:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пак обещания за проверка на общинските фирми

И на тези избори претендентите за кметския пост в София се заканват да ревизират концесиите
снимка: Юлиян Савчев
Трима от силните кандидат-кметове в София заявиха вчера пред "Сега" готовността си да назначат пълна ревизия на общинските фирми, ако бъдат избрани на 29 октомври.

Милен Велчев планира незабавна проверка на общинските търговски дружества и се надява да повиши ефективността им. Кандидатът на НДСВ обеща, че ще направи публични всички разкрития за нарушения.

След местните избори преди 2 г. новият тогава общински съвет сформира специална комисия, която да разследва фирмите. Тя беше оглавена от Станимир Зашев от "Гергьовден", БЗНС, ДП. В общинските листи на тази коалиция бяха бивши ръководители на скандални общински дружества, а шефът на "Софийски имоти" Тошко Добрев дори стана общинар. Комисията не постигна реални резултати, само партиите смениха членовете на бордовете на фирмите със свои хора. "Тази комисия беше създадена, за да се покрият скандални сделки от миналото, и за да не го нарека корупция, ще кажа продължаващата неефективност на общинските фирми. Ако Велчев стане кмет, ще има истинска комисия за истински анализ", бе категоричен съветникът от НДСВ в СОС Владимир Каролев.

И лявата кандидатка Татяна Дончева обеща да има ревизия, за да се знае истинското състояние на дружествата. Издигнатият от ДСБ претендент за кмет Светослав Гаврийски също заяви, че ще направи разследване на дейностите им, защото имал съмнения за нарушения. Той обаче отказа да назове конкретни факти. Според него първата стъпка е отново да се сменят всички ръководства и бордове на общински фирми.

Нито един от кандидатите не предложи конкретни идеи за повишаването на ефективността на работа на общинските фирми.

Тримата кандидати се обединиха и около идеята за проверка на концесионните договори. Това също беше едно от обещанията в миналата кампания за местни избори. Година по-късно беше предоговорена концесията за чистотата, без да се намалят парите за концесионерите - между 60 и 70 млн. лв. на година. Още текат преговорите за промяна на концесионния договор със "Софийска вода". "Трябва да се проверят договорите и ако концесионерите не си изпълняват задълженията, да се прекратят", каза Милен Велчев. На същото мнение са Татяна Дончева и Светослав Гаврийски.

"София се застроява като Дивия запад, хубави квартали се превърнаха в бетонни джунгли, престъпление е масовото застрояване на зелени площи", коментира още Милен Велчев. В края на мандата на правителство на НДСВ обаче точно той като финансов министър се опита да прокара на заседание на МС решение за апортирането на "Дома на покойника" в общо дружество с британската компания "45 Уест". Тя пък искаше да строи 18-етажен хотел и сграда за нуждите на финансовото ведомство в градинката на ъгъла на "Гурко" и "Раковски" в центъра на София.

ОПТИМИЗЪМ

Милен Велчев обяви, че проверката за външния дълг, която започна главният прокурор Никола Филчев за втори път, ще се отрази благоприятно на кампанията му, ако приключи преди вота. "Да има и втора, и трета проверка, за да се види, че в операциите по дълга няма нищо непочтено и незаконно. Всичко е било в интерес на държавата", обяви Велчев.
3
686
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
08 Октомври 2005 00:38
Човек, който пътува със самолет до Силистра за 2900 долара за по-евтино, какви сметки изобщо може да прави?
08 Октомври 2005 03:45
Ако някой може да поведе ефективна борба срещу корупцията в столична община, то това Борисов. Останалите кандидати, като предишните, използват чувствителността на избирателите към проблема корупция единствено за завоюват София. След това, още 5 години крадене на софиянци. СТИГА! ЗНАЕМ ЧЕ МОЖЕТЕ.
'
В крайна сметка софиянци ще изберат Бойко Борисов.
Да му е честито на него и на софиянци. Дано не ни разочарова.
09 Октомври 2005 20:29
Милен Велчев се зарече да направи резивия на всички общински фирми.
1. Алоооо, СЕГА-та, пише се РЕВИЗИЯ! Поне да бяхте написали М. Велчев/С. Паси - резЛивия за да разберем какво искате да кажете.
2. А аз си мисля, че той вече я направи и то успешно. Доста позабогатя по време на финансминистерстването си.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД