:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,551
Активни 139
Страници 24,185
За един ден 1,302,066

Екоминистерството почва акция срещу неизрядни длъжници

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) започва масирана проверка на всички фирми, които произвеждат или внасят стоки с опаковки. Причината са неочаквано ниските приходи в сметката на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е структура към ековедомството. По закон фирмите са длъжни да внасят в ПУДООС продуктови такси или вместо това да участват в организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Според разчетите на ПУДООС до края на 2005 г. от такива такси събраните средства би трябвало да са 32,7 млн. лв. До момента обаче там са постъпили едва 8 млн. лв.

Заради огромната разлика между проектобюджета и реалното състояние на сметката на ПУДООС екоминистърът Джевдет Чакъров е разпоредил да бъдат направени проверки на петте организации за оползотворяване на отпадъци от опаковки. Целта е да се установи колко фирми членуват в тях, кои от фирмите изпълняват индивидуални програми за събиране и рециклиране на отпадъците от опаковки и кои компании плащат продуктова такса.

Ревизията ще се извършва от 2 одиторски групи от лицензирани експерт-счетоводители, уточниха от МОСВ. По график до края на 2005 г. и през 2006 г. проверки ще правят и експертите по управление на отпадъци от опаковки, експертите по управление на масово разпространени отпадъци и експертите, контролиращи таксите за масово разпространени отпадъци в регионалните инспекции по околната среда и водите. Първо ще бъдат инспектирани компаниите, които пускат големи количества опаковани стоки на пазара и затова би трябвало да плащат най-големи такси.
537
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД