:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бивш общинар от тефтера на Красьо е глобен за конфликт на интереси

Бившият общински съветник в Свищов и бивш зам.-ректор на Стопанската академия в града Андрей Захариев е глобен с 5000 лв., защото е нарушил закона за конфликт на интереси. Това е решил Върховният административен съд, показа проверка на "Сега" в електронното му деловодство. Захариев бе забъркан и в съдебния лобистки скандал с Красьо Черния и фигурираше в телефонния му бележник.

Захариев е нарушил закона като през април 2009 г. е участвал в избора на Пламен Пътев за член на управителния съвет на "Водоснабдяване и канализация - Свищов" ЕАД. Проблемът идва от това, че Захариев е собственик и управляващ на много дружества, в които съдружник е и Пътев.

"Участието на Захариев като съдружник в шест търговски дружества заедно с Пътев безспорно установява икономическа зависимост между двамата", мотивират решението си върховните съдии. Според тях заради тази свързаност Пътев е имал възможността за доход и влияние, а Захариев - за влияние, т.е. и двамата имат частен интерес, който води до облага. Тази свързаност е можела да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията на общински съветник на Захариев.

Няма никаква пречка съдружникът на общинския съветник да бъде избран за член на съвета на директорите на общинското дружество, въпросът е, че съветникът е трябвало да не участва в обсъждането и гласуването. Това, че е вписал в декларацията си участието си в търговски дружества, не го освобождава от задължението да не се поставя в ситуация да гласува в частен интерес при изпълнение на задълженията си, пише в решението на ВАС.

В началото на годината първата инстанция - Административният съд във Велико Търново постанови, че няма конфликт на интереси. Делото там бе образувано по протест на прокуратурата, след като общинската комисия за конфликт на интереси също обявява, че проблем няма.
1169
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД