:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сблъсъци между въстаниците избухнаха в Либия

Преходният съвет се опитва да разпусне милициите, отговорни за смъртта на висш негов лидер
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Докато в Източна Либия сред бунтовниците цари разкол, то в западната част въстаналите бербери продължават успешно своята офанзива към столицата Триполи, при което превзеха няколко населени места и обсадиха град Тиджи в планинския район Нафуса.
Разколът сред бунтовниците в Либия, след убийството на военния им лидер Абдел Юнис, доведе до кървави престрелки между различните групи в "столицата" на въстанието Бенгази, съобщиха световните агенции. Говорителят на Преходния национален съвет (ПНС) Махмуд Шамам заяви, цитиран от АП, че силите на ПНС са превзели базата на ислямистката групировка "Бригадите на Ал Нида" в западната част на града. Именно те са обвинени, че са отвлекли и убили Юнис миналата седмица, защото в миналото е бил вътрешен министър на либийския диктатор Муамар Кадафи, преди да се присъедини към бунта. Сраженията в Бенгази вчера продължили над пет часа, при което загинали четирима бунтовници и шестима са ранени. По-късно обаче Шамам промени версията си и каза, че жертвите били в резултат на сблъсъци с поддръжници на Кадафи и че са били арестувани 31 души. В същото време ПНС разпореди всички милиции да бъдат разпуснати и да преминат под контрола на съвета. "Дойде времето да се разпуснат тези бригади. Всеки, който откаже да се подчини на този декрет, ще бъде съден с цялата строгост на закона", заяви председателят на ПНС Мустафа Абдел Джалил. Той допълни, че въстаническата групировка "17 февруари" не е отговорна за смъртта на Юнис, след като преди това бе съобщено, че именно тази група го е арестувала и после по неизвестни причини предала генерала на ислямистите, които го измъчвали и екзекутирали в една ферма.

Междувременно Великобритания и Франция заявиха, че ще продължат военните удари и "няма да отслабят натиска" върху Муамар Кадафи, и призоваха жителите на столицата Триполи да въстанат срещу диктатора. Италианският премиер Силвио Берлускони пък се оплака, че неговият живот и този на на децата му е застрашен, тъй като имал информация, че Кадафи е издал заповед да бъдат убити.
35
2345
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
31 Юли 2011 20:02







А какви демократични и прозападно настроени младежи бяха. Или май същия башибозук.
31 Юли 2011 20:26
То май Кадафито ще се окаже прав- тези само с твърда ръка могат да се управляват. Що ги не остави да се демократизират до край и да им гледа сеира ? Бъркотията е пълна - СМИ предават , че въоражени поддръжници от двата лагера в Бенгази се връщат от бойни позици в посока Бенгази и започва тепаница в самия град. Талибани пък от Ал Кайда се опитват да заемат ключови позиции в града. Най -големия майтап ще е , че ще се наложи на стария бедуин да ги разтървава. Като умиротворител.....Що им трябваще на петролната коалиция да иска по-голям процент от приходите ? И това, което течеше като кинти - берекет версин .....
Сега последно, нашето външно трябва окончателно да каже с кои сме ?
31 Юли 2011 20:39
Е как с кои, със силите на промяната, според утвърдената във форума терминология.
31 Юли 2011 21:09
Не може да бъде, такива демократи, така напълно приели западните ценности, готови на всичко за да направят щастливи някои нефтени компании, просто не е за вярване....

Редактирано от - mao на 31/7/2011 г/ 21:13:24

31 Юли 2011 21:17
Хубава работа, ама сиганска
31 Юли 2011 22:26

А, от това по-убаво, здраве му кажи.
Няма по-тъпо парче от западен дипломат. Просто не е за вярване, че могат да се подведат по толкова скапано скалъпена конспирация.
Удържимият възход на Сарко.
И компания.
31 Юли 2011 22:27
А Бабуина с кои ще бъде ? Или се чакат указанията на Уорлик...?
31 Юли 2011 22:36
сиганска
ама утре могат да подпомогнат ръста ни и да нямаме страхове от изчезване. Потокът мигранти от Африка и Близкия изток отдавна чакат за нашата солидарност.
31 Юли 2011 23:07
UNIVERS-е, ти си по-паметлив и си спомняш, че още преди около два месеца прогнозирах, че берберските кланове ще се счепкат за плячката...
Признавам си, не оцених животинския страх, който изпитват от неминуемата среща със справедливия гняв на стария бедуин и бях убеден, че ще се случи доста по-рано...Но както почти винаги се става, алчността взима връх ....
От тук нататък ще има да се забавляваме с невероятните обрати, които предстоят в тази трагикомична история....
31 Юли 2011 23:15
Тиквата ще бъде разбира се с Ал Кайда, поради позицията и нтересите на господарите му зад океана. Юнис беше ликвиридан от техни хора по заповед на американците, защото е бил срещу идеята за въвеждане на чужди войски на територията на Либия и включването им в конфликта, както и не е бил в добри отношения с представителите на ислямистите и Ал Кайда за Магриб. Виждаме, че ислямистът Джалил е под пълния контрол на западните служби и работи тясно с ислямисите, охраната му се осигурява от американски наемници. Нищо чудно племената които са въстанали след наглото убийствто на Юнис, да са му издали вече смърната присъда.
31 Юли 2011 23:18
Повече информация за сблъсъците в Бенгази и за събитията които ги провокираха.
ТОЛЬКО ПОГИБШИЙ ОТВЕТИТ
31 Юли 2011 23:22
Сраженията в Бенгази вчера продължили над пет часа, при което загинали четирима бунтовници и шестима са ранени.
Тея челик да бяха играли 5 часа, повече жертви щеше да има.И за какви бунтовници става въпрос-за бунтовници против Кадафи, или срещу бунтовници срещу бунтовници против Кадафи.Майко мила, обЪрках се.Да му мисли Младенов Николай.
31 Юли 2011 23:40
mao, бербери в Киренайка НЯМА.
31 Юли 2011 23:47
СИТУАЦИЯТА в Либия зацикли яко.
Едно, че вече на всички държавници от "петролната коалиция" им се клатят краката по техни си вътрешно поитически причини, второ народа в тези страни доста недоволен от тази безрезултатна и доста скъпа война за условията на икономическа криза, скоро ще се вдигне в масово недоволство, и трето - за капак на всичко междуособиците сред "въстаниците" са на път да съсипят и малкото, което с върховни усилия беше постигнато.
Така че, Либия явно ще бъде гръмогласен шамар за Запада.
Дано да им послужи за урок и по-вече да не вършат такива глупости.
31 Юли 2011 23:50
/:/ "...Именно те са обвинени, че са отвлекли и убили Юнис миналата седмица, защото в миналото е бил вътрешен министър на либийския диктатор Муамар Кадафи, преди да се присъедини към бунта..."
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§ §§§§§§§§§
WHO`S NEXT?!
Джалил?! Нали той беше дясна ръка и правосъден министър("душманин" на българските мед. сестри!) на Либия допреди опита за Преврат( и разделяне на Либия) от м. февруари т.г. и преминаването му на страната на превратаджиите?!
31 Юли 2011 23:52
А какви има бе стоенчо, проевропейски демократи....
01 Август 2011 00:45
Само преди дни САЩ , Великобритания, Франция и сие РАЗблокираха банковите сметки(за милиарди!) на държавата Либия в Чужбина, за да ги ползват парите "бунтовниците"(превратаджиите!)- и те веднага започнаха да се избиват помежду си!!!
01 Август 2011 01:23
Та, кои точно от тези бунтовници признахме за легитимни?
01 Август 2011 02:20
ФБР: Ислямският свят живее в VII век
Събота, 30 Юли 2011г.- Натиснете тук
01 Август 2011 03:00
А пък християнският свят живее перманентно в 1984..
01 Август 2011 09:53
Леонор.НАТО-Бенгази.
Вертолеты НАТо расстреливали улицы Бенгази, убивая мирных жителей.Ливийцы говорят, что они превратили Бенгази в бойню.
Очевидно, что цель НАТО-защищать тех, кто хочет совершить гос. переворот.Вчера племя Варфалла и войска Юниса восстали, потому что Аль-каидаСША обезглавили ливийцев из племени Варфалла.НАТО ясно продемонстрировало , что оно такое и кого поддерживает, т. е.Аль-каиду, исламских экстремистов и наемников, против к-рых вся страна, как это показали многомиллионные манифестации.
01 Август 2011 09:55
Леонор.Последние новости из Ливии.
Ливийский Лидер Муаммар Каддафи сказал, что очень сожалеет о гибели людей из племени Варфалала в Бенгази.
С самого начала конфликта мятежники пытались заставить людей из Варфалла, живущих в Бенгази, перейти на их сторону.Но они все время отказывались, ведь большая часть племени живет в Бени-Валиде и поддерживает ливийское правительство.
Мятежники, в отместку, каждый раз когда в Бенгази возникала какая-нибудь проблема, шли на улицы, где живут люди из Варфалла , и начинали стрелять по зданиям.Они убили нескольких детей, и людей, стоявших на балконах.
Вчера, после того, как мятежники и Аль-каида убили и обезглавили 120 человек из Варфалла , племя восстало против мятежников, а затем их поддержали и отряды Юниса , чтобы покончить с преступлениями мятежников.
Сейчас в Бенгази в кварталах Arrahba, Azalmani и Haleilaiti продолжаются очень жестокие бои.
В полдень в здании завода Альмасат в Бенгази, где находятся офисы главарей мятежников, произошел сильный взрыв.
Сейчас в Бреге проходит демонстрация в Бреге, чтобы показать по ТВ
порт и его работников, а также жителей Бреги.
01 Август 2011 10:04
А сега де, министър Младенов коя част на бунтовниците признава за легитимна власт и с коя преговаря. Нека внесе малко разяснения, че и ние да знаем кои са нашите хора, аз поне взех да се обърквам. Разбрах, че подкрепяме бунтовническото правителство, ама кое по- точно, кое е демократичното?
01 Август 2011 10:25
"Италианският премиер Силвио Берлускони пък се оплака, че неговият живот и този на на децата му е застрашен, тъй като имал информация, че Кадафи е издал заповед да бъдат убити..." е като се прегръщаше с Кадафи и другаруваха- хубаво му беше... Сега хем бомбардира Кадафи, хем се плаши, че ще го убиват... защо ли? Не е ли готов да загине за либийската демокрация? Нали щом започва война, колкото и хуманна и демократична да е, е съпроводена с жертви, къде е проблема? Защо се оплаква? Няма как да стане мъченик, не Италия е нападната, а Либия.
01 Август 2011 11:12
kasapina
полезна информация и позиция
01 Август 2011 12:21
Италианският премиер Силвио Берлускони пък се оплака, че неговият живот и този на на децата му е застрашен, тъй като имал информация, че Кадафи е издал заповед да бъдат убити




Silvio Berlusconi kissed Gaddafi's hand !

Натиснете тук

Silvio Berlusconi was invited to attend the summit of the Arab League which was in Libya 28-29 March 2010. He was accompanied by many important personalities of the Arab world.
the Italian has had a questionable attitude in welcoming the Libyan Leadrer. He kissed the hand!
01 Август 2011 13:03
mao, тъп въпрос. Това е все едно да ти кажа- в Мизия няма македонци и ти да ме питаш, а какви, социалдемократи ли? Разбираш ли колко глупаво звучи? Берберите са етническа група, коренно население на Северна Африка, но са концентрирани основно в Атласките планини в Мароко, Алжир и Тунис и отчасти Триполитания (Западна Либия). В Киренайка просто ги няма.
01 Август 2011 13:19
Стоенчо мама, уики псевдо-образоваността винаги ме е забавлявала много.
Само не ми стана ясно, там марсианци ли живеят или в уикито няма нищо по въпроса....
01 Август 2011 13:39
mao, уикито е непричьом в случая. ТАМ (Източна Либия) живеят чисти араби, а не бербери. Разбра ли, "умнико"?
01 Август 2011 13:42
Повтарям като за бавноразвиващ се- берберите (които са ти фикс идея или ти звучи по-оригинално като го кажеш) НЕ СА араби. В Алжир и Мароко имат свой собствен език и писменост, нямащи нищо общо с арабския. В Киренайка бербери Н-Я-М-А!!!!!!!!
01 Август 2011 14:31
Ам сега по кого ще стрелят въртолетите и самолетите на Саркози?!
01 Август 2011 14:54
Няма страшно, Аню ще прати няколко фрегати и ще възцари ред!..
01 Август 2011 17:11
Я го повтори още веднъж, че не разбрахме, проблема е че просто не е вярно или един древнокитайски лаф ще ти припомня, да ме прости Лао Дзъ - "Ако спориш с идиот, най-вероятно и той прави същото"....

Редактирано от - mao на 01/8/2011 г/ 18:25:08

02 Август 2011 00:00
01 август 2011 Франция обяви в понеделник, че е дала на либийската опозиция 259 милиона долара от замразените авоари, собственост на режима на либийския лидер Муамар Кадафи, предаде АФП.
„Преходният национален съвет ще може да използва тези средства за хуманитарни цели”, се казва в изявление на френското външно министерство.
След среща с френския външен министър Ален Жюпе, новият либийски посланик на Преходния национален съвет във Франция Мансур Саиф ал Наср заяви, че това са пари, „които принадлежат на либийския народ” и ще бъдат използвани за „храна и лекарства”.
02 Август 2011 16:04
02 август 2011 Текущата ситуация в Либия свидетелства за това, че конфликтът между режима на Муамар Кадафи и опозицията не може да бъде решен с военни средства...„Ситуацията в Либия е много сериозна. Достигна се до задънена улица. Това потвърждава, че няма военно решение. Минаха няколко месеца, въвлечени са мащабни сили, действа коалиция на страните от НАТО, но въпреки това няма пробив”, заяви ръководителят на отдела за Близкия изток и Северна Африка в руското министерство на външните работи Сергей Вершинин.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД