:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сирия потопи в кръв протестите

Над 100 демонстранти са убити в южния град Дараа, стотици други са задържани
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ливански полицаи и военни оглеждат велосипедите на 7 естонски туристи, които бяха отвлечени от въоръжени лице, докато карали колела в долината Бекаа, в Източен Ливан. На мястото, където са захвърлени велосипедите, са открити документи за самоличност на някои от похитените. Все още никой не е поел отговорност за отвличането. Смята се, че това е дело на ислямистки групировки, които действат в района, сред които е просирийският Народен фронт за освобождение на Палестина – Главно командване.
Сирийските проправителствени сили и полицията убиха над 100 демонстранти в южния град Дараа, участващи в протест срещу властта, предадоха агенциите, като се позовават на разкази на правозащитници и на очевидци. "Със сигурност има над 100 убити и градът ще се нуждае от седмица, за да погребе своите мъченици", заяви правозащитникът Айман ал Асуад от Дараа. Според него полицията е използвала истински куршуми срещу демонстрантите в града, който се намира на 120 км южно от столицата Дамаск. Друг активист за човешки права пък твърди, че броят на жертвите надхвърля 150 души. Сирийските власти твърдят, че протестиращите са убити от въоръжени банди, действащи в града. Антиправителствените протести в Дараа започнаха в края на миналата седмица и са организирани в социалната мрежа "Фейсбук". Те настояват за оставката на президента Башар Асад, чиято партия БААС е на власт от 40 години, както и за отмяна на извънредното положение, наложено още през 1963 г. Вчера сирийски военни с автомати "Калашников" патрулираха из улиците на Дараа. Разположени бяха и полицейски части, както и специални полицейски отряди за борба с безредиците. ООН, Франция и САЩ осъдиха действията на Дамаск. Сирийски правозащитни организации обвиняват властите в масови арести, сред които и този на известния местен блогър Ахмад Хадифа (29 г.). Той бе задържан вчера от силите за сигурност, защото изразил подкрепата си за протестите във "Фейсбук". Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" 93-ма души са били задържани през март в различни сирийски градове заради вълната от протести. Българското МВнР осъди ескалацията на напрежението в Сирия и заяви, че само навременни и ефективни реформи, проведени от правителството в Дамаск, ще позволят положението в страната да бъде овладяно.

В Йемен също продължават сблъсъците между противници и поддръжници на режима на президента Али Абдула Салех, предаде Би Би Си. В град Мукала отново е избухнала престрелка между президентски гвардейци и военни, настояващи за оставката на държавния глава, който е на власт от 32 години. Полицията в Дубай пък осуети опит за контрабанда на 16 000 пистолета, предназначени за Йемен. В страната бе въведено извънредно положение, но въпреки това за днес е планирано голямо протестно шествие след традиционната петъчна молитва. Според непотвърдени слухове президентът Салех е напуснал страната в посока към Саудитска Арабия, където той и семейството му са получили убежище.
34
1863
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
24 Март 2011 20:48
Сирия не е Бахрейн. Ще летят томаховки и там.

Редактирано от - Iwan Wazow на 24/3/2011 г/ 20:48:33

24 Март 2011 20:59
Так держать тов. Асад. Намотай на веригите на танковете тези сунитски антидържавни елементи.
Ако се наложи шиитските милиции от Ливан ще дойдат на помощ на алавитите в Сирия.
Полковник Кадафи показа пътя. Само с насилие може да се задържи властта!
24 Март 2011 21:25




Сигурно в един момент ще се окаже, че от месеци в района са действали спецчасти за дестабилизиране на режима.Американски, френски, британски а може и израелски.Може би тогава ще си изясним от къде се появяват тези "въоръжени банди" които стрелят по тълпата за да се създаде фактора "жертви" , който веднага започва да се експлоатира.
24 Март 2011 22:39
Ясно е откъде се появяват "въоръжените банди" - от пропагандния отдел на ЦК на Баас.
24 Март 2011 23:19



В Либия са действали поне месец преди събитията.Даже една група изловиха ама не чух да са били от ЦК на Баас.Мисля, чеслед като стигнаха до едно полжение с "оранжевите" почнаха друг тип революции по подходящи за района.Което показва че плана е дългосрочен.
24 Март 2011 23:25
Терпери м..кати сиганска, аз кат ти казвах недай ела, ти пак ела, сега терпери!
25 Март 2011 03:52
Бой по седерастията!
Тия дето са възстанали в сегашната ситуация в арабския свят не са стока.
25 Март 2011 04:54
Хъм....нещо Воцката го нема туканкана, та да ни каже, че вместо Либия, прогресивната световна общественост е требало да напада Сирия.
Хем да нападне, хем да разфърга чалмите из каманаците.
За радост на черношарените врачански долнопробни душички, чието щастие се крепи на нещастието на друговерците
25 Март 2011 06:21
Абе тоя може да се размине ако почне моментално политическите реформи.Необходими са и други партии да си покажат способностите.Каква е тая социалистическа монархия?
25 Март 2011 08:29
Политически реформи - какво значи това. Да си подари икономиката на САЩ? Аман от прпомити мозъци
25 Март 2011 09:30
Ле, лееее!Сега и Сирия.Не съм чувал, да имат петрол.Ако сега ги емнат евреите, яка им душа, може да ги посрещнат като освободители а и Голанските възвишения да им харижат.Навсякъде при арабите кръв."Сирия потопи в кръв протестите".
25 Март 2011 09:49
Я, в Сирия се изправили партизани срещу социалисти - мазалото е закономерно. А в КНДР - кога? Че там ще е най-зрелищно и феерично
25 Март 2011 09:54
Много изотопи ще се въздигнат над източна Азия
25 Март 2011 10:02
"Evasion"
И при тях ще стане.Примерът с живота в Южна Корея е много привлекателен а и независимо от техният диктатор, корейците са единни като народ.За разлика ог арабите, които са единни само в едно, в манията си, че друг им е виновен, евреи, янки, европейци сиреч всичките неверници.
25 Март 2011 10:15
Ако, недай Боже, се стигне до гражданска война в Сирия , несъмнено Асад Втори ще има подкрепата на Хамас, Ислямски Джихад и Хизбула. Голяма радост за тукашните му поддръжници.
25 Март 2011 10:16
арабите, които са единни само в едно, в манията си, че друг им е виновен, евреи, янки, европейци сиреч всичките неверници.

Напомнят ми за едни други, ама пусто не мога да се сетя за кои ....
25 Март 2011 10:28
Ами и те са като ония изброените по-горе!И ги учат на лошо, да изпият една студена бира и недай си Боже уиски с лед.Или да си хапнат една свинска пържолка със студено винце.И да гледат по красиви жени, които са полуголи/за голи и дума да не става/ и тацуват в Мюзик Айдъл с тресящи се цици. А за секс филми, мани, мани.Не ми се говори повече!Лоши хора ей, все неверници!
25 Март 2011 12:43
Сирия потопи в кръв протестите
социалистите са едни и същи навсякъде
25 Март 2011 13:51





Аз пък се сетихза една друга площадна "революция"-на площад "Тянанмън".Итам едни революционери много искаха да наложат демокрацията т.н. но им спукаха гащите от бой и сега всичко е мирно и тихо.Сега да дръпнем чертата.Къде е недемократичен Китай и къде сме ние баш демократите?Китай върви напред с бесни темпове а ние водим гладно, полуколониално съществуване и си имаме две радости:че ни управлява Ворлик и че сме демократи.Нищо! Ама искаме и други народи дастанат като нас, ипонеже те се дърпат-ние ги хулим.Ега си нацията!
25 Март 2011 13:53
Агенцията за бежанците на ООН обяви в петък, че до един милион души може да бъдат принудени да напуснат домовете си заради боевете в Кот д’Ивоар, докато още хора са избягали от Абиджан на фона на опасенията за избухване на гражданска война, предаде АФП.
25 Март 2011 13:56
но им спукаха гащите от бой и сега всичко е мирно и тихо.

начи по тая логика не би било лошо, даже вероятно много добре, да се спукат гащите от бой на тия които пишат във форума на "Сега" против властта, та да е мирно и тихо
25 Март 2011 14:03




А, и забравих да попитам:къде бяха великите демократични сили че не разбомбиха Китай?И нашите местни клакьори детовсе раничката им ена гърба за поредния поход за защита на демокрацията.Отговора е един-иска се дупе!
25 Март 2011 14:06




vertas, отговора е накрая на последното изречение по-горе.
25 Март 2011 14:16
АВАКУМ, вземи попорочети това-онова за причините за протеста на Тянанмън, ситуацията в Китай тогава, кой е бил на власт и за какво се е борил. След това я сравни с тази в днешна Сирия. После я сравни с тази в България от 1989-1990, и пак седни да пиеш. Ако искаш, отново може да ръсиш бисери, но сигурно ще ти е неудобно
25 Март 2011 14:29





Защо ли не коментирате за това под чертата?А в Китай пак си управляваха комунистите и пак едни хора искаха да "демократизират" една страна.Но ще се вслушам в единственото разумно нещо което си писал-сядам зад грозданката.Свърших!
25 Март 2011 14:54
Размириците с цивилни жертви до голяма степен са средство за засилване на афроарабската имиграция със стратегическа цел ислямизация на Европа. Вратите на Европа се отварят най-лесно за "бежанци" от зони на конфликти и това се използва от исляма. Веднъж вкарани в Европа "бежанците" (икономическа имиграция и социални клиенти) никога не се връщат обратно.
25 Март 2011 15:00
Диктатурата на Хафез Асад бе една от най-дивите в района, и гнусното му синче-копеле продължава в същата посока. Време е, както и на Кадафи, да му сложат примката на шията !
25 Март 2011 15:23
Италианските власти обявиха максимална тревога в пристанищата си, тъй като лодки с хиляди имигранти, най-вече идващи от Тунис, продължават да пристигат на италианските брегове.
„Осигурихме допълнително укрепление на пристанищата с персонал и средства, разположихме съоръжения и увеличихме въздушното наблюдение”, заяви Марко Бруско.
„Заради подобряващото се постоянно метеорологично време очакваме нови пристигания”, добави той.
Италианското правителство по-рано обяви, че повече от 15 хиляди имигранти са пристигнали на италианския остров Лампедуза от Тунис след отстраняването на тунизийския президент Зин ел Абидин Бен Али през януари. Само през последните 20 дни са пристигнали 13 500 имигранти.
25 Март 2011 16:27
Бе не знам кой точно "ритна кошера", ма на Европа ще и излезе през носа това "демократизиране на арабския свят".
25 Март 2011 16:36
Бе не знам кой точно "ритна кошера", ма на Европа ще и излезе през носа това "демократизиране на арабския свят".
- Споко Доси, всичко е под контрол и наблюдение - не е наша работа. Гледай СНН..... и постингите на замисления
25 Март 2011 19:36
Gunfire has been heard during a fresh protest march in the Syrian city of Deraa, reports say.

The marchers had attended funerals for some of the 25 protesters shot dead on Wednesday by security forces.

Demonstrations were also reported in the capital, Damascus, where there were some arrests, and in the towns of Hama and Tall.

Go, Syria, Go!!!
Удар по тирана,
да тъне в мрак хайвана!
Огън във сърцата,
бийте по главата!
Долу Асад - гумите палете,
Алла-у-Акбар - утре му мислете!

25 Март 2011 19:38
Go, Jordan!
Clashes break out at Jordan anti-government protest
Anti-government protesters in Amman, Jordan - 24 March 2011
Students were joined by leftists and Islamists to demand political reforms
Supporters of Jordan's government have clashed with protesters demanding political reforms in the capital Amman.
Reports say supporters of the king threw stones at the hundreds of protesters camped in Gamal Abdel Nasser Square, injuring a number of them.
The protesters were demanding the resignation of Prime Minister Marouf al-Bakhit, reforms to parliament and for corrupt officials to stand trial
25 Март 2011 19:54
Next?
27 Март 2011 17:29
Сценарият с неизвестни снайперисти който убиват случайни минувачи или демонстранти, прилаган вече в Иран и Египет, вече е задействан и в Сирия

Сирийские власти заявили о нападении боевиков на портовый город



В ходе перестрелок в сирийском портовом городе Латакия, которые произошли в субботу, 26 марта, погибли не менее 12 человек. Как сообщает Associated Press со ссылкой на государственное сирийское телевидение, десятью из них оказались сотрудники правоохранительных органов и простые жители, которые стали жертвами неизвестных вооруженных людей.
По данным агентства, двое из нападавших были убиты. Кроме того, как сообщает AP, в ходе субботних перестрелок ранения получили около 200 человек. Большую часть из низ составили правоохранители.

Как ранее сообщало Agence France-Presse, в субботу в Латакии снайперы несколько раз открывали огонь по прохожим, убив двоих на месте и еще двоих ранив. Идет ли речь об одних и тех же "боевиках", неизвестно.


Редактирано от - kasapina на 27/3/2011 г/ 17:31:23

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД