:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,537
Активни 138
Страници 24,171
За един ден 1,302,066

САЩ преговарят за две бази

Посланик Байърли рекламира евтините мобилини телефони на Вивател
САЩ води преговори с българското правителство за достъп до общи съоръжения в две военни бази за обучение и логистични операции. Това обяви американският посланик у нас Джон Байърли в лекцията си пред Атлантическия клуб. Същите споразумения Щатите имали вече с Турция и Италия.

Байърли обясни отново, че не става дума за големи съоръжения от вид, който американците поддържат в Западна Европа. "Няма да има голям брой постоянно дислоцирани наши военни. Силите ще идват за тренировка за кратки периоди, след което ще си тръгват според правилата и процедурите, за които българското и американското правителства са се споразумели", допълни дипломатът.

Предвиждат се и общи бази, които ще се използват и от други съюзници в НАТО. "САЩ ще имат полза от това, защото въоръжените ни сили ще са с достъп до бази, близки до потенциални подвижни цели в случай на криза", поясни посланикът. Байърли заобиколи въпроса с наема, като допълни, че ползата за нашата страна ще е, че така ще се помогне на войската ни да се модернизира и да тренира заедно с щатски подразделения.

В същото време той обеща, че скоро българите ще видят намалени цени на мобилните оператори. Това ще стане благодарение на Вивател, които са американци.

Затова пък шефът на външната комисия в парламента Соломон Паси в прав текст каза по-рано, че някои от държавите, на чиято територия са разположени US бази, плащат наем за това. Така Паси се опита да сложи точка на дебата каква е практиката в другите страни.

Паси и депутатът от ДСБ Асен Агов са отправили покана до военния министър Веселин Близнаков да участва в заседание на външната комисия утре, за да разберат по каква причина въпросът не се разяснява на обществото.

Сливен най-вероятно ще бъде команден център на американските войски в България. Това пък съобщи кметът на града Йордан Лечков пред Дарик радио. Той допълни, че новината научил при предварителните разговори с американците. Според Лечков в Сливен ще бъдат настанени между 100 и 200 офицери и войници.

До града се намира полигон "Ново село", който е едно от местата, на които щатските бойци искат да тренират. Лечков потвърди, че американските военни са заявили намерението си базите в България да служат само за тренировъчни действия, както и да бъдат използвани за предислокации от Европа към конфликтни точки в Азия.
18
878
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
11 Октомври 2005 00:33
Джеймс Кук навремето получаваше злато за Коронатаи еко-храни за екипажа си от диваците на Папуа и нова Гвинеа, сега ни обещават по-ниски тарифи от Вивател срещу свещена БГ.земя за изпробване на нови боеприпаси (под форма на тренировки разбира се)Нищо ново под небето!
11 Октомври 2005 00:53
Имах предвид срещу стъклени топчета и огледалца
11 Октомври 2005 00:58
/:/"САЩ води преговори с българското правителство за достъп до общи съоръжения..."
/:/ "Предвиждат се и общи бази, които ще се използват и от други съюзници в НАТО..."
....................................
Абе, нещо много "ОБЩА" ще я правят тази България, бе?! Много ще /й/ се изреждат, май?! А някои, дори, БЕЗплатно- значи, любоff, май!!!
11 Октомври 2005 01:29
"Силите ще идват за тренировка" *****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 11/10/2005 г/ 10:19:03

11 Октомври 2005 01:31
Затова пък шефът на външната комисия в парламента Соломон Паси в прав текст каза по-рано, че някои от държавите, на чиято територия са разположени УС бази, плащат наем за това???????
Или журналистите са объркали пак словореда, или Пасито се оплел като пиле (заразено с птичи вирус) у кълчища, или се пише по-юдей от равина в йерусалимския храм в стремежа си да се натегне на американците.
11 Октомври 2005 02:12
Става дума, че там където има бази, местните трябва да плащат на американците, щото са уважени от високо присъствие, а в нашия случай благодарение на Паси ние няма да им плащаме..
Виждате ли какви управници имаме - и не ви е срам да ги псувате постоянно, само като прочетете имената им...
Брейй неблагодарен форум бе...
11 Октомври 2005 02:55
Корпусът за бързо реагиране в Лил ще може да отговори на новите заплахи. Ако Париж не бе действал, то страната щеше да се озове изтикана в ъгъла
Франция засилва ролята си в НАТО
Сближаването с алианса се превръща в стратегическа цел
Арно дьо ла Гранж, LE FIGARO
.........................
В. "МОНИТОР"-11.10.2005

Преди около шейсет години Франция помоли 26 000 американски войници, разположени на нейна територия, и върховното командване на НАТО да съберат снаряжението си и да напуснат страната. Днес Париж очаква с отворени обятия американските офицери в новия генерален щаб на Френския корпус за бързо реагиране (ФКБР), който бе официално открит в Лил. Новата структура е съобразена с нормите на НАТО и трябва да позволи на Франция да ръководи големи многонационални военни операции. Тя ще й осигури и военна тежест на международната сцена.
ФКБР всъщност ще бъде важен инструмент за идните години. Той ще позволи на Франция да засили ролята си, при това на високо равнище, в Силите за бързо реагиране в НАТО. "Като се имат предвид новите заплахи, НАТО не трябва да включва големи подразделения, като по времето на Студената война, а трябва да разполага с крайно мобилни и действащи сили", смята главнокомандващият на войските на НАТО в Европа генерал Джеймс Джонс.
През 2003 г. Франция взе решение да се включи в тази дейност. Днес "създаването на ФКБР показва мястото, което Франция има намерение да заеме в управлението на кризи с динамично командване", каза командващият на сухопътните войски Жан-Клод Томан, на чието подчинение е ФКБР. Международният коментатор Джон Кейгън е на мнение, че ако Франция не бе създала ФКБР, тя можеше да се озове изтикана в ъгъла и принудена да мие съдовете, докато американците готвят.
От няколко години Франция открехва вратата, която генерал Шарл де Гол затръшна през 1966 г. През 1995 г. Париж реши отново да участва в някои институции на НАТО , а именно във Военния комитет и заседанията на министрите на отбраната, но без да се връща във военната структура на организацията...
.................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
11 Октомври 2005 03:24
Малко са две бази, требе 20...
11 Октомври 2005 08:02
Малко по малко, че да не боли!
11 Октомври 2005 08:12
...????...
...бай Ърли - ранни...
11 Октомври 2005 09:16
Обикновено Американците не преговарят. Те нареждат!
За подпомагане изготвянето и по гладко прокарване на нарежданията участват срещу заплащане вербовани от тях високопоставени нашенци.
Тези нашенци парадират с завидно самиочуствие тази си зависимост от САЩ и се борят с нокти и зъби за техните интереси.
Иначе, как можем да определим поведението на екс министъра Соломон Паси, който е "убедем", че американците трябва да стоят в България безплатно, както го правят окупаторите и завоевателите!
Най-вероятно текущата сметка на Соломон Паси в някоя от големите швейцарски банки ще нарастне със седем цифрена сума!
11 Октомври 2005 09:34
Брей, чак пък"прегаварят", че и американците... Я па мислим, дека нашите си "преговарят" урока по колаборационизъм...
11 Октомври 2005 12:53
Имаше едно човече от бившото правителство , нито българин, нито турчин, нито циганин , който се изцепи когато САЩ нападна Ирак, че виждате ли цените на петрола паднаха и ние ще си върнем бързо дълга от тази страна. По цинично изказване до тогава не бях чувал. Този ревльо няма капка морал, а сега ни съветва да плащаме на американците, а утре сигурно ще ни посаветва да им правим бибитки/свирки/.
11 Октомври 2005 13:42
Параграфе, този анализ на Арно дьо ла Гранж има двояко значение. Франция не се е отказала от своя план за създаване на Общоевропейската отбранителна система, която си е нейно творение и работи по въпроса.В плана й влиза превръщането на НАТО в неин придатък и придаването му само на "отбранителни функции" -изхождайки от устава и състоянието вътре в НАТО.
Франзуцките са големи и далновидни дипломати в своя и единсвено в своя полза.
Само на това не се научиха нашите "платени" политици, продължавайки да провеждат политика за чужди интереси, но не и за българския общообществен интерес.
Вчера Меркел започна речта си като новия канслер на Германия с обещанието "да развива утвърдените форми на реалната демокрация" в германското общество.
Реалната демокрация като идеология е идеология както на десните, така и на левите сили в западноевропейското общество.Само това не научиха все още нашите, българските "леви " и "десни"?

11 Октомври 2005 14:01
С кого преговарят U$A С техните си мекерета. Пошла постановка, направена само за такива нелечими случаи като Гаспарини.
11 Октомври 2005 14:22
Единственото смислено изречение в статията/информацията:
.
...както и да бъдат използвани за предислокации от Европа към конфликтни точки в Азия.

.
Може да поясна - Иран, Близкият Изток и Централна Азия а това какво значи ... значи война с КИТАЙ и РУСИЯ - 100%
11 Октомври 2005 19:02
И все пак хората в Сливен ги искат. Данчо Лечков тоже.
Само гарваните грачат грозно. Нищо че им мине.
12 Октомври 2005 14:35
Hifor, не си прав. Паси смята, че не е необходимо да им плащаме ние. А те на него.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД