:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как Бойко Борисов стана кандидат на физкултурните науки

В дисертацията си бъдещият премиер за пръв път прилага компютър в пожарната безопасност. Използвал е и 133 книги на български, руски, английски и немски езици
Дисертацията на Бойко Борисов се оказа един от най-недостъпните документи в държавата. Търсих я три месеца, а когато я намерих, пътят къмнея се оказа миниран. Затова пък мястото, където е скрита, е истинска съкровищница - нещо като пещерата на Али Баба.

Научните трудове са написани, за да се четат. Нали се очаква всеки от тях да има някакъв принос, който ще е необходим на следващите учени. В Германия например една дисертация задължително трябва да бъде публикувана. У нас обаче е така съвсем отскоро. Допреди няколко години дисертациите не само не са се отпечатвали - в регистрационната карта, която попълва всеки автор при предаването й в хранилището, има графа дали разрешава трудът му да се ползва. Ако не е съгласен, дисертацията получава червена сигнатура в Централната научно-техническа библиотека. С червено е обозначена например дисертацията на бившия депутат Добромир Гущеров, защитена през 2007 г. в Москва. Защо - само авторът знае.

Бойко Борисов не е забранил да се ползва неговият труд, стига някой да успее да го открие. Премиерът е завършил противопожарния факултет на Академията на МВР и излиза оттам с титлата инженер. После защитава дисертация и получава научната степен кандидат на науките, която сега е заменена с доктор. Според сайта на Висшата атестационна комисия (ВАК) той е получил това звание с диплома № 20 109 от 8 май 1990 г.

На кои науки обаче е станал кандидат бъдещият премиер не е ясно, нито пък каква е темата на дисертацията му и къде е защитена. В базата данни "Сирена , която се поддържа от Националния център за информация и документация, са посочени заглавието- "Психофизическа подготовка на оперативния съставена, противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар", и кратка анотация на дисертацията. Самият труд обаче се оказа неоткриваем. В Централната научно-техническа библиотека той се пазел на микрофиш, но ценната лента не можа да се открие.

Дисертациите задължително се депозират в две библиотеки - в Националната и в БАН. По липса на хранилища обаче те се изпращат в провинцията. Единият склад за научни трудове е в село Мещица, Пернишко, а другият - край Драгоман. Оказа се, че съм единственият любознателен българин, желаещ да прочете дисертация от хранилищата, и ако толкова държа на това, трябва да осигуря транспорт. Избрах хранилището на БАН. В една студена утрин потеглихме към Драгоман. Водачът ми не беше ходил до това депо и в града се полутахме, но накрая се оказахме на междуселски път, който някога е бил асфалтов. След 3-4 километра стигнахме "хранилището". То се оказа изоставеното училище на с. Чуковезер.

Според уикипедията селото има 19 жители и ако това е вярно, значи сме срещнали почти всичките. Училището се състои от две класни стаи, където се пазят дисертациите, и една по-малка, която вероятно е била учителската. Там сега се помещава кметството. Тази сграда е единствената в селото с непокътната ограда. Никой не коси затревения двор и затова местните хора пускат животните си вътре -хем да пасат, хем да не се разбягат по къра. В резултат дворът е миниран с биологични бомби и трябваше да внимаваме къде стъпваме, за да се доберем до хранилището. До вратата ни посрещнаха портретите на Маркс и Енгелс, които някога явно са висели на стените. Вътре имаше следи от мишки.

Поради тежкото си финансово състояние БАН не може да осигури щатна котка.

Но бях възнаграден за всички трудности, когато се оказа, че на това място се пазят всички дисертации, защитени в България до 1990 г. В една стая, на няколко метра един от друг, кротко лежаха трудовете на премиера и на президента Първанов. В съседната стая пък се спотайваше дисертацията на Иван Костов. Вярно, трябваше да се поровим, но няколко часа по-късно трите скъпоценни труда се озоваха в ръцете ми.





Оказа се, че Бойко Борисов е кандидат на физкултурните науки.



Както е известно от правителствения сайт, през периода 1985-1990 г. днешният ни премиер е бил преподавател във висшия институт на МВР и дори е шеф на катедра в пожарникарския факултет. Научен ръководител на дисертацията му е бил Атанас Апостолов, тогава декан на факултета, днес покойник.

През 1995 г. законът беше изменен и кандидатите на науките се превърнаха в доктори. Но не на науките - това е по-високата степен. Освен това бяха редуцирани и научните области. Физкултурни науки вече няма. Те преминаха към психологическите, педагогическите или медицинските.

Дисертацията се състои от 181 страници, илюстрирани с 43 фигури и 25 таблици. Дисертантът изследвал 656 пожарникари за психическа и физическа годност. Това Борисов правел чрез тестове, беседи, наблюдения, анкети и др. За физическа подготовка например е използван тестът на Купър, скок на дължина от място и др. В камера с размери 3 на 3 на 3 метра се имитирала обстановка като при пожар . Важна част от този лабораторен комплекс бил компютърът "Правец 16" - последна дума на родната техника по онова време.

Борисов явно е бил един от първите, използвали електроника у нас, тъй като още през 1987 г. предлага минисистема за обработка на информация с компютър "Правец-82", известен още като ИМКО-2.

Съкращението означава индивидуален микрокомпютър, но понеже "Правец" бил копие на "Епъл", разработено от човек на име Иван Марангозов, шегаджиите го дешифрирали като "Иван Марангозов копира оригинала". Някои от устройствата на Бойко Борисов са били признати за новости - за времето от 1986 до 1989 г., в съавторство със свои колеги



той е внедрил 8 рационализации



като например "генератор за дим" и "тренажор за струяри".

Научният принос на кандидата е обобщен в седем точки, между които са "модели за ефективна психофизическа подготовка на курсантите" и "нормативи за определяне на професионалната годност" на пожарникарите.

Дисертацията е защитена на 29 ноември 1989 От автореферата, отпечатан в 20 екземпляра, се вижда, че Бойко Борисов дотогава е имал осем публикации - статии, повечето от които в съавторство с научния си ръководител.

На края на труда, както е прието, е списъкът на използваната литература. Той е внушителен -133 заглавия, и започва, както се изискваше в онези времена, с трудове на Маркс и Енгелс. За чест на Борисов поне Живков не е цитиран. Но на края на този списък се срещат книги и статии не само на руски, но и на английски и немски - езици, които премиерът никога не е споменавал, че знае. Между тях са и трудове на световноизвестния английски психолог от немски произход Ханс Айзенк, чието име е написано на ръка (трудно се намираха пишещи машини на латиница) с правописна грешка.

"Това беше сериозна научна разработка -спомня си консултантът на Бойко Борисов Димитър Кайков, професор по психология в НСА. - Методиката на изследване бе много ефективна, защото беше създадена лаборатория, където се правеха експерименти в екстремална обстановка. Защитата също мина на високо ниво. Такива дисертации са рядкост. "

С Борисов го запознал проф. Младен Григоров, по онова време заместник-началник на Военномедицинския институт. Той помолил проф. Кайков да консултира един аспирант, чиято дисертация била свързана с екстремните ситуации, по които професорът е специалист. Борисов по думите на Кайков се проявил като много дисциплиниран, работоспособен човек.



Лабораторията, създадена от Борисов,



се използва и досега във факултета.

За щастие в околностите на Драгоман не знаят, че пещерата на Али Баба стои неохранявана. Иначе трудовете на нашия научен елит отдавна да са разграбени от любознателното население и предадени за вторични суровини.

Гордея се, че с личния си автомобил спасих дисертациите на трима от най-важните мъже в държавата и отново ги направих достъпни за широките народни маси.





Предложил брояч за светофарите



Бойко Борисов е съавтор и на две изобретения, които обаче са отхвърлени от патентното ведомство.

Едното от тях се нарича индикатор за време за светофарите. То е разработено съвместно с Радослав Къртов и Радко Димитров и е подадено на 23 декември 1993 г. Днес в София има много такива устройства, които показват колко секунди остават до края на зеления или червения сигнал. По онова време обаче тази новост не могла да си пробие път. Идеята хрумнала на Радослав Къртов, връстник и състудент на Бойко Борисов. Сега той е доцент и заместник-декан на пожарникарския факултет, а същевременно президент на федерация "Бойни спортове" при МВР. Тримата с Борисов и Димитров изработили прототип и през 1989 г. го показали на републиканската изложба на младежкото научно-техническо творчество в Пловдив. Даже получили почетен диплом.

В транспортната комисия на Столичната община харесали таймера и обещали да го внедрят, но ако седем души от тях бъдат включени в авторския колектив, при това на челно място.

"Освен това искаха да финансираме първата уредба" - спомня си Къртов.

Светлинното табло било от електрически крушки, понеже светодиодите по онова време в България били голяма рядкост и стрували по 200 лева единият. Първата уредба щяла да струва 2600 лева. Тримата не се съгласили.

От патентното ведомство след тригодишно умуване им отказали да признаят изобретението, защото сходен принцип бил регистриран през 1980 г. в Съветския съюз.

Все пак устройството им било прието за рационализация от МВР, но така и останали само с прототипа. Когато преди няколко години Къртов видял първите таймери по светофарите в София, се ядосал. "Внедряването на новости в България е борба с тъпотата" - казва той.
149
6064
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
149
 Видими 
31 Януари 2011 10:47
31 Януари 2011 10:56
Поради тежкото си финансово състояние БАН не може да осигури щатна котка.

31 Януари 2011 11:03
"Психофизическа подготовка на оперативния съставена, противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар"

Кой е формулирал този шедьовър без мисъл?ББорисов?Не.Авторът на статията?Едва ли?Друг-кой?
Заглавието, заглавието-който го е разбрал, да знае, че е за 4-ти км.Да не ачака направление...

Редактирано от - вила на 31/1/2011 г/ 11:27:23

31 Януари 2011 11:07
Доста добронамерен материал.
Изглежда ББ доста добре се е справял по онова време, просто си е бил на мястото. Чудно, че е отказал да се деполитизира (ако е вярно).
Гледай ти, от едно старателно винтче на системата какво г....до се пръкна!
Мен ми е още по-интересно да видя дисертацията на Станишев, обаче.
31 Януари 2011 11:09
Ами, браво!...На Крум Благов за безсмиления труд и още по безсмисленото четиво...Сигурно се е надявал да е фалшименто.
Сега очакваме поредица от медиийни изяви
(П.П. Със същия хъс да потърси доктората на водородния и хидроложкия гений - Ахмед Доган )
31 Януари 2011 11:10
предлагам на вестника (па може и на "24 часа" да направи едно разследване из различните "архивохранилища". не само на бан, ми където са болшинството матряли.
31 Януари 2011 11:14
Чудно, че е отказал да се деполитизира (ако е вярно).
Отказът от деполитизация беше доста разпространен тогава по чисто прагматични причини - офицерите бяха обвързани с договори да работят в службите доста години. И всички, които искаха да напуснат, за да захванат например бизнес, "отказаха да се деполитизират" и така напуснаха без проблеми.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
31 Януари 2011 11:14
В една стая, на няколко метра един от друг, кротко лежаха трудовете на премиера и на президента Първанов. В съседната стая пък се спотайваше дисертацията на Иван Костов. Вярно, трябваше да се поровим, но няколко часа по-късно трите скъпоценни труда се озоваха в ръцете ми.

Ще има ли коментари и за другите две дисертации?
И ако не - защо?
31 Януари 2011 11:17
По онези времена все още не беше много лесно да напуснеш МВР просто така. Много хора използваха ситуацията с деполитизирането за да се измъкнат от системата и да тръгнат по свой път. Т.е. това с ненапускането на БКП не е задължително политически акт. Бойко далеч не е единствения който е постъпил така. И оставете намира партийната му книжка. По тогавашния (може би и сегашния) устав на БКП, неплащането на членски внос за опредлен период беше еквивалентно на напускане на БКП.

Редактирано от - emacs на 31/1/2011 г/ 11:23:21

31 Януари 2011 11:19
Дисертациите в кочината по правило бяха безсмислени. Във всяка област.
Да се хваща за такава тъпотия, авторът тряба да си е продал съвестта. Ако я е имал, де, аз не го помня и не го познавам. Нищо лошо в продажбите, което е за продан, то е на сергията.
Как му беше името на авторчето? Искам да видя неговата дисертация.
31 Януари 2011 11:31
Статията е прилична (освен маниполационното заглавие), но има някои доста тъпи неточности.
Но явно, БББ сериозно е работел.
И то във време, когато беше много популярен вица за настъпания в трамвая доцент (същината - че всеки втори беше доцент )
А публикациите се правеха не на килограм, а на тон.

Оставяме на страна ИМКО-2 (чиято механика няма нищо общо с Правец-82, а електрониката и на Имко и на Правец си беше западняшка)
Много е некомпетентно и да се твърди, че светодиодите са стрували по 200лв (така може да е било по времето на Жан Виденов, когато доларът беше 3000 лева ).
Точно в годините, за които става дума, започнаха да се произвеждат малки и големи светодиодни табла от фирма Мегатекс (бивши служители на военния институт Електрон). Цените на малките табла (със светодиоди за 10 светофара) бяха 3-4 хил.лева . Първото голямо табло (червено-черно) беше монтирано на "попа" - сега там има цветен високояркостен екран.
31 Януари 2011 11:32
Използвал е и 133 книги на български, руски, английски и немски езици

Ехеййй, що книги е изчел ББ. Значи тук съвсем несправедливо го гъбаркаме с единствената - "Винету".
Както обича да казва Митев, посипвам си главата с пепел
31 Януари 2011 11:45
явно, БББ сериозно е работел.

Хихихихи работил(?!) научна работа (?!) В съавторство.
А заглавието на труда наистина е върхът. И много пасва на сегашния МУ изказ.
31 Януари 2011 11:46
Тогавашното кандидат на еди какви си науки си беше една много точна формулировка. Това означаваше, че с тази си работа човекот се кандидатира, покрил е някакви изисквания да започне научна работа. Сегашното д-р по си е папагалщина от рода на и ние барабар Петко с европейците. Практически д-р идва от латинското Dr.Philosophia (щото д-р на науките е много по-висша степен, там трябва да покажеш, че си разработил оригинална тематика, в която си постигнал изискуемите наукометрични показатели, брой статии, брой цитати и т.н.) и това е останало в западните страни със силни научни традиции от времето, когато повечето науки са били в един кюп Nature philosophia. Дето един колега викаше "На тоз доктор му трябва медицинска сестра". За разлика от Костов и Първанов, които са продължили до 1990г. научната си кариера, пък и политическата им такава може да се свърже с научната, на Бойко тази титла си му останала като украшение. Така, че сега ни управляват най-вече физкултурници.
31 Януари 2011 11:53
Хихихи...
Марксе, твоята дисертация и тя ли е в това село... как му беше името...
Кой знае тя какъв бисер е...


31 Януари 2011 11:56
Хихихихи работил(?!) научна работа (?!) В съавторство.
Аз пак апелирам, когато някои не разбират някои неща, да не се натягат да пишат. Спецификта на науката не е като футбола, всеки запалянко да си мисли, че много разбира. Кандидатските (докторските за малук доктор) работи се правят задължително под ръководството на доцент (ст.н. 2-ра степен), професор (ст, н., с 1-ра ст, ). Често се налага включването на консултанти, така, че статиите, които се публикуват в никакъв случай не са само с името на дисертанта. Нещо повече, тъй като науката все повече става интердисциплинарна един учен не може да има познания в дълбочина по различните дисципплини. Още навремето математическият апарат на Специлната и общата теория на относителността на Айнщайн е развита от други учени - математици, като Минковски, Леви-Чевита и др.
31 Януари 2011 11:57
„Отказът от деполитизация беше доста разпространен тогава по чисто прагматични причини - офицерите бяха обвързани с договори да работят в службите доста години. И всички, които искаха да напуснат, за да захванат например бизнес, "отказаха да се деполитизират" и така напуснаха без проблеми.“
Офицерите бяха обвързани с договори да служат в армията или в МВР в продължение на някакви си 10 години.Срешу това ги хрантутеха 5 години във военните училиша.Завършваха обикновенно с общ успех 3, 00.
31 Януари 2011 12:00
"Психофизическа подготовка на оперативния съставена, противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар"
Според мен е допусната грешка при попълването на картата "Сирена".
Дисертацията си има съвсем нормално загравие - "Психофизическа подготовка на оперативния състав, на противопожарната охрана за действие в екстремална ситуация на пожар"
31 Януари 2011 12:02
За коя кочина говориш? За тази, в която си се очувал ли?
31 Януари 2011 12:06
За тази, в която си се очувал ли?

Що не си зададеш въпроса на български?
За да не личи колко е тъп ли?
31 Януари 2011 12:08
Офицерите бяха обвързани с договори да служат в армията или в МВР в продължение на някакви си 10 години.Срешу това ги хрантутеха 5 години във военните училиша.Завършваха обикновенно с общ успех 3, 00.

Абе, му....о, ти това откъде го знаеш? Аз съм възпитаник на военно училище!
Общият успех от дипломата за висше образование ми е 5, 20. Инженер съм по ДВГ, като оценката от държавния изпит по цивилната специалност ми е 6, 00, а по военната 6, 00! И не съм изключение!
Освен това всеки месец през тия 5 години на хрантутене съм давал по три наряда и 2-3 караула средно! Така, че айде по-леко с определенията! Мога да твърдя, че висшето ми инженерно образование е по-добро от на 80 % от завършилите МЕИ-то!

Редактирано от - rokosovski на 31/1/2011 г/ 12:09:38

31 Януари 2011 12:09
Тавагишчи, само да ви припомня нещо - степента "кандидат на науките" на толумбаджият е присвоена в същата научна система и от същия ВАК, по които сега жалите и при които повечето от вас са получили своите степени, ако имате такива.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
31 Януари 2011 12:13
е и?
нещо не мога да схвана нуждата от всичката тая ирония. Може би стремеж на автора да се прави на интересен? Не е подминат и Правец. Тия дето се изказват подигравателно за "последната дума на родната техника по онова време", нека се замислят какво спечели България като затвори завода?
31 Януари 2011 12:14
На края на труда, както е прието, е списъкът на използваната литература. Той е внушителен -133 заглавия, и започва, както се изискваше в онези времена, с трудове на Маркс и Енгелс. За чест на Борисов поне Живков не е цитиран. Но на края на този списък се срещат книги и статии не само на руски, но и на английски и немски - езици, които премиерът никога не е споменавал, че знае. Между тях са и трудове на световноизвестния английски психолог от немски произход Ханс Айзенк, чието име е написано на ръка (трудно се намираха пишещи машини на латиница) с правописна грешка.
31 Януари 2011 12:14
Тази статия е тенденциозна и излишна. Авторът да беше отишъл в АМВР, там вероятно има екземпляр от дисертацията на Борисов! А той си е съвсем легитимен "доктор", по негово време "кандидат на науките". Няма заровено куче тука. Другаде са проблемите.

Редактирано от - rokosovski на 31/1/2011 г/ 12:27:26

31 Януари 2011 12:15
Мат'реалчето е става.
Покрай истинските находки за хранилщето за научни трудове и ИМКО-2 научавам че бат' Бойковата дисертация е на средно или над средното ниво за за българската пожарникарска наука.
-
Нямаше да е зле навремето някой да прегледа начуният труд "„Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на 19 век." Да видим за какво става дума.
За творбите на гоцето дори и не отварям дума, там положението е ясно.
31 Януари 2011 12:29
А защо да е ясно положението при Гоце?
На мен ми се вижда годен за историк.
Както и Боко - за пожарникар.
Станишев също би станала чудесен изследовател на военните копчета. Даже ми се струва, че би могъл да направи някои вълнуващи открития в тази слабо изследвана от науката област.
Има само един проблем - ни един от тях не се занимава с това, за което става...
31 Януари 2011 12:39
Щом си се писал Adolff, явно си стигнал до ефрейтор.
.
rokosovski, немой се гнявиш, вредно е за кръвнишкото.
Деполитизацията в армията и полицията, беше много умело използвана от г-да офицерите и сержантите - пускаш слух че си член на СДС или БСДП например, а на другия ден те привикват на червеното килимче и ти заповядвят: - "Пиши рапорт за напускане"!
Циркът беше пълен - "Кой, аз ли? Ма няма такова нещо, аз съм деполитизиран, ей ми и отчислителната бележка от БКП-то, моля да не се обиждаме.."
Следва категоричен отговор - "ВКР-то има данни за теб, така че няма смисъл да отричаш! Пиши рапорта и дай да го подпиша!"
...
Два месеца по-късно - 8-10 или 12 заплати накуп(в зависимост от прослуженото време), и..."фуражка на тояга".
(в Армията е така - каже ли нещо ВКР-то, значи е вярно)
.
P.S. Забравих да кажа - личен опит+14 заплати.


Редактирано от - OLDMAD на 31/1/2011 г/ 12:47:02

31 Януари 2011 12:40
Очаквам продължение за другите.
31 Януари 2011 12:43
Отказът от деполитизация беше доста разпространен тогава по чисто прагматични причини - офицерите бяха обвързани с договори да работят в службите доста години. И всички, които искаха да напуснат, за да захванат например бизнес, "отказаха да се деполитизират" и така напуснаха без проблеми.
Поне 4 офицери от резерва познавам, които отказаха да се деполитизират с този мотив, а иначе бяха върло СДС/ама тогавашното/.Не е в това проблема.Няма защо да гледаме на БеБе наУчният труд.Проблемът е в действията и бездействията му.Да не забравяме, че един от най-великите държавници на всички досегашни времена, е бил изключен от семинарията и не е знаел западни езици.
Въпросът е какви ги върши СЕГА Бойко Бубойко.Погледът ми се замъглява от печал и мъка.
А защо няма други СРС-та?По моите изчисления е време.
31 Януари 2011 12:47
На Янето му диггнаха колата и ключа от касата.
А всъщност - най-вероятно текат преговори.
31 Януари 2011 12:50
А относно дисертацията на ББ, немой да го плюете, навремето имаше много по-тъпи от неговата, справка - Доцент Денев в "Двойникът"!
Такова беше Времето, такава беше Практиката!
"Имаш ли вуйчо Владика - ставаш поп"!
.
P.S. Крум Благов от "24 часа" да не се прай на интересен, а да публикува и дисертациите на Гоце и Иван Костов - ей така, за сравнение на капацитета и значимостта!


Редактирано от - OLDMAD на 31/1/2011 г/ 13:00:00

31 Януари 2011 12:51
Абе все пак е нещо- дисертация.. . А я си спомнете за един академик ( феодален старец) който нарече кибернетиката лъжеборжуазно учение!!! Неговите ученици още са академици и члекурове в БАН....
31 Януари 2011 12:56
Абе и доста хора, които се занимаваха с кибернетика, има в БАН.
31 Януари 2011 13:01
rokosovski
[Напреднал][151]
31.1.2011 г. 12:00:36,

Дай линк за очовеченото заглавие.Или това е твоя работа-очовечаването?
Натисни тук
31 Януари 2011 13:03
А какво да кажем за разни професори, дето изнасят лекции и пишат дебели учебници за т. нар. "парадокс на Симпсън"?
И цял живот се хранят с този, измислен от тях "парадокс"?
31 Януари 2011 13:04
За мен по учудващо щеше да бъде ако нямаше участие. Все пак тогава имаше съюзи и организации за разработване на проекти. Научно-технически съюз (НТС), клубове по ТНТМ, насочени към младежта за рационализации и изобретателство. ББ е бил около 30 годишен и се е реализирал в областта в която е работел. По-важно в случая е активността и хъса за творчество. А това, че от 100 работи 2-3 ще са по-ефективни и приложими, така е по цял свят. Ако все пак четеш внимателно, може да си отговориш на много въпроси, свързани с познаване психологията на хората. Анкети, интервюта и т.н.
31 Януари 2011 13:07
Попе, к'во беше туй..."Кибернетика в БАН"?
Щото ако е по Норберт Винер, явно БАН-яджиите все още чоплят "обратната връзка" из машините и механизмите, че и тук-таме при мамуните!
31 Януари 2011 13:22
Мдаа, тук коментарът е излишен. Кандидат на физкултурните науки , рационализатор. Цвик не е ли написал и он некой научен труд у ВИФ? Нещо за "Вторични психо-емоционални проблеми в Народната топка" ?
31 Януари 2011 13:23
Олдмад, нямам свежи наблюдения от последните 10 години.
По много повърхвностни наблюдения отпреди 10 години бяха адски изостанали, поради липса на пари.
Сега как е - идея си нямам.
Вероятно не е по-добре, щото пари още по-няма.

Редактирано от - popangelov на 31/1/2011 г/ 13:24:37

31 Януари 2011 13:28
Мога да ти разкажа за млад аспирант на БАН, участващ в съвременен съвместен проект на БАН с научен институт в ЛИОН.
Хубави пари за участниците, много актуални изследвания - някакви чипове, платки, проводимост - нещо, което щеше да има приложение във всякакви електроники, хората ходиха във Франция, оставиха там отлични впечатления, написаха си публикациите.
Обаче.
Върнаха се тука да си довършват своята част от проекта.
Трябваше им някакъв уред, с който да мерят слаб ток, ама нещо много специфично.
И заради липса на пари за този уред, целият проект закъса.
И французите ги отрязаха.
31 Януари 2011 13:29
научавам че бат` Бойковата дисертация е на средно или над средното ниво
И как го научи? С рутината на дългогодишен член на СНС, дето слушат на защити с половин будно ухо? Доста необосновано веселяшко твърдение. То, разбира се е преамбюл за подскока към Станишев и Първанов.
31 Януари 2011 13:29
Сега от всички, ангажирани с проекта в БАН останаха само старците.
Младите се разбягаха - кой във Франция, кой у нас, ама извън науката.
31 Януари 2011 13:30
На Янето му дигнаха колата и ключа от касата.
А всъщност - най-вероятно текат преговори.

Пакпадналов , Янето много добре знае кой му взе колата и сигурно сам е дал ключовете. Я си представи че е взел едни много добри парички да свърши една работа и ако я е свършил като кучето на нивата ко ша прайм??? Щото много люде включително и аз смятам че я свърши точно така Сега май ще връща парички или за по-лесно ще бяга зад граница....Хи, хи, хи.
31 Януари 2011 13:53
И аз не виждам основание за присмех - такова беше времето, така се пишеха дисертации... В конкретния случай дори и полза е имало - не е лесно и не трябва "на око" да се определя кой става за пожарникар - по-правилно - огнеборец... Още повече, че обучението е скъпо, а при лош подбор и "слаби нерви" участието в гасене на пожар може да доведе до смърт не само на неподходящия огнеборец, но и на другарите му, а и на тези, които трябва да се спасяват... Та я се замислете - колко от вас и близките ви ще запазят хладнокръвие в бушуващ пожар, а и ще предприемат най-правилните действия... А ако трябва да ръководите екип?...
Тъй като съм виждал стотици хора, изправени пред опасност, знам, че здравите нерви, правилният подбор и доброто обучение са много важни...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
31 Януари 2011 13:53
"Всеки расте до достигане нивото на своята некомпетентност." (Закон на Паркинсон)
Когато надмине това ниво настъпва трагедия!
31 Януари 2011 13:58
П.П.
И докато сме на тема образование, какви ли дисертации ще се пишат от това поколение?...
С. Игнатов: За 48% от първокласниците майчиният език не е български

Натиснете тук

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
31 Януари 2011 14:03
Лабораторията, създадена от Борисов, се използва и досега във факултета.

Значи от дисертацията е имало и пряка практическа полза.
От заглавието и съдържанието ми се струва, че не става въпрос за "физкултурни науки", а за подготовка на личния състав за действия в екстремални условия.
А, и още нещо. Никъде не е казано, че българският премиер трябва да е доктор на науките. Няма изискване даже за висше образование, за което има прецеденти и преди и след промените.
31 Януари 2011 14:04
Другарье, нема какво да пенявите. На ниво заглавие, дисертацията на Боко си е съвсем редовна, при това в област която не е точно физкултура. Ако Боко наистина е организирал имитация на екстремални условия и обхванал 600 респондента, половината от сегашните социодоктори не могат цървулите да му завържат. Самата тема - поведението (и способностите) на човек в екстремални условия е изключително интересна. На същата нива, макар и на по-дълбоко копаят тези които изучават бойния стрес, военните психози, масовите убийци и канибалите, например.
П.П. Научете се най-накрая да ги клатите тея муди Бокови. Клатенето трябва да става в посока наляво-надясно, а не нагоре-надолу. Това клатене в момента сте го усвоявали от специалистките по дийп троат, обърнахте го политоргия.
П.П.П. От автора чакаме литературен анализ на дисертацията на Гоцэ - да видим той какви кампутери е използвал.
31 Януари 2011 14:04
Прекрасно и славно... Статията, карай да върви, размишленията са страхотни. По подобен, къде по-приемлив, къде не чак толкова, начин е работила цялата някогашна "фабрика" за учени дървета. И тези дървета и сътвореното от тях франкенщайнско войнство създадоха едно ново, невиждано и нечувано, безхаберие и простащина, че ако човек вземе да ги изброява един живот не би му стигнал. А ако имаше как и да им разгледаме страхотните муцунки - половин България ще изпокапе от смях. После се чудим защо и какво било станало вчера или днес - и манталитета, и образованието, и физическият облик на тези хорица говорят за отчайваща и граничеща с отчаянието простотия. Да ме прощават дамите.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД