:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,538
Активни 140
Страници 24,172
За един ден 1,302,066

Президентът пак критикува здравеопазването

За втори път през последните 4 месеца държавният глава отправи остри критики към здравеопазването у нас. Първанов призова за "решителна промяна в лекарствената политика" на държавата. Според президента много българи са лишени от конституционното си право на равнопоставен достъп до здравеопазване заради реформата в сектора.

"Не можем да си затваряме очите пред ежедневното нарастване на разходите за лекарства и от държавния бюджет, и от бюджета на семейството", бе категоричен Първанов.

През юни държавният глава призова прокуратурата и Сметната палата да проверят търговете в здравното министерство за скъпи лекарства. Тогава той поиска по-строг контрол при провеждането им. МЗ организира конкурсите за доставка на скъпоструващи медикаменти за рак, СПИН, хемодиализа, хемофилия и др.

Върховната касационна прокуратура разпореди проверка на търговете, както и на разпределението на лекарствата по болници и диспансери. До момента няма информация за хода й. Онзи ден "Сега" разкри, че 3 от препаратите за рак, спечелили търга, не са имали задължителното по закон разрешение за употреба в страната. По случая, както и по всички останали конкурси върви проверка.

Новият здравен министър Радослав Гайдарски обаче обяви преди време, че няма да ревизира вече проведените търгове. Той обеща новите конкурси да се правят при пълна прозрачност и да се търсят фирми, които предлагат медикаментите на по-ниска цена.

Първанов напомни още, че изтече поредният срок, след които част от българските граждани отново ще бъдат обявени за нередовни платци към здравната каса. До 1 октомври длъжниците можеха да подават молби за разсрочено плащане.

Междувременно лекарският съюз поиска от ВАС да отмени заповедта на здравната каса, с което цените на клиничните пътеки за болниците намаляват с 10% от 1 октомври. Според организацията касата не е съгласувала с тях решението си.
9
573
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
11 Октомври 2005 01:32
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 11/10/2005 г/ 10:19:37

11 Октомври 2005 07:03
Президентът в случая е напълно прав. Но докато Президентът, Народното събрание, Министерския съвет и съдебната власт не заработят като екип нищо няма да се получи. Цялата пара ще си отива в свирката, а оттам в средствата за масово осведомяване. Необходима е обща стратегия с конкретни ангажименти и на четирите власти за състоянието и продължаване на реформата в здравеопазването. Както и съвместен План за действие, обвързан с ресурси, срокове, колективни и персонални ангажименти и отговорности. Едва тогава гражданското може и трябва да стане пълноправен партньор в тези отношения на равнопоставеност за здравето на нацията.
11 Октомври 2005 09:16
И какво стана като го критикува ?
11 Октомври 2005 09:54
На президента това му е работата - да реже ленти, да играе футбол и баскетбол, да гали по косицата невинни дечица с добродушна физиономия , да просълзява оглупели бабички и от време на време да се изкаже по ситуацията на положението.
А от неговата креатура серго не можем да очакваме нищо смислено. Айде напролет да си отиват всичките и той и пирински и серго. Иначе ще ни изпият кръвчицата.
Абе при жив цар за какво ни е президент? Излишни разходи.
11 Октомври 2005 10:20
...Работя в една поликлиника в северен Лондон. Разположена е на няколко мили от къщи и ги вземам за нула време с бегача. Минавам през един парк. Облечен съм в бяла риза, черен панталон и светлоотразителна жилетка, дето в България ги дават на "хигиенистите" по улиците да се виждат отдалеч. Да, ама тук такива жилетки се носят от полицаите. И от мен. Децата ме мислят за полицай и ме зяпат в неведение - що диря по никое време в горичката /тук полицаите освен на коне, се придвиждат на колелета, мотоциклети, хеликоптери и чак на последно място са колите/...
Работил съм в 3-4 поликлиники в Уелс. Тия дни ми беше сефтето в Англия /нали все пусто да опустее враждуват Англия срещу Уелс, Шотландия срещу Англия, санким не са у един кюп в това пикливо кралство, ама нейсе/...Та думата ми бе да хаоса и безметежността в тая поликлиника. Лявата ръка не знае какво прави дясната, има двама доктори, които се размотават и почесват, пациентите чакат по две седмици да се вредят до тези двамата и половината от тях въобще не ги дочакват...Направо си е е...ло мамата. Но мен това не ме засяга, гледам си работата /епикризи, рецепти, документи/ и целият съм в слух. Боже, какви клюки, Боже какви слухове и разправии между сутрешната и вечерната смяна! Нямам думи...Маги, кака в късните 50-те, от тия дето в България им викат "стара чанта с нови дръжки" закъсня. Не стига че дойде в един вместо в 12.30, ами веднага отиде да си направи чай и да забърше последните клюки в хола. Поликлиниката е малка домашна къща с кухня, чакалня, хол, съдомиялня, баня и вана. Собственост е на един от докторите, дето като го видиш никога няма да кажеш че IQ му е по-високо от това на котлона....Но думата ми бе за Маги. Никой не смее да и каже гък! Защо? Защото каката сияе, усмихва се и от всяка клетка на луничавото и тяло се излъчва суетна, гиздавиня и фръцкотня. На какво отгоре? Ами много просто - преди 6 седмици се оженила. Екранът на нейния компютър изобразява сватбената снимка - една булка в бяло и един левент, доста по-млад от нея, а из поляната дечурлига - техни внуци, които играят ролята на шафери. Не им пука! Развеждат се, женят се, правят секс и като им омръзне пак се развеждат. Гледат от всичко само удоволствие да извличат...А ние, българите сме за бой с тези наши потъвали гемии...
Та така и в здравеопазването ни – кучетата си вървят керванът си лае /не обратното!/

11 Октомври 2005 11:48
Черен ще затапееш там бе приятел.А пък и може да те изхабят от секс и клюки.
11 Октомври 2005 13:32
Готов съм да напиша есе "Защо не вярвам на нашия президент?"
Защо ми намирисва на поредния популистки опит на Първанов да подкара президенската си кампания. Не предлага нищо конкретно, само "милозливо" рони сълзите пред също така чувствителните и милозливи бабички -негов електорат.
Да не забравяме , че за да спечели 300 000 туркофилски гласове , загуби 1, 5 туркофобски и "забрави" паметта си и знанията си на историк.
Направи най-нищожното правителство в най-новата история на България- за да си запази БСП? Халал да му е-края на есето ми !
11 Октомври 2005 17:16
.....лозето не ще молитва иска мотика....
11 Октомври 2005 17:41
Тая мисла я свих от Тома Неверни, а он от Илф И Петров май
Не трябва да се борим за чистота. Трябва да метем.

_______________________
Държавата изеде суверена
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД