:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

120 творби изпращат "послания от вековете"

Изложбата в СГХГ съпътства ХХІІ международен конгрес за византийски изследвания
Репродукция: СГХГ
Иван Кирилов, "Църквата "Св. Неделя" - Смолян"
"Послания от вековете. Манастири и църкви от Балканите" е наречена изложбата, която събира в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) творби на известни български и чуждестранни автори, създадени в различни периоди от края на ХIХ до края на ХХ в. Експозицията е организирана по повод на ХХII международен конгрес за византийски изследвания, който ще се проведе в последната десетдневка на август. Картините ни пренасят във времето, за да припомнят колко голяма е ролята на тези свети обители - манастири и църкви, за духовността, морала и добродетелите на християнската вяра в хилядолетната история на българския народ. Изложбата представя отделни творби на Ото Хорейши, Йозеф Обербауер, Иван Мърквичка, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Иван Милев, Дечко Узунов, Иван Пенков, Иван Лазаров, Ари Калъчев, Борис Денев, Владимир Лукаров, Никола Кожухаров и още 28 художници. Събраните повече от 120 маслени платна, акварели и скулптури от различни поколения допринасят за проследяването на още една посока в българското изкуство - отражението, което църковната живопис оказва върху светските изобразителни жанрове. Творби, които класифицираме като светски, в контекста на изложбата придобиват автентична духовна светлина. Връзката с манастирите и църквите за едни автори е пълноценното изучаване на миналото, защото за тях то е наследството, от което се ражда модерното. За други е цялостно обвързване с иконописта. За трети това е случайно докосване до духа на православието. Но неизбежно пътищата на художниците се срещат в храма, а доближаването до християнската истина посредством художествените произведения докосва и разума, и чувствителността на зрителя.

Изложбата "Послания от вековете. Манастири и църкви от Балканите" може да се види в Столичната градска художествена галерия до 28 август. Тя е кураторски проект на Аделина Филева и е придружена от луксозен каталог, съдържащ представените произведения.
Репродукция: СГХГ
Лика Янко, "Златната църква", 1981
851
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД