:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,289,060
Активни 78
Страници 12,836
За един ден 1,302,066
Интервю

Гафът с данъчните декларации за безработни няма да се повтори

Европейските практики за такса смет няма да паснат на българския манталитет и начин на живот, смята депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Менда Стоянова
ВИЗИТКА

Менда Стоянова е председател на Комисията по бюджет и финанси в НС, депутат на ГЕРБ от Пловдив. Магистър по икономика, работи в данъчната администрация от началото на 90-те години, а през 2000 г. оглавява Пловдивската данъчна дирекция. В края на 2005 г. е обявена за директор на годината в НАП. По-късно напуска държавната служба и открива кантора за данъчни консултации.- Г-жо Стоянова, ГЕРБ обещаваше чисто нов закон за местните данъци и такси. Отказахте ли се от тази идея?

- Ако трябва да бъда откровена, технически и административен капацитет да изработи изцяло нов закон на практика има само изпълнителната власт, в случая - Министерството на финансите. Оказа се, че Националното сдружение на общините няма капацитет да изработи самостоятелно такава нормативна база.

- Защо прехвърляте задачата върху сдружението? Нали за вас, управляващите, е приоритет да се изготви нов закон, който да подобри работата на местната власт?

- Не си мия ръцете с тях. Обяснявам само, че парламентът трябва да окаже натиск. Явно миналата година натискът към ведомството на Дянков не беше достатъчен, за да бъде формиран ефективен екип, който да разработи проектозакона. Държа да отбележа обаче, че и да бъде направен нов закон, едва ли ще има някакви драстични различия със сегашния. Всъщност миналата година направихме много съществени изменения.

- Да, и едно от тях изправи училища и читалища пред фалит заради рекордни местни данъци и такси, без това да е планирано в бюджетите им. Говоря за новото задължение всички институции, на които са прехвърлени за управление държавни и общински имоти, да плащат данък сгради и такса смет.

- Вие имате предвид чл. 11 от Закона за местните данъци и такси, който казва, че такса смет се плаща от ползвателя на държавен или общински имот. Откакто се помня, всички държавни училища, болници и т.н. са данъчно задължени и си плащат съответната такса смет. Те са освободени само от данък сгради.

Абсолютно всички държавни имоти имат актове, с които се предоставят за стопанисване и управление на конкретна структура, включително и училищата. Докато имотът не бъде актуван, таксата за битови отпадъци се поема от съответния град. Общинските училища в някои населени места не бяха актувани и данъчно задължен бе собственикът на имота, т. е. общината. Проблемът дойде, когато в края на миналата година много общини актуваха тези имоти и ги предадоха за стопанисване и управление на ръководствата на училищата. В тези актове бе записана стойността на всяка сграда, с включване на извършените от общината ремонти - подмяна на дограмата, саниране и т.н. Така задължението за плащане на такса смет беше прехвърлено на самите училища и директорите реагираха - неправилно според мен. Държавните училища си плащат, какъв е проблемът да си плащат и общинските?

- Проблемът е, че много училища се оказаха неподготвени и не са планирали тези огромни суми за такса смет...

- Общинският съвет решава дали да предаде собствеността за управление и стопанисване на ръководството на съответното училище, или да остави тази функция за себе си. В крайна сметка обаче е нормално този, който управлява и стопанисва имота, да плаща и таксата за битови отпадъци - нали той прави боклука.

И всяка община сама решава колко да събира за отпадъците - дали на база количество или на база данъчна или пазарна оценка. Няма бедни училища - всичко зависи от броя на учениците. Освен това общината може да реши да подпомогне дадено училище и да му даде допълнителна субсидия или пък да му актува имота, но да поеме плащането на такса смет Законът е максимално отворен и всяка община може да взима нужните решения в различните ситуации. Принципът за равнопоставеност е заложен в закона. Който ползва - той плаща. Ще си позволя да отправя една препоръка. Важно е собствеността да бъде актувана, защото по този начин например ръководството на училището има право на приходи от нея (даване под наем на игрища и т.н.).

- Кога и в България ще започнем да плащаме таксата според реално изхвърления боклук?

- Принципно всички са съгласни такса смет да зависи от количеството отпадъци. Но когато се търси конкретното решение, нещата блокират. Проучихме чуждестранния опит, мислехме върху много варианти, но за съжаление практиките в Европа няма да паснат на българския манталитет и начин на живот. В някои страни например не се плаща такса смет на общината. Местната власт продава специални торби за смет със стикери и всяка торба струва толкова пари, колкото е количеството боклук, което може да събере. Хората на практика си плащат такса смет с цените на тези торбички. Но ще работи ли това в България?

Друг начин е всяка сграда, всеки вход, всяка къща да сключи договор с общината за контейнер, в който боклукът да се изхвърля и извозва периодично. Това може да бъде въведено в малките градчета и селата. Представете си обаче какво ще се случи в големия град, с големите блокове. Какво ще се случи, когато вход А е заявил три контейнера, но вход В е заявил един и живущите там си хвърлят отпадъците в контейнерите на вход А.

Има и друго. У нас такса смет за населението е много по-ниска от промилите за предприятията. А битовият боклук се произвежда от населението, а не от фирмите (за производствените отпадъци си има друг ред за събиране), те изхвърлят само кошчетата за боклук на администрацията и контейнерите на стола. Но фирмите плащат много повече. Само че ако се въведе принципът според количеството, за предприятията такса смет драстично ще намалее, а за гражданите драстично ще се увеличи.

Отново ще отворим дискусия по тази тема, ще търсим най-доброто решение. Лесно е да направим корекции в закона и да отменим опцията общините да определят размера на таксата на базата на друга данъчна основа, различна от количеството боклук. Какво обаче ще стане след това в отделните общини!? Проблемът е, че количеството боклук се вижда чак на сметището, когато пристигнат камионите. Разходите по извозването и обработката на отпадъците са ясни. Въпросът е да бъдат разпределени справедливо.

- Тазгодишната данъчна кампания за доходите се увенча с грандиозен скандал - оказа се, че НАП принуждава хората, които са изгубили работата си през 2010 г., да подават данъчни декларации, но не е разгласила това. Какъв е вашият коментар?

- От гледна точка на хората, заплашени от глоби, наистина е безумие. От гледна точка на НАП също, защото увеличава работата и разходите й. Ефектът е нулев, дори може да е отрицателен.

- След като сама не виждате логика, защо не е премахнат този текст вече близо 5 г.?

- Защото не е възникнал проблем, не е било необходимо.

- А как се стигна до тази нелепа ситуация данъчните изведнъж да решат да го спазват така стриктно?

- Решихте го вие от вестник "Сега"! Години наред този текст е бил вътре, но не е бил изпълняван, защото не е имало ефект от него, не е бил необходим. Тази година обаче, дни преди края на кампанията "Сега" повдигна въпроса. От своя страна данъчните не могат да кажат "не подавайте декларации", защото в крайна сметка в закона има такова изискване.

- Излиза, че вестник "Сега" е виновен, че е прочел, че в закона има недомислица, данъчните са добри, защото не са я изпълнявали? Трябва ли да стане скандал и хиляди хора да си загубят времето и нервите в опашки пред данъчните служби, за да се сети някой, че в закона има недомислици?!

- Съгласна съм, че не е редно да става по такъв начин. В парламента се опитваме да преценяваме въздействията от промени в законите, но не винаги можеш да се предвиди всяка ситуация. Мога да заявя само, че спорният текст ще бъде изчистен. Задължителната данъчна декларация за безработни, работили по трудов договор, ще отпадне. Съгласете се, че това е деликатен случай.

- Няма как да се съглася, защото е очевидно, че някой не си е свършил работата. В крайна сметка данъчните закони се променят всяка година...

- Единственото, което мога да заявя, е, че спорният текст ще бъде изчистен. Опцията със задължителната данъчна декларация за безработни, работили по трудов договор, ще отпадне.
33
4217
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
11 Май 2011 19:43
***

Редактирано от - sybil на 11/5/2011 г/ 20:13:07

11 Май 2011 20:02
Мое Олди, мое..Все пак е по-прияно Фидоската
11 Май 2011 20:07
Гафът с данъчните декларации за безработни няма да се повтори

Гаранция?Ами , Мента думата на автора на гафа.Умница по дянковски!
11 Май 2011 20:16
Е, мое, ама не дават!
Хем обещах, че няма да се зафффтори.
11 Май 2011 20:35
Менда, егати името

Има и друго. У нас такса смет за населението е много по-ниска от промилите за предприятията. А битовият боклук се произвежда от населението, а не от фирмите (за производствените отпадъци си има друг ред за събиране), те изхвърлят само кошчетата за боклук на администрацията и контейнерите на стола. Но фирмите плащат много повече. Само че ако се въведе принципът според количеството, за предприятията такса смет драстично ще намалее, а за гражданите драстично ще се увеличи.


Госпожо Менда, във фирмата в която работя(около 200 души), 5 контейнера се пълнят за 2 дена с битови отпадъци. Има си пресовачка за хартия и кашони на специализирана фирма, офис боклука се събира разделно, пластмаси, хартия, стъкло и прочие. Ако четете този форум, пишете ми на email от профила и ще ви заведа лично да се убедите. Иначе, това ваше изказване е доста необмислено, да не кажа блондинско Вероятно под понятието "предприятие", разбирате счетоводна фирма от 10 човека в центъра на София
11 Май 2011 21:16
поне да беше пловдивска майничка па то МЕНДА. Ужас някакъв и го усуква по килифарски- то го има , ама го няма , ши го упрайми , ама кога шъ видим??? ДИАГНОЗА.
11 Май 2011 21:25
Милата.. не бил възникнал проблем.. Ами ти на за влака предварително ли си купуваш билет и отиваш по-рано да се качиш, или след като е тръгнал???
11 Май 2011 22:11
Проблем, Мендо-оо, проблем! СЕГА е виновен за безумието, ама на бюлетинките наесен няма да пише СЕГА, а ГЕРБ. Ще ядете дървото, няма как. Ред ви е, време ви е, пък и ви се полага.
12 Май 2011 00:13
Години наред този текст е бил вътре, но не е бил изпълняван, защото не е имало ефект от него, не е бил необходим.


Ами вие досега цървулите ли ми държахте, та не отменихте безумните разпореждания в закона? И ни в клин, ни в ръкав СЕГА излезе виновен, че вие сте на власт. Може и да е виновен, ама само до доказване на противното, според герберианската логика.
12 Май 2011 06:52
Моля, форума, не е виновна жената за името си.То само показва интелектуалната среда през първите 7 години.Била от 90-те в системата на НАП.Сигурно е от онез, дето ходиха да рекетират търговците, че на касовите им апарати не е настроен часа при смяната на часовото време.Вестникът и е виновен.В държава, в която за 16 млн. източено ДДС дават ТРИ години УСЛОВНО, да се итъпани говорителят на НАП по всички медии и с отвратителна ехидност да плаши хората с 500 лв.глоба.......Сега в данъчните кипи усилен "труд" - съставят актове, тръгват едни преписки-не ти е работа.А няма кой да седне и да прочете ( не да гледа ) отчетите на фирмите , но едва ли Менда ще ме разбере за какво говоря.НАГЛОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ !Ако не са тези първи седем, тя няма да се намърда на това място.
12 Май 2011 08:38
Амищом един вестник повдига проблем, след който властниците се наакаха, излиза, че журналистите са далеч по оправни и в час с проблемите на хората! ерго- правителството е ненужно и некадърно, след като е и НЕАДЕКВАТНО в поведението си и създава само ядове и проблеми на гражданите си /които, между впрочем, са и негови работодатели-ТОВА ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ НИКОГА!!/. бРАВО НА ВЕСТНИКА, оценка ЛОШ за правителството!! Щото по тази логика току що роден трябва да бяга с данъчна декларация, че е и безработен, на това отгоре- не умее да чете и пише и се нааква в гащите, Без да е платил данък боклук!! До там ще я докарат хората БОБОВИ!!
12 Май 2011 08:53
Гафът с данъчните декларации за безработни няма да се повтори

Точно този - няма. Но ще има други. Няма начин да няма
12 Май 2011 09:16
да се повтори няма, ще се потрети...
12 Май 2011 09:27
От гледна точка на хората, заплашени от глоби, наистина е безумие. От гледна точка на НАП също, защото увеличава работата и разходите й. Ефектът е нулев, дори може да е отрицателен.

При това е висял години наред! Някой "интелигентен законотворец" го е вмъканл в в проекто-закона, после 240 дУпутати са го приели като Закон!
12 Май 2011 09:34
След като екипът на СЕГА е по-кадърен от Правителството, да ги сменяме и толкоз!
12 Май 2011 10:03
Аз съм икономист от 40 години, международни икономически отношения, Външна търговия. Искам, от името на гилдията на икономистите-професионалисти с истински дипломи, да поднеса от свое име и това на колегите ми, извинения пред българския народ, за недоразумението, наречено Менда Стоянова. За тази женица, която действува на принципа "проба-грешка", учеща се сега на икономика за сметка на нацията. За наглото й поведение, за огромните лъжи и повърхностно отношение към жизнени за народа проблеми. За упоритото нежелание да се вникне в същността на модерната икономика, която е жестока конкурентна борба между народите на Европа за предни позиции. За това, че няма знания, желание и средства да бъде двигател, организатор и изпълнител на дори една главна, основна цел - към какво ще се стреми България в идните 20 години. Как ще се осъществи скок от азиатски тип, кога ще се възползваме от огромните предимства да сме европейска държава.член на ЕС, кога ще започнем да строим отново заводи, цехове, пътища, нови инфраструктури, кога ще се отпуши стандарта и ще видим белия свят. 22 години се наслушахме на словестна порнография, плоски милиционерски тъпащини, на отровенна гавра с надеждите на 7 милиона европейци. Мендо, върви си, за Бога! Иди да си доучиш, и по-добре не се връщай!
12 Май 2011 10:31
Роки, може да си икономист и да имаш много дипломи, но за Менда определено не си прав.
12 Май 2011 10:54
за недоразумението, наречено Менда Стоянова.

Тук ли не е прав Роки за Мента?
Mark?
12 Май 2011 11:03
"В някои страни например не се плаща такса смет на общината. Местната власт продава специални торби за смет със стикери и всяка торба струва толкова пари, колкото е количеството боклук, което може да събере."

Доколкото знам в Брюксел е точно така. За другите градове в Белгия нямам информация.
12 Май 2011 11:42
Бай Илия
"В някои страни например не се плаща такса смет на общината. Местната власт продава специални торби за смет със стикери и всяка торба струва толкова пари, колкото е количеството боклук, което може да събере."
Доколкото знам в Брюксел е точно така. За другите градове в Белгия нямам информация.

В Швейцария е същото - общините продават торбите, гражданите си ги купуват, а камионите за боклук не събират торби от друг вид. Фирми, които имат повече боклук, го събират в контейнери (като българските), но заключвани с катинар.
.
Има си т.нар. "детективи по боклука" (или още - "шпиони по боклука", Müll-Spitzel), които следят и ако започнат да се появяват такива "неидентифицирани" торби, оставени от някой тарикат, се заемата със случая, дори правят анализи на боклука в "нелегалната" торба и при идентифициране на нарушителя му лепват една солидна глоба (а се и отива в затвора по същия повод) - ето, да речем, една "покъртителна" история как един от една фирма в Цюрих слязъл да хвърли торба с боклук, но си бил забравил ключа от контейнера - върнал се да го вземе от третия етаж, а торбата, естествено, оставил до кофата. Междувременно детективите по боклука минали, прибрали торбата и съставил акт на шефа на фирмата за 321 франка (горе-долу 500 лева) или два дни затвор. Натиснете тук
.
А ето така изглеждат официалните торби в Базел: Натиснете тук
12 Май 2011 11:53
Изглежда много просто - само дето за БГ е неосъществимо.Засега поне. Ще си хвърлят боклука както си искат и хич няма да им дреме.
То и например с велоалеите е така в Швейцария - просто решение - боядисали хората 1 метър в края на платното и точка. Тук се движат велосипеди. Нищо работа и ефективно! А въведи го в БГ - голям смях ще падне.Както и да въртим - пак стигаме до моравата - косиш, валираш, поливаш и така...

Редактирано от - Old_BG на 12/5/2011 г/ 11:54:56

12 Май 2011 12:05
Берия, благодаря за инфото.
12 Май 2011 12:33
Единственото, което мога да заявя, е, че спорният текст ще бъде изчистен.

То това с текста е хубаво, ама ако гражданин не си изпълни задължение - пускат му глоба. А защо тези "държавни" служители, които е трябвало да свършат работата си, че да не се получават бъркотии, не плащат за безотговорността си? При тях минава с едно "оправдание" за недоглеждане.
12 Май 2011 12:34
BOLGAR
12 Май 2011 12:37
А ето така изглеждат официалните торби в Базел:

Пьрвото което си помислих като видях тези торбички (ако помня добре бяха по 10 франка торбичката) е какьв прекрасен бизнес ще заформят предприемчиви бизнесмени у нас.
12 Май 2011 12:40
А въведи го в БГ - голям смях ще падне.

Няма да падне ако ти се прасне 50 лева глоба на място....но...
12 Май 2011 13:05
Хе-е-е, че аз тази торба сигурно 4-5 месеца ще трябва да я пълня с боклук... Смятай как ще се разложи първият боклук докато я напълня...
Трябва да има и по-малки опаковки.
---
Сигурно трябва да забранят на кошарите да разкъсват торбите, иначе целият контрол отива по дяволите.
Ама те пък с какво ще се издържат?
12 Май 2011 13:34
timbuktu
Пьрвото което си помислих като видях тези торбички (ако помня добре бяха по 10 франка торбичката) е какьв прекрасен бизнес ще заформят предприемчиви бизнесмени у нас.

Не помниш добре. Торбичките са въведени през 1993 г., в момента цените са 1.20 франка за торбичка 17 литра, 2.30 франка за 35 литра и 3.30 франка за 60 литра торбичка. (Това за Базел - в различните градове е различно) .
.
И, естествено, се следи точно такива предприемчиви бизнесмени да им се пресича бизнесът. Влизането в затвора е гарантирано, отделно глобите. Не на последно място - самите съграждани първи ще те олепят, ако усетят подобна далавера (а няма да се присъединят тихичко) . Точно тук е една от основните разлики между Швейцария и България.
.
Между другото, схемата с торбичките е направена и с оглед стимулиране на рециклирането - защото в торбичките не се изхвърлят стъкло, метални консерви, хартия, пластмаса - те се събират в отделни контейнери, които са безплатни. Така че по елементарен начин е направено разделното събиране да "сваля" от сметката на общия боклук.
.
Рабира се, тарикатите, които биха се опитали да си изхвърлят обикновения боклук в такива контейнери за разделно събиране бързо биват "изчислени" и глобата за подобни хитрости надхвърля многократно очакваната "изгода". Лекува много бързо и ефикасно.
.
Ето го и сайта за тарифите за боклуците на общината Базел, да речем: Натиснете тук
12 Май 2011 16:21
Не на последно място - самите съграждани първи ще те олепят

Е да в германоговорящата част на света обичат да те топят на полицията. Тука на балканите още си играем на партизани и ятаци
12 Май 2011 17:16
На нашата уличка в контйнера ровят 6-7 постоянни клошари, на които знаем и имената.Отделно има и приходящи.Красиво и чисто е с тези торби, ама...
12 Май 2011 17:45
Мендо, казах го под друга статия , ама да го реча и тука: - Да знаеш какво ти мисля, Мендоооо! Я ми кажи за празен парцел дето няма и кьорава керемида как да плащам такса смет иданък сгради! ??? Изедници!
12 Май 2011 17:48
Болгар, сбъркал си словореда от скромност- правилно е да се напише дупедати или по- точно -дупедавци!
12 Май 2011 19:33
Гафът с данъчните декларации за безработни няма да се повтори


В никакъв случай няма да се повтори! Ще бъде съвсем нов!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД