:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,541,104
Активни 158
Страници 15,895
За един ден 1,302,066

БСП се измъква с евтини, но масови социални мерки

Соцпартията вдига с малко заплати, майчински и детски. Ще изпълни щедрите си предизборни обещания през 2007 г.
БСП няма да започне още от догодина да изпълнява стриктно щедрите си социални обещания отпреди изборите. Но прави опит с бюджет 2006 да подходи най-ефективно - с най-малко средства да стигне до най-широк кръг хора.Парите за майчинството ще станат 160 лв. от 1 януари 2006 г., колкото ще бъде и минималната работна заплата, обяви зам.-шефът на БСП Димитър Дъбов след заседание на изпълнителното бюро на БСП вчера. На него бе обсъдена макрорамката на бюджет 2006. В момента майчинските са 130 лв. Те се вземат до навършването на 2 г. на детето. Майките вземат 90% от заплатата си само 3,5 месеца - 45 дни преди раждането и 90 след това.

За първо и второ дете майчинските ще са 160 лв., а за трето и всяко следващо - по 140 лв. Дъбов отрече мерките да са свързани с това, че най-многодетни са ромските семейства. Но даде като пример факта, че през 1994 г. в едно ромско семейство е имало средно 4,5 деца, а 10 години по-късно - 6,5 деца. В същото време при българските и турските семейства продължава тенденцията за отрицателен прираст.

Детските надбавки ще станат минимум 18 лв. за първо и трето дете и 22 лв. за второ дете. Пред МВФ кабинетът ще настоява за повече - 20 лв. за първо и трето дете и 25 лв. за второ. Сега детските са 18 лв. независимо от броя на децата. Получават ги родителите на 1 150 000 деца. Семействата на още 400 000 се водят богати и нямат право на помощта.

По груби сметки на "Сега" за увеличените майчински в бюджета за догодина ще трябват около 18 млн. лв. в повече от тазгодишния. За детски - още около 30 млн. лв. Целият букет от социални идеи на министър Масларова, който очевидно ще бъде силно орязан, по сметки на социалното министерство възлизаше на 500 млн. лв.

От 1 януари 2006 г. държавата ще поеме средно 1/3 от издръжката на деца в детските градини и яслите. Ще я покрива на 100% за социално слабите семейства.

Предвижда се и ръст на бюджетните заплати и пенсиите средно с минимум 5%. Според Дъбов премиерът Станишев е поръчал на финансовия министър Орешарски да се направи всичко възможно това увеличение да е по-голямо.

Управляващите предвиждат и 10% съкращаване на администрацията. Това няма да засегне лекари, учители и културни дейци, които са на бюджетна издръжка, а е насочено предимно към чиновниците от дублиращи се структури. Според левицата за 4-годишния период на миналия мандат на правителството в държавната администрация са назначени нови 26 000 души.

В същото време обаче новият коалиционен кабинет създава министерство на администрацията с около 200 щата - преди имаше само министър. Настоящият титуляр Николай Василев обяви вчера, че подкрепя идеята за 10%-но съкращаване на чиновниците.

Според БСП парите от увеличените акцизи на цигари, алкохол и горива, които ще възлизат на около 260 млн. лв., ще отиват предимно за пенсии и здравеопазване. Дъбов отново припомни, че правителството има намерение да намали осигурителната тежест с 5%, а необлагаемият минимум да стане 180 лв.

БСП призна, че не може да изпълни всички поети ангажименти с бюджет 2006, тъй като късно е започнала неговата подготовка и няма време за промяна на философията му. Социалистите обещаха с бюджета за 2007 г. да наваксат с обещанията. Едва тогава ще бъде изпълнен и ангажиментът на левицата за нулева ставка при реинвестиция.РЕАКЦИИ

Христина Христова, депутат от НДСВ и бивш социален министър:

Не съм привърженик на идеята детските добавки да са различни според това дали детето е първо или второ, коментира депутатът от НДСВ. Майчинските трябва да са значително по-високи за работещите жени и да зависят от осигурителния им принос. В коалиционното споразумение между БСП, НДСВ и ДПС е записано всички родители, независимо от доходите си, да получават детски надбавки.Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа":

Част от предложенията звучат доста добре, но за първи път чувам, че ще има 10% съкращения в администрацията. Нужни са преговори със синдикатите, защото трябва да е ясна причината и условията, по които това ще става. Иначе може да се стигне и до стачка. Увеличението на бюджетните заплати с 5% е крайно недостатъчно.Дикран Тебеян, зам.-председател на Българската стопанска камара:

През последните няколко години администрацията беше доста раздута, правилно е тя да се намали. Намаляването на осигуровките с 5% не може да доведе до скокообразен ръст на заплатите в частния сектор, защото тепърва бизнесът ще има много разходи заради поскъпването на горивата, тока, акцизите, подобряването на условията на труда и екоизискванията на ЕС. Както всяка година, така и следващата средната заплата в частния сектор ще нарасне с не повече от 3-4% над равнището на инфлацията.
92
1390
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
92
 Видими 
11 Октомври 2005 23:26
Можело да стачкуват чиновниците Интересно как - може би по време на стачката ще работят нещо - да се отличава от ежедневието им.

_____________________
Кой ми изяде закуската?
12 Октомври 2005 00:06
Парите за майчинство трябва да са в пряка връзка с образованието и с доходите - същото и за детските...
Раздаване на пари без ясни критерии, както и липсата на стриктен контрол за изразходването им в полза на децата и осигуряването на нормални условия за живот, възпитание и образование води до безконтролно размножаване на едно малцинство, което с нищо не допринася за добруването на обществото...
12 Октомври 2005 00:43
Бесепарски шменти-капели. Откъде ще вземат парите? Ще ги напечатат може би...
12 Октомври 2005 03:08
Ще сравнявам с Виденовото правителство. Той надуваше балона. Накрая балона се спука, инфлация 300%, банките фалираха. Сега какво ли се готви.... Със сигурност не е пуйка......
12 Октомври 2005 07:51
Мойто скромно мнение е, че БСП не се "измъква", а затъва-а-а.Лошо е обаче когато е в началото на блатото и няма шансове да го преминеш.
12 Октомври 2005 08:11
Гъндовска , лъжеш като циганка . БСП от никъде не се измъква. След споразумението на управляващата коалицияq от социалната програмата на БСП не остана нищо. На практика това са социалните обещания на НДСВ, които никой не си е и помислял да изпълнява, тъй като загубата им на изборите беше предрешена. Това е ясно на всички . По интересно е каква е цената за отказа на БСП от предизборните си обещания. Втори мандат на Първанов ли ?. Президентска република ли ?. Или един седемгодишен президентски мандат ?.
12 Октомври 2005 08:22
Ако приемем, че във форума на СЕГА се изразяват обективно мнението на средно интелигентният българин, то положението е страшно!
Страната върви от зле към по-зле, а хората говорят за имагинерен комунизъм и образно казано "гонят Михаля", като причина за хала си.
Но тези, които имат ясни цели в България, макар и да са външни сили, те си ги постигат!
1) Почти никой от форумците не отбелязва, че България вече се намира като материален статус на населението си сигурно между последните 20 държави в света.
2) Оказа се, че БСП е станала дясна партия и представя в момента най-антисоциалният бюджет за последните 12 години. Левите партии, които останаха са маргинални и без никакво национално значение.
Силни ляви партии или изобщо няма такива само в най-бедните страни в света. Такива страни се управляват от правителства съставени от богаташката класа на страната, които симпатизират на хегемона държава в съответният регион! Това е България в момента и ще се развива в тази насока!
12 Октомври 2005 08:41
Хубави идеи, но за сетен път те са за отклоняване на вниманието от истинските проблеми.Първата цел на БСП за сега е и четвъртият по ранг властник в България - кмета на София да е червен, а пък щедри обещания ще се дават, докато отново не дойде "зимата на нашето недоволство".Популизмът винаги е бил изпитано оръжие на червените и те няма да се откажат лесно от него.
12 Октомври 2005 08:58
Е с какви други мерки очаквахте да се измъкне БСП? Чалга everywhere, чалга forever. Евтини политици прекарват евтино евтиния си електорат, ръгай дружина, Мара вече не е к.рва.
12 Октомври 2005 09:03
Положението не е толкова смарангясано другари, стига сте ревали.
12 Октомври 2005 09:03
БСП все изпъква с евтини, но масови социални мерки
12 Октомври 2005 09:39
Като чета, че се “Предвижда се и ръст на бюджетните заплати и пенсиите средно с минимум 5%” много ме смущава това “средно увеличение “ за пенсионерите. На практика това означава, че на едни пенсионери пенсиите ще се увеличат с по-голям процент, а на други с по-малък, че да се получи средно 5 %. Докато за един чиновник критерий за увеличаването на заплатата му може и трябва да бъде ефективността от неговата работа, то за пенсионерите какъв е критерият?? С какво един пенсионер е по-лош от друг, че да получи по-малко увеличение на пенсията?? С нищо. Все си е пенсионер.
Та се сещам за един стар виц. На пзара продават луканка.На етикета е написано “Състав – 50 % говеждо и 50 % славейчета”.Един куповач пита продавача “Ей, къде намери толкова славейчета, та направи луканката 50 на 50 %?” Продавачът отговорил “Ами лесно – сложих половин теле и половин славейче”
12 Октомври 2005 09:41
БСП няма да остане на власт до 2007г. Или ако това случайно стане то Българите ще са в челната ТОП-10-ИДИОТИ класация в Света.

Не разгоните ли сегашната и бивша пасмина, лошо ви се пише и то ви се пише "главни букви" ...
12 Октомври 2005 09:43
И Христина Кифлата сега да не се бие в гърдите и да дава акъл, защото точно по време на управлението на НДСВ, когато тя беше заместник министър, а след това и министър на труда и социалната политика се въведе подоходния критерии за отпускане на семейните помощи за деца.То само това да й бяха поразиите, които направи...
12 Октомври 2005 09:52
Докога парите за майчинство ще се дават поравно за всички? 45 дни и 90 след раждането ми се виждат абсолютно недостатъчни. Категорично съм против парите, които държавата ми взима всеки месец за "майчинство", както и тези на съпруга ми, да отиват при ромки, които пръста си не мърдат за нищо и дават на държавата само гласоподаватели.
12 Октомври 2005 09:52
Hifor:чо ти си много "информиран" бе чадо?
Изглеждаш познаваш само англосаксонския модел( САЩ и Англия ), от Европа хал хабер си нямаш?
В развитите демократични модели на Европа, политиците въобще нямат икономическа основа и въобще не изразяват някакви икономически лобита или групировки.
Шведският министър председател притежава само един апартамент в Стокхолм и едно семейство от 5 човека
Българинът продължава да бъде неинформиран какво и как става в Европа, както и, че обществено-социалните и политически системи на САЩ и Европа вече коренно се различават и вървят към все по-голямо разделение и противопоставяне.
От Европа и развиващите се процеси в нея, българинът продължава да си няма и представа. Ето защо се раждат и кълнят антиевропейски мнения и антипатии, родени от незнанието и лаичеството !


Редактирано от - antiyuppie на 12/10/2005 г/ 09:55:44

12 Октомври 2005 09:54
Ма кой се е надявал БСП да води лява политика. И тез "мерки" са леви, защото преди това дойдоха големите "десни марни" с акцизите. И дали всички тези ще издържат при преговорите със Световната банка?
А умни хора са казали, че икономическата политика не е дясна или лява, а целесъжбразна или не. И Шрьодер е "ляв" политик и за управлението си проведе най-дясната реформа в най-новата история на Германия, а "десният" му предшественик Кол даде на немците най-социалните придобивки. Самоче се промениха икономическите условия и всеки скача според икономическата тояга.
12 Октомври 2005 10:03
"Но даде като пример факта, че през 1994 г. в едно ромско семейство е имало средно 4, 5 деца, а 10 години по-късно 6, 5 деца..."
Добре - това е проблем. Не защото са с по-мургав цвят на кожата, а защото остават масово неграмотни, без никаква квалификация и съответно - възможност да си намерят що-годи свястна работа, да не говорим за социалната среда, която превръща тези деца в престъпници или абсолютно декласирани елементи. Които са твърдо убедени, не без помощта на политици и "правозащитници", че държавата /т.е. всички останали граждани - българи, турци и т.н./ им е вечно длъжна за всичко. Тази социална бомба със закъснител вече цъка, ако държавата продължава да дреме - ще стане расова и ще гръмне...
А сладурите от БСП - виж ги! Щели да им дават по 20 лв. по-малко за децата след второто. Сигурно това ще спре циганите да раждат и ще ги направи по-отговорни за отрочетата им.
12 Октомври 2005 10:25
Нищо ново - Тодор Живков е казвал "Да позлатим третото дете". Т.е. за първо дете ~40 лв, за второ, 70, за трето 100, ...но за 4-то - 40, за 5-то 40 и т.н. Така циганите няма да се произвеждат в името на парите.
12 Октомври 2005 10:32
...ако българските политици гледат националните интереси а не собствените си то логиката изискава дори и с риск това да изглежда дискриминационно, за циганската демографска експанзия да се въведат по строги мерки.....те циганите много полза от тях няма само се развъждат като прасета и лежат на гърба на държавата тоест на останалото население....
Те добре са го казали в миналото.... ЧОВЕК НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ВЯРА НА ПОЛИТИЦИТЕ И НА ЖЕНИТЕ ......
....без каквито и да било предубеждения...
12 Октомври 2005 10:34
Братя Аркадий и Борис,
мисля, че това е правилен подход. Но само той не стига. Тревожи ме това, че този проблем упорито се заобикаля от почти всички партии и особено от управляващите. А който го повдигне, веднага получава етикетът "расист", "фашист" и т.н. Като че ли не е в интерес на самите цигани да имат реален шанс да "се интегрират" и децата им да не живеят в мизерия, изхранвайки се с просия, проституция и дребни , но масови кражби...
12 Октомври 2005 10:43
Христина Христова, депутат от НДСВ и бивш социален министър:
Не съм привърженик на идеята детските добавки да са различни според това дали детето е първо или второ, коментира депутатът от НДСВ. Майчинските трябва да са значително по-високи за работещите жени и да зависят от осигурителния им принос. В коалиционното споразумение между БСП, НДСВ и ДПС е записано всички родители, независимо от доходите си, да получават детски надбавки.

Защо спа досега и не направи нищо по въпроса?
Тъй като работя в София и заплатата ми се оказва над-необходимия минимум се очертава да не получавам детски, но това е бял кахър с 18 лв няма да стана по-богата. Проблемът е, че никой не се интересува, че сме младо семейство и живеем на свободен наем и че необзаведено двустайно жилище струва 200EUR. Цените в София (поне за тях имам наблюдение) са безбожни. В момента можем да си позволим това жилище, защото и двамата със съпруга ми работим, но като изляза в майчински и като започна да получавам големите суми от 160лв. направо не ми се мисли как ще оцеляваме. Обидното е, че съм загубила 23 години от живота си да уча, да се специализирам, понатрупах стаж няколко години и сега когато се реших да имам дете държавата ми се подиграва. Точно така - за неграмотна циганка 160лв са спасение, но за мен са подигравка, защото не мога да си платя с тези пари нито сметките, нито наема, да не говорим за транспортните разходи в рамките на месец. След като държавата ми обира 25% от приходите във вид на данъци така ли не можаха да измислят по-справедливо разпределяне на помощите за майчинство? След като внасям повече от 160лв на месец във вид на данъци не е ли редно да се преразгледа социалната политика на БГ.
От години се убеждавам, че България е страна, която не мисли за младите хора, която подтиква младите към емиграция и не мисли за децата си. ОБИДЕНА съм от отношението на социалното министерство и съм с единят крак вече извън страната. Не искам да си раждам и отглеждам децата си в тази Циганска държава. Тук само ако си циганин ти се търсят и измислят все нови и нови права. Като циганин не си длъжен и да работиш, защото има малоумници като нас, които блъскат от сутрин до мрак, плащат си до стотинка данъците и с нашите пари живеят търтеите на държавата.
БГ простотии. Съжалявам, че не емигрирах по-рано. Но все се надявах, че БГ управниците ще се цивилизоват и ще се очовечат...
12 Октомври 2005 10:45
Значи доходите мое и да не са приоритет от догодина, ма АВАНСОВОТО увеличаване на акцизите, което никой не ни го иска, е приоритет ли?
Преди колко години увеличиха АВАНСОВО ЛЕКАРСТВАТА и колко народ измре благодарение на таа далновидна мерка?
А що не опитате се пак с ДДТ?
.
А за нещастницата Христова и останалите философи-парите покрай майчинството се дават в името на бъдещото поколение, а не в името на майките, нещо объркахте пак конците. Мислете бе! Парите се дават заради детето, а не заради образованието на майката.
.
Философи. Дървени.

_______________________
Държавата изеде суверена
12 Октомври 2005 10:50
Интересно дали и след този пореден "очертаващо-се-успешен" мандат на БСП/НДСВ и ДПС ще има такива, които ще гласуват за тях??? Разбирам тези, които лично се облагодетелстват от това управление, но останалите на какво разчитат? Че ще се върне бай-Тошовото време??? Наивници, да не кажа глуп... За съжаление мнозинството от хората, които избраха това управление са такива. ХАК ВИ Е! Дано да ви докарат поредната Станишево-Кобурготска-Доганова зима!
12 Октомври 2005 11:11
Пари на ръка на циганите-не и не! Ако ще да е народила катун от цинганета!
Да се влагат в , кухни, дрехи, памперси, лекарства и.т.н. Защото Асан взима парите, изпива ги и прави малки Асанчета. Айшето като неще-бой яде! Но дори и това е е малко съмнително поради две причини:1. От тези т.н.помощи ще се краде както винаги се е крало!2.Циганите ще ги продават-както винаги са правили.
12 Октомври 2005 11:15
Трябва преди да получиш детски надбавки да представиш свидетелство за цвят на кожата и за расова чистота. Нъл тъй, колеги?
12 Октомври 2005 11:50
Кърлежи!
12 Октомври 2005 11:51
кис-кис ... за бсп през 2007 ще си приказваме като за сдс днес ... :-))
12 Октомври 2005 12:02
Неверни,
иронията няма да помогне. Дори и твоето мнение обаче показва едно. Крайно време е за нов модел в т.нар."социална политика" и то - свързан с "етническата интеграция". Хич не си правя илюзии, че може да стане бързо и лесно, но това не е оправдание да ни залъгват с половинчати мерки и измислени "интеграционни програми" от които реална полза - никаква. Освен забогатяването на някои функционери, фондации и "правозащитници".
12 Октомври 2005 12:38
Дайте да гледаме истината в очите, да не го свиваме проблема само до циганите. Преди изборите най-нагло обещаваха точно това, което електората им най-много жадуваше да чуе - завръщането на цоциализъма от времето на бай ви Тодар. А сега още по-нагло викат - ама как, цоциализъм?! да не сте се объркали - нивгъш и но пасаран, другари! От тях по-безпардонен е само До'ан ефенди. Абе личи си школата, от далече си личи.
12 Октомври 2005 12:38
Пиво, пуйчица най-добре върви с кестени или ориз, а Станишевчо - с оставка Не ми се реди пак на 2часови опашки за хляб...
12 Октомври 2005 12:44
Вместо със семейното подоходно облагане да се стимулира отговорното родителство, пак раздаване пари на калпак...
Амба е абсолютно права. Лишават "богатите" родители (които плащат и най-високи данъци) от помощи за деца за да стимулират непродуктивните слоеве от обществото...
12 Октомври 2005 13:07
Аз бих перефразирал заглавието.Трябва да се вземат мерки, социално евтината БСП да я измъкнем масово извън политическото пространство барабар с турските си вересии. Тогава доста от проблемите ще отпаднат.
12 Октомври 2005 13:08
Значи сега, аз, работещата българка, дето винаги съм се осигурявала и ще раждам трето дете, нещо съм наказана, понеже ромките раждали по много!!! Ей на това му се вика поощряване на раждаемостта!
12 Октомври 2005 13:11
Щом си работеща българка, която дава повече на държавата, отколкото получава от нея, вероятно не те смятат за потенциален електорат на БСП. Затова ще продължиш да си пренебрегната за сметка на пенсионери, безработни, дребни чиновници и цигани.

_____________________
Кой ми изяде закуската?
12 Октомври 2005 13:19
АМБА, в америца 25 процента от жените на 33 годишна възраст не са раждали, защото изграждат кариера. и ти вместо сега да раждаш , поработи, събери с и пари и тогава създаваи дете. никои не ти е длъжен да мисли за теб и за детето ти. откъде ще ти вземат пари, от работещите мъже ли? за издръжка на твоето дете и на теб ли? откъде накъде? ти ще преспиваш ли с тези работещи мъже? не, нали, само с мъжа си . значи само тои да изпита сексуално удоволствие, а тези, които ще ти издържат детето-не. бреи че си хитра! големи нахалници сте това българите !
12 Октомври 2005 13:20
Да, семейното подоходно облагане - чакам го откак първото ми дете беше бебе - 7 години. Сигурно няма да го дочакам и докато това, дето е на път, стане на 18...
12 Октомври 2005 13:28
а бе вие не можете ли да разберете че колко деца ще имате и как ще ги гледате си е лично ваш проблем. мен или когото и да е друг мъж не ни интересуват вашите деца , защото те не са мои (наши).
такава дивотия като поощряване на раждаемостта има само по комунистическите страни. в цивилизования свят не те поощряват или стимулират за нищо. като правите деца не искате да ви поощряват нали? хубаво ви е да правите секс, а после-обществото да се грижи за децата ви. да, ама не, соцялизмът свърши на 10 ноември 1989. в америка единственото поощрение е 3 седмици неплатен отпуск.
12 Октомври 2005 13:31
Америка,
Нещо не си в час и говориш пълни глупости. Амба не получава детски, защото някой тъп чиновник е решил, че на богатите не се полагат. Въпреки, че е плащала данъци. Това са си нейните пари, а не на държавата. Ако получава пари по майчинство, това са пак от нейните и на мъжа и данъци, които държавата е прибрала.
Държавата вместо да дава на всички на калпак да въведе данъчни облекчения за семейства с деца. Така ще се насърчат работещите родители, а не безработните с по няколко деца.
12 Октомври 2005 13:41
Груела, този тъп чиновник не е анонимен- подоходния критерий бе въведен когато Шулева стана министър на труда и социалната политика, а след това Христина Кифлата доразви нейната идея, като накара всички майки през 6 месеца да се редят по опашки в дирекциите "Социално подпопамагане" за да подават един куп ненужни документи.
12 Октомври 2005 13:45
круела, всичко е вярно само че данъците ги прибират не само от нея и мъжа и а и от останалите мъже. такива идйотщини като детски надбавки и пари за маичинство и поощрения по добре си ги забравете.
а това за данъчни облекчения си е нова форма на ергенския данък. едни ще бъдат доволни, други не. не пари за маичинство ами данъчни облекчения, не по врат ами по шия.
12 Октомври 2005 13:46
Пак ли ще раздават детски на циганите. А нещо се говореше за премахването им. Всъщност точно премахването им е доста по-социална политика, но де ум в политиците ни да го проумеят! Същата работа е и с социалните помощи. На практика сега може би 90% от социалните помощи и детските отиват към хора, които не работят и нямат такова намерение, най-често са криминално проявени и нищо от тези пари не отива към децата, а те обикновено ги имат поне по 5-6. Сега държавата товари нормалните хора да издържат престъпниците. А целта трябва да е съвсем друга - вместо примерно да се занимават с престъпления да работят и да не им остава време примерно да крадат. Майчинските са същия случай. Откъде-накъде без да ме питат се раздават пари от моите данъци на хора, които само създават деца, но не полагат никакви грижи за възпитанието и отгеждането им - не съм съгласен. Ако си работил и си се осигурявал - може, до размера на които покриват осигуровките, иначе не.
12 Октомври 2005 13:48
Колко струва циганския глас за изборите?
За политиците - нищо, те си го купуват с нашите данъци и чрез по-високите цени, които ние плащаме. Кога ли ще разберем, че политици насърчаващи престъпниците нямат право на гласа ни? И трябва да побързаме, докато все още сме мнозинство. Не остана много време.
12 Октомври 2005 13:52
Колеги, проблемите са сериозни и не могат да се решат с расистки методи.
Първи проблем: населението в България застарява и се топи. Как може да се спре и даже обърне този процес. Естествено с стимулиране /вкл и икономически/ на раждаемостта. Да добавиш 20-30лв на едно обезпечено семейство няма да го стимулираш да ражда деца. Ако обаче дадеш на бедно семейство достатъчно за да храни и облича детето си, ще му помогнеш реално.
Втори проблем: висока раждаемост има в долните слоеве на обществото /циганите/. Резултат - появяват се малокултурни, неграмотни деца без бъдеще. Защо? аз не вярвам в биологическата непълноценност на циганите. Те са социално непълноценни. Дете израстнало в лумпенизирана среда става лумпен. Изходът: трябва да се стимулира образованието на циганчетата и създаването на трудови навици. Трябва детските добавки на бедните да се дават не кеш, за да не ги изпие бащата, а под форма на храна, облекло, учебници и пр. Ако цигането се храни в училището, циганката и насила ще го прати да учи за да не и тежи на семейния бюджет /ако има такъв. Разбира се "интеграцията" е дълъг процес, той се решава с поколения.
12 Октомври 2005 13:55
Америка,
В Америка няма ли семейно облагане? Защото в Западна Европа има. Идеята е да се облекчат семействата, които отглеждет бъдещи работещи, които ще работят и за твоята пенсия. Затова смятам, че е напълно справедливо въпреки, че и аз самата в момента по-скоро губя от такова облагане. Пък и повечето от мъжете имат и издържат семейства и биха били облагодетелствани от това.
12 Октомври 2005 14:00
няма , няма семеино облагане драга. и пенсии няма, има само частни пенсйонни фондове, в които можес да си събираш пари. ако не си събираш на стари години ще мреш като куче на улицата, ясно ли е. никои не ти е длъжен да работи и да те храни , незвисимо дали на млади или на стари години.
12 Октомври 2005 14:02
бсп ще ни приравнява стандарта с този на азятците понеже корените са ни от азя а там както и в бг всички технологии за вносни и използват само евтиня им труд
12 Октомври 2005 14:04
Додето пишех във форума се появиха нови умности. "Дали ще има деца си е наша лична работа. Никъде на запад не се стимулира раждаемостта". Е, за второто да се осведомят. В редица западноевропийски страни /които също се топят/ има програми за поощряване раждаемостта. А дали е личен проблем да има деца - помислете! Вие, "преуспяващи бизнесмени", дето ви е жал че от вашите данъци ще се нахранят деца. Помислете кой ще работи във вашите фабрики? Кой ще защитава страната ви? Накрая, кой ще ви подаде лекарство когато грохнете?
12 Октомври 2005 14:07
А бе "америко", а бе п....ло с п...ло! Само циганите правят деца от всеки секс. Това поне на тебе трябва да ти е ясно, нали уж си в САЩ. Именно от 1989 г. насам(а и от по-рано) българите се съобразяват здраво и почти 90% от децата им са планирани. То затова е такава и демографската тенденция в Б-я, щото много се съобразяват.
А що се отнася до кариерата, ами виж TheWinner, а и Amba. И двете вече имат трудов стаж доколкото става ясно и какво - да не би да са хванали Мойсей за жезъла и да имат възможност да си плодят цели детски градини без да ги интресуват майчинските добавки. То ако беше така, те въобще нямаше да пишат тука. Седнала да ми прави сметка... пу!
12 Октомври 2005 14:08
Неверния Тома
Изобщо не става въпрос за расистки методи, а за погрешна държавна политика насочена към възпитаване на асоциално поведение и поощряваща определни словеве на населението да не работят, да живеят на помощи, майчински, детски и от престъпления. При това тези слоеве създават множество деца, които оставят на произвола на улицата и не полагат никакви грижи за тях. Често съзнателно ги осакатяват, за да ги използват за просия. Какво расистко има в желанието, който създава деца да си ги гледа, а не да гладуват и да ги осакатяват? От другата страна са останалите хора, които искат да работят и най-често работят, плащат си данъците, плащат си тока, но държават ги товари с нови данъци, за да плаща на неработещите и не искащи да работят.
С други думи - ако се насърчава раждаемостта, то само за работещите и теси, които ще си гледат и възпитават децата.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД