:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,540,099
Активни 118
Страници 14,890
За един ден 1,302,066

Под патронажа на мафията

Натискът от САЩ и ЕС за справяне с престъпността и корупцията в България влиза в по-драматична фаза - на директните упреци и разкрития
---

30 ноември 2002 г. "Голямата опасност за България е патронажът, който упражнява организираната престъпност над легални структури, организации и политици. Организираната престъпност е основен въпрос за страната ви, тя е видима за всички, видима е за съжаление и за външните инвеститори. Тя създава неверни представи у младите хора за това кой е най-добър в обществото."

8 декември 2003 г. "Липсва политическа воля за справяне с проблема с организираната престъпност в България. Смятам, че проблемите, свързани с неефективната борба с организираната престъпност в България, са във всички звена - МВР, прокуратура и съд."

10 декември 2004 г. "Кой може днес да отрече, че организираната престъпност доминира в определени отрасли на българската икономика?!"

Из публични изявления на тогавашния американски посланик в София Джеймс Пардю

---

10 октомври 2005 г. "Българите са възмутени и отвратени от провала на борбата с организираната престъпност и с корупцията в страната...

Зная, че говоря и от името на колегите ми в ЕС, когато казвам, че сме готови да ви предложим всички инструменти и да ви помогнем, за да изкорените раковото образувание на престъпността и корупцията. Но не можем да ви дадем политическа воля. Това трябва да очакваме от вашето правителство и парламент...

От срещите си с обикновени българи чух възмущението и отвращението им от провала с престъпността. Това подкопава доверието между хората и правителството. Поредното убийство в София, този път на държавен служител, е трагичен пример за това, което вече посочих."

Из лекция на настоящия американски посланик в София Джон Байърли

-----------------------Убийството на висшата служителка в митницата Шинка Манова съвпадна с лекцията на новоназначения американски посланик у нас, с която се представи пред политическия и дипломатическия елит в София. Разстрелът бе красноречив пример за посланик Байърли, за да развие и представи за пореден път официалната американска теза, че България има драматичен проблем с организираната престъпност и корупцията.

Че това е официалната позиция на САЩ, е повече от сигурно. И въпреки очакванията, че Байърли ще бъде далеч по-дипломатичен от своя предшественик Джеймс Пардю, той дори използва далеч по-силни думи - възмущение, отвращение, раково образувание и т. н. И това е при първата му публична проява.

Горните тези не се само се споделят, но и се представят и от голяма част от страните-членки на Европейския съюз и особено от най-мощните му представителки като Германия, Великобритания, Франция, Испания. И в това ще се уверим още веднъж само след няколко дни, когато ще бъде готов и показан мониторинговият доклад на Еврокомисията за това доколко България е готова за членство в съюза и къде точно са й проблемите. Ясно е, чеосновните критики ще са по линия на противодействие на организираната престъпности корупцията по висшите етажи.

Натискът на САЩ и ЕС за справянето с тези проблеми ще се засилва с всеки изминал ден и ще влезе в по-драматичната фаза на конкретните упреци и разкрития.

Въпросните държави могат да помогнат много, ако се включат в разобличаването на българската мафия за дейността й в чужбина, където изпира придобитото по престъпен начин тук. Но се чува, че отказват да дадат най-обикновена информация по съдебна поръчка - като например какви имоти или банкови сметки има у тях един или друг бос на българска силова групировка. И така въпросните лица имат достатъчно финанси, за да влияят върху родния и политически живот. Просто някак не е честно.

И още нещо. Ако ФБР, Сикрит сървис, Скотланд Ярд, германските, испанските или френските служби извадят на показ категорични доказателства за срастването на мафията с властта в България, никой няма да им се разсърди или пък да ги обвини в намеса във вътрешните работи. Нали ще ставаме едно семейство?!

Иначе за голямо съжаление вече не звучи пресилено, чев отделни периоди страната съществува под патронажа на мафията15 години си говорим едно и също. И беше само въпрос на време обществото да претръпне на публичните разстрели. Тук всичко, свързано с борбата с мафията, е една голяма теория. Политическият и държавен елит, който не се сменя никога, е майстор на разиграването и на прехвърлянето на топката в градината ту на една, ту на друга институция, на оправданията със закони и липса на пари.

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се прочисти държавната машина чрез масирани проверки на имущественото състояние на всеки един от членовете й. Изведнъж се оказа, че никой от началниците на Шинка Манова не знаел до смъртта й, че тя се вози на частен джип, с частен шофьор, че е заедно с, меко казано, съмнителни персони е в управата на футболен клуб. Сега сигурно ще бъде разровено и ще се установят и още по-шокиращи неща.

Именно затова цялото имуществено състояние първо на хората, които имат участие в противодействието на престъпността, трябва да бъде детайлно прегледано - на митничари, данъчни, полицаи, магистрати. При това чрез използването на всички законови лостове - следене, подслушване, проверки на сметки, на имущества, включително и на свързани с тях лица. Достатъчно е дори да се отиде на входа на един платен паркинг, за да се види с какви коли излизат митничари, полицаи, прокурори или съдии. Изобщо да не говорим за имотите, които притежават те и техните роднини. Или пък дори очевидното - носят костюми, за които не стигат и пет заплати. Как изобщо може да стане така, че най-обикновен депутат печели толкова, че да си купи къща на пъпа на София и ягуар едновременно? Или пък митничар или полицай с 500 лв. заплата кара мерцедес и си купува мезонет в столичен квартал?

Това не е вопъл за социална справедливост и равенство. А е най-очевидно доказателство за обвързването и срастването на държава, политика и мафия.

Всъщност всичко тръгва оттам. Останалото, включително и разстрелите, са само следствия.
 
Джон Байърли
54
2102
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
12 Октомври 2005 00:04
Всичко това могат да го правят журналистите. Всички имоти, фирми, коли, всичко е публична тайна. Някой трябва да изкара тази информация наяве. Ако журналистиката бяга от тези проблеми, то тя не си изпълнява обществените функции. И тя наистина не ги изпълнява.
12 Октомври 2005 00:44
Защо оставам с впечатление, че Райков е тръгнал да бори мафията само заради натиска от Европа и Америка. Престъпната мрежа задушава българското общество. И е работа на българите да се преборят с октопода. Заради собственото българско достойнство и себеуважение. Цитирането на чужди посланици може и да изглежда ефектно, но крие дълбоки национални комплекси и безсилие.


Друг номер - немало за мафиотите информация от чужбина. Ами Батето ви? Цел филм направиха. Резултат? Филчев подгони да съди BBC. В което време всички родници драха гърла как очерняли България и заливали с помия чистата като моминска сълза родна действителност. Мдам, дълбоко обидена беше прогресивната общественост. Примери безчет.


Тъй ще е тя, разделени на наши и ваши ще чакаме някой да пребори мафията, някой да им преброи имотите, някой да ги осъди и прибере на топло...


12 Октомври 2005 01:39
OLO,
/:/ "...Филчев подгони да съди BBC. "
......................................... .................
Доколкото ми е известно , Филчев "подгони да съди" РУМЪНСКИ журналит!
Мисля, че да съди БРИТАНСКИ журналист НЕ му е позволено на Филчев /от Албиона НЕ разрешават, май?!/, въпреки , че и румънският и британският журналист са извършили едно и също ЗАБРАНЕНО от българския Наказателен Кодекс / и от българската Конституция!/ деяние!!!
Сиреч, румънец- може! Британац, обаче-НЕ, в никакъв случай!!!

Редактирано от - paragraph39 на 12/10/2005 г/ 01:40:04

12 Октомври 2005 01:57
Айдеее, само да се шукне за Батето и нашия е веднага на амбразурата...
Параграфчо, да си спомняш каква присъда издаде русенския съд?
Да се сещаш кой точно член на конституцията забранява журналистическото разследване с камери и записващи устройства?
Да си чувал че европейското законодателство се приема за висшестоящо спрямо националното в случай на противоречие?
Да си запознат с размера на сумите които България е осъдена да плати на частни ищци от съда в Страсбург?

Представям си пък утре, като я докараме до дела за разпалване на етническа и верска омраза, щото натам вървим убедително, какво хвърляне пред амбразурата ще падне...

Редактирано от - Oraсle на 12/10/2005 г/ 01:59:20

12 Октомври 2005 02:03
Показни убийства посред бял ден пред деца и приемането им за ежедневие е белег за морална разруха в БГ обществото.
Въпреки че продължават вече 15 години БКП и ДС не искат да променят статуквото защото се страхуват че ще изгубят и икономическото господство след като изгубят страха на хората.

Правилно им го казва американския посланик и няма какво да му се сърдите, че "Америка и Европейският съюз са готови да ви помогнат за овладяване на престъпността, но не можем да ви внесем политическа воля."
12 Октомври 2005 02:05
Да, параграфе, и ти си живо потвърждение за моралния релативизъм в борбата слещу мафията, особено ако някой отвън ни напомни за нашите си кривици.


При това някой ти е изгризкал паметта. Софийската градска прокуратура наистина образува предварително производство за излъчения филм на Би Би Си "Да купиш игрите". Делото беше по чл. 307 от Наказателния кодекс за провокация към подкуп и по чл. 339 – за използване на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация без надлежно разрешение. Не искаш ти да си спомниш, дрът атакисте, не искаш.


Но думата е за друго. Дали ние тук в България смятаме Батето за крупен мафиот от марксистко-алкохолишки тип, или го смятаме за национален герой. Ей тук се крие ключето от бараката.
12 Октомври 2005 02:46
Параграфе
вярно е да се напише.Румънец-може.Британец и Бате-то не.
Ако си поразровиш книжките със законите ще се намери все някое параграфче по което може да му се потърси отговорност, защо аджеба си иска пари от лондонски "бизнесмени".
12 Октомври 2005 03:34
Ми какво да се каже повече? Очевидно господ отлага, но не забравя. Та така и сега се чудиме ще Шинка се возила с Тойота... А някой да се чуди защо Доган това или онова? Не се чуди. Всички знаят, но си траят. И затова аз очаквам да гръмнат скоро и Доган. И ще дам банкет....
12 Октомври 2005 03:44
И още неща ще се кажат - дори и ще има олагане (отлагания) - знаете на Какво!

Чудят се за Митничарката?! Какво има за чудене? Не е ли публична тайна (на мен лично митничар ми го е казвал...) как се разпределя потока пари от подкупи по иреархията в Там. Та не беше ли митницата един от основните източници за финансиране на Тези партии който и до сега се мандахерцат като "Елит" на БГ?!...

Или как повсеместното пиянство из съдебната иреархия, още от ранния слетобяд на работните дни в седмицата, е едва ли не предпоставка за каквато и да е договореност или официално общуване?

Да, дълг е на истинската журналистика да прави разследвания, да поднася факти и данни за корупция, неправомерна деятелност, за тези от "елита" който съсипват бъдещето на БГ.....

.... Би могло - но не е така. Пустата му Копаня!
12 Октомври 2005 08:19
Ще престанат убийствата. Не е далеч във времето това нещо. Но не заради ЕС или нещо подобно. Просто парите ще станат достатъчно за да се развива легален бизнес - строителство например. Политиците ще са доволни защото те ще управляват този бизнес и съответно ще има потоци от пари към тях. Глобализмът от една страна означава именно това - големите стават още по-големи а малките започват да работят за големите. Една от причините да се въвеждат какви ли не рестриктивни закони със невероятни изисквания било то за сигурност било то за нещо друго е големите да останат. Не се притестнявайте от показните убийства. Те засягат големите престъпници, които са повъхростта. Притеснението от циганите би следвало да е доста по-голямо. То засяха абсолютно всички нас. Притеснението от "дребните риби" трява да е голямо. Притеснението от безнаказаността на бандитите по улиците - с разни евтини мерцедеси - би следвало да е по-голямо. Притеснението от това, че могат спокойно да те набият на улицата пред очите на полицията и после никога да не носят последствия е много по-голямо. Това засяга всички нас. Е, има и друга страна - повечето хора биха казали, че най-големия проблем са именно големите престъпници по висините. Сигурно е така обаче тях никой никъде не е успял да ликвидира. Хората не ги виждат и се чувтват сигурни.
12 Октомври 2005 09:03
Намалява дивеча за отстрел!
12 Октомври 2005 09:05
Нещо не ми се връзва.
Макар, че съм съгласен с негово превъзходителство посланника на САЩ за "политическата воля" я да помислим какво е организираната престъпност: причина за състоянието ни или следствие от състоянието ни.
За мен престъпността е следствие, а причината за нея трябва да се търси на друго място.
Вие поне г-н Байърли претендирате да сте политик /а ми се иска да вярвам, че наистина се различавате от Пардьо с неговата безпардонност/ запознат със славянската душевност. Силата на тази организирана престъпност е в слабата организация на обществото ни. А вие съдействахте за тази слабост, поддържайки един или друг политик, една или друга личност не поради управленческите му качества, а поради това дали ви е угоден /изпълнява ли желанията ви/ или не. Всъщност това продължава и сега.
Това касаеше всичко което се измерва с пари и приватизацията и завземането на пазарни дялове и всичко което срина българската икономика, колкото и тоталитарна да беше тя.
Смятам, че и вие сте виновни българските политици да нямат днес така необходимата ви за тази промяна "политическа воля".
И още нещо проблемът се корени и във факта, че интересите ви спрямо България никога не са били балансирани по отношение на другите "големи играчи", имащи също интереси в региона и страната ни. И поради тази причина борбите за надмощие между вас чрез използването на влиянието ви сред българските партии, винаги е било пагубно за България. /Съюза с Германия - крах за Германия и България, съюза със СССР - крах за СССР и България/. Какво ли следва?
Всъщност не съм аз човекът, който може да ви дава съвети, но струва ми се, че ако наистина желаете да ни помогнете, на първо място трябва да балансирате интересите си с другите "големи играчи", а ние ще се опитаме да ви помогнем да ги реализирате във ваш /на всички "играчи"/ и на България интерес.
Тогава за организирана престъпност просто няма да ви е необходима.
12 Октомври 2005 09:22
Зелен е още тоя посланик. Нищо не е разбрал.
Българите на думи са ЗА, а на практика всеки се предкланя и почита местния "велможа", разчитайки да се "оправи" по бързо и преди другите, без значения средствата.
Да си спомним форумния и вестникарски вой против Прардю. ".. а той просто пеел човека"
Сега се оказа, че бил деликатен.
Разтегливоста на понятиета е това, което пречи на държавата!
12 Октомври 2005 09:28
Каква ти разтегателност, направо си е чист флуид. Ето го, в днешния брой пише 10 години затвор за половин грам хероин, а отдолу вой в подкрепа на наркотрафикант. Натиснете тук

Същите тези хора при други случаи реват за Крумови закони и здрава ръка. Направо да падладееш.
12 Октомври 2005 10:04
oIo -
12 Октомври 2005 10:28
Зую прав си за журналистите. "Изгубени илюзии" на Балзак в съвременен вариант. Няма независима медия в България, няма и почтени журналисти. На всичкото отгоре са и мързеливи- освен по пресконференции, никъде другаде ги няма. Чакат наготово и после всички пишат и говорят едно и също- и това ако е журналистика! И най-важното, нямат никаква гражданска съвест, никаква четвърта власт не са те.
12 Октомври 2005 10:30
абе и превъзходителството, като наште политици пред избори - критикуват де що им падне, а като опре да свършат нещо, те да дадат информация за мафиотити - не става!
12 Октомври 2005 10:33
щото са в дълбока нелегалност ли?, колега
12 Октомври 2005 10:45
Оло,
целнал си точно сърцевината на проблема. Въпреки всеобщия вой, ние като общество сме изключително толерантни към корупцията и престъпността и отчайващо малко сме привързани към реда и законността. Обидно е, но се налага отвън да ни го казват и да ни натискат да ппроменим институциите и практиките си така, че малко от малко да заприличаме на демократична държава. Щото демокрацията е това - освен свобода, предполага и задължително спазване на законите...
Само внимавайте кои ще изреват пак" намеса във вътрешните ни работи, държи се като губернатор на колония" и ще ви стане ясно кой иска да живеем в мафиотизирана държава.
12 Октомври 2005 11:21
oIo, имам една малка забележка към коментара ти по линка дето си дал..'Ората не реват "в подкрепа на наркотрафиканта"..Те 'ревът' против двойните стандарти на 'право'съдието ни..Очевадно е как отявлени престъпници се отърват по смехотворен начин от същите тези "стожери на правосъдието"..Та за това преследването на мишоците буди гняв и недоумение...
12 Октомври 2005 11:23
САЩ ни ги надробиха, ние ги сърбаме. Сега не били доволни. Да не би ние да си турихме управляващите през тези 15 години след 1989-та? Главно САЩ пряко, а също и останалите от НАТО и ЕС, както и МВФ и СБ са тези, които дърпаха и дърпат конците в България през последните 16 години. На нас ни остава правото само да избираме, когото ни посочат. Вярно е, че корупцията, мафията и престъпността са най-вече по-върховете на държавата, но я го докажи - няма начин. Органите, които трябва да го правят са част от мафията. Журналистите не смеят нищо да направят, а са и платени да пишат каквото им се каже. Законите са така извъртяни, че мафиотите станаха недосегаеми, а кражбите узаконени.
12 Октомври 2005 11:25
Натискът на САЩ и ЕС за справянето с тези проблеми ще се засилва с всеки изминал ден и ще влезе в по-драматичната фаза на конкретните упреци и разкрития.

Амин дай боже, ко това сторят, изобщо не ми требва и влизане в ЕС.

_______________________
Държавата изеде суверена
12 Октомври 2005 11:32
..един пример само/а такива има колкото искаш/: на Киро Японеца му намериха какво ли не, като оръжеен арсенал, а човеко доказа..че едва ли не комшията му си е складирал пушкалата у тях без да знае..?!!Та мислиш ли, че ако въпросния нещасник с 2, 5гр наркотик беше малко по-заможен щеше да бъде заплашен от 10год. затвор.. Същото това 'правосъдие' щеше да си затрае..
12 Октомври 2005 12:35
oraclеЧО,
/:/ "...Параграфчо, да си спомняш каква присъда издаде русенския съд?
Да се сещаш кой точно член на конституцията забранява журналистическото разследване с камери и записващи устройства?
Да си чувал че европейското законодателство се приема за висшестоящо спрямо националното в случай на противоречие?
Да си запознат с размера на сумите които България е осъдена да плати на частни ищци от съда в Страсбург?
......................................... ...........
oracleЧО, СПОМНЯМ си някои неща и ЗНАМ някои и други неща!!!
1. За да има присъда/вкл. оправдателна/ на Съд по наказателни ОХ дела- трябва ПРЕДИ това да има ОБВИНЕНИЕ от Прокуратурата! В русенския Съд очевидно е било ВНЕСЕНО Обвинение от Прокуратурата срещу румънския журналист! А, очевидно, щом НЯМ образуван Съдебен процес против журналистите от ВВС- значи НЯМА внесено в Съда от Прокуратурата обвинение срещу тях!!! Да има НЕЩО ПРОТИВ , че е така?!
§§§§§§§§§§§
2. Ето ти кой член от Конституцията забранява:
Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Плюс член от НК-
Чл. 145а. (Нов, ДВ, бр. 62 от 1997 г.)
(1) Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.
(2) Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.
§§§§§§§§§§§

3. Ето ти и в кои случаи САМО европейското и международно законодателство има предимство предбългарското:
Конституция на РБ-Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
...
(4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
§§§§§§§§§§§
4. НЕ ми е известна сумата, която България дължи по дела срещу нея в Страсбург! Но ми е известно, че тези дела са спечелени от другата страна поради НЕзаконни или НЕравилни действия/или бездействия/ на български държавни слуители, лъжностни лица, магистрати и прочие!!!
......................................... .................
"ВСЕКИ ГЬОЛ- ДА СИ ЗНАЕ ЖАБИТЕ!", oracleЧО ! КАЗАХ!12 Октомври 2005 12:53
OLO,
/:/ "...Софийската градска прокуратура наистина образува предварително производство за излъчения филм на Би Би Си "Да купиш игрите". Делото беше по чл. 307 от Наказателния кодекс за провокация към подкуп и по чл. 339 – за използване на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация без надлежно разрешение. Не искаш ти да си спомниш, дрът атакисте, не искаш"
......................................... ...........
НЕ искаш ти да си спомниш, дърт АНТИатакисте, че Прокуратурата на България НЕ е внесла, до ден-днешен, Обвинителен акт срещу журналистите от ВВС в Съда!
И НЯМА да внесе, защото: първо, срокът от 6 мес.- 3х2 месеца- изтече! Второ, от Албиона НЕ дават да им съдим журналистите!!! Даже и запалянковците им НЕ дават да им съдим, май! СПОМНЯШ ли си! Трето, нито британската, нито швейцарската , нито австралийската Прокуратури НЕ са повдигнали обвинения в КОРУПЦИЯ/подкуп/ срещу проф. Славков и той свободно си щъка из Европата и по Света! Това НЕ ти ли говори, че , поне, тези три изброени Прокуратури НЕ считат, че проф. Славков е извършил Прстъплението , за което твърдиш, че българската Прокуратура е образувала предварително Предварително Производство/впрочем, Предварително Производство и Предврителна ПРОВЕРКА , са две РАЗЛИЧНИ неща!!!/.
Впрочем, май, ти , дърти АНТИатакисте, НЕ искаш да си спомниш, че Българската Прокуратура поиска Великобритания и прокурорите й, по съответния ред, да получи автентичния снимков материал на филма на ВВС- НЕорязан, НЕредактиран и НЕмонтиран, за да извърши ПРЕИЗНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО Предврителната Проверка!!! Но НЕ Й го дадоха оттам-те си знаят защо!!! И аз знам!!!
К`ВО ШЪ КАЙШ СЙА, А ?!?
12 Октомври 2005 12:57
Просвета, на Киро Японеца му намерика ЗАКОНЕН оръжеен арсенал, т.е. - почти без изключение пушкалата бяха с разрешителни. Айде сега да питаме кой ги издава тези разрешителни и срещу какво, както и какво му се е случило на този някой. Наказан ли е, разследван ли е за незаконни доходи и имущество и т.н.
Няма да коментирам гражданина, дето твърди, че американците ни били слагали управляващите, пък ние, горките, само сме ги били гласували и затва те били виновни, пък ние сме една жертва, горките ние, на гадните империалисти. Такава теза просто не се нуждае от коментар, защото сама по себе си доказва причините, поради които сме на тоя хал.
12 Октомври 2005 13:03
WHATS UP,
/:/ "Параграфе, ...Ако си поразровиш книжките със законите ще се намери все някое параграфче по което може да му се потърси отговорност, защо аджеба си иска пари от лондонски "бизнесмени"
......................................... ...................
Защо аз да "поразравям законите", за да търся потвърждение на ТВОЕ /а НЕ на мое!/ твърдение, че на Славков ТРЯБВА а му се потърси отговорност!??
Аз НЕ съм твърдял и НЕ твърдя, че "Славков е искал пари от лондонски бизнесмени"! Който го твърди- той да го доказва/така е прн Демокрацията!/! В случая, ТИ си този!!!
Аз мога да си позволя/ и съм си го позволил тук, когато му беше времето!/ да потърся и намеря членове, които са за търсене на отговорност от журналистите на ВВС- понеже такова е моето твърдение и позиция! КАЗАХ!
12 Октомври 2005 13:23
Между другото, Параграфе,
истинската причина, поради която прокуратурата няма да внесе в съда обвинение срещу журналистите от БиБиСи, е елементарна. Филчев и подчинените му отлично знаят, че нищо няма да постигнат в съда/та дори и в българския/, но ще си навлекат огромен международен скандал. Скандал с много ясничко послание: В България прокуратурата не разследва корупцията, а преследва журналистите, които се опитват да я разкрият.
Защото, ще ти се или не, Славков наистина мълча като п... докато в негово присъствие се обсъждаше рушвета. Зная, зная, че това е световен заговор срещу България, че те са му направили клопка, тия гадове, че Батето е чист и неподкупен, че в МОК един Рох го нарохчи и т.н. Всички тези нелепици отдавна съм ги чел и чувал по какви ли не поводи. Толкова отдавна, колкото не можеш да си представиш и по такива поводи, за които дори не можеш да предположиш.
Самото присъствие на Славков в МОК и БФС, нравите там, собствениците на отбори и т.н. са съвършено друга тема, която не ми се коментира. Защото е тъжно, жалко и дори срамно. Каквито и оправдания да му намерим...
12 Октомври 2005 13:25
2. Ето ти кой член от Конституцията забранява:
Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.


Абсолютно вярно, неотделима част от личния и семейния (най-вече) живот на Батето е членството му в МОК. Поради което явяването му в хотела да "преговаря" за размера сумата не е в качетвото му на служебно лице, а си е негова лична работа.... също като на митничарите в Русе...

Коснтитуция на България, член 40:
Чл. 40.
(1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.
(2) Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт, когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред, за извършване на престъпление или за насилие над личността. Ако в срок от 24 часа не последва конфискация, спирането преустановява действието си.
Чл. 41.
(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.
(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.
12 Октомври 2005 13:31
Да не излезе, че Параграфът и от закони разбира, колкото и от нобелови награди?

_____________________
Кой ми изяде закуската?
12 Октомври 2005 13:38
А текстът на цитирания от Параграфа член 307 от Наказателния кодекс е просто бисер!
"Който преднамерено създава обстановка или условия, за да предизвика предлагане, даване или получаване на подкуп с ЦЕЛ ДА НАВРЕДИ НА ОНЗИ, КОЙДО ДАДЕ ИЛИ ПРИЕМЕ ПОДКУПА, се наказва за провокация към подкуп с лишаване от свобода до три години."
Така формулиран и в ръцете на недобросъвестни прокурори този член си е натурална брадва срещу опитите да се разследва корупцията от журналисти, че дори и от оторизирани за това държавни органи.
А най-готиното е, че редакцията на този член е от ...2000 година! Пресничък е, значи...
12 Октомври 2005 14:21
..така е риж..
12 Октомври 2005 14:29
РИЖ,
Праграф39 НЕ е цитирал чл. 307, а е цитирал ЦИТАТ на другиго!!!
Параграф39 твърди, че ако журналистите от ВВС, или румънският журналист, бяха извършили заснимането със скрита камера... С ЦЕЛ "ОПАЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУЛНОСТ" на Република България, или "ЗА ЦЕЛИТЕ НА НАКАЗАТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО" /чл. 145 "А" от НК/, както и ако го бяха направили досущ като "В ПРЕДВИДЕНИТЕ ОТ ЗАКОНА/българския!/ СЛУЧАИ"/чл.32 ал.2 от Конституцията/, то тогава Параграф39 НЯМАШЕ да твърди, че тези журналисти са извършили нарушение на БЪЛГАРСКИТЕ закони и Конституция- добри или лоши, но действащи и НЕотменени! ЯСЕН ЛИ СЪМ ?!
12 Октомври 2005 14:33
ORACLE,
Член 32 от българската Конституция има и ВТОРА алинея! Защо цитираш тук, БЕЗ нужда и БЕЗ връзка, само първата алинея!? От голямо НЕзнание ли, или от ГОЛЯМ мерак?!
............
Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
............

12 Октомври 2005 14:34
Добре че уж ще влизаме в ЕС, та да ни оправят малко законите.
Как ги прилагаме не може да се оправи отвън, за съжаление.
12 Октомври 2005 14:38
..eх!!как ги прилагаме!..За 0, 53264гр. - 10год.+100000лв глоба, а за 5кила - нЕма и условна присъда
12 Октомври 2005 14:45
П39, цитирах частта от член 32 в твоя постинг.
На всеки нормален човек е ясно че това за филмирането, записването и т.н. се отнася до личния живот на гражданите, не се отнася до служебните им задължения, нито пък в случаите когато снимането става на публично място.
В противен случай се нарушава член 40, т.е. правото на гражданите да бъдат информирани и да събират информация.
Иначе достигаме до куп абсурдни ситуации, които няма да се галвоболя да изброявам.
12 Октомври 2005 14:45
ORACLE,
Апропо, да ти НАПОМНЯ само:
МОК и БОК са НЕправителствени оргнизации! В този смисъл, ставащото в тях си е ЛИЧНА работа и ЛИЧЕН проблем на членовете им, освен ако някой от тях е са извършил Пестъпление - по някой от законите на държавите, чиито граждани са членовета на МОК !!! Точно по тази причина НАПОМНИХ тук, че НЕ само българската, но и никоя друга Прокуратура по Света /нито британската, нито швейцарската нито австралийската.../ НЕ е повдигнла до този момент ОБВИНЕНИЕ срещу проф.Славков за извършено/?!/ от него престъпление "Подкуп"/Корупция/.
Сиреч, ако НЕ вярваш на българската Прокуратура, или на мен, че проф.Славков НЕ е извършил такова престъпление- вярвай поне на другите ДЕМОКРАТИЧНИ, можещи, знаещи и желаещи Прокуратури по Света, които даже предврително Производство НЕ са образували срещу проф. Славков, обаче!!! Те си знаят защо! И аз знам- НЯМА достататъчно данни, че проф. Славков е извършил приписваното му отнякои Престъпление "Подкуп" /Корупция/ !!! КАЗАХ!
12 Октомври 2005 14:55
МОК и БОК са НЕправителствени оргнизации! В този смисъл, ставащото в тях си е ЛИЧНА работа и ЛИЧЕН проблем на членовете им


МОК и БОК са обществени организации. Ставащото в тях е проблем на обществото.

Престъплението което батето евентуално е извършил в хотел Радисън, София, България, следователно проверката и евентуално разследването е под юрисдикцията на българските правоохранителни органи. Уви.

Редактирано от - Oraсle на 12/10/2005 г/ 14:56:19

12 Октомври 2005 14:58
ORACLE,
ПАК показваш или голямо НЕзнание, или ГОЛЯМ мерак?!
Или се опитваш да МАНИПУЛИРАШ- елементарно, при това?!?
Или всичко това ЕДНОВРЕМЕННО?!
......................................... ......................................... ...
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.

(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.
......................................... .....
Първо, ВСЕКИ, а НЕ само журналисти имат право да търсят получават и разпространяват Информация!
Второ, това право НЕ може да бъде използвано срещу правата на другиго/ в случая, правото на проф. Славков да НЕ бъде засниман БЕЗ негово съгласие!/
Трето, Гражданите наистина имат право да получат Информация, но в случая с чл.41 ал. 2/прочети го БАВНО и ВНИМАТЕЛНО!/- става въпрос за получаване на информация ОТ "държавен орган или учреждение" . А ВВС изобщо НЕ е български държавен орган, а и никой български гражданин НЕ е /по/искал /НЕ ми е известен такъв!/ информацията от ВВС за "престъплението" на проф. Славков!!!
.................
12 Октомври 2005 15:06
А к о щ е г о в о р и м з а м а ф и я и п а т р о н а ж , з а щ о н е з а п о ч н е м с п и с а н и я т а в т о з и в е с н и к ? Т а т о е о ч е в и д н о , ч е с е у п р а в л я в а о т м а ф и я т а
12 Октомври 2005 15:09
ORACLE,
При Демокрацията, Държавата НЯМА Право да се меси във вътрешните работи на НЕправителствените организации! Които, впрочем, могат да бъдат с дейност "в Обществена полза", но и с дейност "В ЧАСТНА полза"!!!
На мен НЕ ми е известно ЧАСТНИТЕ организации МОК или БОК да са искали, до този момент, НАМЕСА на българска или чуждестранна Прокуратура по "Случая Славков" !
......................................... ......................................... ...................
ЗАКОН ЗА ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ
...
Чл. 2. (1) Юридическите лица с нестопанска цел свободно определят целите си и могат да се самоопределят като организации за осъществяване на дейност в обществена или в частна полза. Определянето се извършва с устава, учредителния акт или с изменение в тях.
..................
Из Устава на БОК:
"Българският олимпийски комитет (БОК) е доброволна, самоуправляваща се, независима, извънпартийна, неправителствена организация.
12 Октомври 2005 15:11
Параграфе,
абсолютно излишни са тези казуистики, да ма прущаваш!
Какъв ПРЕДВИДЕН ОТ ЗАКОНА РЕД, когато такъв ред няма предвиден в закона, както установи съдът по случая с румънския журналист? Няма орган, от който журналистът да изиска разрешение да снима със скрита камера / за разлика от полицията, на която е указан реда, по който се взима разрешение/ Какво си ми зацитирал Конституцията, ясно е, че тя слага общата рамка и духа, в който да се развива нормативната база. Оракъл ти го обясни с чл.40. Ако се прилага по твоему забраната за филмиране, всички телевизии тутакси трябва да спрат, защото е невъзможно да искаш съгласието на всеки, който е попаднал в обектива на камерата на площад "Славейков" да речем.
И какво? Бухнич имал сигнал, че българските митничари си искат рушвети. Отишъл да ги заснеме с камера как нарушават нагло закона и изнудват пътуващите за рушвет. Ако прокурорът пристрастно чете законите, румънецът става престъпник. Съдът обаче го оправда...На втора инстанция.
За Славков, пак повтарям, не ми се говори. Само това ще вметна - с наличните доказателства наистина е трудно да бъде обвинен в корупция за конкретния случай. Безспорен факт е друго - че не е трябвало да приема тази среща и да води такъв разговор. Затова от МОК го обвиниха, че нарушава етичния кодекс и го изхвърлиха. Кой крив, кой прав - не ми се спори. Славков определено не олицетворява "феърплея" в спорта, нито пък високия морал и за мен е тъжно като гледах колко години разни журналистчета му се подмилкват. И не само журналистчета. Но това е мое мнение. Ти си остани на твоето. Моралът е трудно за обясняване нещо.
12 Октомври 2005 15:28
РИЖ,
/:/ "...Няма орган, от който журналистът да изиска разрешение да снима със скрита камера / за разлика от полицията, на която е указан реда, по който се взима разрешение/"
.....
Щом Законът/Закон за Специалните Рзузнавателни Средства/ ПРЕДВИЖДА РЕД за осъществяването на Право на Полицията и др. държавни органи да събират информация чрез СРС, значи Законът НЕ предвижда ГРАЖДАНИТЕ да имат такова Право!!! И това е самата Истина!!!
.......................
/:/ "Ако се прилага по твоему забраната за филмиране, всички телевизии тутакси трябва да спрат, защото е невъзможно да искаш съгласието на всеки, който е попаднал в обектива на камерата на площад "Славейков" да речем."
......
Е, ако за теб пл. "Славейков" и стаята в хот. "Радисън" са едно и също нещо- тогава НЯМА какво да си говорим по тази тема повече!!! Тук става въпрос за УМИШЛЕНО заснимане на някого, а НЕ за случайното му попадане в обектива!!!
Освен това, НЕ ме "натоварвай" персонално с /НЕ/качеството на българската Конституция и закони- НЯМАМ пръст в изработването им!!!
.......................
/:/"... Затова от МОК го обвиниха, че нарушава етичния кодекс и го изхвърлиха."
.....
Тук съм СЪГЛАСЕН напълно с теб! Наистина става въпрос за наршаване на ВЪТРЕШЕН "Етичния Кодекс" /на МОК/, а НЕ за нарушаване на Наказателния Кодекс на Република България, на Великобритания, на Швейцария/там е регистриран МОК/, на Австралия и т.н.!
Впрочем, казват, че и Мафията си има свой "Етичен кодекс"- и който го наруши, получава куршум/БЕЗ намеса на Прокуратура и Съд!/.Казват му "OMERTA"- който НЕ мълчи, ще умре!" А в МОК сигурно се казва "МОКмерта"- който НЕ мълчи, ще бъде изхвърлен!"


Редактирано от - paragraph39 на 12/10/2005 г/ 15:32:02

12 Октомври 2005 15:42
Параграфе, параграфе...Укроти малко младежкия си плам, че ми омръзна най-добронамерено да те просветлявам.
Принцип в правото е точно обратното на това, което казваш. И така е от римско време, че и преди това. Та принципът не е "Което не е разрешено в закон, значи е забранено". Обратното е вярно: "Което не е забранено в закон - е разрешено.
Естествено, дадох ти примера с площада, за да подчертая до какъв абсурд може да доведе буквалното тълкуване на цитирания от теб член на конституцията. Съдът вече се произнесе по повод"снимките без разрешение със скрита камера". Такъв щеше да е резултатът и за Славков и БиБиСи, но съпроведен с грандиозен и пренеприятен международен скандал.Филчев и подчинените му проявиха разум и решиха да не повдигат обвинения в този случай. Макар формално да могат да намерят поводи за обвинение. Ти вече ги спомена, например прословутото недоносче чл.307 от НК.
Но понеже нашето право не е "право на прецедентите"/грубо казано/, за разлика от англосаксонското, си прав за едно. Конституцията и ред закони са калпави и трябва да се поправят.
Надявам се, ще се съгласиш с основните констатации на новия американски посланик. Нищо, че е американски. За жалост говори истини...
12 Октомври 2005 16:11
...и бронебойни патрони за нея няма открити...
12 Октомври 2005 16:59
"И затова аз очаквам да гръмнат скоро и Доган. И ще дам банкет...."

Ох, кога, когааа ...?
12 Октомври 2005 17:25
"Не човек, а желязо" просъскал агентът-фашист.
Тихо мъртвият казал:"Не...параграф-атакист."
По Веселин Андреев
12 Октомври 2005 17:47
Бай Хасане,
не стига дето ни пускате турски птичи грип от оня, дето мори и хората, сега и на "атакист" и "депесар"ша са обиждаме.
Сакън!
12 Октомври 2005 18:05
Наистина пл. "Славейков" и стаята в хот. "Радисън" не са едно и също нещо-
на площада минават хората случайно и ще е престъпление да снимаш някого без той да знае, докато е в еди коя си стая в Радисън не се отива случайно, още повече кога става пазарлък за покупка на хора.
Се пак требе да си кйор кютук пиян или голем балък да не ти мине през простата чутура че може и да те снимат.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД