъдат санкционирани с отнемане на лиценза за търговия на алкохол и цигари.

В разговорите се споменават имената на мощни компании като "ЛУКойл" и веригата магазини "Билла". Танов говори и за близки отношения между МВР шефа и представители на "Булгартабак".



ОТВРАЩЕНИЕ

"Нещата са отврат... Не ми се говори! Нямам нерви! Не може всичко да е толкоз популистко, толкоз тъпо и толкоз да няма нищо с действителността ... Пълна фалшификация! И заблуждава премиера...", гневи се митничар №1 по повод действията на Цветанов. С ясното съзнание, че е записван, Танов на няколко пъти подчертава, че работи за държавата, не е взел по нечестен път стотинка през живота си. Той недоволства, че вместо да разбива канали и да върши съществена работа по борбата със сивата икономика, МВР отчита дребни успехи, като ги рекламира като големи удари. "Не може аз да съм бил циркаджия 25 години и като ги гледам как се пускат неправилно по въжето, да не ми направи впечатление", коментира действията на антимафиотите Танов, който през целия си живот е бил в МВР.



ИНТРИГА

Танов разказва и за интригантска постановка, с която бе свален довереният му заместник в митниците Антони Странджев. Цветанов излъгал премиера, че Странджев се е срещал с Румен Петков и че едва ли не ръководството на митниците поддържа близки контакти с бившия министър. Истината била, че Петков изненадващо се обадил на зам.-директора Странджев и започнал да му се извинява и да обяснява, че има грехове към него. По времето, когато Петков бе вътрешен министър, Странджев работеше с Ваньо Танов в ГДБОП и бе пенсиониран. При сегашното отстраняване на Странджев е използвана разработка, която според Танов е създадена, за да бъде свален.



РАЗДОР

Зам. финансовият министър Владислав Горанов се опитва да внуши на Танов да си мълчи и да не отвръща на ударите на Цветанов по време на телевизионно интервю. Горанов открито се изказва срещу началника си Дянков. Първо определя неявяването му на общата среща при премиера като "тъпа" постъпка. После заявява, че Дянков е "загубил всякакъв авторитет пред премиера" и че "не работи достатъчно". Той успокоява Танов, че всъщност "мишената" на Цветанов е Дянков, защото двамата са се хванали "гуша за гуша".



ВЪПРОСИ

Още на 2 януари т.г. от "Ред, законност и справедливост" показаха, че са запознати с изтеклите вчера записи с поредица от въпроси към вътрешния министър. Те ще настояват за създаване на анкетна комисия във връзка с нерегламентираното подслушване. Един от въпросите към Цветанов е дали са подслушвани депутатите Искра Фидосова и Павел Димитров, докато оказват директен натиск върху Танов да назначи техни подставени лица за ръководители на митниците в Лом и Варна.
Снимка: Велислав Николов
В разговора Дянков подкрепя Танов, който се оплаква от Цветанов, и го насърчава да продължава да работи, за да се съберат приходите. На реплика, че Цветанов настройва премиера, Дянков отговаря: "Да де, но премиерът е умен, за разлика от него (от Цветанов - б. р.)".
28
2420
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
05 Януари 2011 19:30
Новината е, че премиерът е умен.
05 Януари 2011 20:02
"Нещата са отврат... Не ми се говори! Нямам нерви! Не може всичко да е толкоз популистко, толкоз тъпо и толкоз да няма нищо с действителността ... Пълна фалшификация! И заблуждава премиера...", гневи се митничар №1 по повод действията на Цветанов.

За тези думи заслужава паметник веднага....Дано поне да присъства на откриването му.
05 Януари 2011 20:03
‎"Който подслушване вади, от подслушване умира" (народна мъдрост)
05 Януари 2011 20:11
Сега Цветанов ще чете ли СРС-тата в парламента?
----------------------------------------- --------------------
Блогът на Генек
05 Януари 2011 22:26
С ясното съзнание, че е записван, Танов на няколко пъти подчертава, че работи за държавата, не е взел по нечестен път стотинка през живота си.
05 Януари 2011 22:31
СРС - та у нашенско станаха клонинг на Facebook & клю-клю.
Мисля, че Цветанов е позьор, но фактът, че тези записи са правени през май, а излизат сега говори, че са по-скоро атака срещу него. При всички случаи Танов е маша в нечии ръце, но явно и на него не му е лесно да си изпълнява задълженията под натиск отгоре и е позволил да го използват.
05 Януари 2011 22:48
Типични първосигнални реакции от Премиера - важното е как са изтекли записите, а не същността им.
И какво има да се проверява източника на информация, като Танов потвърди, че е водил трите разговора и стенограмите са верни?
Пак ще мажем като Цецовите къщи и "онези" докторски СРС-та.
То и тук резултата ще е като при тях, де.
05 Януари 2011 23:35
Васик!
Новината е че премиера е по - умен от Цветанов! Което не значи непременно че е умен. Да си по - умен от някой адски тъп може да значи че си по - малко тъп но не и умен!
Майтап де, не че смятам че Бойко е глупав, глупав човек едва ли би постигнал това което той постигна.
06 Януари 2011 00:05
Това изглежда като Танов сам да се е записвал, за да може по-късно да го тури на Цветанов. Лошо няма, да продължават в същия дух
06 Януари 2011 01:49
Че някой е записал разговорите на Танов е факт. Че е подслушван, обаче той и други не. Защото по всичко личи, че Танов сам си е записал разговорите, а сега и огласява три от тях.
06 Януари 2011 02:58
Премиерът е умен.

Ся, герберасите проумяха ли, че СРС са заплаха за националната сигурност? Мисля, че го крещях когато бат' Бабуин твърдеше, че всички трябва да бъдат подслушвани...

Я, пак да се застраховам... ПРЕМИЕРЪТ Е УМЕН!
06 Януари 2011 03:07
/:/ "Трима от кабинета на Борисов са били подслушвани"
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
Въпросът е: КОЙ ги е подслушвал?!
Подвъпрос: ЗАЩО ги е подслушвал?!
Страничен въпрос: законно ли ги е подсрушвал?!

06 Януари 2011 03:37
Когато имаш кадри с власт е задължително да бъдат подслушвани.Защото те могат да бъдат най големите престъпници.Нема да подслушвате Айшето и манго за да разберат на кого са откраднали туршията.
06 Януари 2011 03:55
Fantata,
правейки уговорката, че в случая с Танов едва ли става въпрос за СРС-та, то те са много хубаво нещо - изваждат българина от отренираната от тоталитаризма двойственост. Позициите имат нужда от открита защита, а не от мижитурстване. Ако искаш да живееш по начин, който искаш, то ще трябва да се бориш това да е и легалният начин и да го отстояваш, а не да не ти пука какви глупости се приемат, щото "все ще излъжем, ще се подмажем или минем между капките".
06 Януари 2011 08:11
Май проблемите се очертаха.
-внос на високоакцизни петролни продукти под други наименования
-фалшиви бандероли за алкохол
-цигари качак
А тези неща се внасят от големи фирми и Танов или Боко трябва да ги публикуват.
Другото в СРС - тата е пълнеж.
06 Януари 2011 08:35
Граждани не се вълнувайте, не се и надявайте, че нещо ще се промени към по-добро. Всичко това е само РАЗЧИСТВАНЕ НА СМЕТКИ МЕЖДУ МУТРИ. Единственият резултат - едни мутри ще загубят, други ще спечелят. Какво ни засяга това?
06 Януари 2011 09:18
Не искам да правя реклама, но след като политиката на Б.Б. е всеки да подслушва всеки потърсете на пазара заглушители...
http://spytech.bg/zaglushiteli/
06 Януари 2011 09:33
Сега се сещам, че преди време една жена на една спирка каза: От НАП са провалили съвместна проверка или ревизия (не се спомням точно) на "Лукойл" с митниците, като водеща фигура в този провал е бил Красимир Стефанов. За последния не са тайна добрите му отношения с Цветанов и героичната защита на източниците на доходите му.Проверката (ревизията) е била по искане на Танов.
Явно има два лагера, от една страна Дянков и Танов, относително честни и може би не дотам умни, а от другата Цветанов и Кр. Стефанов, взаимно покровителстващи се с кръга "Златев" (разбирай "Лукойл".
Лошото е, че в тази държава бизнес и политика са се забъркали в един странен престъпен бъркоч и оправия не дебне от никъде.
06 Януари 2011 09:41
Танов проблем ли има?Страхува ли се от нещо или е обиден че само той е подслушван?Явно не пасва нещо на групата та го изпитват.А той честен та честен!Света вода не напита.
06 Януари 2011 10:11
Трима от кабинета на Борисов са били подслушвани

Аз пък не спирам да се чудя, КАКВО СТРАННО ИМА В ТОВА, министри, магистрати, полицаи и тн. БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ да бъдат разследвани? А защо да не бъдат разследвани? Да не би министрите да са Богоизбрани, нещо повече от български гражданин, та да е незаконно разледването им?
Все още не мога да проумев всенародното възмущение- министри НЕ се разследват: народът е недоволен; Те биват разследвани: народът е ощe по-недоволен?!
06 Януари 2011 10:21
При нас отново е весело, валят досиета, СРС-та, информации, дезинформации и контрадезинформации... Ченгета, митничари, данъчни, министри, доносници... Народа слисано гледа, слуша и чете сеири, а кесията му изтънява ли, изтънява... Наздраве!
06 Януари 2011 10:34
Бирник , а пък на мене друга жена, пак на спирката, ми каза че там играе и един централен нападател който като ходи в Обзор все в един хелиос почива.та цвъкцвък нещо като параванче го играел(за баскетболистите от лукойлакадемик-прави се заслон , за да може играча(централния нападател) с топката да реализира кош)в сферата на горивата , той (ЦЦ)по си падал по цигарите и алкохола.ама ко да правиш слухове по спирките можеш ли им вярва, само очернят човека.
Консатацията на СД за премиера е вярна, той наистина е умен и има цялостен поглед.
06 Януари 2011 10:56
Борисов: Подслушвам всеки министър - да си знаят Не искам да се обичат, искам да се карат, да се мразят. Какво лошо има да бъде подслушван един вицепремиер? Всеки от висшите ешелони на властта периодично ще се подслушва и се подслушва и никой не трябва да се учудва от това.
Аз съм мнителен и искам да има контрол над всеки един министър, отсече Борисов. Според него дори по сигнал на публикация във вестник "службите трябва да слушат". Премиерът обясни, че не е нужно да се подслушва един министър когато бъде отстранен, а докато е действащ. Никой да не се учудва, че това ще бъде слушано, подчерта Борисов. Няма лични права на министри и зам.-министри - да си знаят, че ги слушаме, препоръча премиерът и добави, че всичко се прави по закон - с прокурорско разпореждане и разрешение на съдия.
06 Януари 2011 10:57
Борисов: "Между двамата вицепремиери Симеон Дянков и Цветан Цветанов е имало и има тежки противоречия за това колко трябва да се съкрати съставът на МВР, колко пари допълнително трябва да се отделят за МВР или да се вземат. „Ние сме водили спор на много висок тон с тримата по тези теми и всеки е отстоявал своите аргументи. Дянков се ползва с моето доверие. В митниците – Странджев и компания не се ползваха с моето доверие и затова бяха отстранени. Танов се ползва с моето доверие, Цветанов се ползва – аз не искам от тях да се обичат, искам да са скарани, да се мразят – за да е сигурно, че никой никъде от тях не може да покровителства нищо, защото така ще се издадат – най-елементарно погледнато. Вчера Танов беше при мен два часа и ми отчете кои фирми е ударил. Те не са 2-3, те са 20-30, затова го мразят. Аз затова го държа, защото удря фирмите.
Опозицията знае, че аз съм готов да направя избори веднага. Затова пускат информации от сорта - той не знае той не е разбрал. Те знаят, че изборите са изгодни за мен днес, но не са за България. Те знаят, че ще ги спечеля, ако са сега, с толкова, че в парламента няма да могат да мръднат - правителството би имало мощна подкрепа."
06 Януари 2011 13:09
Държавата отива от депутатковина към путьовина. Тоя, принципният бабуин с подслушването, що не каже нещо за имотите на Цвъчко, а мълчи като комунист?
06 Януари 2011 13:40
Тоя, принципният бабуин с подслушването, що не каже нещо за имотите на Цвъчко, а мълчи като комунист?

А кога ще попитате за имотите на Тато ви Доган? И защо не се мятахте като тигри през последните 8 години?
06 Януари 2011 14:24
Въпросите, повдигнати от Фантата и Капитанот са основателни и не си противоречат.
06 Януари 2011 14:55
Абе, аз гледах осем години наред един вентилтор да се върти - пък то било Капитанот да скача срещу властта...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД