:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР намери 10 корумпирани катаджии по магистрала "Тракия"

Камери ще записват проверките на пътни полицаи в София
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
219 шофьорски книжки са отнети по време на акцията на столичните пътни полицаи, съобщиха от МВР.
Десет служители на КАТ "Пътна полиция" са задържани при полицейска операция срещу изнудването на шофьори и искането на подкупи от пътуващите. Осем от тях са от Пазарджик и двама - от Пловдив. Всички са работили на автомагистрала "Тракия", съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след заседанието на правителството вчера.

Задържаните при операция "Палките" успели да вземат в рамките на два месеца около 1000 подкупа от шофьори на магистрала "Тракия", съобщи Цветанов. Акцията е започнала след сигнали от граждани.

Служителите на КАТ са забавяли умишлено документи при проверка, заблуждавали са шофьорите, че са карали с превишена скорост, и са им намеквали, че може да дадат пари, за да не им пишат акт. Подкупите били от 20 до 50 лв. Катаджиите са използвали полицейски палки с винтове, за да навиват и скриват в тях парите.

"Ще бъда безкомпромисен към подобни служители, които извършват т.нар. "рекет на пътя". Ще бъда в защита на професионалните действия на българските служители", каза Цветанов. Министърът не изключи след няколко месеца да има подобни акции и в други министерства.

Шефът на "Пътна полиция" в Пазарджик междувременно бе отстранен от длъжност и срещу него е започнало дисциплинарно производство, съобщи МВР.

Министър Цветанов припомни, че преди дни премиерът Бойко Борисов е заявил, че след завършване на автомагистрала "Тракия", катаджиите ще бъдат премахнати, а контролът ще се извършва чрез видеонаблюдение. По този начин ще се избегне субективният фактор.

Цветанов посочи още, че последните промени в Закона за пътищата предвиждат създаването на фонд, в който ще постъпват парите от глобите за пътни нарушения и с тези средства ще се финансира монтирането на камери по магистралите. "Освободеният човешки ресурс ще се пренасочи към населените места", уточни Цветанов.

Преди дни новият шеф на столичния КАТ Богдан Милчев анонсира, че предстоят няколко операции срещу корумпирани пътни полицаи. Той обеща също шофьорите да бъдат спирани само при нарушение, но по улиците на София и вчера можеше да се види как се спират коли и само се искат документи за проверка на граждани, които нито са нарушили закона, нито са подозрителни на вид.

КОНТРОЛ

Три полицейски автомобила в София ще бъдат оборудвани с видеокамери, които да филмират проверките, извършвани от пътните полицаи. От КАТ искат да разберат как видеозаснемането на полицейските проверки ще бъде прието от обществото. Повече от 80% от служителите на КАТ-София са дали писмено съгласие да бъдат снимани. Гражданите могат да откажат да бъдат снимани, като в тези случаи ще се състави протокол за отказа.
23
2947
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
08 Юни 2011 20:23
Затова и му пада рейтинга на ГЕРБ. Българина си е свикнал, даже може да се каже и че си обича корупцията. Друго е като си знаеш, че може да си над закона срещу някой лев.
08 Юни 2011 20:26
МВР намери 10 корумпирани катаджии по магистрала "Тракия"
Само? Че то си успех отвсякъде...
08 Юни 2011 20:32
Кой каквото си намери - негово си е!
08 Юни 2011 20:34
Последните десет корумпирани ченгета бяха намерени...Ураа
08 Юни 2011 20:38
СЕГА първо в Тракия, А после и по другите магистрали...
А бе Министре, колко ти струва да монтираш камери във всяка кола?
Като време само един ден. Ако не го направиш, ще ти струва поста и на партията поставила те там управлението!
Не съм амбасадор на някой голям батко, но те го казват от доста време..
08 Юни 2011 20:40
Мдаа, щеше да е новина, ако МВР бе намерило десет некорумпирани.
А сега- намерили 10.
Корумпирани.
От 10 проверени.





Когато някой е глупав, това е за дълго!
08 Юни 2011 20:43
По цялата магистрала само 10 ченгета ли е имало?
------------------------------- -----------------------------
Блогът на Генек


08 Юни 2011 21:06
Ако Цветанов тръгне маскиран и обиколи цяла България с ЛАДА 1500, няма да останат катаджии в БГ или най - много да не може да подкупи 10 катаджии в цялата страна. Много добре им е ясно положението на управляващите ама нямат друг избор ще си затварят очите.
08 Юни 2011 21:18
...Задържаните при операция "Палките" успели да вземат в рамките на два месеца около 1000 подкупа от шофьори на магистрала "Тракия"...

Значи 10 ченгета вземат 1000 подкупа за 2 месеца. По 50 на месец на калпак (пардон – фуражка). По 20-50 кинта = 1000-2500 на месец отгоре (необлагаеми).
Абе Цвъкчо, толкоз ли е трудно да се разбере, че един катаджия НИКОГА няма да се откаже от лесните кинти – той е примат, бурсук, за него няма други помисли у празната тиква. Също като шефа си и баш-примата - мин-преда.
Видеонаблюдение има по цял свят, само у родното мевере нема. Щото... ясно що.

08 Юни 2011 22:03
КАТ /белошапковците/ е туморна структура в полицията и трябваше още през 90-те години на миналия век да се закрие. Контролът в населени и извъннаселени места да се извършва в 90 % от видеотехника, наказанията да се издават от гражданска администрация в общините, събираемостта от НАП, а чисто полицейските дейности да се извършват от полицията на териториален принцип.
09 Юни 2011 00:41
"Ще бъда безкомпромисен към подобни служители, които извършват т.нар. "рекет на пътя".

Мдааа, логично! Допустим рекет е само централизираният такъв, на пътя няма как...
09 Юни 2011 07:02
КАТ наистина трябва да се закрие.
09 Юни 2011 07:47
Ceterum censeo KAT-em esse delendam
CCTV īnstallāre !

09 Юни 2011 08:07
По темата конкретно - Блогът на Генек

09 Юни 2011 09:18
Е браво бе Цетанов в Пловдив и Пазарджик 10 корумпета а в София какво правим? В столицата трябва да арестуваш всички катаджии и ченгета който спират коли по пътя, защото всички искат пари и всички те спират за щяло и нещяло и те тормозят и те питат - кво правиме сега...а? Защо не се качи Цветанов на една лъскава кола с черни стъкла, да седне отзад и да накара шофьора да прави нарушения по пътя - да кара с превишена скорост или да минава на червено и сам ще се убеди колко пъти ще вземат пари от шофьора му. Това според мен ще е най показателния експеримент дали са корумпирани ченгетата в София.
09 Юни 2011 09:20
Колеги, не разбирате - нашата полиция ни пази. В конкретния случай от глоби; вместо акт за 50 лв., минаваш с 20. Вместо с акт за 150 - с 50.
Затова е и най-обичаната институция според социолозите.
09 Юни 2011 09:59
Задържаните при операция "Палките" успели да вземат в рамките на два месеца около 1000 подкупа от шофьори на магистрала "Тракия", съобщи Цветанов

Как ли са ги изчислили? Да не са давали касова бележка.
09 Юни 2011 10:15
Ако Ц.Ц. иска да има успех срещу корупцията в КАТ , да се бори не със следствията , а с причините. По начина по който действа обаче, е видно , че е обречен на неуспех .Другото е залъгване на обществото . Понеже всичките яневи флажките няма да ми стигнат с примери , схеми и начини за премахване и намаляване на коруцията , както и начини за ефективност в работа на тази институция ще си позволя да задам само два риторични въпроса към Ц.Ц.
1. Да повярваме ли на приказката за метличката и къщичката , когато в софийския КАТ като естественна и логична провеждана политика на ГЕРБ, поредният ритащ топка с премиера човек е назначен за началник ? Ако този човек е назначен за ролята на метличка , т.е. да извърши прочистване в състава на назначени с *проведени конкурси* хора от предишни ръководства това е добре, ако трябва да разчисти гравитиращите около входовете и изходите на КАТ услужливи момчета можещи да ти свъшат всяка работа в КАТ с помощта на някоя финикйска хартийка, познати на същия началник от предишното му пребиваване в КАТ е по-добре . За мен специално най-добре би било както е по закон , да се проведе конкурс за началник , за да не гледаме повтарящ се до втръсване филм . Същото г-н Ц.Ц. го правеха и други управяващи и затова от Костовото управление насам всякакви недоразумения са яхвали тази институция и затова тя е в състояние в което хората искат или да я няма , или поне да не е в този уродлив вид.
2. Защо всяка една услуга в КАТ при възможност да се извърши в кратък срок задължително се извършва в крайния законен такъв или в повечето случаи срока се удължава , а в някои случаи и удължения срок не стига? В закона е заложен срок , за да задължи администацията , все пак да извърши услугата на гражданина , без да чака администатора “надбавки” към личния си бюджет. Тогава и нарицателния въпроса при спиране на пътя *Сега ко праим* , намаше да се прехвърли и в администрациите на КАТ.
09 Юни 2011 11:37
Поредното потвърждаване на моята теза, която вече 2 години напомням по форумите - с Бойко и Цвъчко / с мощната подкрепа на Уорленцето - по "глобални съображения"/, Мафията влезе и оглави държавната власт.
Днес пак коментираме поредната магистрални бандити в униформи! Поне 3-4 репортажа през последните седмици гледахме то телевизиите за КАТ-аджии, рекетиращи пътуващите из Родината.
А ни разправяха, че като подгонили в началото на мандата си "Крокодилите" - магистралната мафия била изчезнала. Не! Не-е-е, братчета - просто Бойко и Цвъчко са си назначили аверите в Полицията. А тя, родната, ни пази - спира и "проверява" по пътищата и директно да ни прибират пътния данък. Същите "пазят" и рекетират бизнеса под мъдрото ръководство на Дянков Апендикса /сляпото черво, от което няма излизане/. Те същите помагат да рекетират гражданите чрез ВиК, Енергото и прочие легални мафиотски схеми.
Тази сутрин един се жалваше, че вече му взимат пари и за това, че си говорел сам по телефона и то на собствения си номер!? Че и фактера размахваше сбърканяка!?
Но затова пък вече всички си обичат магистралните бандити!? Както всички си обичат и ГЕРБ, начело с Бог Борисов, според "честните" социолози.
Е, не всички! Лично аз ги ненавиждам!
09 Юни 2011 11:43
Че, катаджиите са подкупни - спор няма
Но, си мисля, че прекалено малко са отговаряли на въпроса - "Сега акт ли ще пишем или какво?" с "Ами, пишете акт господин полицай!"
Защото, наистина е по-лесно да "почерпиш" с 50 лв., отколкото да ти пишат акт за 350, да ти вземат точки и после да се редиш два дне за да можеш да си платиш....
Така че, ако сме толкоз против корупцията, ще е добре да не даваме подкупи, но тук на сцената излиза българското в нас
09 Юни 2011 14:21
"Другарю Началник,
Моля да бъда преназначен в КАТ поради финансови причини" - молба на редови милиционер от бай Тошово време
09 Юни 2011 15:18
Докато за голяма част от българите, нарушаването на правилата е въпрос на чест, то съществуването на корумпирани катаджии е съвсем нормално. Те да не би да са от друг "матриял"??
09 Юни 2011 17:17
Само така, Цветанов! Бой по корумпетата! Днес в полицията, а утре и в съда и прокуратурата!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД