:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,987,906
Активни 288
Страници 9,772
За един ден 1,302,066

Депутат от ГЕРБ се опита да прокара скандални права за шефа на ВАС

По това време съпругата на народния представител Емил Радев се явява и печели конкурс за главен секретар на същия съд
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Председателят на правната комисия Искра Фидосова и депутатът от ГЕРБ Емил Радев.
Депутатът от ГЕРБ Емил Радев направи неуспешен опит да прокара извънредни правомощия на председателя на Върховния административен съд (ВАС). Текстовете, подписани от Радев и колегата му Красимир Ципов, се появиха неочаквано при обсъждането на правителствения проект за промени в Закона за съдебната власт.

В същото време съпругата на Радев - Мария, печели конкурс за главен секретар на ВАС, което е най-високата административна длъжност. По информация на сп. "Правен свят" Мария Радева е класирана на първо място сред 8 кандидати. Тя е заемала същата длъжност и преди конкурса, но като и.д., назначена от председателя на ВАС Георги Колев. Съдът гледа делата срещу актовете на властта, в това число и т.нар. изборни дела - когато се оспорват резултати от вота. А главният секретар ръководи работата на администрацията на ВАС и е пряко подчинен на председателя на съда.

Скандалните поправки в съдебния закон са вкарани изненадващо между първо и второ четене от Радев и Ципов. Това е направено, докато парламентът е гледал правителствения проект за промени в същия закон. Скандал в правната комисия в края на миналата седмица доведе до оттеглянето на "частните" поправки. Смисълът им е, че председателят на съда може да мести и командирова съдии по свое усмотрение, без да се съобразява с тяхното желание и с решението на пленума.

Шефът на правната комисия Искра Фидосова се опита да прокара предложението като техническа поправка. Но опозицията в лицето на Мая Манолова, Христо Бисеров и Янаки Стоилов реагира бурно. Председателят на ВКС Лазар Груев, зам. главният прокурор Галина Тонева и Георги Шопов от ВСС също възразиха и това доведе до оттегляне на текста от вносителите. Срещу този текст се изказа дори зам.-министърът на правосъдието Жанета Петрова, която преди бе съдия във ВАС.

"Предложението е скандално и възмутително, това е лост за натиск върху съдиите. Създавате правила, с които поставяте съдиите от ВАС под пряка зависимост от председателя, той може да си ги мести всеки месец, ако не слушат. Така председателят може да влияе и на съставите по определени дела, това обезсмисля и случайния подбор по делата. Какъв случаен подбор, когато си направи отделение само от свои хора?!", бяха критиките на опозицията срещу Радев и Ципов. Те се аргументираха, че ВАС е претрупан с дела, които изискват спешно решаване, включително свързани и еврофондовете. "Прехвърлянето на съдия от едно отделение в друго може да го направи почти безполезен за няколко месеца, докато навлезе в материята", опонира Жанета Петрова.

Мая Манолова няколко пъти подкани Емил Радев да каже дали има някакъв личен интерес, свързан с ВАС, но той не отговори. Опонентите на идеята не се съгласиха за неопределено отлагане на гласуването на текста, докато двамата вносители "си помислят", и настояха - или да се отложи целият закон, или Радев и Ципов да оттеглят предложението си, или веднага да се гласува. Дори подканиха Радев да излезе в кулоарите и "да си проведе телефонните разговори" още сега. Радев наистина излезе, а след известно време Ципов обяви, че оттегля текста от името и на двамата.

Пред "Правен свят" Емил Радев обяснява, че е знаел, че половинката му се кандидатира за длъжността във ВАС, но към онзи момент не бил наясно, че е спечелила. Научил едва след заседанието на правната комисия, което се проведе два дни след официалното обявяване на резултатите от конкурса. Според него конфликт на интереси в случая няма, а и предложенията в крайна сметка били оттеглени.

Мая Манолова призна вчера пред "Сега", че е имала информация за съпругата на Радев. "Това си беше изпълнение на поръчка", каза тя. Но според нея едва ли ще издържи обвинение срещу него в комисията за конфликт на интереси.

До редакционното приключване на броя шефът на ВАс Георги Колев не вдигаше телефона си.

ГАФОВЕ БЕЗ КРАЙ

Заради шумен скандал с постовете си на зам.-председател на здравната и на социалната комисия се раздели депутатката от ГЕРБ Геновева Алексиева. Тя стана известна с това, че оценява собствената си дъщеря в конкурс за доценти в Александровска болница. Десислава Танева, която беше номинирана за министър, също се размина с назначението заради подозрение за конфликт на интереси, защото е управлявала дружества в областта на земеделието. Тя обаче оглави земеделската комисия. Светлин Танчев напусна ръководството на комисията по европейските въпроси, защото призна, че е лобирал за незаконната наркопоправка в "Държавен вестник". Емил Димитров, който е зам.-председател на комисията по земеделие, също беше упрекнат, че има интерес от заменките. Лидерът на БСП Сергей Станишев съобщи, че най-голямата неправомерна замяна на горски терен, визирана в писмото на Европейската комисия, от което стана ясно, че България може да плати глоба от 55 млн. до 126 млн. евро, е на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. От своя страна министър-председателят се защити с аргумента, че Димитров не е бил депутат от ГЕРБ, когато е сключена сделката. В крайна сметка мнозинството в НС забрани заменките.

При внесените поправки в закона за нотариусите още през есента на 2009 г. шефът на правната комисия Искра Фидосова беше заподозряна, че лобира в полза на своите бивши колеги, нотариусите. БСП я даде на комисията за конфликт на интереси заради несъответствия в декларираните доходи пред Сметната палата. Комисията за корупция обаче я оправда.
 Емил Димитров
 Десислава Танева
 Геновева Алексиева
36
5517
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
28 Март 2011 19:49
Наистина тези , бабуинчетата, не са като онези.Мафията открито си управлява държавата.Засега има опозиция, която пречи, ама...
28 Март 2011 19:57
.
28 Март 2011 20:04
О свещений, в дранголника май се надяват на твоето щатно присъствие, та---среща може да има.Ако е там-после ще сме мъченици...
28 Март 2011 20:09
.
28 Март 2011 20:14
По-пълна, външно и вътрешно, е приликата МУ с този юнак.И краят може да е на някой площад...
Натисни тук
28 Март 2011 20:31
.
28 Март 2011 20:32Жената на този не може ли сама да си
лобира пред началника....устно ?

/прочетено във форума на друг вестник/


28 Март 2011 20:46
Защо ми се върти из главата че наскоро (преди колко - 6 месеца??) смениха председателя на ВАС?
Какво гледаме - глава 2 - Мутрите и дребните народно селски мафиоти напъват да си осигурят следуправленски комфорт?
28 Март 2011 21:18
Всичко се плаща - не закъснява сервитьорът със сметката...
28 Март 2011 21:30
Защо ми се върти из главата че наскоро...
Ми правилно ти се върти
Спорно е обаче дали Колев може да събере 17 гласа. Той е завършил школата на МВР в Симеоново и е бил следовател и прокурор. Съдия е от 2000 г. Колев е кандидатурата на ГЕРБ и особено на вътрешния министър Цветан Цветанов и шефката на ПГ Искра Фидосова
Тук
28 Март 2011 21:48
Изпусна момента за стадионите. Сега ще има увъртане по килифарски.
28 Март 2011 21:50
Много е кратко резюмето на гафовете. Поправката за нотариусите беше внесена от Фидосова първата седмица на този парламент, тя е била отхвърлена от комисия в предишния парламент, а накрая Борисов каза, че точно тази поправка ни я искали от Брюксел.
28 Март 2011 22:13
Той щял да открие новия стадион!!
Щял да пререже лентата и след това да удари една дузпа.
Дузпата щяла да се изпълни с глава и без вратар на вратата...
28 Март 2011 22:19
Тоя депутат Емил Димитров (на снимката) - защо са го извадили от боклуджийската кола (отзад) и са го пуснали да си ходи??
Аааа, по време на заменките, той не е бил депутат на ГЕРБ....
Браво на Боко!! Железни аргументи вади!!
Искрето Фидосова, що не я пуснат да се бори за президент??
И без това не виждам солидна кандидатура от управляващата партия...
Цецко, мислИ по въпроса....
28 Март 2011 22:59
тази нещастна жена искра защо не отиде да се лекува ами служи за сеир на половин българия? очевадни са хормоналните смущения.
29 Март 2011 00:03
Лошото е че хормоналните смущения водят до ментални девиации. И такава особа като я сложиш на ключова позиция в законотворчеството на една страна...
Казвах ви аз че глупостта е равномерно разпределена по света , ама само на някои места заема ръководни позиции в обществото.
Да ви е честито.
29 Март 2011 03:20
гербрска СМРАД!!!
29 Март 2011 05:57
Психиатрите да погледнат председателя на ВАС.
Тъй като действа по примера на откачалката Филчев - оня така комнадироваше за наказание прокурори.
Защото и тоя може да почне да поръчва убийства...
------------------------------- ------------------------------- -
Блогът на Генек

29 Март 2011 06:49
След поредната лобистка баталия, най-вероятно Колев Батманът ще го нашока, но трябва да вземе и крути мерки срещу явлението Фидоошу.
А ВАС спокойно може да се преименува на НАС.
29 Март 2011 07:29
"ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ":
1. Лобиският първи приет закон за нотариусите, внесен от ненаситната ламя Фидосова.
2. Скандалното и престъпно фалшифициране на Държавен вестник от двама гербаджийски депутати, за което лично Цачева се извини.
3. Наглата гербаджийка очна лекарка, заоради чиито действия същата беше отстранена от поста зам. председател на здравната комисияа в НС.
4. Лъчо Мозъка, отстранен от всички заемани постове в НС, поради несъвместими действия с морала на депутат.
5. Лобистките поправки, внесени за промяна правомощията на председателя на ВСС.
6. Петимата депутати от ГЕРБ, лакоми за безплатни мобилни телефони.
7. Простакесата Желева, изложила ни в цяала Европа и света.
8. ББ и Мирослав Найденов, проявили престъпно нехайство и безотговорност относно действията на бездипломната Калинка.
9. Многоимотният чекист с коварен ум, гербаджийско сърце и мръсни ръце ЦЦ, който е недосегаем за законите в Булгаристан.
10. Лобиращият Борисов за своите приятели и икономически интереси.
Повече не желая да им описвам подвизите, страшното е, че никой не се интересува от тези гербаджийски деяния и най-вече ибрикчийските медии(без Канал 3), които от сутрин до вечер услужливо поставят наколенките и с овчи възторг ни уведомяват, в деня на протести за скъпите цени на горивата, какъв мач играл ББ и колко гола вкарал! Срам ме е, че живея в тази "държава"!
29 Март 2011 07:46
Такова откровено мафиотско управление не сме имали. Явно са истина твърденията, че мафията в България си има държава.
Сега остава и с президент да се обзаведат.
29 Март 2011 07:59
Абе имали сме, ама бяха прикривани, щото обслужваха по-широк кръг. Сега тези са се опитали съвсем на тясно да въртят далаверите, ама не става. Пътя, по който са тръгнали, вече е утъпкан и добре известен на "опозицията".
29 Март 2011 08:16
"Това ли е новото гадже, пардон новата партия на власт? Че то същото като предишното, че и по-грозно, "
29 Март 2011 09:42
Гьотферен хаирсъзи
29 Март 2011 09:42
За това се е чуло, а колко други са прокарани без никой да разбере...
29 Март 2011 09:50
Това Искра, щом може да носи себе си, може да носи и парламента. Фиде-сосова не ли за рекордите на Гинес? /да ме прощаваш /
29 Март 2011 09:57
Крайно време е Бойко Борисов да си поеме отговорността за материяла, който е вкарал в парламента. Оставка.
29 Март 2011 10:06
Eее, не може герберистите да не бързат да се налапат с повече власт, защото малко им остана! Кроят им е близо, идват предсрочни избори за нов парламент най-късно до тази есен, затова сега за тях повече трябва всичко да има - и власт и пари и имоти и държавни и дипломатически службици на родата им до девето коляно и командировки в чужбина всяка седмица и т.ни т.н. Бог да ни е на помощ. Амин !
29 Март 2011 12:11
За протокола на снимките :
Емил Димитров тоя мушмурок дето гушна сумати декари от заменките , също и Джаба от Star Wars от първата снимка с уреденият правен стаж.
29 Март 2011 12:30
Не знам като юрист как е, ма като сумист не би пропуснала шампионската титла на Япония.
29 Март 2011 12:34
dinia7
За протокола на снимките :
... също и Джаба от Star Wars от първата снимка с уреденият правен стаж.


Не е ли дълг на секи джедай, да притрепе джаба?
29 Март 2011 12:59
Байганьовска работа по Бойко Борисовски ! Къде са Алековците в Бълагария днес? Сиреч умните , образованите и възпитаните люде дето милеят не само за имането си , а още за родина и народ ?
29 Март 2011 13:14
По спомени Jabba, е просто лидер на престъпен мафиотско контрабанден синдикат (въх какво съвпадение).
Не задължително враг на джедаите - нооооо "The name is used as a satirical literary device and a political caricature to underscore negative qualities such as morbid obesity and corruption".
----
Като цяло - Потресаващо точен ник-нейм
29 Март 2011 14:26
шефът на ВАС е стар приятел на цвъчко от Седмо и от Школата на МВР като Мухобойко. Така се става висш магистрат днес. Преди се ставаше по червена, синя или царистка линия. Рядко обаче от всичките след промените не е от комунистическата съдебно-меверейска номенклатура.
29 Март 2011 14:54
"де путат от герб...".... какъв патос... к'ва помпозност на изказа... Боже!... и ти Дева Марио ... и ти Света Петке ...и всите останали Светии - ни опазете от такива де путати! то всъщност ако требе да ни пазят Пресветиите... ще им се наложи най-много от некви си 5... има-нема... щото то в Герб освен Бойко и ЦецУ май други нема... 'сичко друго са вересии!!! пардон! внедрени вересии! така, че семантично "депутат от герб" - звучи като - "реална имагинерна единица" ... ш'ма прощавате за откурвеността!!!
29 Март 2011 18:55

Режимът на Борисов смърди по всички възможни азимути.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД