:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 395
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съмнения при търговете за още 10 лекарства

Министър Гайдарски: Правилно ни критикува президентът
За още съмнителни резултати от търговете за доставки на животоспасяващи лекарства съобщи здравният министър проф. Радослав Гайдарски. Не са само 3 препарата, има още 10, макар при тях нередностите да са други, обяви той.

Както "Сега" съобщи, 3 медикамента за рак са спечелили през април т. г. търгове за доставки, без да имат задължителното по закон разрешение за употреба в страната. Освен това те са внасяни в страната и доставяни на болниците, отново в разрез със закона.

Проверка на МЗ е установила, че търгове за животоспасяващи медикаменти са спечелили и над 10 препарата, които не са включени в позитивния лекарствен списък на държавата. По закон с него е длъжна да се съобразява само здравната каса и да не плаща препарати извън списъка. Многократно от МЗ обаче са заявявали, че тепърва и министерството, и болниците трябва да започнат да договарят само включени в списъка лекарства. Формално нарушение на закона няма, въпросът е етичен, коментираха от МЗ. Идеята на позитивната листа е да сочи не само кои лекарства са качествени и ефективни, но и при кои това е съобразено с цената.

"Има нередовни препарати в мрежата", коментира Гайдарски установените от "Сега" нередности при 3-те лекарства за рак. Ако те са жизненоважни за лечението на пациентите обаче, няма да се изтеглят от болниците, допълни той. Само един от трите медикамента няма аналог. Няма да сезираме прокуратурата, друг може да го направи, допълни министърът.

"Правилно ни критикува президентът. Вината за високите цени на лекарствата не е на търговци и производители, а у нас, в здравната политика в България в последните 15 г.", коментира Гайдарски поредния призив на Георги Първанов за промяна в лекарствената политика. Вървим към подобряване, но не може всичко да стане веднага, обясни здравният министър.

Цялостната проверка на МЗ за лекарствените търгове трябва да приключи до седмица. След това ще е ясно какви промени и санкции ще се предприемат.
1
676
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
12 Октомври 2005 11:33
Вървим към подобряване, Цял живот вървим към подобравяне, а то нещо не става.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД