:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,911,423
Активни 57
Страници 4,849
За един ден 1,302,066

"Щрабаг" ще прави временен път до новото летище

Австрийската "Щрабаг", която строи новия пътнически терминал на летище София, ще плати за построяване на временен път до новата сграда, съобщи изпълнителният директор на "Летище София" Калин Барзов. Тези средства са включени в общия проект, тъй като задачата на строителя е да изгради и подстъпите към летището. Плановете предвиждаха изграждането на нов път към летище София, но трима от собствениците на имоти, през които ще премине трасето, обжалваха размера на обезщетенията и дейността е блокирана.

"Фирмата ще изгради временен път, който ще е съществуващата сега отсечка от кръстовището пред старото летище до новата сграда. Там остават за асфалтиране 600 метра, на едно място платното трябва да се разшири до 7 метра", каза Барзов.

На 18 октомври е поредният кръг от преговори между австрийците и транспортното министерство за обезщетенията, които трябва да се платят за забавяне на строителството, съобщи министър Петър Мутафчиев. Крайният срок за довършване на сградата е 8 седмици след 30 август, т.е. другата седмица. Българската страна настоява за 11 млн. евро неустойка, но "Щрабаг" има искове за оскъпяване на строителството.
2
907
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
11 Октомври 2005 10:07
Христо влез в час.
Чети ЗУТ. Обжалването на тримата не спира процедурата. Могат да си се жалят и съдят с държавата колкото искат.
Щрабаг никога не са имали задължение да строят транспортната връзка. Първо задължението беше на общината, но Софиянски много хитро го хлъзна на МТС, сиреч сега Мутафчиев е отговорен.
Това което се строи в момента /отсечката до РВД/ ми е много интересно от кой се финансира. Май ще се окаже, че от самото РВД, както и отсечката от летището до магистралата /надлеза/ рекламирано преди две години от Василев.
Питам, какво щеше да стане, ако българска фирма строеше в Германия или Австрия и ситуацията беше подобна, като тази с Щрабаг?
ЩРАБАГ да си препокрият рулежките които асфалтираха с някакъв боклук.
И най-важното не знам кой ще се подпише, че е приел летището. Май ще стане като с РВД, където системата им е уж завършена, работи, а официално няма документ за нейното приемане.
Ех, Мутафчиев, Мутафчиев.... на маймуна те правят!
11 Октомври 2005 14:01
Mikele, признавам, че никога не съм чел ЗУТ, но прочетох току що това интервю във в. "Капитал" с Весела Господинова, зам.-министър на транспорта:
Кога ще е готово отклонението от бул. „Брюксел“ до новото летище?

- Договорът за строителството му е подписан на 24 май, а срокът за изпълнението е 360 календарни дни. Проектът вече има и консултант, и всички разрешителни. Но са подадени жалби от собствениците на три от парцелите, които се падат на трасето на новата пътна връзка. Проблемът е, че те не са доволни от предложените им обезщетения. Затова първо трябва да изчакаме решение на Върховния административен съд по въпроса. Специално при линейните инфраструктурни проекти проблемът с отчуждителните процедури е много сериозен и трябва бързо да бъде решен генерално.

Имате ли идея как да стане това?

- Големите инфраструктурни проекти бяха обявени от Министерския съвет за обекти с национално значение, като смятахме, че по този начин проблемът ще се реши. Оказва се обаче, че не е точно така. Проблеми продължава да има с отчуждаването на земи и при проекта за новата жп-линия Пловдив - Свиленград, и при този за Дунав мост 2. След и без това дългата процедура по самото отчуждаване инвеститорът на проекта е длъжен да намери собствениците на земите, за да им плати обезщетенията. Често пъти общините нямат пълна информация за всички собственици. Понякога пък те са починали и имат множество наследници. Докато всички те не си получат парите, строителството на съответния обект не може да започне. Да не говорим за редовните случаи, в които собственикът е недоволен от обезщетението и започва да обжалва. Всичко това е огромен обем от работа. Само за проекта за линията Пловдив - Свиленград има 4000 терена за отчуждаване. Затова подготвяме проект за промяна в Закона за устройство на територията, която да реши проблема. Засега обаче не е ясно дали тя ще бъде приета.

Какво точно предвиждат новите текстове?

- Точните записи се подготвят от юристите ни. Но смисълът им е при големи инфраструктурни проекти да се даде право на министерството да преведе на съответните общини парите за обезщетения на собствениците и след това самите граждани да си ги търсят и теглят, вместо с това да се занимаваме ние.

Цялото интервю е тук
Поздрави...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД