:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Близнаков замрази проектите за нови изтребители и корвети

Министърът не е оптимист за решаването на проблема с МиГ-29
Военният министър Веселин Близнаков е стопирал проектите за закупуване на нови многоцелеви изтребители и корвети. Надявам се през пролетта на следващата година отново да ги подновим и да се опитаме да намерим форма на финансиране за тях, поясни Близнаков.

Министърът призна, че в момента нещата са сведени до изпълнението на 3 проекта от модернизацията на армията - за новите хеликоптери на консорциума "Еврокоптер", за нови транспортни самолети на "Алениа аеронавтика", и за новата автомобилна техника за армията с "Даймлер Крайслер". По последния проект се очаква доставката на нови 90 машини. Миналата година купихме около 30 джипа, рейсове и камиони.

Надявам се още следващата седмицата кабинетът да гласува сделката за новите хеликоптери, каза Близнаков. През ноември пък трябва да одобри сделката за новите транспортни самолети. Общо около 800 млн. евро ще струват трите проекта, като офсетната програма за всеки един от тях надхвърля цената на техниката, поясни Близнаков.

Парите за трите проекта ще са от бюджета на Министерство на отбраната, който е 2,6% от БВП. Близнаков се е спрял на тях, тъй като без транспортни самолети не може да изпълняваме една от най-важните ни мисии през следващата година - контрола, осигуряването и охраната на летището в Кабул. Колесната техника в армията ни пък е отпреди 20-25 г., с бензинови двигатели и скъпа поддръжка. Без нови джипове и камиони и в момента трудно изпълняваме мисиите си в Ирак, Афганистан, Босна и Косово.

В стратегическия преглед на отбраната се дават срокове до 2015 г. да бъдат изпълнени общо 11 проекта по модернизацията. "Финансирането им е много сложен процес. Аз не мога да настоявам пред колегата си Пламен Орешарски за тези пари, тъй като и той ги няма", каза Близнаков.

За изтребителите МиГ-29, чиито ресурс изтече в края на септември, Близнаков каза, че предстоят разговори за РСК - МиГ, но не е оптимист за решаването на въпроса до края на годината. Същото е положението и с бойните ни хеликоптери Ми-24.

Досега партньорите ни от НАТО дават само положителни оценки за работата на Българската армия, но за да изпълнява тя задачите си и занапред, и трябва нова и надеждна техника, поясни Близнаков.

До момента мисиите на армията ни зад граница възлизат на около 350 млн. лева, допълни военният министър. Страната ни ще продължи да участва в задгранични операции на алианса, тъй като това е част от ангажиментите ни като членове в НАТО.
5
609
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
08 Октомври 2005 00:16
Без нови джипове и камиони и в момента трудно изпълняваме мисиите си в Ирак, Афганистан, Босна и Косово.

Не са ли ни много мисиите?...
Мисля, че е по-добре първо да си оправим страната, пък после да оправяме другите...
08 Октомври 2005 11:20
С ве думи в момента сме без изтребители и бойни хеликоптери или казано по народному с "изути гащи"
08 Октомври 2005 11:49
За първите две мисии минаваме на камили!
08 Октомври 2005 22:57
Близнаков се е спрял на тях, тъй като без транспортни самолети не може да изпълняваме една от най-важните ни мисии през следващата година - контрола, осигуряването и охраната на летището в Кабул.Без нови джипове и камиони и в момента трудно изпълняваме мисиите си в Ирак, Афганистан, Босна и Косово.
Какъв чеп го търсим в тези страни бе г-н Близнаков. България е една от най бедните страни в Европа. 80-90 процента от циганското население у нас преживява от кражби. Минималната заплата разрешена от МВФ - една чужда институция не е достатъчна за физическото оцеляване на харата. Раждаемостта е станала повече от символична. Всеки млад човек започва да вижда, че в Б-я наистина няма никакво БЪДЕЩЕ. Какъв чеп търсим в страни, които са изцяло във ФОКУСА на американските геополитически интереси. Нима някой си въобразява, че Американците ще тръгнат да ни защитават и срещу кого, срещу Руснаците ли, срещу Сърбите ли. Съгласно текущия сценарии в тези Американски бази у нас спокойно могат да се настанят Турски контингенти, като съставки на НАТО. Светът е преобърнат съвсем наопаки, а ние насила се правим на аборигени.

09 Октомври 2005 20:47
нови кУрвети НДСВ-ДПС замразиха проектираните сиамски Близнаци-народоизтребители - БСП-СДС.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД