:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За пореден път властите регистрираха масови нарушения по морето

Хотели не предоставят услуги според категорията си, а 90% от готвачите са без квалификация
Пълен хаос цари за поредна година по Черноморието в разгара на сезона. Три, четири и петзвездни хотели не предоставят задължителните услуги за категорията си, 90% от готвачите по морските курорти работят без необходимата квалификация, масова е и практиката басейни да са без необходимите разрешителни.

"Масово в заведенията за хранене се назначават хора, които нямат нужния ценз и не са запознати с елементарни хигиенни изисквания. От цялата хранителна верига секторът с ресторантите е най-проблематичен", призна изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов пред агенция "Фокус". Той даде и пример - с един и същи нож, без измиване, се реже сурово месо и салата, което може да се отрази зле на здравето на нищо неподозиращия летовник. Войнов напомни, че в европейските страни без необходимия документ и практика не можеш да работиш като готвач в ресторант. От думите му се разбра, че в следващите месеци ще бъдат взети строги мерки.

Шефът на БАБХ уточни, че са проверени над 4000 обекта, а нередовните са наказани и поставени под наблюдение. Войнов обаче призна, че не се знае точно колко заведения работят на територията на страната. "В момента тече пререгистрация на обектите. В регистъра на РИОКОЗ има доста ресторанти, които вече са затворени, но предполагам, че към края на октомври ще имаме точна цифра за броя на кръчмите", обясни той.

Два пъти повече и по-широк спектър нарушения в сравнение с м.г. е констатирала Комисията за защита на потребителите на Южното Черноморие. От проверките станало ясно, че много от хотелите не отговарят на изискванията за звездите, които носят. Масова практика е да не се заверява в общината регистърът за настанените туристи, обяви председателят на КЗП Дамян Лазаров. Над 1500 са проверените обекти до момента. Глобени са 99 търговци, които са нарушили изискванията на Закона за туризма.

Контролните органи продължават да имат проблеми и с басейните по морето. Във Варна и курортите около морската ни столица са регистрирани 238 изкуствени плажа, но официално са открити 126, което означава, че останалите са нелегални, обясни специалистът по водно спасяване в БЧК-Варна Лаврентий Силов.

------ОПТИМИЗЪМ

Нарастващият брой нарушения обаче не се отразява на посещаемостта. Ако се съди по думите на икономическия министър Трайчо Трайков, броят на летуващите в България нараства. "Тази година имаме повишение с над 9% на посещенията с цел ваканция и туризъм. Имаме реален ръст на туристите от година на година, за 2011 г. очакваме над 10% увеличение на летовниците", заяви смело Трайков, но не обясни на какво се дължи това.
3
1306
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
31 Юли 2011 23:43
ЧЧЧ(чисти честни частници)!!!
01 Август 2011 10:05
Тези нарушения винаги ги е имало. Сега излиза, че при предишните правителства хилади служители са получавали запрлати без да работят? Или са си вършели работата тихо и кротко без да бият тъпана? А иначе българския предприемач непрекъснато доказва, че е алчен и безотговорен. А, и българския чиновник също.
01 Август 2011 11:05
Всяка година едно и също Важното е да бичи чалга и да дъни техно
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД