:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,522
Активни 140
Страници 24,156
За един ден 1,302,066

Зимата изненада американците

50 см сняг натрупа в Колорадо и остави 50 000 души без ток, стотици международни полети са отменени
50-сантиметров сняг натрупа в щата Колорадо, изненада тамошните власти и блокира частично основните пътни артерии, съобщи местният печат. 73-годишна пенсионирана журналистка загина, след като върху й се стовари натежал от снега клон. Дядо на 74 г. се загуби във виелицата, но беше намерен и спасен, след като изкара цяла нощ на открито.

Оказа се, че тази година щатската управа не успя своевременно да разчисти пътищата, блокирано от снега се оказа и международното летище в Денвър. Стотици презокеански полети бяха отменени. Образуваха се дълги опашки от самолети, които чакаха да бъдат обработени против обледяване. За 90 минути завчера летището спря да приема приземяващи се машини.

Около 300 км от магистралата от Канзас за Денвър бяха затворени. 70-ина шофьори прекараха нощта в заслони на Червения кръст, след като возилата им останаха блокирани на пътя. На места снегът беше примесен с дъжд и предизвика скални свлачища в областите Сан Мигел и Болдър кениън.

Усещането за бедствена ситуация се засили и от това, че от стихията изгоряха стотици електрически трансформатори и около 50 000 домакинства останаха без ток. "Трансформаторите започнаха да гърмят един след друг като пуканки", сподели Том Хартман от Денвър. Мъжът почиствал снега пред дома си, когато спрял тока.

Десетки училища обявиха дървена ваканция в понеделник и вторник. Две деца бяха ранени, след като училищният автобус се хлъзнал в поледицата и полетял назад по стръмен хълм.

Инвентаризация

Изчерпаха се имената за ураганите, предупредиха от Центъра за проучване на ураганите в САЩ. Останало е едно-единствено име - Вилма. Ураганите след Вилма тази година ще бъдат кръщавани с буквите от гръцката азбука: Алфа, Бета, Гама и т.н.

Имената на стихиите се дават от Международната комисия при Световната метеорологична организация. Тя определя кои нови имена да бъдат включени в списъка и кои да бъдат "пенсионирани". Така например за района на Атлантика съществува списък за 6 години напред. С други думи, ураганите от 2011 г. ще носят същите имена като тези от 2004 г. "Пенсионирани" могат да бъдат имената на ураганите, които са причинили огромни щети и човешки жертви и чието повторение може да предизвика отрицателни реакции и паника сред хората.
5
765
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
12 Октомври 2005 02:30
Живея в Денвър/Колорадо и сега научавам от българската преса какви страхотии е имало вчера и днес около мене. Информация от мястото на събитието: Наистина валя мокър сняг. Чак пък 50 см не стигна (може в планината да е наваляло толкова). В града беше около 20 см и се топеше много бързо. Нямаше затворени училища. Децата започнаха с закъснение- гимназиите с 30 мин, а основните с 1 час и половина. Днес, вторник, почти няма сняг. Има паднали дървета и счупени клони, но не е нещо катастрофално. Първият сняг падна рано и дърветата са още с доста листа- неблагоприятна комбинация с мокрия сняг. Тока спира два пъти за по около 15 мин (там където живея) . Май на българските журналисти им дай да разкрасяват новините (или им липсват познания по чужди езици) ) . Пътната опстановка беше нормална, пътищата бяха почистени ( за разлика от София в подобна ситуация) . Става въпрос за 5.30 сутринта/понеделник!!!. Всички паркинги също бяха почистени или се чтмаитистеха (все пак снега валя до около 20 pm (т.е около 15 часа без прекъсване).
Днес, вторник е слънчево, даже мога да кажа и топло. Сняг е останал по дворовете на къщите. Улиците са сухи.
Ами това нактратко. Не беше чак такава страшна буря.
12 Октомври 2005 09:07
Драга dessi63, тази рубрика се казва "Колко лошо е в Америка" и не е предназначена за такива като нас. Тя се чете жадно от активните гробокопачи на империализъма. Това ги крепи бедните.

Capiche?
12 Октомври 2005 09:18
dessi63, 50 санта не е дълбочината на снежната покривка, а дължината й
12 Октомври 2005 09:33
Е, добре е да има информация за нещата от "кухнята", но все пак е бая странно, като се знае що за сух щат е Колорадо, нали?
12 Октомври 2005 14:44
Те паднали 5 сантиметра сняг, ама от медия на медия и докато стигнат до България станали 50 сантиметра и бедствено положение
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД