:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Търсенето на източника на хепатит мина в криминалната сфера

Стефан Константинов
"Това е малко въпрос на детективска работа - да се разбере какво се е случило. Общо взето всичко е под контрол", обяви здравният министър Стефан Константинов по повод епидемията от хепатит А в Стара Загора и неуспешните опити на санитарните власти да открият откъде е започнала заразата.

"Хората, които сега идват болни, са се заразили преди месец, месец и половина. Поради каква причина е станало - дали са яли или са пили нещо общо - това е въпрос на проверки. Дадени са насоки на здравната инспекция какво да се прави, защото това в крайна сметка е въпрос на хигиена. Малко като че ли повече се драматизира въпросът. Ако е някакво заболяване като грип, като има колективи, които се събират, и се предава, да, ние обявяваме епидемия и казваме - оттук насетне спираме женски консултации, спираме детски консултации. Тук въпросът не е такъв. Става въпрос за заразявания, има някаква цикличност. Ясно е, че са много заболелите, но не е някакъв драматизъм. Дори някои не е задължително да бъдат хоспитализирани", посочи министърът.

Шефът на епидемичния отдел в МЗ Ангел Кунчев пък се насочи към храната като евентуален източник на заразата. "Консумират се толкова много напитки и храни и е достатъчно един несъзнателен работник да замърси храна, за да зарази поне сто души на ден", каза той пред БНТ. Болните обаче са се заразили преди месец и половина и е трудно сега да си спомнят какво и къде са яли тогава.

"Категорични сме, че не става въпрос за замърсяване на водата във водопроводната мрежа или за хляб. Хлябът няма как да бъде фактор за предаване на това заболяване", заяви Кунчев. "Няма как да е случайно, че повече от половината от заразените са мъже между 20 и 40 години", допълни той.

Междувременно болницата в Стара Загора прие нови 13 болни от хепатит и изписа 10 вече излекувани.



СИМПТОМИ

Част от първите симптоми на хепатит А доста приличат на тези на грип - температура, отпадналост и лесна уморяемост, болки в мускулите и ставите, гадене и евентуално повръщане, болезненост в горната част на корема, възможен кожен обрив и диария. Типичното за болестта - пожълтяването на кожата и очите, се появява няколко дни след това, затова и първоначално лекарят може да установи дали се касае за хепатит с изследване на нивото на билирубин в урината или кръвта. Заради по-високата му концентрация той прави урината тъмна, а изпражненията - светли, което е и друг по-характерен симптом на хепатита. Именно на повишената концентрация на билирубин се дължи и жълтото оцветяване на кожата и очите.
3
1643
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
05 Януари 2011 20:00
Трябва да се заздрави санитарния контрол на близката до този район , външна граница . Нищо чудно , някой да изпитва ефективността на санитарната политика в ЕС ...
06 Януари 2011 10:16
Ето пак се оказа че МВР е виновно и в частност министър Цветанов, защото не е успял навреме да разкрие и разобличи епидемията от хепатит А
Да живеят българските доктори
06 Януари 2011 11:20
Всичко е под контрол. В крайна сметка това е въпрос на здравна хигиена.
Всички сте големи умници. Цървули къскети и киФтета
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД