:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Увеличението на пенсиите все пак ще е дискриминационно

Премиерът обяви, че индексация ще има само за минималната пенсия, каквато вземат близо 1/4 от възрастните
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Социалният министър Тотю Младенов обяви вчера, че правителството не е коментирало вариантите за индексация на пенсиите, макар че премиерът Бойко Борисов обеща на журналистите в социалното министерство да научат повече за актуализацията на парите за старост.
Щедрото обещание на премиера Бойко Борисов за увеличение на всички пенсии се сведе само до индексация на минималната пенсия и вдовишките добавки. Това е предпоследният вариант, на който се спира кабинетът. Новината съобщи Борисов, но после се разбра, че финансовият министър Симеон Дянков иска 10 дни да направи сметките. Само ден по-рано Дянков настояваше, че всички пенсионери ще получат еднаква добавка, защото другото е дискриминация.

И вчера вицепремиерът показа, че индексацията на пенсиите изобщо не му е била на дневен ред досега, въпреки че от два месеца обещава на социалните партньори да прави сметки. Той дори не знаеше колко души ще се облагодетелстват от решението да се увеличи минималната пенсия и предположи, че става дума за около 10-15% от всички пенсионери. Проверка на "Сега" установи, че всъщност увеличението ще бъде за близо 1/4 от пенсионерите, тъй като на около 450 000 възрастни основната пенсия за осигурителен стаж и възраст е под и на минималния сега размер от 136.08 лв. Ще скочат и други видове пенсии, които се изчисляват като процент от минималната.

Синдикатите са категорични, че няма да допуснат диференцирана индексация или добавка за пенсионерите. Преди около два месеца те получиха сметки от финансовото министерство за искането им минималната пенсия да скочи от 136.08 лв. на 159.50 лв., които показваха, че за това ще трябват около 102 млн. лв. допълнително от бюджета до края на годината. Още около 7.8 млн. лв. ще трябват, ако скочи и социалната пенсия за старост от 100.86 лв. на 105.50 лв., пак по предложение на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Вчера кабинетът е обсъдил увеличение на минималната заплата от 240 лв. на 270 лв., но окончателното решение ще бъде взето, след като идеята мине през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Очаква се социалните партньори да заседават около 20 юни.

ПО-ДОБРЕ КЪСНО

ГЕРБ е на път да изпълни едно от предизборните си обещания поне за местните избори. Правителството смята да увеличи и вдовишката добавка от 1 юли, което трябваше да стане още от средата на 2010 г. В програмата на ГЕРБ се предвиждаше до края на мандата през 2013 г. преживелият съпруг да получава 40% от пенсията на починалия като добавка към своята. Сега се вземат 20 на сто. В средата на 2010 г. добавката трябваше да скочи с 5% като първа стъпка, но антикризисно тази мярка беше отложена за началото на 2012 г. От това бюджетът спести около 43 млн. лв. през миналата година.
20
2978
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
08 Юни 2011 20:02
Решението е:Увеличена пенсия само за членовете на Герп.Може и по 101% да е-наши псета за кокал плачат, нали митеф?
08 Юни 2011 20:25
вила,
нема сми. първо, че пенсионерите гербаджии вече са вербувани и второ, че останалите ще се настроят рязко против. не става.
-
мисли още.
08 Юни 2011 22:40
Хубаво решение!Трябва да се подпомогнат в тези тежки кризисни времена социално слабите възрастни хора!Когато дойдат повече пари и за останалите!

09 Юни 2011 03:36
всички пенсии трчбва да са еднакви защото сеха се нарушава Конституцията
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние
09 Юни 2011 06:38
Виновни ли са тия дето през годините са се осигурявали на високи заплати и пенсиите им са високи.По тази логика още 2- 3 увелечения на ниските пенсии и те ни стигнали.Или всички или нищо.
09 Юни 2011 08:12
mitkomm - може да се направи статистика - колко наистина са се осигурявали на максимум или близко до това. Все пак осигуровките са от 2000 година, а стажът - 30 + години. В момента тия с големите пенсии са пенсионирани по специални закони и въобще и 1 лев осигуровка не са платили през целия си живот.
09 Юни 2011 08:19
Ами то и тавана на пенсиите си е чиста дискриминация.
09 Юни 2011 08:38

Алабалов,
Объркъл си рейса, пич. Не знам на колко си години, но когато моите родители плащаха на таз държава данъци, много от сегашните политици още не са били планирани. И понеже всичко тогава беше държавно, а не под масата немаше как да скрият доходи, та си плащаха като попове в/у цялото възнаграждение. Не ми говори за осигуровки, щото тогава всичко влизаше в един кюп и се разпределяше за лечение , образование, пенсии и т.н.
09 Юни 2011 09:00
Още едно убедително доказателство защо няма смисъл да се плащат реални осигуровки - още някой и друг подобен ход и разликата в пенсиите ще се свие толкова, че ще се окаже безсмислен уж основополагащия принцип "повече внасял - повече получава".
Но да не бързаме; в началото на есента, когато се окаже, че рейтингът Му си е все така клюмнал, току Дянков ще намери пари да вдигне всички пенсии. Пък има кой и заем да му даде, ако трябва.
09 Юни 2011 09:10
***1.5 Желателно е постингите да бъдат във вид на чист текст, и то не разноцветен, като се избягва обилната пунктуация (!!??!, ????? и .....), многото емотикони и ползването на главни букви, което се възприема като викане - повишен тон.


Редактирано от - sybil на 09/6/2011 г/ 09:55:04

09 Юни 2011 10:20
От встъпването на Герб на власт, до днес пенсионерите (като лош материал) са държани гладни, очевидно с лечебна цел.Сега, предизборно, ежедневно се подиграват с тях, като подхвърлят идеи, една от друга по-дрипави, за "увеличение" то на пенсиите, то на минималната пенсия, то за еднократно подаяние.Съгласно чл.100 от КСО, Герб дължи на пенсионерите осъвременяване на пенсиите за 2010г с 6, 8 на сто и за 2011г с 4 на сто, или общо с 10, 8 на сто.Дължи го на ВСИЧКИ пенсионери.Дано и ние, пенсионерите, го разберем и го напомним на ББ на предстоящите избори.
09 Юни 2011 13:17
От цялата тази истерия около пенсиите единственият резултат е теми за журналистите да пълнят медиите. А, също и да се повдигне малко авторитета на Тотю, щото цял народ разбра, че Тотю всъщност не е министър на нищо.
Останалото не е мълчание /по Хамлет/, а Дянков като герой от "Куче в чекмедже" - ще, ама друг път.
09 Юни 2011 13:40
Да обещаваш на 2 200 000 пенсионери/впрочем- всичките са гласоподаватели/, че ще получат без дескриминация еднакви увеличения на пенсиите си /каквото и да значи това!/ и накрая да се извъртиш така , че 2 000 000 от тях да получат наистина еднаква нула увеличение, означава на практика да си организираш протестен вот от тази електорална група.


Когато някой е глупав, това е за дълго!
09 Юни 2011 13:56
Една част от получаващите минимални т.е. социални пенсии никога не са работили през живота си, да има и такива и хич не са малко. Ами не е справедливо.
09 Юни 2011 14:09
накрая да се извъртиш така , че 2 000 000 от тях да получат наистина еднаква нула увеличение, означава на практика да си организираш протестен вот от тази електорална група.

С това поведение и с гаврата над Атака - с бързането да изчезне от банката (властта)
ордоводецът наподобява банкови обирджии.
Очевидно по подобие на всички предишни, но по пъргаво, с полицейска грамотност, са си затворили вече капиите.
Поредните простотии са за самосваляне - подава се знак следващите да идват на власт.
ПП
И ще се натяква после за едни алчни пенсионери дето ....не харесали да се подиграват с тях,
та паднало представящото се за антипопулиско, а всъщност просто поредно антинародно управление.
Експедитивност в мафиотщините и пенсионерско оцеляване не са съвместими неща.


Редактирано от - Езоп на 09/6/2011 г/ 14:34:33

09 Юни 2011 18:11
Бира само за членове на профсъюзите


Нещо такова и сега... А защо са толкова сигурни, че всички пренебрегнати пенЦионери ще гласуват против тях? Или целят именно това?
Имаше навремето един виц с милиционер, който казваше мъдро: "То се знае коя власт е за пцуванье"
.
Сега ще започне вероятно борбата между лакомията и разума - дали всичката цигарена контрабанда да бъде прибрана или да се жертва част от нея за да се подхвърлят малко трохици за цялото пенсионерско съсловие.
Както винаги в такива случаи, резултатът е предварително известен.

Редактирано от - aldycrown на 09/6/2011 г/ 18:18:03

09 Юни 2011 18:25
всички пенсии трчбва да са еднакви защото сеха се нарушава Конституцията


fractal
Тая твоята глАва май не е за два крака, а?
.
По щурата ти логика всички заплати трябва да са равни, щото се нарушава конституцията...
09 Юни 2011 18:51
Още едно безобразие на това правителство ! Повечето от хората, които получават минимална пенсия , не са работили. Сега те ще получат компенсация! Браво бе, бат Бойко !!! Като че ли другите пенсии са толкова високи и тези пенсионери тънат в охолство и разкош?! Ти си длъжник на пенсионерите ! Колко пъти откакто си дошъл на власт им даде компенсации за инфлацията? И все ревеш - предишните ти били виновни ... А ти какво направи - магистрали ли да ядем ...? Евала, голям държавник се извъди, ей, голяма работа си!!! Цена нямаш - на рамо да си те носим!!!
09 Юни 2011 19:04
Дръжки ще даде бат Бойко..Ще дадат тези пенсионери, на които пенсиите са им отразани заради тавана..Ама шушумигите от КС се скатаха, защото за тях няма таван на пенсиите
09 Юни 2011 19:09
§ 6. (*) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Максималният размер на получаваните една или повече пенсии, отпуснати до 31 декември 2013 г., без добавките към тях, се определя смятано от 1 юли на всяка календарна година в размер на 35 на сто от максималния осигурителен доход за съответната календарна година, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

(2) Добавката по чл. 84 се изчислява от ограничения по ал. 1 размер.

(3) Алинеи 1 и 2 не се прилагат за лицата, които са били президент и вицепрезидент на Република България, председател на Народното събрание, министър-председател или съдия в Конституционния съд.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД