:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,481,646
Активни 89
Страници 5,594
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Ще върна в България и последното листче от архива на цар Фердинанд

Личната царска документация се бави заради американската бюрокрация, казва икономическият съветник на Симеон Сакскобургготски Ник Маринов
снимка: Борислав Николов
Николай Маринов е роден на 3 януари 1947 г. в Пазарджик. Завършил е ВМЕИ през 1973 г. Година по-късно напуска страната и емигрира в САЩ. Три години работи в Мерил Линч, а след това става партньор в "Алджин корпорация", която се занимава с недвижимо имущество. Връща се в България през 2001 г. и оглавява предизборния щаб на Симеон Сакскобургготски за парламентарните избори. От 2001 до 2002 г. е председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции, а след това - член на политическия кабинет на Симеон Сакскобургготски.

--------------------

- Г-н Маринов, разговорът ни беше провокиран от публикация във в. "Сега" от проф. Иван Илчев, който повдигна въпроса за връщането в България на архива на цар Фердинанд, който се съхранява в американския "Хувър институт". Архивът съдържа ценни исторически документи, включително и писмата на Фердинанд до неговите деца. На вас Симеон Сакскобургготски е поверил връщането на архива в България. Обяснете каква е процедурата, за да получим обратно тези документи?

- Първо, искам да подчертая, че това не са български архиви, а лични архиви на Симеон Сакскобургготски, които той е предал в института преди 48 години. Избрал е Хувър, защото има най-добра професионална база, включително и климатични условия за доброто съхраняване на документацията. Предадени са около 70 кашона с архиви в много добър вид. Те са придружени с подробен опис, така че нищо не може да се загуби или да остане скрито. Архивът е предаден с условието един ден, когато България стане свободна и демократична държава, документите да се предоставят на подходяща българска институция за достъп на следващите поколения.

- Кога българската страна за пръв път направи допитване до "Хувър институт" за връщането на архивите на цар Фердинанд?

- През лятото на 2004 г. Симеон Сакскобургготски написа писмо до библиотеката на "Хувър институт", в което заявява личното си желание архивите да бъдат върнати в България, която вече е демократична и свободна държава. След това оттам се получи писмо, с което питат как да се доставят архивите. Тогава той ме извика и ме помоли да проверя коя българска институция най-добре би стопанисвала архивите. Аз проучих чрез допитвания, чрез историци и приятели и разбрах, че най-добре е те да бъдат предадени на Главно управление на архивите към Министерския съвет, където има много квалифицирани професионалисти и добри климатични условия за съхранение. В писмото-отговор до Хувър, което той изпрати през февруари т. г., Симеон Сакскобургготски препоръча тъкмо тази институция. Сега просто трябва американците да се свържат с нея и да изпратят архивите. На този етап Управлението на архивите не е страна. Те само бяха препоръчани от Симеон Сакскобургготски. За съжаление връзката между Хувър и българската институция все още не е осъществена.

- Откъде идва забавянето?

- От американска страна. Няма юридически или други пречки. Просто трябва отново да ги натиснем, за да се задвижат нещата по-бързо. Сега трябва от наша страна пак да се свържем с тях и да ги помолим час по-скоро архивът да дойде в България. Симеон Сакскобургготски е абсолютно категоричен и иска възможно най-скоро архивът да бъде върнат и да е на разположение на българите. Документите и сега са на разположение. Абсолютно всеки, който иска, може да се запознае с тях, но е много далече и много скъпо, тъй като институтът е към Университета в Станфорд на западния бряг.

- Американската страна поставяла ли е условия за връщането на архива?

- Не, няма никакви други условия, освен желанието на собственика това да стане след демократизирането на България.

- С какви аргументи институтът бави процедурата?

- С никакви. Просто и там има бюрокрация. Трябва да ускорим процеса и аз се наемам да го направя.

- Каква част от архива ще бъде върната в България и има ли лични документи, които ще останат тайна за българската общественост по изричната молба на Симеон II?

- Това са лични документи и абсолютно нищо не е секретно. И последното листче, което е на съхранение в "Хувър институт", ще бъде върнато в България и ще е достъпно за всички, които желаят да го видят.

- Преди година и половина ръководителите на големите исторически институции у нас изпращат писмо до Симеон Сакскобургготски, с което настояват за връщането на архива. Защо г-н Сакскобургготски не е намерил за необходимо да отговори на писмото им?

- Тук информацията е грешна. Те са били на посещение при Ради Найденов, шеф на премиерския кабинет. Тези наши историци, експерти и капацитети са били посрещнати и са получили уверение, че въпросът ще бъде решен скоро.

- Срещата по тяхна молба ли беше, или по покана на Симеон Сакскобургготски?

- По тяхна молба.

- В какво качество бяхте натоварен с тази мисия?

- Като съветник и експертен сътрудник на Симеон Сакскобургготски. Освен това аз съм колекционер на антики и старинни ръкописи, предмети на изкуството, сервизи и др. и за мен е лично предизвикателство архивът да се върне в България. Имам картина на Дюмие и оригинален Шагал. Отделно имам англо-саксонски портрети, много интересни китайски неща. Аз много държа на тези стари, ценни неща. Представям си какво удоволствие ще е да се заровя в тези архиви.

- Не сте ли ги виждали досега?

- Не. Би ми било изключително интересно.

- С какво се занимавате понастоящем?

- Занимавам се с управление на недвижими имоти. Участвам в различни фирми за недвижимости в САЩ. Докато имах ангажименти в България, моите колеги ме покриваха, но сега ще се заема по-отговорно с тия мои дейности.

- Имате ли бизнес в България?

- Тук имам реституирани наследствени имоти, които управлявам. Давам няколко магазина под наем и няколко други помещения. В момента съм консултант на доста хора, които се занимават с тая работа, тъй като имам опит. Отделно съм в екипа на бившия министър-председател, дава ми задачи и сега съм си поставил като лична амбиция да разреша въпроса с архива.

- Какви други задачи имате?

- В момента нямам други задачи, но в скоро време ще имам среща с премиера и ще видим. Нека да мине конгресът на НДСВ, да видим какво ще бъде ръководството, плановете и т.н. Дано всичко бъде наред и да успеем да влезем в ЕС още в първата вълна, това е нашата съкровена мечта.

- Като човек, който явно се интересува от политиката в страната, как оценявате първите икономически мерки на правителството - повишаването на акцизите, цените на парното, които предизвикват социално недоволство?

- Това правителство дойде със социални амбиции и те трябва нещо да направят в този труден момент, за да се облекчи цената на парното. Това е един политически горещ картоф в България. Ще ви кажа кой е най-големият проблем с парното, за който изобщо не се пише и не се говори. В София от 4 години е компанията "Хърайзън енерджи". Това, което те искат да направят и аз им помагах за този проект, е да изградят две нови електроцентрали - "София" и "София-изток", за 100 хил. мгв. Проектът е за коогенерация - тоест за производство на електроенергия и на пара. Идеята е НЕК да купува електроенергията, а парата да се усвоява през зимата от Топлофикация-София. Цената на тока през лятото покрива цената на парното през зимата. Това дава възможност цената на парното да се фиксира за 10-15 години, без да се увеличава. По този проект вече 4 и половина години НЕК и общинският съвет в София отказват да работят, а Топлофикация-София е съгласна с половин уста. Знаете ли защо? Питайте кандидат-кметовете. Защото корупцията просто е блокирала община София и аз много се надявам тези избори да променят нещата. Ето ви решението с парното. Така е по цял свят. Но това, което може да се направи сега, е да се премахне ДДС за топлофикациите и цената ще падне с 20% и тогава ще компенсира тези 18%, с които се вдига цената.

- Като стана дума за избори, как мислите, ще успее ли кандидатът на НДСВ Милен Велчев, който е доста уязвим заради хотелския бизнес на роднините му?

- Когато още дойдох в България, определени млади хора от лондонското Сити ми казаха, че искат да направят в България частен инвестиционен фонд, който да се занимава със строеж на туристически обекти. И един от тези хора беше братът на Милен Велчев. В тези фондове, които те управляват, има най-различни видове пари, включително и на чужденци и тези приказки, че хотелите са на Милен Велчев, не са верни, защото аз съм свидетел как се сформира този фонд.

- Проблемът не е толкова в капитала, колкото в конфликта на интереси, тъй като по това време Велчев е финансов министър?

- Познавайки Милен много добре, той е суперпрофесионалист и финансист и не би си позволил такива елементарни грешки.
22
1780
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
11 Октомври 2005 23:48
Е какво излезе сега?

Оня там цареборец, дето преди време писа пасквили срещу Царя се бил олял !

То не че ни учудва, ама как пък един път не видяхме един по-възпитан цареборец.

12 Октомври 2005 00:48
За да си цареборец трябва да не си българин!
Трябва да си червен апаш или синя курва с промит от червената мъгла мозък!
За съжалениние такива са болшинството "българи" и вчера а и днес.
12 Октомври 2005 01:10
За да си "цареборец" е достатъчно да си РЕПУБЛИКАНЕЦ! Може и американски републиканец!
12 Октомври 2005 01:28
да бе, какво излезе сега. Я да сумаризираме :
- Немало никакви интереси и конфликти между Миленчо и брат му.
- нямало много работа, ма много щяла да се отвори тепърва за царския консултант
- българите били курви според мехиканския циганин
- като не може да върнем ордените или имотите, да върнем поне хартиите. Ма голяма бюрокрация в таз пуста америка, ногу е трудно.
И други разни бисери са разпилени из текста, ма хаде да не навлизаме в детайли.
Тими, ти си радостен, гаче си барнал роклята на Калина в национално-историческия музей (Само един синьо-ервен апаш не може да осъзнае каква велика историческа драгоценност е това).
Прочие, нищо ново под слънчето. И ибрикчиите ни и те. Мехикано, ти си знаеш. Чекаме компота да се обади и оня с шмайзерите в дефилето.

12 Октомври 2005 02:38
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 12/10/2005 г/ 08:20:42

12 Октомври 2005 08:03
Мен лично нито едно листче не ме интересува. Нито първото, нито последното. Може драгия товарищ да си го завре някъде. Мен ме интересува, "цар" пенсията да изчезне от България и да не ни товари с неговите тъпотии.
Note: Без имоти и дредства ошушкани от хората.........Чао........
12 Октомври 2005 09:16
Хе.Милен-суперпрофесионалист! Ами те онези още го обучават!
12 Октомври 2005 10:49
Mnoo qki централи от 100 хиляди мегавата. Турбо дизел! Рекордни чуждестранни инвестиции.
Като няма комисиони, и наемът от дюкяна е риба.
12 Октомври 2005 11:29
За Миленчо и за кукловодите му от Краун Ейджънтс ще питате РЕВИЗОРО!
12 Октомври 2005 11:44
Баш ни е потрябвал тоя архив! Да върне "История славянобългарска" за нея може и орден да получи.
12 Октомври 2005 11:54
какъв архив, какви пет лева?!?!? - някой малоумник ще напише книга и ще стане доктор - И бабичките на село ще питат: "Мари, к'ву ликува тоя?"
12 Октомври 2005 12:19
Тоя не го ли е срам? А и СЕГА е за псуване, защо не го публикува това в После?
12 Октомври 2005 12:26
да изградят две нови електроцентрали - "София" и "София-изток", за 100 хил. мгв.

Чини ми се, че Галето малко са е пообръкала. Две централи по "100 хил. мгв." са некъде около 52-53 бр. АЕЦ-Козлохуя само за София. Ша требе да са 2 х 100 МВт, ама нейсе ...

Досежно последните Илчеви и Дмитриеви изцепки срещу Фердинанд требва да ви кажа, че енергичното опровержение на техните клевети, което направи нашия форум, изглежда най-после засрами некои наши историци с чувство на справедливост.
Миналата събота по СКАТ водещият на предаването "Час по България" доц.д-р Пламен Павлов беше поканил известния български военен историк полк. о.р. доц. д-р Кокеров, за да разискват ролята на личностите в българската история.
За пръви път пред такъв широк форум беше дадена обективна и положителна оценка на заслугите на Цар Фердинанд в изграждането на Нова България и на българската войска, която единствена от всички европейски армии не познава поражение във всичките войни за освобождение на българския народ.
Беше изтъкнато, че крадци, предатели и чужди агенти всред политиците и командването като ген.Радко Дмитриев и пр., които саботираха дръжавата и армията, след тва имаха наглостта да прехвърлат всичката вина на Цар Фердинанд и да го очернат като най-голем грешник, та чак и "българомразец".

На въпросите на зрителите беше ясно отговорено, че както "Съветите към сина", така и широко цитираното "изказване" уж на Стамболов, че най-големата му грешка била, дето докарал Фердинанд, са нагла лъжа и фалшификация на гореспоменатите елементи на чужда служба. Нещо повече, дори и в изгнание Цар Фердинанд непрекъснато е мислил за България и се е застъпил пред Хитлер да натисне съюзника си Сталин, за да се върне Южна Добруджа на "многострадалния български народ, който незаслужено го счита за главен виновник на всичките си нещастия".

Бяха подчертани същото така и изключителните заслуги на Цар Борис като инициатор и организатор на Мюнхенската конференция, която некои наши тупани още наричат "позорният Мюнхенски диктат". Благодарение на Цар Борис, който успя да убеди Хитлер да не започва веднага войната, беше осигурена една изключително ценна година за подготовката на Англия, която инак щеше да бъде смазана за нула време от германската военна машина. За тия му заслуги към Англия и Европа министер-председателят Невил Чембърлейн нарече Цар Борис "единственият европеец и умиротворител, миротворец" в библейския смисъл на думата. За големо наше съжаление обаче на местото на Чембърлейн скоро доде обиденият ни от Дойран българомразец Чърчил и беха пресечени възможностите за спасяването на България от касапницата, в която бехме въвлечени, за радост на българските му "почитатели" и до ден днешен.

Бившият военен министър полк.Александров се обади лично в предаването, за да поздрави водещите за доблестта за пръви път да направят положителна оценка на дейността на Цар Борис и особено на Цар Фердинанд.
Като докарат архива, много още скрити неща ша станат ясни даже и на тия, дето немат интерес от това.


Редактирано от - другаря Тодар Живков на 12/10/2005 г/ 12:36:53

12 Октомври 2005 12:37
А дали ке върнеа любовната кореспонденция на Фердинанд с младите коняри-левенти?! Равин Никифор ке я чете с умиление и ке рони мажки сълзи...
12 Октомври 2005 15:03
"Ще върна в България и последното листче от архива на цар Фердинанд ", но променен. Абе я всъщност си го стискай тоя архив. Кой нормален българин би се интересувал от историята на един цар чужденец докарал на страната сумата и беди?
12 Октомври 2005 15:37
БИНГО, твоето изказване трябва да се показва на учениците като пример на изказваме на класически комуняга и безмозъчно същество.То трябва да си толкова промит , за да не знаеш, че всичко относно Фердинанд, Борис и Симеон е преиначено от комунистите.Да виниш човек без вина, които е направил добро за "твоя дом", те това е комунистическо дебелочие.Да не се интересуваш от историята си и истината , а да се интересуваш от помията на Костов/това е за Светло Пиво/.Е, ще кажа този народ си заслужава съдбата.Ще има още много да страда , докато не прогледне.А плюеики Симеон трянва да знаете, че плюете себе си и вървите срещу себе си.Е, сега имате правителство.Не се оплакваите.Утре дано имате на Костов.Ама, ще ме хванете за ку.......Никога няма да успеят .Тове е призвание единствено на Симеон.Които разбрал, разбрал.
12 Октомври 2005 17:29
Смартъ, много се опитвах да разбера Симеон, ама той се изказва нечленоразделно. А като прочетох интервюто с този господин Маринов, съветник на величеството, последните ми симпатии се изпариха.
Ама вие не се ли кълняхте в короната и в майките си, че Деди няма да прави никакви съюзи с комунистите?
12 Октомври 2005 17:41
Елиса, не сме се кълняли в никаква корона и маиките си.Не ме разочароваи.Не бъркаи Симеон с малоумниият български полтически елит.Опитаи се да мислиш, момиче.Симеон каза, че няма да подкрепи правителство с мандата на БСП и го НАПРАВИ, но НИКОГА не е казвал, че няма да бъде в коалиция с БСП.Това може да го каже само политическото недоразумение Иван Костов и братята ми комуняги. Напротив Симеон ще участва в правителство, където е и БСП, за да ги мачка колкото може.А не да гледка като Костов от страни и да раздухва балончета. Елиса, мисли , момиче мисли.Само Симеон може да помогне истински на България.Ако не му пречат българите, то до сега щяхма да сме много по-напред.
12 Октомври 2005 19:24
SMARTY, не разбирам къде е разликата.
Според теб да участваш като коалиционен партньор не е подкрепа? И как точно Симеон ще мачка комунистите?
Според мен тази коалиция показа безпринципността както на Симеон, така и на движението, което го докара на власт.
А това, че на Симеон му пречат българите си личи по цялото му поведение.
Ние не само му пречим, той откровено ни презира.
I разбира се, разликaтa в политическите ни виждания не означава, че трябва да се поучаваме. Товa правеха комсомолските секретари едно време.
12 Октомври 2005 20:27
"Ще върна в България и последното листче от архива на цар Фердинанд"

Язък, па толкова ли нема кои да го купи?

12 Октомври 2005 21:18
Ние не само му пречим, той откровено ни презира.

Който си е за презиране, може и да има гузното чувство, че го презира, но той е достатъчно възпитан да не дава вид за това.
Непретенциозните хора по селата и малките градове, когато го посрещат, нямат чувството, че ги презира. Явно и те не го презират, както не са презирали и баща му.
А и образованите, младите и активните хора вече два пъти гласуваха за него.
12 Октомври 2005 22:06
Чембърлейн нарече Цар Борис "единственият европеец и умиротворител, миротворец" в библейския смисъл на думата.

Бай Тодаре, Стивън Констант пише в книгата си "Фердинанд лисицата", че през 1938 лорд Чембърлейн изпраща при Цар Борис III със специално послание Джордж Рендел, за да му благодари, че в Мюнхен е успял да разкандърдиса Хитлер и Гьоринг да ударят веднага Обединеното кралство.
В посланието си Чембърлейн нарича Царя "велик европеец", докато оценката - “умиротворител” в евангелския смисъл - е на самия Джордж Рендел.
Като благодари на Чембърлейн, Цар Борис казва на Рендел “доста тъжно”: “….Nous deux, nous sommes les seuls vrais pacifistes, lui et moi (Ние двамата, той и аз, сме единствените истински пацифисти)”.
Войната наистина беше отложена и за малко беше дадена глътка въздух, но за сметка на Чехословакия и заграбването на Полша от съюзниците Хитлер и Сталин и на Балтийските държави от Сталин под аплодисментите на българските комунисти.
А бе славни времена бяха тогава за "международното работническо движение", ама празника трая много малко.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД