:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 94
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът прие законодателни промени за осигуряване на предизборен комфорт

По-високите вдовишки добавки и лихвената ваканция за майките минаха на първо четене
Снимка: Юлиян Савчев
Социалният министър Тотю Младенов обяви, че увеличението на вдовишките добавки и минималната работна заплата са първата стъпка към компенсиране на доходите на хората, които повече няма да бъдат замразени. До края на месеца се очаква да се обсъдят със социалните партньори и други увеличения на заседание на тристранката.
Парламентът прие вчера на първо четене няколко промени в Кодекса за социално осигуряване и в Кодекса на труда, в част от които опозицията заподозря предизборно сваляне на напрежението и ухажване на гласоподаватели.

С промените в Кодекса за социално осигуряване беше гласувано увеличението от 1 септември на вдовишките добавки с 1/3. Така пенсионерите ще получават 26.5% от пенсията на починал съпруг вместо досегашните 20%. Това ще рече между 9 лв. и 45 лв. повече за близо 700 000 пенсионери.

Социалният министър Тотю Младенов обясни, че така ГЕРБ изпълнява предизборното си обещание да направи добавката 40%. В действителност добавката ще стане толкова чак през 2015 г., а не до 2013 г., както е по обещание. Еднократното увеличение се приема от опозиционните партии като предизборен ход.

Вчера беше гласувана на първо четене и лихвената ваканция за майките, които имат да връщат на НОИ неправомерно взети обезщетения за гледане на дете от 1 до 2 години, докато то е посещавало ясла. Законопроектът предвижда да се дадат 6 месеца, в които майките да връщат дълга си без лихви, а за тези, които вече са ги платили, да си ги поискат обратно в рамките на година от влизане на промените в сила. След последните проверки броят на жените в нарушение надхвърли 9000. Те са върнали или имат да връщат общо над 9 млн. лв., от които към 2 млн. лв. са лихвите.

„Този проблем съществуваше и когато в началото на годината правихме промяната в кодекса, с която специално изяснихме, че обезщетението се спира при постъпване на детето в детска ясла. Защо още тогава не направихме и промяната за опрощаване на лихвите? Напротив, тогава становището на социалното министерство беше, че трябва да се спазва законът", напомни депутатът от ДПС Хасан Адемов. През 2010 г. също имаше аргументирани решения за лихвени ваканции на фирми, на които държавата е забавила плащания, както и на майките, но те бяха отхвърлени от финансите, за да не се привилегироват нарушителите за сметка на изрядните платци.

Светлана Шайлекова, която е сред вносителите на промените, на практика призна, че те се предлагат заради създалото се социално напрежение и заради демографските процеси в нашата страна.

Парламентът прие също възстановяването на партидите в професионалните фондове на работещите тежък труд.

ПРЕБРОЯВАНЕ

Представителните сега синдикални и работодателски организации ще получат 6 месеца по-дълъг мандат, предвиждат други промени в КТ, приети на първо четене. Аргументите тук са, че социалните партньори искат нови критерии, но няма съгласие по тях. И това решение сините, червените и ДПС атакуваха като като предизборно.

„Ако сте искали да намерите съгласие, да го бяхте направили до 14 юни, когато трябваше да започне преброяването. Това не е направено и сега се нарушава законът. Отлагането за нас означава единствено и само да не се създават проблеми преди предстоящите избори. Защото всички знаем, че едно преброяване създава напрежение", обяви Хасан Адемов.
6
1427
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
13 Юли 2011 20:04
Представяте ли си, ако имаха милиардите излишъци на тройната ламя и липса на световна финансова криза какво щеше да е!
13 Юли 2011 20:22
Докато има пари в резерва - страшно няма!
13 Юли 2011 23:09
Ето затова са добри изборите, че управляващите дават преди тях аванта! Ако след това има и предсрочни парламентарни, ще има нови аванти, кеф Коко!
14 Юли 2011 21:48
Браво правителството работи !
14 Юли 2011 21:51
И аз това се чудя, защо бочката Не Си направи излишъци Изработете - при толкоз гербер акивен по форуми поне по едно боковски съботници да се спретнат за излишъци и за печалба на избори

Редактирано от - intel_inside на 14/7/2011 г/ 21:55:23

14 Юли 2011 22:32
Всички, които плюят ГЕРБ са комплексари.След като се изредиха Станишевци, Царе, Костовци и нищо нормално не направиха, а Бойко за две години дойде и направи повече от тях взети заедно какво да говорим?Костовците, Царете и т.н. единственото което направиха е да превърнат думата политик в синоним на крадец!!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД