:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Токът поскъпва поне с 11% от 2013 г. заради екоизисквания

Държавата иска от ЕС отсрочка централите ни да не плащат изцяло за вредни газове
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Трайчо Трайков очаква до 6 месеца Брюксел да каже дали ще позволи плащанията за вредни емисии у нас да са по-малки на първо време, така че токът да не поскъпне шоково.
Поскъпване на тока с 11% или цели 23% очаква българина след 2013 г. заради мръсните емисии, които изхвърлят родните тецове и въглищни централи с мощност над 20 мегавата.

От 2013 г. Еврокомисията изисква централите да купуват на търг необходимите им квоти за изхвърляне на парникови газове, които в момента са безплатни, а това директно ще покачи цената на ел. енергията с цели 23%. В опит да омекоти удара за домакинствата и бизнеса България ще иска отсрочка от Брюксел, като предлага за 2013 г. родните фирми да плащат само 30% от цената на квотата за страната, а останалите пари да инвестират за модернизиране на заводите със сероочистки и инсталации, намаляващи вредните газове. Наред с това енергийните дружества се ангажират вложенията им да не се отразят като разход и съответно токът през 2013 г. да поскъпне само с 11%. Но дори и Брюксел да каже "да", поскъпването пак ще е значително по-голямо, защото държавната НЕК има ангажимент да изкупува задължително и скъпия ток от слънчеви и вятърни централи, чиято цена тепърва ще се определя от държавния регулатор.

В предложението си до Брюксел министерството на икономиката предлага енергийните фирми да плащат от стойността на квотата за мръсни емисии 30% през 2013 г., но с всяка следваща година този дял ще расте с по 10 процентни пункта и така през 2020 г. отстъпка няма да има. От доклада на ведомството става ясно, че 18 теца и топлофикации вече са се ангажирали да правят инвестиции в сероочистки, като в замяна ще плащат през 2013 г. само 30% от цената на квотата си. Енергийният министър Трайчо Трайков обяви вчера, че до 30 септември този доклад ще бъде изпратен за одобрение в Брюксел, който до 6 месеца ще се произнесе.

При необходими инвестиции от близо 870 млн. евро до 2020 г. за закупуване на квоти за изпускане на въглероден двуокис тецовете са планирали харчове за модернизация от 242.35 млн. евро, става ясно от документа. Новата ТЕЦ AES Гълъбово не е подала информация за планирани инвестиции, въпреки че вредните й емисии се изчисляват на 82.5 млн. евро до 2020 г. Проекти не са подали или не са били приети и от топлоцентралата "Марица Изток 3", която наскоро смени собственика си "Енел" с американската "КонтурГлобъл", ТЕЦ-Видахим. "Захарни заводи", ТЕЦ "Бобов дол" (емисиите й се изчисляват на 106.6 млн. евро), "Марица- 3" и ТЕЦ "Брикел". Последните три компании са на бизнесмена Христо Ковачки, който бе осъден за укриване на ДДС.

При енергийните дружества, ангажирали се с инвестиции, ведомството на Трайчо Трайков ще следи размерът на вложенията, "доколкото е възможно", да бъде равен на пазарната стойност на разпределяните безплатно квоти. В плана могат да бъдат включени инвестиции, започнати от 25 юни 2009 г. насам. В инвестиционния план на всяко едно дружество трябва да бъде посочено, че инвестиционният процес ще е започнал за поне един проект, не по късно от 31 декември 2013 г.
39
2836
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
28 Септември 2011 20:07
Като продаваха квоти, викаха "ура",
а сега - "*ура".
28 Септември 2011 20:49
Тия па, след 21 декември 2012...

________________________________ ____
Враждата, Велчев, не е етническа.
Враждата е КЛАСОВА!
Народът срещу вас!
28 Септември 2011 20:52
На някой от съфорумците идвало ли му е на ум да провери и помести във форума каква е цената на тока в различните страни в Европа и съответната да кажем минимална заплата.Зер на всички управляващи до сега някой настоява да увеличават цените.Те не искат ама "от горе" настояват. Аман от управленци.Когато трябва да ги избираме спецоеве от световен мащаб.Когато заемат постовете се опитлават като "пате в калчища"
28 Септември 2011 21:16
kaily, при такива новини - дано!
28 Септември 2011 21:17
Токът щял да поскъпне с неизвестно колко заради неясно кой след повече от година и това на първа страница. А газът и парното поскъпват определено с има-няма 10% след броени дни и е ясно защо, а за това няма и ред...

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
28 Септември 2011 21:31
Не е очудващо, че енергията ще поскъпва.Очудващото е, че все още има идиоти, които да мислят, че ще запази цената си.Най-големите идиоти могат да мислят, че ще става по-евтина. НАКРАТКО: енергията ще поскъпва - от тук до края на света....
28 Септември 2011 22:06
... фотоволтоваци, ветровици и проч да са живи ... тогаз ще видите ...
28 Септември 2011 22:37
нал тъз, зелената инергия де, божкем беше мноо дубра - чиста и евтина, от възстановяващи се източници. Пъ сеги са указа, че баш убавото, че ще ни е и най-драгото и скъпото не са ни казали отнапред. Пак добре, че като им изплатим инвестициите некой ден сигур главоломно шъ поефтинее, ами дано не свалят изведнъж цените, та да не ни докарат на кой инфаркт, на кой инсулт или повишаване на кръвната захар и впоследствие либидото та да теглят бабичките.
28 Септември 2011 23:07
Благодарност на независим кандидат за президент М. Кунева за искреното и истерично лобиране и подпомагане за закриването на блоковете в Козлодуй.
29 Септември 2011 01:41
Не е проблем, ще се греем и светим на пожари...
29 Септември 2011 04:17
Докато ние бием циганите, на нас ще ни го забият с цената на тока, бензина, хляба и салама.
29 Септември 2011 07:50
А що не направо със 111% - защо да режем опашката на котката на части Не наядоха се тия монополи

Нека първо проверят ценообразуването на тока у нас, щото ме гризат едни съмнения...
За горепитащия - преди две години си направих труда да сметна цените на тока във Франция съгласно таблица на сайта на френското правителство, съотнесени със средните доходи там. Нашите цени ги изкарах 14 пъти по-високи. Но не гарантирам, че наистина е така.

Редактирано от - ablepsia на 29/9/2011 г/ 07:53:23

29 Септември 2011 07:54
Впрочем от същата тази година ЕК ни готви забрана за отопление с ток. Де да видим как ще стане!
29 Септември 2011 08:04
Впрочем от същата тази година ЕК ни готви забрана за отопление с ток.

Ще забраняват климатиците ли
29 Септември 2011 08:22
Преди каквото и да било увеличение на цената на тока дори и с половин процент първо трябва да се ренационализират ЕРП-тата, както сториха в Германия. Второ, законодателят да прехвърли собствеността върху електромерите на потребилтелите, тъй като стигаме до правния абсурд ние да плащме за проверка на изправността на чужда собственост, и то от самия й собственик. Освен това ще можем да си подбираме електромери, които отчитат КОРЕКТНО при всякаква външна температура, а не както е в момента. Подозирам, че единственото капиталовложение на ЧЕЗ до този момент е в подмяната на измервателните уреди тъкмо по тази причина - защото при ниски температури се въртят като бесни и показанията им нямат нищо общо с потребленето. Трето, да не се налагат глоби за това или онова на тия пладнешки разбойници, а направо да им се отнема лиценза, защото глобите ги плащаме ние от джоба си.
Четвърто, да се провери ценообразуването им и каква част от получените пари отиват за съмнителни по размер заплати, каква част се изнася в чужбина и какво точно изразходват за инвестиране в обновяване и подобряване на мрежата.
Иначе - гражданско неподчинение и протести до сваляне на което и да било правителство.
И едва тогава можем да си помислим дали да изпълним поредната тъпанарска директива на ЕК.
29 Септември 2011 09:02
Калмука
Цената на тока за Индустрията: Натиснете тук
и Цената на тока за Домакинствата: Натиснете тук
За зла беда сравненията с минималната заплата са безпочвени, защото имаме световни цени на въглищата, природния газ, уранът и петрола и няма как държавата да субсидира тяхните цени само и само да падне процентния разход за енергия на гражданите. Не сме през байтошово време и не искаме да бъдем, защото заради подобни изпълнения комунистите фалираха ТРИ пъти.
29 Септември 2011 09:24
Ха-каква изненада. Ама как само ни пуснаха таз новинка-ей така между другото-докато се занимаваме с разни Кировци.......

Редактирано от - havamal на 29/9/2011 г/ 09:25:49

29 Септември 2011 09:33
А европейски изисквания за стандарта на живот?
Вижте непременно това видео!
Натиснете тук

________________________________ ____
Враждата, Велчев, не е етническа.
Враждата е КЛАСОВА!
Народът срещу вас!
29 Септември 2011 09:40
Бел. на модератора: Моля, пишете на кирилица или Натиснете тук

Редактирано от - sybil на 29/9/2011 г/ 13:14:15

29 Септември 2011 09:45
А европейски изисквания за стандарта на живот?
Полека-лека се установяват - всеки да си харчи толкова, колкото си е изкарал.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
29 Септември 2011 09:45
Какви комунисти ви патили пак!
Тук става дума за неправомерно надути монополни цени и пладнешки обир, в който дружно участва и законодателят ни. Увеличение може да има едва след като се регулира и стане прозрачно ценообразуването им!
Що се отнася до правните абсурди - ето: водомерът е ваша собственост, но сте длъжни на всеки пет години неизвестно защо да го тествате с демонитране и да плащате на "наши" фирми за тази цел. След като е достатъчно да се налее литър вода и да се види какво отчита водомерът. Електромерът не е ваша собственост, но пак вие плащате, за да бъде тестван, и то от собствениците му!
Дори не говорим за това, че всички парламенти гласуват ние да плащаме загубите на вода по водопреносната мреша преди и след влизането й в съответното населено място. И т. н.
29 Септември 2011 09:49
Не е очудващо, че енергията ще поскъпва.Очудващото е, че все още има идиоти, които да мислят, че ще запази цената си.

И аз съм ООООООООО-чуден
29 Септември 2011 10:17
Аз пак да попитам - има ли някой който може да изрови материали където в началото на 90-те години на миналия век ни натрапваха да търпим, докато цената на тока стане 3.5 US цента за киловатчас. Вече са доста повече и продължава нагоре. Тогава имах идеята наведнъж да се вдигне и да се свърши, но не би. Затова не вярвам на тавани на цени, обещания на политици и прочее. А ако има още някой, който иска да гласува - ами ОК заблуждавайте се все още, че от вас зависи нещо. Аз спрях.
29 Септември 2011 10:20
Мислете оптимистично.

Колкото по-скъп е токът, толкова по-бързо всички ще минем на вътрешно задоволяване на енергийните си нужди, чрез ВЕИ и т.н. И тогава дружно ще им еуем майката.
29 Септември 2011 10:32
Полека-лека се установяват - всеки да си харчи толкова, колкото си е изкарал.


Така е, само дето за една и съща работа тук и оттатък плащат различно, а цените са еднакви.

Кайли,
29 Септември 2011 11:00
Мдааа, явно в България в 21-ви век все по-масово ще се минава на дърва и въглища за отопление, предвид обедняващото и остаряващо население на страната.
29 Септември 2011 11:27
29 Септември 2011 11:52
Еколозите винаги са били продажни копелета и обслужват тези които им плащат повече! Екологията се използва за манипулация и плашене на населението, за да се пробутват неимоверно скъпи и безсмислени решения на проблеми.
А от по-скъпите решения и печалбата е по-голяма! Затова еколозите помагат за ограбването на бедните и обогатяване на богатите. Когато им разобличат поредната измислица, си изсмукват от пръстите ново плашило за доверчивите хора.
А най-страшно е, когато монополите се съюзят с еколозите - тогава започва не изсмукване на печалби, а направо изпомпване! Това са гнусни кърлежи, това не са хора!!!
29 Септември 2011 12:28
Хинине, междувременно цените на петрола се сринаха от нива 150-180 долара на 80-90. Тук по какво го усетихме?
Тук горивата, електроенергията и респективно всичко останало стремително тръгна нагоре. И не спира.
Така че кои точно са идиотите, е много спорен въпрос.
29 Септември 2011 12:30
Distributed "Мислете оптимистично.
Колкото по-скъп е токът, толкова по-бързо всички ще минем на вътрешно задоволяване на енергийните си нужди, чрез ВЕИ и т.н" Чиновниците не играят флипер!Сега първата стъпка е да се въведе данък "парников газ."Но се мълчи, че всяко ВЕЙ , за да се произведе, емитира парников газ.Фотоволтаиците дори не могат да излязат на плюс(Дори с спекулациите за "25 години работоспособност".Субсидиите за тока им влиза в микса, уж незабележимо, подпазарно.

Като минеш на ВЕЙ, ......Ще ти го обяснят, те са пресметливо лениви
29 Септември 2011 12:59
2007-"Брюксел наказа българския бизнес, като оряза квотата за търговия с парникови газове"
Мария Андонова

"През последната година много индусриални фирми преструктурираха бизнеса си и инвестираха значителни средства в екология с идеята, че така ще намалят излъчвания СО2 под определената им квота, така ще си осигурят свободни количества емисии, които ще могат да търгуват на специализираните международни борси и да си осигурят финансов ресурс за нови инвестиции. Сега обаче те трябва да отпишат от бизнесплановете си очакваните приходи от продажбата на неизползвани квоти, тъй като след редукцията такива на практика няма да има."
http://www.capital.bg/politika_ i_ikonomika/bulgaria/2007/11/02 /394040_parnikov_efekt_za_indus triiata/ "Германия отхвърли проектозакон за подземното съхранение на СО2" CCS 26.09.2011 http://www.mediapool.bg/%D0%B3% D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D 0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D1%85%D 0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8-%D 0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1 %82%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0% BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0 %BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0% BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1% 8A%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B 5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B 0-%D1%81%D0%BE2-news184376.html
29 Септември 2011 15:54
баш бабаита на републиката тиквоч тиквонски нали щеше да връща енерго-дружествата на държавата. или си взе процента и млъкна.
29 Септември 2011 17:10
Еколозите винаги са били продажни копелета и обслужват тези които им плащат повече!



Инспекторе, е ся, ше станем на кълбета!

Това е все едно да сложиш знак за равенство между Цар Киро или Киро Японеца, и всички останали цигани. Приравнявайки природозащитниците с измислените "еколози" от някои НПО или партизаните от "зелени" партии, които гонят политическа кариера и дебела пачка.
29 Септември 2011 19:38
И недейте гледа, колеги, тъй мрачно в енергийное наше будуще. България е богата на дървен материал за огрев и задвижване на парните ни локомотиви.
Сам негово височайшество Смион-мадридский каза, че нямало да остави народа си без дърва - той имал в изобилие. Вероятно от ботаническата градина на дядо му....тъй че не плачете за разните там ЕРП-ета, АЕЦ-ове, ПАВЕЦ-ове и прочие сатанински творения!!!
29 Септември 2011 20:54
Докторе,
Присъединявам се.
29 Септември 2011 21:11
Когато платените клакьори в България обесняваха упорито колко излишна е БЕЛЕНЕ, колко е скъпа, пък ако и да ни я построят без пари, колко страшна била руската зависимост, колко е необходимо да заменим руското гориво с американско, тогава и в този форум се писаха какви ли не глупости. Когато ни обесняваха простичко как се формира цената на тока от различните централи никой не си направи сметката, че всички тези “политически“ заблуди ни водят само към цени, абсолютно непосилни за тънкия ни джоб. Важно беше какво щял да каже г-н Уорлик.
30 Септември 2011 14:40
Докторе, и да станем на кълбета, истината си е една. Забележи, аз не съм против екологията, като наука. Само че, къде е тази научна екология? В момента екологията е нещо средно между религия, бизнес и политика. Използваща смътни данни и неточни модели, за да нагнетява страх във хората. Ето ти няколко примера:

1. Озоновата дупка - доказано от чисто космологичен произход, свързана с активността на слънцето. Появила се в години, когато съвпаднаха няколко максимума на слънчевата активност. След като този период отмина, озоновата дупка се затвори и никой вече не пише и не говори за нея.
Благодарение обаче на "еколозите" бяха съсипани и преструктурирани цели отрасли на промишлеността в световен мащаб. Хладилна промишленост, парфюмерия и още няколко други. В резултат много милиарди бяха похарчени за преоборудване и прибрани от потребителите под етикета "грюн пункт", "озон френдли" и др. под. глупости. При това новите продукти са по-скъпи и по некачествени от старите.

2. Глобалното затопляне - мистификацията на века. Измислено, веднага след като се разбра, че озоновата дупка се затваря. Благодарение на легендата за глобалното затопляне (протокола от Киото) беше спряно промишленото развитие на най-гладните страни на света. По същество беше забранено промишленото развитие на много народи. Рабира се, тези, които прибират печалбите изобщо не се съобразяват със това - САЩ.
В края на краищата видяхме как "честните еколози" фалшифицират и нагласят данните, за да излязат нужните резултати.

3. Нещо в което съм професионалист - използването на олово в електронната промишленост. Отново със екологични аргументи, беше забранено да се използва олово в припоите. В резултат, качеството на електрониката рязко спадна и в момента могат да се произвеждат устройства с програмирано време на живот.

4. Еколозите участваха в разбиването на икономиките и промишлеността на всички страни от източна европа, заедно с местните крадци и мошенници. Съвсем целенасочено, цели отрасли бяха нарязани на скрап и продадени.
В резултат, милиони хора останаха без работа и препитание и живеят в мизерия.

И изобщо, ако има честни учени, работещи в тази област, да вземат и да си измислят ново име на "честната екология". Думата "екология" е дискредитирана до край!
30 Септември 2011 15:01
Значи отричаш климатичните промени, Инспекторе?

________________________________ ____
Враждата, Велчев, не е етническа.
Враждата е КЛАСОВА!
Народът срещу вас!
30 Септември 2011 17:37
Каили, аз не отричам "климатичните промени" (мантра плашилка, между другото).
Климата на Земята винаги се е изменял в една или друга посока. Това е нормално и зависи от космически фактори - главно от слънчевата активност.
Аз отричам участието на човека като фактор за тези изменения. Това е мит и пропаганден метод с който се манипулира/принуждава обществото да прави неща, които не са изгодни за него.
...
Един типичен пример - Отдавна е доказано, че когато климата глобално се затопля (примерно от VIII до XIII век) то той става по-мек като цяло. Намаляват разликите в минималните и максималните температури. Реколтите са по-високи, летата по дълги и не толкова горещи. Живота на хората става по-лек. Това е исторически факт.
Сегашните еколози обаче закачат за израза "глобално затопляне" цяла камара заплахи за бедствия и нещастия - то не бяха урагани, наводнения, цунами и какво ли не.
...
Между другото, забележи, че след изтичането на е-мейлите в "Климатгейт" изведнъж в медиите започнаха да говорят само за "климатични промени", изразът "глобално затопляне" се извади от употреба.
А "климатични промени" е също като "борба с тероризма" и "защита на демокрацията" - може да се използва навсякъде за налагане на почти всякакви действия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД