:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,519
Активни 140
Страници 24,153
За един ден 1,302,066

Разкол и оставка в Нобеловия комитет

Член на Шведската академия напусна показно заради миналогодишната награда за литература
Член на Шведската кралска академия на науките напусна показно дни преди обявяването на Нобеловата награда за литература, предаде Ройтерс. Академикът Кнут Ахнлунд, който е член на Шведската академия от 1983 г., обяви, че напуска в протест срещу миналогодишната литературна награда. "Награждаването на австрийката Елфриде Йелинек накърни престижа ни за дълго време. Този избор обърка общата представа за литературата като изкуство", пише Ахнлунд в статия във в. "Свенска дагбладет". Той нарече още творчеството на Йелинек "паразитно". В него няма и "следа от артистична структура", то се чете трудно и по същество е най-долна порнография".

Името на лауреата на Нобеловата награда за литература ще бъде обявено в четвъртък в 11 часа по Гринуич, обяви Кралската шведска академия на науките.

Скандалът може да има връзка и със споровете около един от предложените за наградата автори - Орхан Памук. Тайната група интелектуалци, която определя кой ще грабне Нобеловата награда за литература, отложи решението си и за първи път от десет години лауреатът ще бъде обявен със седмица закъснение - след спечелилите останалите призове за медицина, физика, химия и за мир.

53-годишният Памук е твърде млад, не бива да се дават награди за най-нашумелите романи на годината, а за цялостно творчество - това са част от аргументите против автора на популярните книги "Сняг" и "Името ми е Червен". По-рано тази година Памук разгневи Анкара с интервю, в което обяви, че Турция е виновна за геноцида срещу арменците и кюрдите. Авторът ще бъде съден за това изказване. Нобеловият комитет се опитва да избегне ангажиране с политиката след скандала в Шведската кралска академия по повод фатвата срещу писателя Салман Рушди. През февруари 1989 г. двама от членовете на академията напуснаха в знак на протест, че институцията се отказа да се застъпи за Рушди.
2
882
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
12 Октомври 2005 11:00
Точно така, турците са клали сума ти народ, а сега въпреки напредъка си нямат смелостта и силата да признаят за ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНЦИТЕ/КЮРДИТЕ/ГЪРЦИТЕ и сума ти други етноси. Добре, че се намират истински интелектуалци, които да кажат истината, но за това пък нещастниците от управлението на тая държавица ще ги съди....
12 Октомври 2005 18:08
шапка му свалям на орхан памук и на всеки турски гражданин, който не приема сляпо турската антигеноцидна пропаганда - в държава в която човешките права са химера, за това се иска много смелост.

а представете си тази държава в ЕС
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД