:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Боклукът остава край София

Столична община има нови предложения за площадки за съхранение на балирания боклук, които са в землището на София, съобщи за "Сега" и.д. кмет Велизар Стоилов. Едната дори имала положителна екологична оценка от екоминистерството, но ще се прави и оценка за въздействието върху околната среда, добави временният градоначалник. Досега в кметството се обсъждаха 4 варианта за площадки за съхранение на балите - мина "Чукурово" край Елин Пелин, мина "Бяла вода" край Костенец, терен край Вакарел и друг край Сливница. Четирите общини обаче заявиха, че няма да пуснат софийския боклук на своя територия. Затова и.д. кметът възнамерява да остави пакетираните отпадъци в рамките на Столична община, терените били на нужните по закон отстояния от населени места.

Боклукът на София се пакетира на 3 площадки от понеделник, когато беше затворено сметището в Суходол. Балите ще се съхраняват на 2 от тях - край Кремиковци и Гара Искър. Първата има капацитет да поеме боклуците за 3 месеца, втората - между половин и една година. Дотогава трябва да се намери друг терен за съхранението на балите.

Няма проблем с балирането, няма да се спира, коментира Стоилов заповедта на главния архитект Стоян Янев, с която той оттегля разрешението в Кремиковци да се опакова боклук. Според и.д. кмет инсталацията на общинската фирма "Чистота - Искър" остава на наетия от общината частен терен, защото била на собствено шаси, а отмененото разрешително важало за монтаж на фундаменти. Със заповед от края на септември Янев е оттеглил разрешителното си, защото било издадено без влязъл в сила подробен устройствен план. Кметът на район "Кремиковци" Томи Николов обясни пред "Сега", че е изпратил до собственика на терена известие за отменената заповед. Той има 14-дневен срок да възрази в съда или трябва да демонтира инсталацията. Ако обжалва, влизаме в съдебно дело, до края му машината ще работи, уточни Николов.

ПОСКЪПВАНЕ

Такса смет за софиянци ще се вдигне 2 пъти, ако не бъде спряна сегашната процедура за обработването на боклука, прогнозира независимият кандидат-кмет Венцеслав Димитров. Технологията била скъпа, незаконна и е заредена с корупция. Той покани останалите силни кандидати на дискусия за боклука, но се отзоваха само Милен Велчев и Бойко Борисов. За да не се увеличава твърде много такса "смет", е по-добре да се изградят 2 завода, предложи о.з. генералът. Според Велчев пък заводът трябва да се строи със средства едновременно на държавата, общината, еврофондове и с частни инвестиции.
1
610
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
08 Октомври 2005 01:09
Според Велчев пък заводът трябва да се строи със средства едновременно на държавата, общината, еврофондове и с частни инвестиции.


Знае човека, как се печели - общината и държавата влагат пари(малко, повече от еврофондовете), терени, чиновници оправят цялата бумажтина, частните инвеститори прибират печалбата .... е, ше кажат, че инвестират ноу-хау, оценено три пъти повече отколкото струва, ако го купиш барабар с машините ... и ако има проблем - виновни ще са чиновницити - сиреч никой ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД