:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 317
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел продължава да отлага софийския завод за боклук

Зелена светлина ще има до няколко седмици само за депото и инсталацията за компостиране
Бъдещето на завода за боклук в столицата остава все така неясно въпреки опитите да се поднесе положителна новина от посещението през уикенда на шефа на дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Дирк Анер. В България той потвърди вече известното, че Брюксел ще даде зелена светлина за депото и инсталацията за компостиране, но замълча за по-важната част - самия завод за преработка.

Забележките на ЕК са по отношение на високата цена на съоръжението и технологията, която предвижда боклукът да се прави на брикети за "Топлофикация". В опит да спаси отчасти проекта комисията раздели интегрираната система за управление на отпадъците на София на две. Така за основната система от нея - завода за боклук, продължава да няма яснота дали и кога ще бъде финансиран, но разделянето й се представя като успех от управляващите.

"До няколко седмици се очаква одобрението на първата фаза от проекта за система за оползотворяване на отпадъците на София", заяви Анер у нас. Започването на депото и компостиращата инсталация ще даде време, "за да може след това да се стартира една ефективна втора фаза, което да даде гаранции за обработката на боклука в София, така че да няма никакви утайки и те да са сведени до минимум", посочи еврочиновникът.

Още в началото на годината пред "Сега" Тон ван Лийроп, говорителят на еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан, обясни, че до края на юни Брюксел най-вероятно ще отпусне финансиране за първата част на проекта, а за втората надеждите са за края на годината. Депото и инсталацията за компостиране на гниещите отпадъци ще бъдат в Хан Богров, а заводът за механо-биологично третиране на битови отпадъци - в местността Садината край село Яна.

ОЩЕ ПРЕПЯТСТВИЯ

Преди да започне изграждането на депото за неопасни отпадъци, трябва да има решение по жалбата срещу избрания от общината строител. Кметството посочи обединението между "Геотехмин" и италианската "Униеко", чиято цена е с около 3 млн. лв. по-висока от тази на фирмата "Строително-предприемачески холдинг", предложила най-ниска оферта (22 млн. лв.). Мотивът бе, че холдингът не е обосновал добре цената си.

За другата част - компостиращата инсталация, изобщо няма избран изпълнител. След един неуспешен опит за избор на строител, сега общината ще трябва да прави нова обществена поръчка. За най-несигурната част от проекта - завода, вече има избран строител. Източници на "Сега" обаче обясниха, че общината ще смени изцяло технологията на преработка, което ще наложи и да се избере нов изпълнител.
8
3400
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
16 Май 2011 20:48
селяните продават скьпи храни опаковани по 100-200 грама
редно е софиа да им врьща опаковките и да си ги рециклират в провинцията
17 Май 2011 09:21

" Бъдещето на завода за боклук в столицата остава все така неясно "!!!!
Ами какво стана с двете КОПКИ (първия път кат кмет, -втория кат премиер)...
Белким третия път да хване ДИКИШ...
17 Май 2011 09:48
Тогава кат президент ли?
17 Май 2011 11:24
.
17 Май 2011 11:56
Е как пък сега - Брюксел виновен?
А Софийската администрация невинна?
КАзахме го много пъти - трябва чудо да стане, че управляващата ОС партия (която и да е тя) да се откаже доброволно от златната кокошка - сметосъбиране и сметоизвозване. ВСЯКАКВИ ишерети видяхме а и ще видим още, но завода ще стои вечно на хоризонта. Или ще се измисли начин да се краде независимо от завода. Което е трудно...
17 Май 2011 13:47
Брюксел едва ли се интересува особено за боклуците в София, но какво става с личният ангажимент на Б.Борисов, който пое пред софиянци като кмет и как го решава сега като премиер? Нека не се оправдаваме за всичко с Брюксел. Кой от нашите управници решава проблемите с боклука на други европейски столици? Как ще се реши това наследство от тройната коалиция, или сега ще го прехвърляме на Брюксел?
17 Май 2011 13:49
като се продва кашкавал на пити и сирене в тенекии на кантар в амбалажна хартия и киселото мляко и бозата в стьклени буркани и шишета и плодовете и зеленчуците в кесии от амбалажна хартия
знаеш ли колко наилонови боклуци ще се спестят и на гражданите и на селяните и вместо да се правят бригади за почистване на боклуците ще се ходи на бригади за сьбиране на плодове и зеленчуци
17 Май 2011 16:29
Не мога да разбера какво само се оплаквате от управляващите... Според мен по- добра власт не сме имали скоро и иновациите, които внесоха са от полза на 99% от гражданите, дори да не си го признават.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД