:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 241
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Лузър

Пишман-обирджията на сливенската банка Стефан намерил за най-важно да каже при ареста, че и тоя път се провалил. Така гледа на нещата иначе доброто момче от село Кортен, заради което съселяните му до вчера вече бяха събрали над 500 подписа, белким му издействат по-лека присъда.

Момчето може да е добро. Но е силно объркано. Като повечето от нас. Тъкмо тези му думи го показват.

Погледът върху живота като върху състезание, в което печелиш или губиш, е част от ценностната система, която ни похлупва като GSM покритие. И която самите ние си налагаме - икономически, идеологически, медийно. Кортенският младеж Стефчо е абсолютно в нейните параметри. Той гледа на себе си като лузър. Лузърството е неразделна част от Системата. В Системата задължително трябва да има печеливши и губещи, тя така работи. Може в Системата да си президент, футболист, банкер, мениджър, рекламен агент, фермер и какво ли не. И пак бърже да станеш лузър, ако не си нащрек или нещо се обърка. Може и обратното. Да си лузър от дълго, пък отведнъж - хоп джакпота! И веднага ставаш един умен, един красив, не си е работа...



Може да си гангстер и да не си лузър. Лузър си, ако те хванат



И терорист може да си, без да си лузър. Успееш ли да гръмнеш каквото трябва, а не оцапаш работата от жалост или несръчност - не, не си лузър. Престъпник - да, а лузър - не. В парадоксалните, но уви - съвсем реално съществуващи девиации на Системата е срамота да си лузър, не и килър, не и терорист. (Сетих се за един литературен лузър от романа на Артър Хейли - "Летище". Сигурно помните - социално угрижен тип си прави огромна застраховка "Живот" и решава да се взриви в самолет, та белким поне семейството му прокопса финансово след това. Но бомбата само пробива дупка в тоалетната на самолета, пък печеният пилот успява да приземи машината успешно. Така че за въпросния похитител пак остава само...Абе лузърът си е лузър.)

Философията на лузърството (от английското to lose - губя), е като щам на бързоразпространяваща се болест. В състезателната писта, на която се качваме доброволно, не може да не си заразен. Само че



повечето носим бацила,



без да сме истински болни, само някои скорострелно развиват инфекцията, та излизат от рамките и си проличава. Като при СПИН-а. Като при Стефан.

Заразен ли си, правиш всичко, за да не си лузър. Учиш за изпити с френетична всеотдайност, но и навличаш скъсани джинси или смъркаш нещо, щото така повелява местната школна мода. Сваляш мадама или тип, които не обичаш, но са вървежни за рейтинга...Само и само да не влезеш в презряното кьоше на лузърите! Това кьоше се превръща в единствения житейски драматизъм, заслужаващ страдание.

На лузъра се смеят. Това е най-непоносимото. Лузърът бездруго е най-ниското стъпало на човешкия род. Стефан така обяснява пред следователи защо гръмнал единия охранител в банката. Въпреки че, нали, вярваме да е добро момче и - както сам многократно твърди, че нямал намерение да убива никого. Охранителят, моля ви се, му се смеел. Представяте ли си? Този (кандидат-гангстерът Стефан) вика: "Това е обир", размахва зареден пищов, иска да плаши, да е значим най-после в тоя окаян живот, да го приемат като ВИП, да е Джеси Джеймс, Боримечката и Холивуд, взети заедно!

А онзи му се присмива. Е, то се не трае. Бум-бум-бум. И не за парите. За едната чест.

Стефан бил ходил преди това на шофьорски изпит. Били го късали няколко пъти на листовки. Сега го скъсали на кормуване. Той се обидил, турил качулка, избрал банка, размахал оръжие и завикал: "Давай парите!"



Щеше да е комедия, ако, докато гледаме в Стефан, не виждахме нас



Ако Стефан не беше повреден от въпросния щам, щеше след изпита да се посмее с другари в кортенската кръчма на кутсузлъка си, па да иде на работа във фирмата по живо, по здраво. И утре е ден. А мнозина и работа нямат. Щеше да се намери някой да му каже, че навремето скъсаха на листовки по кормуване не кого да е, а човека с три кофи мозък - шахматиста Веско Топалов. Щото не ги назубрил, а опитал с логика.

Че самите инструктори по кормуване често са редки тъпанари, които не могат да обяснят най-прости неща на обучаваните поради собствена нечленоразделност. Или пък не искат - поради това, че печелят допълнително от нови часове.

Че не стои въпросът така: или губиш, или печелиш. То е ефимерна видимост и като всяка видимост бърже-бърже отлита. Все едно мартенски ветрец бута облаче откъм Карандила към Сливен... Или пък полъх откъм Сахара носи към морето дима от Зелената книга на Кадафи, която сега масово изгарят бившите целувачи на ръцете му, докато викат: "Долу тиранина!"

Като казах целуване на ръце - има един дедо Добри от Байлово. Над 90-те. Събира пари от просия за храмовете, беше дарил близо 40 000 лева на "Александър Невски". Преди това си дарил и собствените имоти, та роднините го намразили. Дедо Добри целува ръце на хората, които пуснат някоя паричка за храма, а очите му са удивителни - като на младенец.

Той е от малцината, които са изпаднали от Системата. Със сигурност. Както и да го въртиш, дедо Добри няма как да стане лузър. Невъзможна работа.

Той има навика да казва: "Не се отчайвайте, защото отчаянието е лошо нещо". Добре казано, като за Стефан. Дори сега.
172
10465
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
172
 Видими 
28 Март 2011 19:40
Съмтаймс люн, съмтаймс уин.
28 Март 2011 19:52
Може да си гангстер и да не си лузър. Лузър си, ако те хванат

Много точна констататция! Браво на г-н Лабмовски, защото и аз съм от същата кръвна група, сиреч мисля по този начин!

Лузърството е приоритет на тъпи криминали, терористи, говедари и кретени, изразено в невъзможност за ориентиране в заобикалящия ги свят.

Те не знаят, че само лузърите са залавяни, разследвани, съдени и опандизвани и почти никога онези, които са надскочили суми от 100-200 милиона във валута.
28 Март 2011 19:54
Сега - в епохата на "локацията", "визията", "предизвикателството" и т.п. - лузърът си е лузър, но в недалечното минало, когато говорехме - простаци същи - за "местоположение", "стратегия", "дългосрoчен план", "виждане", "изпитание" - тогаз бая зор виждах, като превеждах "лузър" - май се спирах ту на "неудачник", ту на "несретник"... лузърска ми работа...

Редактирано от - Правописец Храбър на 28/3/2011 г/ 20:14:34

28 Март 2011 19:55
Цвъките лузър ли е?
28 Март 2011 20:02
Блъфьор.
28 Март 2011 20:08
Не знам защо ми дойде на акъла, може би защото наскоро беше филмът Генезис, че т.нар. психолози от МВР може да не са само говорили с човека за шофьорския изпит, а да са го накарали да мисли, че понеже се е провалял за всичко в живота си, ще се провали и сега. Понеже авторът си вади големи заключения от това, какво бил казал човекът веднага, след като го арестували. Аз пък си извадих заключения, че т.нар. психолози продължават да манипулират обществото с това, което е станало, дори сега, когато то вече е минало. В този ред на мисли се сещам, че Росен Йорданов по неизвестни причини и с неизвестни пълномощия доказваше, че снимката от видеозон в Горна Оряховица е с изрязани краища и че СРС в Горна Оряховица са използвани напълно законно. Не е ли странно един психолог да говори тези неща?
28 Март 2011 20:17
.
28 Март 2011 20:18
Както винаги, добър стил и интелигентно написано.
Но не съм съгласен с многократно повтарящото се "ние", "нас" и прочие обобщения...
Авторът сигурно визира поколение, което ми е чуждо като манталитет и битие.
Чуждо на самия него и на повечето от нас...
Може би става дума за някакви "деца на демокрацията", защото лузърството е масов факт по нашите земи сравнително отскоро...
Защото имаше време, когато дори и лузърите намираха своето място и уют...
28 Март 2011 20:19
Аз пък си мисля, че пишман-лузърът (загубеняк, по нашему) е стрелял по пазача, за да може да обере банката.
28 Март 2011 20:23
поради непреходното му значение:

Натиснете тук
28 Март 2011 20:23
Защото имаше време, когато дори и лузърите намираха своето място и уют...

А ми, тогава не знаеха какво значи тази дума.
После разбраха какво значи...... след като се огледаха един друг.
28 Март 2011 20:28
"Лузър" се превежда като "мухльо".
Лузърството е вътрешно възприятие. Никакви неудачи не могат да те направят лузър, ако самият не се смяташ за такъв, защото по принцип в живота всеки в нещо се е провалял.

28 Март 2011 20:35
Браво, Бойко...точно така си е.
Преди много години (мисля, че беше даже предишния милениум) бях дисектирал поведенчески патерни в едно дървенофилософско есе с наименование "Човекът като ковач на собственната си съдба". ( за любознателните: Натиснете тук*
Та, думата ми е, че именно ние сме тези които трябва да взимаме решенията за нашата собственна съдба и от факта дали сме направили правилния избор зависи и по-нататъшната ни съдба. Понякога една грешна стъпка може да повлече след себе си низ от погрешни решния ( ефектът на пеперудата) и ние да се омотаем в лабиринтите на загубеняците ( може би тази дума е българския еквивалент на английското лузър), но в края на краищата серящият в нашите гащи винаги е човекът който виждате в огледалото. Понякога, когато чета изказвания из форумните дебри си правя заключението, че мнозина в България мислят като лузъри (все нещо им пречи, все някой друг е виновен за неизлизането на техния пасианс, все "обективни причи", все "зимата ни изненада" и прочее). Докато ти самия не се осъзнаеш, че твоята съдба зависи най-вече от твоите собственни действия и решения животът ти ще бъде прекаран предимно в търсене на виновника(виновниците) за краховете и подхлъзванията по пътя.
Знам, че е тежко, когато болшинството около теб мисли по същия начин, но ако не опиташ, няма да стане. Вземи съдбата си в свои ръце и толкова.

_______________________________ _______________________
*Първа и втора част започват от средата на 4та страница, а остатъка (форматиран ужасяващо на 5та). Както и да е...това е само за най-любознателните и без това.
За любителите на музикални репрезентации пък следния линк:
Натиснете тук

Редактирано от - gratzian на 28/3/2011 г/ 20:46:18

28 Март 2011 20:41
Проблемът на лузърите, списващите за лузъри и четящите списанията им е, че все повече намаляват като число. Т.е. проблемът вече се решава чрез самоизчезване.. няма планктон, няма водорасли, няма китове, няма акули, всичко е почти изядено.
28 Март 2011 20:46
тогава не знаеха какво значи тази дума.

Така де, тогава си бяха обикновени загубеняци...
28 Март 2011 20:50
Looser е неудачник.
Nerd е мухльо.
Авторът прави каша от понятия. И се занася с някакво гадже със скъсани дънки и трева. Университетска му работа.
28 Март 2011 21:02
loser, не looser.
28 Март 2011 21:02
и мен ме преклони ехохалната семантика, лузер е неуспешния обиржия, а успешния банкер, и що ми служи ум сто слонски сили щом сам се не сетих
28 Март 2011 21:08
Начи, лузър е който не може да открадне и една кокошка, ама сичкото уманитар го заклеймява. Уинър е тоз дето краде 100 хил кокошки и никой не го закача..
28 Март 2011 21:09
Охранителят, моля ви се, му се смеел.

"Лузер" може би трябва да се преведе, като "загубеняк".
И Стефан се е показал точно, като загубеняк, когато е стрелял по охранителя, защото онзи му се присмивал.
-
Печалбата или загубата нямат отношение към това, дали един човек е загубеняк или не. Има отношение дали му пука от това.
-
Много преди да му избие натрупаното от самоунижението Стефан се е проявявал, като страхливец и комплексар. Като загубеняк. Точно захаросаното му поведение, което възхищавало съселяните му, началника и колегите му е проява на това. Те са го харесвали, защото им е бил удобен. Защото не ги е дразнел с устояване на своя интерес и позиция.
-
Вгледайте се в реалните убийци (не от филмите). Първата реплика, която изниква е - "Да му се ненадяваш на тоя, че е способен на това".
-
А народната мъдрост го е казала - "Тихата вода е най-дълбока", "Куче, което лае не хапе" и от този род верни сентенции.

Редактирано от - Brightman на 28/3/2011 г/ 21:10:40

28 Март 2011 21:13
най-губещ е бг езика.бавно, постепенно, подмолно, тихичко на пръсти и ще му видим сметката(ако го заменим с чунчанчун, ще загубим ли от мелодията:шизофренна употреба на майчин език:шизофренно общество)имаме 100 по-добри думи, ама не:друго си е приоритети, тротоари.след много повторения, лайното на рози ще ви замирише
28 Март 2011 21:13
Ловкия,
изпреварил си ме
28 Март 2011 21:17
Аз пак си падам по кашите, гледай само колко нови чуждици научих , без да се напрягам над учебници. Отивам да си приготвя набързо ассорти апетайзер
28 Март 2011 21:18
.
28 Март 2011 21:22
Много вярно четиво! Лузърството е манталитет, успехъг е за Дядо Добри!

28 Март 2011 21:29
gratzian,
сега виждам, че и ти си го превел, като "загубеняк", но тезата ти не е вярна (според мен).
-
Въпреки, че обществото е съставено от отделните хора, техните мисли, действия, взаимодействия, то има свойството да се проявява, като нещо отделно от тях, което ги рамкира. Преди всичко културно, а от там и правно и икономически.
-
Какво ще постигне даден човек зависи реално в много малка степен от самият него, а много повече от обществото в което е поставен. От последното ще зависи и какво ще бъде значението на късмета, а какво на способностите.
-
Това, което зависи от отделният човек е отношението му към нещата. А дали ще се превърне в загубеняк в голяма степен зависи, дали ще му пука за неща, които не зависят от него.
-
От натрупаният си опит до "попрището жизнено в средата" съм стигнал до един извод - и да ти пука и да не ти пука се тая. Затуй не трябва да ти пука. Прави, каквото смяташ за правилно, пък каквото има да става, то ще си стане.

Редактирано от - Brightman на 28/3/2011 г/ 21:31:14

28 Март 2011 21:30
Удивително!
Такваз голяма дописка и нито веднъж не е употребена думата МОРАЛ.
Хеле пък ХРИСТИЯНСКИ морал!
Тогава за КАКВО си говорим?
28 Март 2011 21:39
Какво ще постигне даден човек зависи реално в много малка степен от самият него, а много повече от обществото в което е поставен.

Всеки лузър-загубеняк така мисли. От него никога нищо не зависи. Той не е виновен за нищо. Всичко зависи от другите.
28 Март 2011 21:39
.
28 Март 2011 21:39
StrikeEagle

А за лузърството, докато соц.реализма и кап.реализма бяха истински имаше един супер УСА филм "Полицейска академия". Но това беше файн майтапус, В случая "Стефан - терориста - лузъра" журналягите съвсем изкрейзаха от ръфане на мърша, ченетата им се разтегнаха и схванаха от преупотребяване. Хеле па бТВто счупи сички рекорди и файлове по тракане на ченета..
_______________________________ _________
Сънят на разума ражда чудовиша
28 Март 2011 21:43
Защо трябва да смятаме този човек за неудачник? Това е гледната точка на МВР, човекът не е казвал такова нещо пред журналисти. Всичко по този случай е гледната точка на МВР. За един период той беше наркоман, сега не е наркоман. За Дамбовците пишеше, че имали пантера, леопард, лъв, жираф и крокодили - интересно къде е жирафът сега. Не е ли странно, че новината за двама осъдени депутати отива директно на последна страница с 4-5 реда, а за този "неудачник" медиите отделят по няколко часа дневно?
28 Март 2011 21:47
Зевзека,
айде да ти дам пример с твоята лютеница. Дали хората ще ядат лютеница от какво зависи ? От теб ? Не ! Зависи от културните традиции на обществото. Нещо извън теб, което просто си заварил. Ако се беше родил в Зимбабве, преди век ?
-
Каква лютеница и на каква цена ще продаваш зависи ли от теб ? Не ! Зависи от търсене, конкуренция, данъци, цени на суровини и т.н. и т.н..
-
Да не би да твърдиш, че ако в Африка през 19 век не можеш да продаваш лютеница, то си лузър ?
28 Март 2011 21:50
Всичко зависи от другите.

Не ! Не зависи от другите. Зависи от нещо резултантно от всички, което е отделно и извън всеки от тях по отделно. Нещо, което на практика действа, като отделен и независим организъм.
28 Март 2011 21:50
Перефразирано - ако дължиш на една банка 1000лв, някои вероятно ще те обявят за лузър, но ако и дължиш 10млн лева - банкера е 100% лузър.
28 Март 2011 21:50
Аз пък мисля, че този Стефан е по-важен от депутати и министри, защото е показателен за състоянието на умовете и за мисленето. Депутатите хич не ме интересуват - няколко мазни нагаждачи в повече или в по-малко. А Стефан е огледало на най-изперкалата част от народа ни. За статията
28 Март 2011 21:55
.
28 Март 2011 21:57
''Common misspelling of loser''
Съжалявам Крюела.
28 Март 2011 21:58
От предложените преводи дотук ще се присъединя към "загубеняк". "Неудачник" и "несретник" не ми се струват добри, особено "несретник", защото нюансът е към липсата на късмет, не към собствените качества, които водят от напъване и провал към напъване и провал. Мухльото пък е по-скоро пасивен, осатвил се на течението. Идва ми на ум подходящ за форумната публика академичен пример. Представете си, че сте 50-годишен доцент (или 51, но това са подробности). Очаква се на тази възраст да сте професор или да вървите към професура. Ако сте се отказали от преследване на професурата по каквито и да е причини и сте удовлетворен от доцентското място, не сте лузър. Ако се борите и работите за професура, не сте лузър, независимо дали ще я постигнете. Ако смятате, че заслужавате професура, но са ви отказали категорично и кажете на университета си - "ДГД, отивам в друг университет, където ще ме оценят (или в бизнеса)" - не сте лузър. Ако сте убеден, че някой е длъжен да ви направи професор заради заслугите ви и напоявате всичко около вас с оплакванията си как шефът на катедрата, деканът, ректорът, министърът на образованието, на финансите и министър-председателят в съвкупност и поотделно са ви виновни, че не са ви направили професор - лузър сте.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
28 Март 2011 22:00
Да не би да твърдиш, че ако в Африка през 19 век не можеш да продаваш лютеница, то си лузър ?

Естествено, че си лузър, след като се опитваш да продаваш лютеница на хора, които не ядат лютеница. Продаваш им това, което обичат. Иначе току виж те изяли тебе. В краен случай създаваш сам маркет, като ги убеждаваш, че лютеницата е нещо много вкусно.
28 Март 2011 22:06
маркетинга продава всичко мда, от кокакола и кола до демократичен индивидуализъм чийто край е близо и ще го смени неомарксизъм, и модел северна европа, всички подчинени на една идея
28 Март 2011 22:06
Абе "мухльо" си е.
Примерно, една жена би се изразила:
"Моят е един мухльо...", а много по-рядко би казала "неудачник" или "загубеняк".
28 Март 2011 22:08
Зевзека,
а ако живееш в общество, което не познава парите, или айде по-реалното разполага с по 1 долар на ден, а лютеницата или въобще каквото и да е за да го направиш излиза по скъпо, ако не познаваш понятията маркетинг, поради това, че си се родил в джунглата, където няма училища или дори да има те са на 1000 км и платени, а нямаш пари и няма как да имаш, защото не можеш да продаваш нещо на някого, който няма пари ?
28 Март 2011 22:12
Зузи, не си прав за лютеницата, брато. Още едно време се чудили на "чорбаджиите: в Сахара дето си били "инсталирали" хладилник на пясъка пред навеса, наречен шатра. Ток няма, вода няма, ама вожд на племе си купил хладилник за да демонстрира стандарт и престиж. И с лутеницата е така..
28 Март 2011 22:12
Автора, автора!
28 Март 2011 22:15
нн,
реалното е да го наречем не "неомарсизъм" (щото Маркс има малко общо), а неосоциализъм, като под това визираме успешният модел на "социализмът на 21 век" започнал във Венецуела и обхванал вече почти цяла Латинска Америка.
-
И точно опитът на Венецуела показва, доколко е важна средата (обществото). За 7 години Венецуела е ликвидирала мизерията и удвоила БВП-то си.
-
А този неосоциализъм е нещо принципно ново и отличаващо се от европейските социализми. Той е формулиран, като продължение на демокрацията и в икономиката.
28 Март 2011 22:18
Брат'чет, бъркаш нещо - Рекламата беше за хладилник "Индезит" купен от ескимоси.
28 Март 2011 22:20
днес по западна европа обхвата се изтуби и наместо t-mobile туитите родиха fuck t-mobile day, техниците си отишли дома с обяснение това е положението и на всички индивидуалисти им е недобре
28 Март 2011 22:28
американски неамарксизъм е, срещу чудовищния индивидуализъм, здравно осигурителен модел за всички напримерно, както в северна европа отговорност пред държавата и идея да се осигури безплатно образование за всички, безплатно....
28 Март 2011 22:31
а ако живееш в общество, което не познава парите, или айде по-реалното разполага с по 1 долар на ден, а лютеницата или въобще каквото и да е за да го направиш излиза по скъпо, ......

Сменяш обществото! Ако живееш в такова общество и досега не си емигрирал в Западна Европа или Щатите, значи си лузър.
Балдъзата така викаше на баджанака преди да имигрират в Америка: "Всички емигрираха само моя мухльо още дреме тука за триста лева!"
28 Март 2011 22:34
Балдъзата така викаше на баджанака преди да имигрират в Америка: "Всички емигрираха само моя мухльо още дреме тука за триста лева!"


Възползва ли се от този момент Зузи
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД