:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 535
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Драмата в Сливен завърши с хепиенд за МВР

Похитителят не искал парите на банката и дори помогнал на полицията да ги изнесе от трезора
Стефан Петров
МВР се похвали с успех по повод заложническата драма в клона на Инвестбанк в Сливен. България бе едно денонощие в напрежение заради представения от МВР случай като първи въоръжен банков обир със заложници. След като похитените служители бяха пуснати без и косъм да падне от главата им, МВР, а и една от чиновничките призна, че 28-годишният похитител Стефан Петров не е застрашавал живота им, нито е имал финансови претенции. Дори по думите на вътрешния министър Цветанов похитителят помогнал на полицията да изнесе парите от банката. И въпреки това ръководството на МВР продължи да твърди и вчера след обяд, че става дума за банков обир.

Без да се омаловажава фактът, че случаят се размина без жертви, отказът на МВР да отговоря на конкретни въпроси, които не биха попречили на разследването, подхранват съмнения за изкуствено драматизиране.

Към 16 часа в сряда в Сливен мъж нахлу в клон на Инвестбанк в центъра на града, а след стрелба бе изнесен с линейка ранен охранителят Станчо Станев. Настана невиждан драматизъм, МВР призова медиите за търпение и сдържаност. От Лондон, където бе на посещение, вътрешният министър Цветанов единствен си позволи да тиражира невярна информация, че похитителят е наркоман и е агресивен. Министърът прогнозира, че той ще събере колкото пари има в банката и ще си тръгне.

Вчера дори шефът на психолозите, работили по случая - Тодор Тодоров, обяви на пресконференция, че информацията за наркомана е спънала преговорите в Сливен. "Той не е наркозависим и дори е категорично против наркотиците", каза и главен комисар Калин Георгиев. По-късно Георгиев каза, че думите на Цветанов не били гаф, а "балансирано подаване на информация от страна на МВР".

Самият Борисов, който направи нощна визита на местопрестъплението, обвини медиите за съобщенията, че простреляният охранител на банката е в тежко състояние и животът му е в опасност. По думите на премиера мъжът е щял да пусне заложниците наведнъж през нощта, но чул, че раненият в болницата е зле, и се уплашил. Затова се наложили още преговори.

"Сега" научи, че полицията е узнала, че похитителят е 28-годишният Стефан Петров от с.Кортен още в сряда срещу четвъртък през нощта. Работел като охранител във фирма "Корадо инс" от Нова Загора. Полицаите са започнали разпити в селото още през нощта. Шефът на охранителната фирма е известил МВР, че Стефан не се явил на работа и го издирват. В преговорите се включил и шефът на фирмата.

Версиите защо Петров отишъл в Инвестбанк са противоречиви. Според източници на "Сега" причината е нещастна любов. Стефан имал връзка с касиерка от банката, но заподозрял, че отскоро между нея и простреляния охранител има топли чувства. "Момчето отишло да се изясни с конкурента си, той опитал да го удари и затова е стрелял. Не е смятал да обира банката. Според колегите му обаче той няма приятелка и основният му проблем е самотата. Вътрешният министър Цветанов отхвърли "любовната версия" и даде по-голяма стойност на друг факт - същия ден Стефан бил скъсан на шофьорски изпит, което пък не обяснява защо е отишъл в банката.

"Засега няма данни да е познавал някоя от служителките, които държа като заложници", казаха от МВР.

Комисар Калин Георгиев заяви, че "грабителят е охранител", има разрешение за оръжие от типа "Байкал", но боеприпасите към него били повече от полагащите му се 50 патрона. "Не може да се говори дали в действията му има преднамереност или не", лаконично заяви вчера комисарят. Той също изтъкна факта с неуспешно положения изпит за шофьор, категория "В". Според МВР има "противоречия в поведението" на нападателя. От една страна, оставил личните си документи, носил е маска и оръжие, но в самите му действия липсвала логика. Според полицаите до стрелбата и раняването на охранителя се стигнало, защото младежът бил стресиран.

Вчера сутринта в парламента премиерът Бойко Борисов призова Петров от парламентарната трибуна да се предаде жив и здрав. Той беше сигурен, че похитителят го чува, защото слушал радио "Фокус". "Предаде ли се така, както законът повелява, един шамар няма кой да му удари. Ако ме чува, да излезе", заяви Борисов. После го успокои, че има адвокати и обществен интерес, които ще гарантират живота му.

В късните часове на сряда и в ранните на четвъртък цяла България гледа на живо как се спасяват заложници. Стефан първо пусна Радина Терзиева, която бе "разменена" срещу цигари и безалкохолно. Мими Величкова и Ивелина Тенева излязоха от сградата в 4.10 часа в четвъртък. Към 7.10 ч. бе освободен и вторият охранител - Димитър Митков.

След завръщането си от Великобритания Цветанов се похвали, че в банката имало още един човек, за когото похитителят не подозирал. Шефката на местния клон Веселка Цонева била в трета стая и през цялото време е подавала информация на полицията. От изявлението му стана ясно, че през нощта баретите са влезли в клона, за да изнесат парите, и така успели да изведат тайния си информатор. Цветанов заяви, че похитителят им съдействал, но не стана ясно защо баретите не са извели и него.

Но Петров остана в банката и след като пусна последната заложничка в 10.20 ч. До редакционното приключване на броя според МВР той отказваше да се предаде.

Главният комисар Калин Георгиев съобщи, че Стефан е приел голяма доза валидол, който по думите му бил "силно упойващо вещество". Мъжът стоял в трезора на банката и искал да се самоубие и за главния секретар на МВР това бил "личен избор". Георгиев увери, че няма да се стигне до силовото му неутрализиране.

По време на пресконференцията се появиха и четири от заложничките. Някои от тях са съпруги на местни полицаи. И четирите благодариха на служителите на МВР, Калин Георгиев ги подсети и те споменаха с добро и премиера. Жените отказаха да коментират случилото се в банката и личността на своя похитител.

ЗАЛОЖНИЦИ В АВТОБУС

В началото на 2009 г. екшън със заложници се разигра в автобус по пътя София - Варна. Тогава Мирослав Блажев-Атила от Севлиево отвлече автобус с 39 пътници, предаде се след няколко часа. За това той получи 10 месеца затвор, след като се споразумя с прокуратурата.



"СТЕФАН Е МНОГО ДОБРО МОМЧЕ"



Стефан Петров до късно снощи стоеше с пистолет, опрян в главата, и отказваше да напусне банката. От МВР обявиха, че иска да се самоубие. Психологът Тодор Тодоров разкри, че Стефан се чувствал отхвърлен и омаловажен, освен от приятелите си.

Главен комисар Калин Георгиев съобщи, че нападателят е в трезора, но не създава опасност за живота на никого. Това била причината да не се предприема операция по силовото му неутрализиране.

"Стефан е кръгъл сирак, без близки и приятелка, не говори за личния си живот. Не е демонстрирал да има финансови затруднения. Той е много добро момче", категоричен е шефът му Щерю Гочев. Петров презира крадците, бандитите и наркоманите, не пуши и не е страхлив, добави шефът му пред Би Ти Ви. Той е категоричен, че целта на Стефан не е била да обере банката. "Единственият му проблем може би е самотата", каза Гочев.

След освобождаването си една от похитените служителки дори споделила, че е учудена как човек с такова държание може да извърши подобно нещо. Гочев разкри, че самият Петров помогнал за изнасянето на ранения от него охранител Станчо Станчев, за да бъде качен в линейка. Предполага се, че похитителят е открил безразборна стрелба в пристъп на паника, последвал инцидента със Станев.

Гочев разказа още, че познати на Петров коментирали, че той флиртувал с една от служителките на банката. Тази информация обаче все още не е потвърдена.



Репортаж от Сливен и с.Кортен в "Наблюдател"
Снимка: БГНЕС
Главният секретар на МВР Калин Георгиев покани четири от жените, държани като заложници, на брифинг. Той остана доволен, че отговарят на въпросите като "главен секретар на МВР", т.е. отказаха всякакви подробности за похитителя и поведението му.
Снимка: БГНЕС
Часове наред центърът на Сливен бе отцепен и граждани не можеха да се приберат по домовете си заради акцията по обезвреждане на "обирджията" в банката.
33
6066
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
24 Март 2011 20:26
По време на пресконференцията се появиха и четири от заложничките. Някои от тях са съпруги на местни полицаи.

Не ще да е случаен факта, че "Инвестбанк" назначава жени на полицаи... Няма нищо даром на този свят.
24 Март 2011 20:46
Психологът Тодор Тодоров разкри, че Стефан се чувствал отхвърлен и омаловажен, освен от приятелите си.


Страх ме е да отида на лекар като знам какъв инженер съм.
24 Март 2011 21:06
"Похитителят не искал парите на банката и дори помогнал на полицията да ги изнесе от трезора"

Колко трогателно!Показал е примерно поведение.В цялата тази случка, се разиграват сълзливи сцени с героичен привкус на своевременни действия и батални сцени в бесънни нощи.Днес цял ден медиите само за това говорят.Как едикаквоси се случило, как своевременната намеса и съчуствието към похитителя от страна и характеристиката дадена му от неговите комшии, помогнали на полицаите , да му състави психопортрет, че той не е престъпник, а само един отчаян младеж.И от отчаяние и нещастна любов е грабнал пищова и без да му мигне окото гръмнал своя колега и най-вероятно съперник в любовните му подвизи с една от служителките в банката.И вероятно и една от похитените.Цял ден слушам едно и също и локуми, локуми .Как един път не чух нищо подробно за простреляния охранител, освен че майка му се молеше, да оживее.Да оживее!С риск на живота.Ей така влизат и го гръмват!А похитителя се колебаел дали да се гръмне в трезора и всички го навиват да се откаже.Недей бе , недей!Млад си живота е пред теб!Айде дай пищова и ще има меки обстоятелства!
24 Март 2011 21:34
откачена работа. Добре, че тоз перко не е ходил войник. В Бг мъжете почват да липсват. Ма то и сред палюцаите се броят на пръсти вече тези, които са копали окопи, играли са отбрана и на нож.
24 Март 2011 21:41
Похитителят не искал парите на банката и дори помогнал на полицията да ги изнесе от трезора. Ами да, нали родната полиция ни пази! А и нали лично ПРЕМИЕРЪТ[/size= 2] е оказал благотворното си въздействие и му е обещал дори шамар да не получи. А той не е Първанов и кат обещае нещо значи е обещал. И след като усмири нападателя, ТОЙ замина в чужбина по държавни дела.
24 Март 2011 21:46
"Драмата в Сливен завърши с хепиенд за МВР
Похитителят не искал парите на банката и дори помогнал на полицията да ги изнесе от трезора"

Логиката подсказва, че след като е помагал на полицаите, е имало възможност да му щракнат белезниците.А защо не са го направили, или това е поредната журналистическа тъпотия?Ако е така или журналистите, или полицаите нещо ни баламосват.
24 Март 2011 22:06
ЗА ПРЪВ ПЪТ ви историята на заложници в банка, командосите влизат, за да изкарат парите, а заложниците остават!!!!!!!! У Н И К А Л Н О!
24 Март 2011 22:36

Вече имах възможност да отбележа, че юношеският стаж в драмсъстава при Двореца на пионерите остава следи за цял живот.
24 Март 2011 23:06
Цирк...
Половин час отделиха "По света и у нас" в емисията от 20 ч. и нищо съществено...
Поне се видя, че полицията не знае какво да прави и не може да действа бързо и ефективно... Научихме, че имало и Институт по психология - вече 40 години!...
Боже, колко лапачи на държавна сметка...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
24 Март 2011 23:27
Стефко, момко, предай се бе!Утре на работа трябва да ходим...
24 Март 2011 23:36
Заложниците бяха осободени - въпреки усилията на МВР-то да попречи на освобождаването им.
Щеше да е смешно, ако не беше трагично, слагачеството на пресконференицията след това. Най-голям принос за освобождаването им имал разбира се премиера. След него разбира се с най-голям принос е вицепремиера и министър на вътрешните работи. Та такива ми ти работи. Ако премиера и вицепремиера наистина имат най-голям принос, то те незабавно трябва да си подадат оставките и да започнат работа като психолози за пособни инциденти или там нещо друго по-подходящо. Ако не са с най-голям принос, пак трябва да подадат оставки, защото правят нещо като едновремешния култ към личността, което няма място в съвременния свят, а и не са създали условия подчинените им да си вършат работата.
24 Март 2011 23:51
егати той и другаря Хрусчов нямаше такива успехи на междугалактическат сцена
25 Март 2011 00:12
истината е, че без циркаджийските изцепки на глав сека, ЦЦ и не на последно място ББ - историята отдавна щеше да е приключила.
Обаче не, момчето немА късмет.
Галфоните просто трябваше да се покажат.
Минали са колко ... 27 - 28 часа. Човека АКО излезне жив, преговарящия трябва да го повишат. След 12 часа патова ситуация обаче, по скоро върви към екзитус.
А на бойко, цветанов и третия маймун просто да им се издаде ограничителна заповед да се приближават. Тази тяхната дивашка жажда за селски ПР ще убие някого.
Не знам, това го казах в Сряда, 23:55:
"въпросът е дали човечеца ще излезне с краката напред или с белезници.
на място май се е изтърсил глав сек на МВР - би било огромна грешка ако е вярно.
Пак добре, че не се е изтъпанил някой кретен от правителствените рамбовци като цецо или боко "за да поеме контрол" - тогава със сигурност щеше да се осмърди."
--
Очевидно съм ги надценил. Просто вупиюща липса на професионализъм, пълно разминаване с основни принципи и то в сферата с която най много се хвалят.
Трагична история просто.
25 Март 2011 00:14
Като оставим настрана, слабоумните слъзливи коментари на слугинските медии, имаме налице следните факти:

1. Неуравновесен младеж с разрешително за оръжие (!) е прострелял длъжностно лице. От тук нататък всякакви сърцераздирателни истории за тежко детство, несподелена любов и т.н. СА НАПЪЛНО НЕАДЕКВАТНИ. Не се ли прилага закона, с цялата му строгост, случаи като този ще стават все по-чести! Защото от малоумното управление на все повече хора ще им гърмят бушоните.
2. Нурвановесен самовлюбен премиер (и неговото обкръжение) се възползва хищнически от трагичната ситуация (спомнете си за едни хора 'загубили се" в пещера неотдавна - поне беше комедия), въобразявайки си, че ще поизтупа от прахта загубения си рейтинг, но най-вече че ще престанем да разсъждаваме по темата "ЛУКОЙЛ".

Пълна скръб!
25 Март 2011 05:04
Пълна липса на информация за мотивите!
Ей така му хрумнало и...
Скъсали го на изпит и хайде в банката...
Тия наистина са глупави - личи си, че и свестни пиерасти не могат си намери.
------------------------------- -
Блогът на Генек

25 Март 2011 07:38
Дори по думите на вътрешния министър Цветанов похитителят помогнал на полицията да изнесе парите от банката.

Кой го е помолил, ако никой не го е молил, кой му е разрешил?
---------------
Друг въпрос ме мъчи: при цялата стройно изградена система с всичките му дирекции, звена и подзвена, този случай ангажира времето и вниманието на премиер, един министър и главния секретар на полицията. Явно няма баланс в структурата, а ако няма баланс, значи цари хаос. Те това ни е работата.
И още нещо: за тези 30-тина часа драма, други престъпления не са ли извършени? Обикновено кримката "Новини" от 19 до 21 по тв ни представя повече от един сюжет. Един колега във форума сподели за убийство на дете във Мездра, но явно това не се е видяло достатъчно трогателно за да бъде включено в Пира на медиите.
25 Март 2011 08:17
Коя ли от подредените на снимката моми ще да е фаталната жена?
25 Март 2011 08:38
Драмата завърши - време е да вадим поуките!
Малко встрани от събитията, но на мен ми направи впечатление, че служителите в областна управа бяха блокирани понеже изходът на сградата е към банката. Къде са противопожарните служби и как са разрешили обществена сграда да има само един изход? Ами ако стане пожар?
Службите са изнесли парите, а младежът им помагал и докато го заглавичкали извели и директорката на филиала. Защо не са го обезвредили тогава и не са го арестували?!
Цецо от Лондон обявява похитителя за наркоман с което после трябва да се бори преговарящия екип - този защо е още министър?!
25 Март 2011 08:52
Абе аз вчера казах, че всичко е пи-ар акция за вдигане рейтинга на МВР, вие не ми вЕрвахте...
25 Март 2011 09:06
traikokitan4ev,
25 Март 2011 09:18
Боко навремето без съд и присъда разстреля един човек, който се беше барикадирал в една барака. Мотива тогава бе, че застрашавал живота на полицаите. Сега на тоя му седяхя диван чипраз, защото щял да се самоубие. Има нещо адски сбъркано в тая държава. Два дена слушайки и четейки новини и коментари по случая, стигнах до извода, че сме най-неадекватната нация. И е така защото ни е страх да поемем най-елементарна отговорност.
25 Март 2011 09:43

Поредният случай показващ пълната неадекватност на МВР-то на ГЕРБ.
25 Март 2011 10:16
Тия пари дето са ги изнесли от банката, да не вземат да се загубят някъде по пътя.
25 Март 2011 10:23
Редник, съжалявам, ама си написал пълни глупости. Ако не беше "човекът с приятния глас", наречен от теб лапач, а всъщност очевидно печен криминален психолог, драмата щеше да е още по-тежка. Всъщност човечецът не нарани никого след като започнаха преговорите, а това е истински психологически триумф. Даже се отказа и от откупа. Как мислиш че е станало това? с магия? Айде моля ви по-сериозно. Ако нЕкои държавни глави си бяха мълчали, разбира се, драмата щеше да приключи по-бързо. Аман от специалисти.
25 Март 2011 10:33
Само се питам от самото ли начало е режисирано всичко или се импровизираше в крачка?... Възможни сюжети - Цв. спасява Земята от невиждани чудовища, които излизат изпод земята, Борисов излиза с гениална идея и маркуч и потушава Фукушима, Цецка Цачева открива стара бабина рецепта, която се оказва новото оръжие в борбата срещу рака
25 Март 2011 11:20
Три дни всички медии ни занимават с един тривиален случай, който можеше да бъде решен за 3-4 часа, ако ИМАШЕ ПРОФЕСИОНАЛНА КОМПЕТЕНТНОСТ И РЪКОВОДНИ УМЕНИЯ В МВР. Така наречената "КРИЗА" в клона на ИБ Сливен преднамерено бе режисирано раздута и проточена няколко дни , с цел трупане на политически дивиденти и покачване на рейтинг ОТ Б.Б , Ц.Ц. и МВР /за което народа плаща 1 милиард лв. да поддържа близо 60 000 служители незнайно какво работещи/.
***

Бел. на модератора: Моля, придържайте се към правило 1.5.

Редактирано от - sybil на 25/3/2011 г/ 14:19:52

25 Март 2011 13:18
Драмата в Сливен завърши с хепиенд за МВР
Похитителят не искал парите на банката и дори помогнал на полицията да ги изнесе от трезора

Това заглавие е направо трепач.
1. "...хепиенд за МВР" - естествено, след като МВР е изнесло парите на банката от трезора. Значи тези пари ще се съхраняват в местното РУ или пък направо в МВР, или ще си останат за полицаите
2. Похитителят не искал парите и дори помогнал на полицията да ги изнесе от трезора. Излиза че след като е помага на други да му вземат плячката, значи е невменяем и неподлежи на съд.
25 Март 2011 15:38
Малкото факти от медиите, на които всички опират за да направят своите изводи са всъщност доста противоречиви. Последните два дни трябва да се разглеждат в национален и местен план, но според мен под друг ъгъл.
1. За заложниците - похищението ще е преживяване, което ще остави следа до края на живота им. Странният факт тук беше, че бяха в състояние да се появят на пресконференцията на МВР само няколко часа след освобождаването си. Не коментирам нищо - просто факт.
2. За похитителя - не е дрогиран, мрази престъпниците, наркоманите (това по думите на работодателя му от охранителната фирма). Той е охранител и пак според работодателя си е бил перфектен в работата си. Това оставя две неща много странни - тази банка е на пъпа на града, срещу областната управа, има само един вход/изход - няма вариант за бягство. Похитителят не е предявявал претенции за откуп/пари. Не е наркоман - за толкова време щеше да изперка най-малко защото не може да си вземе дозата. Не е с психично заболяване, защото пак за толкова време щеше да направи криза. Не е третирал зле заложниците. Не е познавал банката - ако беше така щеше да провери всички помещения и да залови информатора. Не могат още да формулират и мотивите му. Най-важното за разрешаване на едно престъпление е да се установят мотивите на извършителя. Такива още не са открити.
3. За полицаите - те правят каквото им се каже.
4. за бат' Бойко и сие - закарай спецчасти и медии някъде и хората ще гледат само това. останалите събития ще останат извън спектъра на общественото внимание.
5. за кмета на Сливен - Бойко Борисов ми дойде на крака, ГЕРБ ме подкрепят за треи мандат (по извадки от онлайн издание Седмица)
6. За гражданите на Сливен - лошото мина като освободиха заложниците. оттам-нататък се опитаха да говорят за проблемите на града - разкопани, улици, унищожен и изсечен град. На медиите не им пука, това не е новина.
Въпроси: Защо банката, през която минават всички разплащания към Общината на делегирани средства? Защо точно шефката на клона е останала скрита от похитителя толкова време? За това време колко документи могат да поправят, унищожат, скрият и т.н.? Кой е собственик на банката? В какви отношения е П.Славова със силните на момента - в града и в БГ? Накрая ще кажа - да забравим, че ще излезе достоверна информация по случая. Всичко мирише лошо - на зле скалъпен спектакъл.
25 Март 2011 17:29
***

Редактирано от - sybil на 25/3/2011 г/ 18:00:24

25 Март 2011 18:18
Къв хепи енд, бе ?!?!
Един човек бере душа в болницата ...
25 Март 2011 18:39
Бере душа, а тия лешояди герберови и от това не пропуснаха да си правят ПР - колко кръв били събрали щот бил симпатизант на ГЕРБ.
Дано Бог е с него занапред, а за ГЕРБ да не наистина е БИЛ и вече не е
25 Март 2011 19:23
Такаа, след отвличанията идва "ерата" на банковите обири с екстрата от заложници.На крадците от "бранша" им показаха нова пазарна ниша гарнирана с неадекватни полицейски и психологични прийоми.
25 Март 2011 20:38
Eх, zlobarcheto,
Вие да не сте от групата на лапачите, та с такъв устрем ги защитавате?...
Аман от "амбразурчици"...
Защо първо не помислите малко?
Я, за начало, им вижте структурата - Натиснете тук
Мислите ли, че 7 милионна България, с огромна армия от безработни и пенсионери, може и трябва да издържа такава структура?... Не е ли по-добре тези пари да се дават за здраве и образование, а няколко "парламентьори" могат де се подготвят и в чужбина...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД