:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 222
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Близка до Васил Божков фирма ще строи "Марица" рекордно евтино

19 кандидати искат отсечката от Долна Диканя - Дупница на магистрала "Струма"
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
В Агенция "Пътна инфраструктура" бяха отворени офертите за избор на изпълнител на строителството на Лот 1 на автомагистрала "Струма" .
Консорциум "Марица Хайуей" между контролираната от Васил Божков "Пътностроителна техника" и австрийската "ПОРР Технобау унд Умвелт" ще строи участъка от магистрала "Марица" между Димитровград и Харманли. Обединението даде най-ниската оферта за магистралата и е класирана на първо място, съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев. Очаква се строителството да започне до месец, ако няма обжалване на класирането.

С оферта от 122 млн. лв без ДДС при прогнозирана цена на строителството от 150 млн. без ДДС консорциумът постави рекорд за евтино строителство. Ниската цена изненада министър Плевнелиев, който се закани да бъде изискана допълнителна информация за доказването й. По закон обаче това се допуска при 30% отклонение от средната цена, а разликата се оказа по-малка.

Участъкът Димитровград - Харманли е с дължина от 34.22 км. Проектът включва изграждането на 3 пътни възела. Възелът при Димитровград ще е при пресичането на магистралата с пътя Димитровград - Хасково. Възел ще има и при пресичането на пътя Харманли - Симеоновград. Третият възел ще е на Тополовград. В участъка ще има общо 29 подлеза и надлеза при пресичания със селскостопански пътища. Срокът за изпълнение на договора е 25 месеца. Класирането по първи лот на АМ "Марица" - за 31 км магистрала между Оризово и Димитровград, се бави заради обжалване от недопуснат кандидат - консорциум между "Софстрой" и "Рубау".

От Агенция "Пътна инфраструктура" вчера отчетоха друг рекорд - 19 подадени оферти за участъка от АМ "Струма" Долна Диканя - Дупница с дължина близо 17 км. До редакционното приключване комисията продължаваше да работи и не бяха ясни участниците в консорциумите. Прогнозната стойност по тази поръчка е 100 млн. лв без ДДС. Екзотична част от проекта е изграждането на мост за мечки и ограда за зайци. И този участък следва да е готов през 2013 г. Вторият лот на "Струма", за който има техническа готовност за обществена поръчка - Сандански - Кулата, се забави. Според Плевнелиев проблемът е възникнал заради спорове в община Сандански за трасето и ОВОС. "Всичко, заложено в "пътната библия", се изпълнява в срок", обобщи въпреки закъснението Плевнелиев. По прогнозни стойности цената на "Струма" ще е 1 млрд. евро. Магистралата минава през много защитени територии по Натура и през Кресненското дефиле, където е предвиден 13-километров тунел.
3
2660
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
08 Юни 2011 21:48
ПОР Технобау....
09 Юни 2011 11:46
Те и за "Люлин" така обясняваха - "ще бъде евтино, качествено и бързо".
Е, не беше нито евтино, нито бързо - ще видим за качеството (макар, че то и сега се забелязва...
09 Юни 2011 14:24
Отлично изпълнявате задачите на патрона Боец. винаги верни на Нове. как само ще си отгладуваме тези магистрали просто бедна ви е фантазията , стягайте се за още безработица и дефицити в бюджета, защото ако някой се заблуждава че еврокомисията ще одобри проект изпълнен от Черепа жестоко се лъже ама да му мисли следващия кабинет той ще плаща сметката.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД