:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 92
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правителството ще промени закон, за да легализира незаконни писти в Банско

"Юлен" е увеличил неправомерно със 70% площта на концесията си
"Юлен", дружеството, което управлява ски зоната в Банско, е увеличило площта, която има право да ползва, съобщи днес екологичният министър Нона Караджова, предаде БГНЕС.

"През 2009 и 2010 година в МОСВ са постъпвали сигнали, както от ЮНЕСКО, така и от неправителствени български организации за съмнения за превишение на площта на ски зоната спрямо определеното в концесионния договор. Ние извършихме проверка на тези твърдения и възложихме на специализирана фирма за извършване на геодезично заснемане, а в последствие възложихме и контролно замерване и се оказа, че твърденията на неправителствените организации за верни", разказа Караджова.

Така след замерванията се е оказало, че площта, която по концесионен договор е 99. 55 хектара, е увеличена с още 64.789 хектара. Така дружеството е нарушило концесионния договор. Направен е и анализ на заплащането на концесионното възнаграждение, който показва, че би могло да има по-добра методика за определяне на средствата, които получава държавата. "Това е един изключително заплетен казус. Към момента Законът за концесиите не позволява никакви промени във вече сключени концесионни договори.

При тази ситуация сме изправени пред няколко решения. Ако прекратим концесионния договор, това означава, че ски зоната в Банско в близките 5-6 години ще бъде затворена т. е погребваме Банско. Ако се намали концесионната площ, това означава събаряне на лифтове и намаляване на площите на ски пистите, което също е абсолютно неприемливо и от гледна точка на министъра на спорта Свилен Нейков и министъра на икономиката и туризма Трайчо Трайков. Поради тази причина на оперативно заседание на Министерски съвет се реши да се предложат нови текстове в Закона за концесиите", обясни Караджова и вся смут сред всички журналисти, които я слушаха.

Вероятно промените в Закона за концесиите ще бъдат с цел да се позволят промени в концесионните договори. Така държавата ще се опита да промени договора с "Юлен". Въпреки че в сега действащия концесионен закон съществува член 70, според който концесионният договор може да се изменя или допълва, когато има възникнала опасност за околната среда и за защитените територии, зони и обекти, Караджова обясни, че в момента промени в договора не могат да се правят. Тя призна, че договорът за концесията е много объркан и за сега не е ясно дали в него има клаузи, на базата на които държавата да санкционира по някакъв начин концесионера, заграбил незаконно защитени територии от ПП "Пирин".
44
1111
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
29 Юни 2011 16:35
29 Юни 2011 16:38
незаконни незаконни - колко да са незаконни. Се пак наши хора са и са били незаконни по времето на тройката хайдуци. Сия вече са законни.
29 Юни 2011 16:51
Триглавата ламя е виновна - нихната мамица Ама бате бойко ще ги бие, бий бате бойко бий
29 Юни 2011 16:56
.
29 Юни 2011 17:04
"Юлен" е увеличил неправомерно със 70% площта на концесията си

Трябва да се действа точно като при яз Ивайловград!!! Никакви "узаконявания" на каквото и да било построенно незаконно!
29 Юни 2011 17:06
След ЗАМЕЗВАНИЯТ е установено, че..
29 Юни 2011 17:35
При тази ситуация сме изправени пред няколко решения.

И за матряла не се коментира друго решение, което може да бъде предложено. А именно концесионера да бъде глобен в размера на оборота в/у заграбеното. И всеки път, когато има несъответствие с договора, да се глобява. ‌И концесия да се дава не на един преференциален, а на няколко фирми, за да се поощрява конкуренцията. Като му излезе въздуха на един, друг да се вкарва на негово място.
29 Юни 2011 17:40
Червените зелени протестират! Давай, Бойко, закарай и бетоновозите. Цяла Рила - модерно бетонирана!
29 Юни 2011 17:48
Бибитко тука някои Го наричат ... Аз пък се чудех окъде иде туй име красно.
Вече имам хипотеза. Иде от българското "Битият - бит, е...ят - е...н!" , което става за мото на правителствената политика по опазване на околната среда и ... законността и обществения ред.
29 Юни 2011 18:04
Аз имам конструктивно предложение:
Предложението за узаконяване на незаконните ски-писти да се разшири съвсем мъничко и обхване незаконните строежи около язовирите и по морското крайбрежие.
А собствениците на незаконно остъклените тераси и балкони да бъдат глобени с двойна глоба.
29 Юни 2011 18:07
то нали се Доказа че незаконните строежи около язовирите са законни
Всичкото живо извади дикимент, аз поне не помня да имаше сериозен имот съборен, или чиновник осъден или барем разследван за издадено разрешително.
То не че има някаква изненада - така си действа ГЕРБ бай дефолт - Иху Аху, фърчикоптери за пред камерите и пролетарята, и после пей сърце
----
"Не бе, не е телефона му това - пращам ти ЕГН ... Ааа добре"

Редактирано от - intel_inside на 29/6/2011 г/ 18:25:18

29 Юни 2011 18:15
Имаше някаква барачка бутната край язовир.
И няколко рибарски колиби край морето.
29 Юни 2011 18:17
И каква излиза тя. Има закон. Ако не го спазваш - не те наказваме, а променяме закона!
Евала Нона, евала Бойко, евала мишоци такива!
29 Юни 2011 18:23
Не е толкова просто, колега. И парици трябват. Не става само с неспазване на закона. Незаконните строежи, които след това се узаконяват, въпреки приетите и действащи в момента разпоредби, не е лъжица за всяка уста.
29 Юни 2011 18:28
Защо тормозят тъщата Цветанова-редно е със спецзакон тъща му да се освободи от проверка като рода на баш гербер/героиня.
29 Юни 2011 18:34
Дружина, белята в ситуацията, че изграждането на всичко в зоната е ставало след разрешение от съответните инстанции. Освен тове концесионната територия е около 1000 Ха, с очертани граници, а на Юлен е разрешено до ползва 99 Ха без да бъдат фиксирани като разположение. И това е станало в периода 2002- 2006 г. И когато се намери министърка, който да извади всичко това на светло и се опита да намери решение, всички скочиха срещу нея.
29 Юни 2011 18:54
И как въпросната министърка предлага да се реши въпроса?
И след като може да се промени закона и да се узакони незаконната ски-писта, то какво пречи да се узаконят незаконните строежи около язавирите и крайбрежието?
29 Юни 2011 19:16
Не можело да върнат териториите заграбени и застроени от Юлен. А те могат както си искат да ги увеличат с някакви подкупи на гърба на държавата-т.е целия народ. Много лесно могат да ги отнемат незаконно стопанисваните територии, но не желаят и причината уж се оказва възможния провал на туризма в Банско. Но този народ, извинявайте, матрял за нищо не го става, нали? Всички ние забравихме как преди няколко дена изпразниха и затапиха плувните басейни в Сл.бряг, и точно тогава, когато там имаше туристи дошли да се възползват от тях. Щом като почивка на летни туристи може да бъде провалена, защо да не може да се откъртят и изнесат лифтовете от Банско дори в разгара на ски сезона? Обяснението ми се струва само едно. Собствениците на хотелите от морето бяха по-дребни риби, а Юлен и другите които имат интерес в Банско или плащат достатъчно добре, или заплашват.
А съсипаната природа е последна грижа на управляващите.
29 Юни 2011 19:28
Ако се намали концесионната площ, това означава събаряне на лифтове и намаляване на площите на ски пистите, което също е абсолютно неприемливо и от гледна точка на министъра на спорта Свилен Нейков и министъра на икономиката и туризма Трайчо Трайков.
Вече му се вика "консултация". "Корупция" е остаряло понятие от времето на тройната коалиция.
29 Юни 2011 19:30
Тя призна, че договорът за концесията е много объркан и за сега не е ясно дали в него има клаузи, на базата на които държавата да санкционира по някакъв начин концесионера, заграбил незаконно защитени територии от ПП "Пирин".
А в НК има ли клаузи, на базата на които държавата да санкционира по някакъв начин нарушителите на закона?
29 Юни 2011 19:33
Така след замерванията се е оказало, че площта, която по концесионен договор е 99. 55 хектара, е увеличена с още 64.789 хектара. Така дружеството е нарушило концесионния договор. Направен е и анализ на заплащането на концесионното възнаграждение, който показва, че би могло да има по-добра методика за определяне на средствата, които получава държавата. "Това е един изключително заплетен казус. Към момента Законът за концесиите не позволява никакви промени във вече сключени концесионни договори.


Хехе, колко е удобно да се правят на идиоти и нас да ни правят на такива. Има нарушение на договорената площ, "увеличението" с още 64.789 хектара си е чисто гепене. И "Законът не позволява" когато се установи нарушение на уговореното, а именно заграбени незаконно защитени територии от ПП "Пирин или да се развали концесионният договор или нарушителите (гепаджии) да бъдат подведени под отговорност съгласно НК или и едното и другото. Така може да бъзе само в село без кучета.
А казусът е заплетен, защото в него са се заплели "заплеси", които са си затваряли очите за явните нарушения. Те ли са си ги затваряли или са им ги затваряли, това е работа на прокуратурата да установи. Ако желае... В една нормална страна за такова нещо няма начин някой да не влезе в затвора за доста време. А у нас?



Редактирано от - aldycrown на 29/6/2011 г/ 19:48:24

29 Юни 2011 19:42
да ама ако си дигнеш кенеф в двора и някой те топне ела да видиш как ще дотичат да ти пишат предписания за събаряне, пък ако не го бутнеш и затворници ще докарат да ти го бутнат
29 Юни 2011 20:12
Като е незаконен този строеж, държавата да го конфискува, като съответните издънили се държавни служители да си влязат в панделата, където им е мястото.
29 Юни 2011 20:34
При тази ситуация сме изправени пред няколко решения. Ако прекратим концесионния договор, това означава, че ски зоната в Банско в близките 5-6 години ще бъде затворена т. е погребваме Банско.
Не погребваме Банско, а мутренските инвестиции /на Гербовите съратници/.
Банскалии ще се радват да станат поне малко нормални граждани.
29 Юни 2011 21:08
айде бе, амбразурчици захлюпени- кажете сега, кой е червено зелена прашка и как се бута правителството?! Блъди, Лилимолиполи, Манрико, Сократчо, емкасе... айде, заголете гърди пред амбразурата- нали сте от обществото чийто интерес се защитава ...
29 Юни 2011 21:27
.
29 Юни 2011 21:45
Нищо чудно.
29 Юни 2011 21:48

64, 000 хектара са 640, 000 декара. Което е равно на 640 милиона квадратни метра. Което пък е площ 640 х 1, 000, 000 метра = 640 метра х 1, 000 километра = 6, 4 километра х 100 километра.
А бе пичове, вие представяте ли си колко нагъл трябвеа да е бил този концесионер, позволил си да заграби ивица 6 х 100 километра?
И колко още по-нагла държавата която не само му е позволила това, но и сега да ме убеждава, че това е, Минке, положението, битият - бит, и т. н.
Нема такава държава.
29 Юни 2011 22:28
А дървесината от тези хектари къде е отишла?
И ако концесионера, който не е имал право да сече я е усвоил, това не се ли явява кражба в мародерски размери?
29 Юни 2011 22:44
Дон, според мен става дума за 64.789 хектара, т.е. ~ 65 хектара, т.е. 650 декара = 650 000 кв м = 1км х 0.65км. Което не означава, че не е най-нагъл грабеж на защитени територии

29 Юни 2011 23:04
Разпищяха се червените прашки, значи Бойко е на прав път. Давай, Бойко, асфалтирай, циментирай, от Ком до Емине и от Дунав до Родопите, да се пукат другарите.
29 Юни 2011 23:20
Много е яко това. Юлен е нарушил закона и си е присвоил държавна собственост. Вместо да бъде наказан, ще бъде променен законът, за да се узакони деянието. Тиквоправителството внася челен принос в световната юрисдикция.
А сега да попитам, ако се организираме тук форумците да откраднем някаква държавна собственост, ще бъде ли след това променен Наказателния кодекс, така че да не носим отговорност и да можем да си задържим откраднатото?

---
Блогът на Руританец - Ruritania Press
29 Юни 2011 23:31
А тройката хайдуци защо дремаха?
29 Юни 2011 23:34
А сега да попитам, ако се организираме тук форумците да откраднем някаква държавна собственост, ще бъде ли след това променен Наказателния кодекс, така че да не носим отговорност и да можем да си задържим откраднатото?


Ако си платим колкото трябва, на когото трябва, защо не

Само че се съмнявам, дали ще може да съберем необходимата сума
29 Юни 2011 23:40
Разпищяха се червените прашки, значи Бойко е на прав път.

Кучките се разлаяха, милите.
29 Юни 2011 23:42
Където и да погледнеш само капани поставени от предишните хайдуци.
29 Юни 2011 23:44
И праволинейният и честен бат Бойко скача право в капаните на хайдуците
30 Юни 2011 01:08
Еб...и и държавата. Това ако беше в Гърция ни тиква, ни пица , ни никакъв друг министър нямаше да остане
30 Юни 2011 01:10
Ехооо герберастите със зелените прашки, поне една гънка в мозъка имате ли? И капчица срам някъде да ви е останала?
30 Юни 2011 02:16
Поради тази причина на оперативно заседание на Министерски съвет се реши да се предложат нови текстове в Закона за концесиите", обясни Караджова и вся смут сред всички журналисти, които я слушаха.


Законът, действащ по онова време, е бил нарушен. Няма как да се отмени със задна дата неговото действие. Същото се отнася и с поправката в Закона за концесиите. По онова време той е бил без тази поправка и Е БИЛ НАРУШЕН. Извършено е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и от "Юлен", и от контролиращите органи, и от още доста отговорни другари.
Няма как това нарушение да бъде узаконено, освен ако не се изпедепца нов закон, който казва, че всички, които са заграбили незаконно земя, имоти, вещи и пр. всъщност не вършат нищо престъпно!
Това дебелите глави разбират ли го или не?

Редактирано от - aldycrown на 30/6/2011 г/ 02:18:15

30 Юни 2011 06:26
Тази министърка поредната курва обслужваща мутрите ли е. Изобщо чува ли се какво говори ? Мутруидите начело с Цеко изрода са веднага за бесилката, вместо да ги обесим публично в центъра на София, дай да им подарим обрабеното. Това е чудовищна наглост - явно Бойко кратуната си е крадлив, малаумен мутроид и бесенето трябва да почне от него и шайката разбойници наречени министри.
30 Юни 2011 07:02
до Georgy 1

Успели сте в няколко реда да обрисувате проблема в милото ни Отечество, както и да дадете предложение за неговото радикално решение.
БРАВО !
30 Юни 2011 07:37
nikcv"Където и да погледнеш само капани поставени от предишните хайдуци."

Прав е nikcv, не може "тройката хайдуци" да са се облагодетелствали навремето, затваряки очите си, а тези днес да дремат и да го играят балъци, спазвайки законa! За да "заблажат" и те(което е основната цел на управлението, все пак), законът трябва да бъде променен и незаконното да бъде узаконено!...
30 Юни 2011 08:03
А тройката хайдуци защо дремаха?

Точно така и аз съм съгласен с никъцвъц.
Приматья СЕГА да вземе да ги извика, да ги монтира във властта и да се оправят /си оправят бъкиите/. То Той и за това работи де!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД