:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Родилките ще плащат по-малко за избор на екип

При евтините клинични пътеки посочването на специалисти от пациента ще струва максимум 350 лв.
СНИМКА: БГНЕС
При най-скъпите операции изборът на екип ще се плаща максимум 950 лв.
Изборът на лекарски екип в болниците ще поевтинее чувствително за голяма част от клиничните пътеки. Занапред всички болници ще бъдат длъжни да се съобразяват с фиксирани максимални цени за предоставяне на услугата, като при някои интервенции допустимите суми ще са в пъти по-ниски от сегашните ценоразписи на лечебните заведения. Новите правила, които целят да подобрят достъпа до медицински услуги, бяха одобрени вчера с постановление на кабинета.

Доплащането за избор на лекар или екип занапред ще зависи от стойността на клиничната пътека. За пътеки до 500 лв. изборът на лекар може да струва максимум 250 лв. (до 50%), а на екип - 350 лв. (до 75%). В тази група попада и клиничната пътека за раждане, при която услугата "избор на екип" се ползва масово. В момента цените за избор на екип при раждане в София са два-три пъти по-скъпи. В Майчин дом тарифата е от 500 до 650 лв., в Шейново - 900-950 лв. 250-350 лв. ще е максимумът за избор на лекар или екип при клинични пътеки като операция на сливици, отстраняване на катаракта и др. Покрай случая с починалото дете след вадене на сливици в ИСУЛ се разбра, че там например за избор на екип при тази манипулация сега се плащат 200 лв.

Много сериозно ще е намалението за избор на лекар или екип при скъпи операции, с цена на клиничната пътека над 2000 лв., като например операциите на черва и кардиохирургията. Според новия таван при избор на екип за такива интервенции ще се плаща максимум 950 лв., а само за лекар - до 700 лв. В момента регламент за определянето на тези цени няма и лечебните заведения сами решават колко да събират от пациентите. На някои места сумите стигат до 10 000, а услугата се предлага дори и ако екипът е един-единствен и реален избор няма. За да се избегнат тези случаи, предлагането на избор на екип, когато той е само един, изрично се забранява. Забранява се и избор на лекар, който да следи цялостния престой на пациента, а услугата се допуска само за конкретни интервенции.

Според здравното министерство фиксирането на максимални цени не е намеса в ценообразуването, а мярка, която наистина ще гарантира съществуващия на хартия достъп до медицински услуги. Мярката обаче вече предизвика скептични коментари, че лечебните заведения ще намерят начин да съберат своето.

РЕГЛАМЕНТ

"Всеки пациент трябва да е запознат с тези цени, ако иска да се възползва от избора на екип. Той ще подписва заявление, което ще се съхранява в електронен дневник в болницата, а информацията ще се праща в районните центрове по здравеопазване на всеки три месеца", обясни здравният министър Стефан Константинов. Така според МЗ ще има контрол върху постъпленията на болниците, а пациентите също може да сигнализират за злоупотреби.
3
3194
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
06 Януари 2011 10:52
А ако не си избереш екип, патоанатома ли ти остава единствената алтернатива?
06 Януари 2011 14:48
Не, anarhia, и той ще е по избор!
Сега мъдруват за тавана на тарифата!
06 Януари 2011 16:45
След това долно узаконяване на кражбата и рекета ще видите какво ще стане. Те и сега си рекетираха болните, въпреки, че знаеха , че е незаконно. А сега всички ще са поставени на колене да им плащат за недоразумението "избор на екип". Подозирам, че ще има доста дела срещу болници и срещу българия на ниво Страсбург поради анитиконституционния закон. Но ще се радвам ако има и лично срещу недоразумението министър на здравеопазването. Той явно е свикнал на такива кражби и рекет в ежедневната си практика, защото още в началото се изцепи, че лекарите и болниците с право си надписвали услуги и пътечки, които не са извършили понеже виждате ли не им стигали парите .
ХАХАХА.......Е*А ТИ ЛОГИКАТА....ЦИГАНОРИН...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД