:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,536,144
Активни 124
Страници 10,935
За един ден 1,302,066
Истинската история

Европа сама отгледа нацисткото чудовище

През 30-те години на миналия век Германия безобразничи в центъра на Европа, защото това й бе позволявано
Илюстрация: автора
Германски войски в Кьолн, 7 март 1936 г.; Премахване на граничната бариера с Австрия, 11 март 1938 г.; Хитлер във Виена, 14 март 1938 г.; кадри от немски кинопрегледи.
Втората световна война и хилядите малки и големи събития в нея дават началото на непрекъснат и пълноводен поток от годишнини - начало и край, превземането на нещо, отбраната на друго, освобождението на трето. Вероятно опасенията, че тези непрекъснати чествания могат сериозно да досадят накараха през 2005 г. В. Путин малко прибързано да обяви, че мащабно честване с военен парад на Червения площад и многобройни чуждестранни делегации ще се проведе за последен път. Разбира се, това не стана. Военните паради там продължават за наша всеобща радост все по-впечатляващи и все по-богати.

Като си нямаме вече армия, която гордо да пресича центъра на София, да ни радва и възторгва, поне да гледаме как щастливи руски курсанти хвърлят нагоре шапките си всеки път, щом преценят, че са преминали покрай червените кремълски стени в пълен синхрон, без грешка и това е кратката награда за тежкия им труд. Понеже историята е достатъчно прогностична наука, знам, че крупните събития от времето на последната световна война ще бъдат отбелязвани още дълго, защото трябва поне да се опитваме да се поучим от миналото. Казват, че така е редно.

* * *

Вече е ставало дума тук, че изглежда точно прословутата Мюнхенска конференция (29-30 септември 1938 г.) ще трябва да бележим като същинското начало на Втората световна война (http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2009092400040001301). Още преди нея можеше Хитлер да бъде спрян точно от тези, с които днес си другаруваме доста неравнопоставено, можеше да бъде пощаден животът на десетки милиона човешки същества. И понеже историята обича мрачните шеги, Хитлеровата мания за величие опари най-тежко тези, които най-щедро аплодираха новия германски ред. Полският министър на външните работи Юзеф Бек (1932-1939) споделя в строго поверителен разговор, чието съдържание впрочем става известно в Кремъл само след седмица: "Всичко в Германия ни е близко, и мястото й в европейската история, и установеният там вътрешен ред." Прогерманските симпатии във Великобритания са толкова силни, че на мода излиза един масов танц, чийто основен елемент е вдигната в римски поздрав дясна ръка, съчетани с движения напомнящи яздене на кон. Признак на особена елегантност е изпълнението на танца с истинска или бутафорна войнишка каска. Мечтата за новия ред не подминава и значителни части от френското общество.

Единство на всички тези доста масови изяви дават общите антисъветски настроения. До лятото на 1941 г. СССР така и не успява да се измъкне от изолация в Европа въпреки разумните си дипломатически ходове. Полският Генерален щаб, например, гради не по-малко грандиозни планове за бъдещето от самия Хитлер. Втори отдел на същото ведомство създава обширен документ под № 2304/2/37 от 31 август 1937 г., в който са предвидени пътища за дестабилизация с последващо раздробяване на СССР по строго национален признак. Идеите в този документ са обсъждани с почти всички европейски правителства, чиято дума се чува. Както е видно, близката полско-германска дружба, която впрочем продължава чак до самата 1939 г., има дълбока и здрава идеологическа основа. В тази идилична картина не могат да се впишат само ужасяващите събития, които последват датата 1 септември 1939 г.

През март 1936 г. спира безкрайното говорене, германската армия навлиза в Рейнската област - широк коридор по двата бряга на р. Рейн, която по Версайския мирен договор (в сила от 10 януари 1920 г.) е опразнена от военно присъствие като гаранция за сигурността на Франция. Само 3 немски батальона с по-малко от 4000 войници и офицери завзема областта на 7 март. Навлизащите германски военни подразделения имат съвършено точни указания да напуснат областта при първите френски изстрели. Такива всъщност никъде не се чуват. Версайският договор е вече в непробудна кома, ако не и съвсем мъртъв. Съветското предложение за противодействие на Германия е посрещнато повече от хладно в Париж и Лондон, както си спомня Чърчил. Пропусната е първата действителна възможност германската експанзия да бъде спряна.

Само 2 години по-късно е пропусната и втора възможност за предотвратяване на нова мащабна война в Европа и в света. На 20 февруари 1938 г. Хитлер за първи път публично съобщава за намерението си да присъедини Австрия, отново въпреки Версайския договор. Може би сега вече настъпва отрезвяване у френското и британското правителство?! Нищо подобно. Министър-председателят Невил Чембърлейн заявява в парламента: "Не бива да даваме лъжливи надежди на малките и слаби държави, обещавайки им да ги защитим", като има предвид точно Австрия. Всъщност Англия дава да се разбере още в края на 1937 г., макар и неофициално, че няма да се противи на германското желание за присъединяване на Австрия. Като използва услугите на австрийските националсоциалисти, Германия присъединява Австрия със съгласието на Франция и Англия, ознаменувано с военен парад във Виена на 14 март. Изглежда, че нищо вече не може да спре Хитлер, само наивниците вероятно са вярвали, че всичко вече е свършило.* * *

Понякога се говори, че видите ли, почти до есента на 1939 г. никой не можел да предположи, че ще има нова голяма война. Всъщност в цяла Европа тези, които тогава и доскоро бяха наричани "широки народни маси", с абсолютна увереност знаят, война ще има, и говорят и мислят само за нея. Даже в детските стихотворения това е отбелязвано достатъчно ясно. През 1936 г. Самуил Маршак превежда от идиш последната редакция на прочутото детско стихотворение на Лев Квитко "Писмо до Ворошилов" (например сп. "Мурзилка", бр. 2), написано още по-рано. Там са стиховете:

"Чух аз, фашистите замисляли война,

искат да разграбят Съветската страна."

На следващата година стихотворението излиза в руския си превод в едномилионен тираж като малка книжка, предназначена за деца в предучилищна възраст. И ако дори в стиховете за най-малките се обсъжда предстоящата война, кой всъщност не е знаел за нея?!ИзвориГьоринг: . . . Възторгът в Австрия е неописуем. Можете да чуете това по радиото.

Рибентроп: Това е просто фантастично, нали?

Г.: Разбира се. Това събитие напълно затъмни последния ни поход в Рейнската област. Фюрерът бе дълбоко развълнуван, когато говори с мен миналата нощ. . . Но сега искам да поговоря с вас по политически въпроси. Разбира се, историята, че сме дали ултиматум, е празна работа. От самото начало ултиматумът бе предявен от името на националсоциалистическите министри [в австрийското правителство]. . .

. . .

Г.: . . . Вие го знаете сам, Рибентроп, но аз винаги съм се отнасял благосклонно към едно германо-английско споразумение . . . Та нали в края на краищата ние сме две братски нации.

Р.: . . . Чембърлейн [британски министър-председател от 28 май 1937 г.] остави у мен най-добро впечатление.

Г.: Радвам се да чуя това.

Р.: На следния ден имах дълъг разговор с него. Не желая да го повтарям по телефона, но у мен се създаде впечатлението, че Чембърлейн също сериозно се стреми към съглашение с нас. Казах му, че съгласието между Англия и Германия ще може да се постигне много по-лесно след разрешаване на австрийския въпрос. Мисля, че и той е на същото мнение.

Г.: . . . всички трябва да са ни благодарни за премахването на тоя извор на кризи.

Р.: И аз им казах същото . . . В края на нашия разговор казах на Халифакс, че ние честно се стремим към съглашение. Той ми отговори, че единственото, което го смущава, това е Чехословакия.

Г.: Не, не. За това и дума не може да става.

Р.: Отговорих му, че ние нямаме никакъв интерес, нито намерение да предприемаме каквото и да било в това направление.

. . .

Р.: Моите впечатления от двамата - Халифакс [британски държавен секретар на външните работи от 21 февруари 1938 г.] и Чембърлейн - са превъзходни . . . у мен се създаде впечатление, че всеки нормален среден англичанин ще се запита какво отношение има Англия към австрийските работи . . .

Г.: Разбира се, това е съвсем ясно . . . Има работи, които се отнасят до народа, и други, които не се отнасят до него.Из телефонен разговор на Херман Гьоринг (в Берлин) и Йоахим фон Рибентроп, германски министър на външните работи от 4 февруари 1938 г. (в Лондон), 13 март 1938 г., 9 ч. 15 мин. - 9 ч. 55 мин.

По Nazy conspiracy and aggression, Washington,1946, vol. V
195
37184
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
195
 Видими 
30 Март 2011 19:39

-----------------------------
Блогът на Генек
30 Март 2011 19:40
30 Март 2011 19:50
Статтията няма да коментирам, но снимковият материал ми се струва малко, та да го допълня:
Брест. 22 сентября 1939 года. На трибуне — немецкий генерал Хайнц Гудериан и советский комбриг Семён Кривошеин.


_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
Редактирано от - Manrico на 30/3/2011 г/ 19:59:15

30 Март 2011 20:12
Семён МОЙШЕВИЧ Кривошеин!
Таквоз...
30 Март 2011 20:12
Този човек преподава ли?


30 Март 2011 20:17
Да, да ...
и после идва 21 юни 1941 и крепостта герой Брест
30 Март 2011 20:24
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0 %A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Armia_Cze rwona, Wehrmacht_23.09.1939_wsp%C3%B3l na_parada.jpg

http://www.novayagazeta.ru/data /2008/70/20.html

но комент
30 Март 2011 20:46
Манерко изпреварил Перушан!
30 Март 2011 20:58
А, тук ще има блъсканица с лакти и кълване с човки. Крякането отделно.
30 Март 2011 21:15
Европа отгледа нацисткото чудовище - това е ционистката теза, налагана на европейците от ционизирания Вашингтон от 1945 г. и досега. Всички европейци са им виновни, ама много и вечно виновни на "богоизбранците", затова трябва да им плащат вечно по линия на "холокоста" и да си посипват главите с пепел до второ Пришествие. Във всяко правителство, във всяка партия и във всяка структура на националната сигурност трябва да се поставят мошета и цукермани или поне доказани йодейски прислужници и т.н. Но наближава момента "и това да мине", която фраза приписват на несъществувалия развратник цар соломон, ще ги повърне Европа.
30 Март 2011 21:15
Е някои няма да могат да кълват и крякат. Остават орел с ориз и съд за вода..

Редактирано от - nikola_tsanev на 30/3/2011 г/ 21:17:07

30 Март 2011 21:20
Почем рубъль севодня?
30 Март 2011 21:23
Петрински, защо не си останеш в средните векове и да пишеш за богомили и т.н.? Там ти е силата. Тука си объркал всичко, особено при отразяване на ролята на "миролЮбивия " СССР. Като че ли чета "Работническо дело" от 1960г.
30 Март 2011 21:39
Други чудовища не се ли пръкнаха по онова време или ще вадим нож само на умрялото куче? А западните демокрации сухи ли излезнаха от водата? Туй нещо Техеран, Ялта, Потсдам да не са били дамски благотворителни акции?
Широките народни маси и те ли са по хамериканската книжка - за Рибентроп и Молотов също сме чули туй-онуй. Пък и нали товарищ Молотов смени неблагонадеждния юдей Максим Литвинов, ама хайде.
30 Март 2011 21:41
Чети, чети, то сляпото окато прави....поне да не пише глупости!
30 Март 2011 21:42
Защо ли винаги се пише националисти, а не национал-социалисти както са регистрирани.
30 Март 2011 21:42
historian, извини ме - това беше за Луковата глава номер 2.
30 Март 2011 21:47
Военните паради там продължават за наша всеобща радост все по-впечатляващи и все по-богати.

Като си нямаме вече армия, която гордо да пресича центъра на София, да ни радва и възторгва, поне да гледаме как щастливи руски курсанти хвърлят нагоре шапките си всеки път, щом преценят, че са преминали покрай червените кремълски стени в пълен синхрон, без грешка и това е кратката награда за тежкия им труд.

то бива, бива, ама бивол за мезе небива! не съм очаквал такава затрогваща военщина. толкова е гнусно и примитивно, че думи нестигат. 50 млн души са загинали бе... и какво общо има набиването на крак на плаца с военната доблест, саможертвата и т.н. спри се бе петрински - осъзнай се!
30 Март 2011 21:50
МиролЮбивият Съветски съюз е имал да си връща половин милион кв. километра. Не се сещам коя лукова борба за мир е щяла да му ги върне.
30 Март 2011 21:52
нациското чудовище се конкурираше с такова в ссср и взаимно се контролираха докато не започна масовото вьорьжаване и започването на анексии и нахлувания в сьседни страни сьс силата на орьжието от страна на хитлер което беше и началото на края му
след 2СВ нещата си доидоха на мястото и 45 години имаше социалистически мир дружба и сьвместно сьществуване на европеиските страни и околностите на европа докато в други части на света имаше разсеики на комунизьм и нацизьм заедно с капитализьм което доведе и до локални конфликти и масово вьорьжаване на сиулио и пулио по света и резултатьт е политиката през последните 20 години при която се е оформило ново глобално чудовище
30 Март 2011 22:01
Гхъ-гхъ-гхъ, тази статия е първоаприлската шега на Петрински!
Натиснете тук и вижте фотката, която Петрински е забравил да ни покаже.
Натиснете тук и прочетете текста, който Петрински е забравил да ни напише.
Ах, тази льоша, льоша Польша.
30 Март 2011 22:04
може ли такова нещо. бе... петрински то бива, бива, бива... ами съветския съюз излиза от международната си изолация след спорезумението в рапало от 1922 между германия и съветкса русия. рибентроп-молотов защо го пропускаме? историята е много по-сложна...
***
версайската система е нестабилна, защото германия е заобиколена от слаби държави, които немогат да я балансират. британия неподкрепя франция по време на рурската криза и това е края на версайската система. официално признат в локарно, където западните граници на германия са мейдународно гарантирани, но не и източните.
***
постепено германия се превръща в икономическия център на средна европа и като резултат и цяла европа. идва депресията и бавното възстановяване от нея, който период завършва с икономическото господство на германия над източна европа (виж търговкия и платежен баланс на българия от 1938 - 1939 ).
***
британия и франция са в упадък, ссср и сащ във възход, а германия е водешата сила в европа, която се опитва да осребри активите си докато големите гиганти от периферията не са я задушили. е, защо франсетата и англичаните да стават кръводарители и да спират немците при положение, че от това биха имали полза само сащ и ссср?
***
петрински, познанията ти по средновековна история са по-добри, но това не е комплимент.
30 Март 2011 22:14
Версайската система е нестабилна, защото е разбойническа и много народи са желаели смъртта й. Включително България и Германия. Всичко друго, написано от рбб е булшит, включително и особено оригиналния начин на слято изписване на отрицателната частица "не" със следващия я глагол. Граматиката е по-лесна от историята. И това не е комплимент.
30 Март 2011 22:21
Да вярваме ли на история писана от победителите ?
30 Март 2011 22:23
Дали е случайност или на никого не му прави впечатление, че статията се занимава САМО с периода до аншлуса на Австрия. Къв Молотов, къв Рибентроп ви е подгонил, а?
30 Март 2011 22:27
Вероятно ще има продължение.
30 Март 2011 22:31
Би трябвало
30 Март 2011 22:33
***

Редактирано от - sybil на 30/3/2011 г/ 23:28:05

30 Март 2011 22:36
Петрински, Петрински!Що ти тябваше?
И ще те кълвът и с тенорно дрънчене ще те дразнят и с лютеница ще те мажат! Брях, брях. Цялото**********воѝнство е на линия. То че разлика между болшевиките и нацитата няма е известно, но да оправдаваме шляхтичите и „големите демократи, си е .....
30 Март 2011 23:02
водопроводчик, признавам си правописните и печатни грещки. но не си прав по съдържанието.
***
би ли дал пример за справедлива международна система от историята? това което е справедливо за нас не е справедливо за гърците или сърбите или турците - иди кажи кой е прав и кой е крив. какъв мирен договор си мислиш, че германия щеше да наложи ако беше победила в първата?
***
има стабилни и нестъбилни системи. фактът е, че с разпадането на австро-унгария и руската имерия, германия не е заобиколена от сили желаещи и способни да я балансират. оказва се, че германският и руският интереси съвпадат почти напълно между двете войни - имно това показах. сащ е основна икономическа сила, която обаче стой на сътани. като резултат, франция и британия не могат сами и следователно не желаят да се противопоставят на германия. нацизмът си е вътрешна немска история, която също е свързана с версайската система - забележи, че начинът по който германия финансира войната и след това се бори срещу френската окупация всъщност е в полза на определена прослойка от немското общество - едрия капитал, докато разорява средната класа и земеделците...

***

ако четеш също толкова внимателно колкото и пишеш, вече си забелязал паралелите със съвремието ни.
30 Март 2011 23:09
От тази първоаприлска статия блика цял шадраван от ментета. Понеже не знаех кой е Юзеф Бек - големият "любител" на национал-социалистическа Германия според Петрински - взех та го изгуглих в Уикипидията. И се оказа, че нещата стоят точно обратно на това което твърди Петрински! Натиснете тук.
Второто изречение вече е изяснило работата:
He is most famous for being Polish foreign minister in 1930s, when he was involved in territorial disputes with Nazi Germany that subsequently led to the Invasion of Poland and World War II.
30 Март 2011 23:18
Петрински: "Мюнхенска конференция (29-30 септември 1938 г.) ще трябва да бележим като същинското начало на Втората световна война"
Подписването на Договора Молотов - Рибентроп е същинското начало на Втората световна война. Без този договор Хитлер щеше да бъде като в дупка: накъдето и да тръгне, все ще го бият отзад. Понеже с достъпните си тогава (39-та) военни сили Хитлер не е можел и да мечтае да се бие с СССР, пък и да се бие едновременно със Запада.
водопроводчик: "МиролЮбивият Съветски съюз е имал да си връща половин милион кв. километра. ". Не вярно, тогава СССР са искали само 10 млн. кв. километра - колкото е Европа (на първо време). Ама , слава на Бога, не им се отвори парашута, чичко Хитлер им подряза крилцата. Иначе и досега щяхме да набиваме крака всеки празник с викове: "БКП - КПСС".
А за партиите:
Германия: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - Германска Национал Социалистическа Работническа Партия
СССР: "В 1917 - 52 слово "большевики" входило в официальное название партии - Российская Социал -демократическая Рабочая Партия(большевиков), ..."
Всяка прилика в имената не е случайна.
30 Март 2011 23:19
М да... Една от тези класически ситуации, когато всеки се опитва да прекара останалите и важно е не кой ще започне пръв, а кой ще свърши последнен. Само да не ме разберете погрешно.
30 Март 2011 23:21
Вярно, че историята се пише от победителите, ама тук виждам притоплена версията й само от единият победител. Версията на другите два, която е малко по-обективна отсъства.
-
Няма как Германия и националсоциализва в нея, събитията от 1936-1939 г. да се разглеждат що годе обективно, по друг начин, освен като продукт на резултатите от Първата световна война и опитът за коригирането им.
-
Хитлер, действително е смятал да разширява Германия на изток в съюз с Великобритания, смятал е да го прави с война, но не и през 1939 г.. През 1939 г. той не е искал война, а да свърже сухоземно двете части на Германия при Данцинг (Гданск). Войната му я налагат. Дори формално му я обявяват на 3 септември 1939 г., вследствие на което той изпълнява заканата си и започва холокоста. Натиснете тук
-
Вече е минало достатъчно време за да започнем да изследваме този период от историята от научни позиции, а не от пропагандни.
30 Март 2011 23:23
рбб: "германският и руският интереси съвпадат почти напълно между двете войни - имно това показах.". Не много точно, по-точно е: "германският и руският интереси съвпадат почти напълно от преди края на Първата световна война (Не забравяйте кой плати на Ленин за Октомврийската револЮция) до 22 Юни 1941". Е, после малко се сритаха.
30 Март 2011 23:33
Брайти: "През 1939 г. той не е искал война, а да свърже сухоземно двете части на Германия при Данцинг (Гданск)."
Демек ако му бяха дали един коридор, широк 5 км, и война нямаше да има?!!! Ти май вярваш, че вълците се хранят с кисело мляко.
30 Март 2011 23:37
Точно несправедливия Версайски договор е причина Германия да воюва.Та погледнете картата след 1-та световна война, огромна част от Германия е предадена на Полша, Западна Прусия е разделена с Гданския коридор???Богатата на ресурси Рурска област е предадена на Франция да я експлоатира?Загубата на всички отвъд морски Колонии???Та коя нормална нация по-света, а още по малко гордите германци ще търпят това положение на обезкървяване повече от 20 г.???Смешно е че точно при толкова тежки условия наложени на Германия, победителите и да я оставят способна после да води война на 3 фронта, да завладее Франция за 2 седмици, да е на косъм да превземе Великобритания и почти да постави на колене Съветите.Какво са си мислили държавниците, които са изисквали и наложили Версайския мирен договор?Мислили са си, че Германия няма да се оправи никога ли?Или най-малко след 100 години?
30 Март 2011 23:39
Съгласен съм с бай Иван! Това заглавие "Европа сама отгледа нацисткото чудовище" не е точно. За да бъде коректно то би трябвало да бъде: "Европа сама отгледа национал - социалистическото чудовище.

Редактирано от - Зевзека на 30/3/2011 г/ 23:52:25

30 Март 2011 23:50
lukcho2,
чети документите. По принцип е искал е разширение на Германия на изток. В съюз с Великобритания. През цялото време от идването си на власт през 1933 г. работи за съюз с Великобритания. През 1939 г. нито този съюз е все още постигнат, нито иска, нито се чувства готов за война на запад.
-
Действията през 1936-1939 г. са подчинени не на разширение, като такова, а на коригиране на последиците от Първата световна война + обединение на германците в една държава.
-
Виж картите на Австро-Унгария и Германия от преди Първата световна война, отчети, че в "Моята борба" пише, че не иска обща държава със славяни, а отделяне и обединяване на немците в една национална държава, и ще добиеш представа какво е искал през 1939 г..
-
Можеш да погледнеш и кои територии включва към Германия през 1939-1944г., когато ако си поиска е можел да включи и почти цяла Европа, която е окупирал. В тази карта са отразени и новите земи, които е трябвало да бъдат колонизирани от немци. Дори води активна политика за това. Това са части от северозападна Полша под Данцинг.
30 Март 2011 23:51
Лукчо, назобил си се с пропаганда стил АОНСУ и ЦНН. Тез плитки разсъждения ги остави за лютеничарите.
рбб, това, че няма справедливи договори, не прави несправедливите справедливи. А когато има недоволни, има и кой да ги яхне. На поляците никой не им е бил виновен, че не са си отваряли очите за двете Гермении от двете им страни, а са си били отворили лакомия гъз за още руски земи на изток. Хитлер никога не е крил амбициите си да съедини всички Германии, включително и неговата - Австрия. Който си е правил тънката сметчица без кръчмаря (чичко Ротшилд), е гризнал бахура.
Колкото до мантрата, че пактът Р-М бил развързал ръцете на Хитлер - ха-ха-ха! Без този договор ръцете му щяха ли да бъдат вързани? Полша щеше ли да се измъкне от кълчищата, в които сама се е била оплела? Най-много СССР и Германия да са се сблъскали още през 1939 за още по-голяма радост на Ротшилдите, което би било фатално за руснаците.

Редактирано от - водопроводчик на 30/3/2011 г/ 23:54:33

31 Март 2011 00:00
И един важен документ от първа ръка:
Не е вярно това, че аз или който и да е друг в Германия през 1939 г. е искал война. Тя беше желана и умишлено предизвикана единствено от чуждите политици от еврейски произход или работещите за еврейските интереси. Аз направих твърде много предложения за ограничаването и контрола на въоръжаването, на които идните поколения няма да са достатъчно малодушни, за да не обърнат внимание, при поставянето на отговорността за избухването на тази война върху мен. След ужасяващата Първа световна война никога не съм пожелавал да има втора срещу една Англия или Америка.

Натиснете тук
31 Март 2011 00:05
И пак от там:
Само три дни преди избухването на войната между Германия и Полша аз предложих решение на немско-полския проблем на британския посланик в Берлин - интернационален контрол както в случая със Саар. Това предложение също не може да бъде пренебрегнато. То бе отхвърлено само защото управляващата клика в Англия искаше война, отчасти поради търговски причини, отчасти под влиянието на пропагандата на интернационалното еврейство.
31 Март 2011 00:06
Горния, защо ли ми се струва, че в някои държави за разпространението на подобни "документи" се лежи на топло.
31 Март 2011 00:11
водопроводчик, гледай си тръбите и каналите, в историята никак те няма: "Най-много СССР и Германия да са се сблъскали още през 1939 за още по-голяма радост на Ротшилдите, което би било фатално за руснаците."
Намери данни за армията на Хитлер през 1939, и данни за Красная армия за 1939. Особено виж какво е било количеството и качеството на танковете и самолетите и от двете страни. Освен това през август 1939г. времето за воЮване в СССР е изпуснато: идва есен. Ако не ти е ясно какви са пътищата в СССР през есента, прочети.
Така де, четене трябва, и нещо много трудно: мислене.
31 Март 2011 00:14
лукчо е гълтал акъл акъл от суворов, както вучката харизма от боко

________________________________ _______________________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
31 Март 2011 00:18
Долния,
в голяма грешка си. Това са исторически документи. Има някакви забрани само за Германия и Австрия, по простата причина, че за тези народи, това не е просто суха история, но и национална емоция.
31 Март 2011 00:23
Не са "документи", а е пропагандиране на фашистка идеология. И ти желая подобаващ дълъг престой там, където ти е мястото на теб и на всички подобни.
31 Март 2011 00:24
Нищо не са имали през 39-та. А колко ги е бивало през зимата - виж войната с Финландия. Даже и през 41-ва им е било рано да влизат във войната. А за "цялата Европа" - добре, че си скромен. Можеше да кажеш "целия свят". По твойта логика излиза, че са имали сили да възстановят романовата империя още през 39-та година, че и Европа в добавка. Защо не са, ти оставям на теб. Сигурно ще си изкривиш душата и ще кажеш, че са били миролюбиви? За самолетите им - виж Испания. За мисленето - мисли и ти, ама наум, да не ядосаш имигрантските власти.
31 Март 2011 00:29
Chreston,
има свобода на мисълта и словото и опитите за цензура говорят зле за тезите на опитващите се да я налагат. Ако бях националсоциалист то щях да ти го кажа, но не съм. Няма как да съм, след като не съм германец и според тази идеология трябва да съм второ качество. А аз съм си първо.
-
Вероятно, рядко се появаваш тук, иначе щеше да знаеш, че аз съм убеден социал-либерал, без предразсъдъци към етноси и религии, но не понасящ лъжата и евтината пропаганда, която подценява интелигентността на слушателя.
31 Март 2011 00:36
Вярно е, че се появявам рядко, но не е щото не искам. Като не понасяш лъжата и евтината пропаганда, защо я разпространяваш? Документа, който ни съобщи е пример именно за евтина пропаганда - този който нареждаше да бъдат избивани милиони, излиза че бил мисионер и истински човеколюбец. Този, който организира най-голямото клане в човешката история, видите ли, не искал война. Нещо не са ти в ред представите за добро и зло, за справедливост и обикновена човешка порядъчност.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД