:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общини ще връщат пари на училищата за данък сгради

Общинските и държавните училища не дължат данък сгради, ако сградите им не се използват за стопански цели. Това се казва в становище на Министерството на финансите, изпратено до просветното ведомство. Данъкът няма да се плаща от учебните заведения, които се помещават в публична общинска или публична държавна собственост, е становището на финансистите. Това означава, че общините, които неправомерно са начислили данъка, ще трябва да го отпишат като задължение на учебните заведения. Тези училища, които пък по някаква причина вече са изплатили сумата, ще си я получат обратно от местната администрация.

Писмото на финансовото министерство се наложи заради спорни текстове в закона за местните данъци и такси, които се тълкуваха двузначно от общините. До миналата година училищата бяха освободени от данък сгради и такса смет. От тази година обаче влизат в сила две нови разпоредби, които взаимно се изключват. Първата е, че всички институции, на които са прехвърлени за управление държавни и общински имоти, са длъжни да плащат и данък сгради, и такса смет. Другият текст освобождава от данък сгради общините и държавата за техните имоти. Така през април десетки училища получиха бележки, че дължат петцифрени суми за такса смет и данък сгради, а разходите за това не са планирани в бюджетите им.

Проблемът с такса смет обаче остава. Единствено в правомощията на общинските съвети е да отменят таксата и вече има общини, които са го направили за учебните заведения, съобщиха от просветното министерство.
2
1714
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
08 Юни 2011 20:47
То си беше толкова ясно...Ама сега като извикат кметовете директорите, че като почнат да връщат пари...
-------------------------------
Блогът на Генек


09 Юни 2011 09:08
Че беше ясно, беше. Писах го отдавна, но никой не чете и не мисли.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД