:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,547,616
Активни 95
Страници 11,152
За един ден 1,302,066
Сега и одеве

Българските народи и българската армия

Димитър Денков
Случи ли ви се да минете по разбитите пътища между Сакар и Странджа, да се завъртите в триъгълника между Ямбол, Елхово и Средец, да поспрете в обезлюдените села и градчета, да постоите десетина минути пред порутена казарма и изтърбушен военен блок, от чиито разбити прозорци зее държавна немара, ще усетите разхвърлията навсякъде у нас, обяснима не с делата и безделието на един народ, а със съсъществуването на много народи, все български и все дотам различни, та да се докарат до състояние като след номадско нашествие. Впрочем отпор на реално номадско нашествие се предвижда именно в тоя триъгълник, бъдещо място за въдворяване на бежанци при евентуалното присъединяване на България към т. нар. Шенгенско пространство. Решаването на тая общо взето граничнополицейска задача вероятно ще посъживи легендарните места, където стотина години се дислоцираха най-бойните поделения на българската армия.

В споменатия триъгълник не просто личи, а направо крещи едно по-конкретно обяснение иоправдание на представата за българските народи -за да се разроят, една от най-очевадните причини е разпадът на може би най-важната народообразуваща институция през последните стотина години, на армията. Не само заради военната дисциплина, строга уставност и униформеност тя е по-мощна и по-дълбока от езика и културата, от образованието и правото, от полицията и жандармерията в изграждането на един народ. Тя е такава заради кръвта и потта, времето и безвремието, течащи в армията, носещи и отнасящи хиляди, които нямат нищо общо с нея в обичайния си живот.

От тоя ъгъл тазседмичните терзания на о.з. генерал Аню при приемането на бюджета и запазването на двадесетте заплати, които трябва да получават нашите военни при пенсионирането си, са необходимият за всеки фарс трагикомизъм. Много по-възпитателно както за него, така и за колегите му от Министерския съвет би било обсъждането на темата за бюджета и пенсиите на военните да стане на горния мизансцен, в някоя стара казарма между Ямбол, Елхово и Средец. Още по-възпитателно би било, ако това се предава пряко по телевизията - току-виж повече хора се сетят поне за това, че за съсипването на армията у нас се отдели и се отделя по-малко публично внимание, отколкото за някой гей парад или риалити шоу. Тогава ще се разбере, че нещата не опират до бюджет и средства за пенсии, а до единството на един народ, който днес може да е именно един само като спомен за общо минало. В настоящето това единство е фарсово тъкмо поради фалшивостта, с коятосериозното отношение към армията деградирадо почти профсъюзна грижа за пенсионери от пенсионер.

Извън фарса работата е в това, че в държавната и народната реалност съсипването на армията, придружено с лекомислени твърдения за конверсия, професионализация и чуждоземски ангажименти покрай евроатлантическия ни избор, допринесе до разрояване на българския народ в множество български народи. Несъмнено това е историческа съдба на сегашната държава, имаща нещастието да крее след най-тежката мирна загуба на една видимо безкръвна, студена война, с която приключи животът както на Народната република, така и на Българската народна армия. Последната се спомина тихо и някак вяло с решението на така нареченото Народно събрание от 1 януари 2008 г., когато отпадна задължителната наборна служба. Това решение сведе армията до затворена група, която преко сили може да напълни стадиона на ЦСКА, но пък изпразва бюджета на Републиката без особен смисъл освен оня, при който е най-добре да си военен в мирно време - дотам, че да вярваш в невъзможността на бъдеща война и да чакаш двадесет пенсии.

Предишните български държави, Княжеството, Царството и Народната република, даваха за армията мило и драго, но най-вече отнемаха и заемаха важна част от живота, здравето, времето на почти всички български мъже, на наборите след Освобождението. Никак не е случайно, че в езика ни усетът за съпричастност в нещо общо, близко и разбираемо се изразява с "набор", дори и от жените; но също така не е случайно, че"ей, наборе" или "набори сме" се чува все по-рядкоИ е разбираемо предимно сред ония, които, дори и неслужили точно там, имат и понятие, и образ, чуят ли за "триъгълника на смъртта" на Трета армия, за "черните полкове" и "дивите кашици".

Но също толкова разбираемо сред всички тия следосвобожденски поколения бе и това, че именно в армията различните български народи, планинци и полянци, добруджанци и македонци, шопи и тракийци, мокри власи и родопски помаци, цигани и турци, се събираха и спояваха под устави, команди, атаки и отбрани, в строежи и бригади до плътната маса на един народ и важни държавни цели. Със сигурност някои от тия цели бяха непостижими, със сигурност опитите за постигането им свършваха с национални катастрофи, със стотици хиляди жертви, инвалиди и пленници.

Но тъкмо в мирно време те поддържаха усета за предстояща опасност, с чието справяне трябва да бъдат ангажирани всички извън обичайната си работа точно с необичайността на военния живот, крайното средство един народ да отстоява историческото си присъствие. Изтръгнато от живота на народа, доведено до работа на затворен кръг професионалисти, това средство се превръща в самоцел и е толкова излишно, колкото е излишно да се говори за един народ и за една държава, допуснали някогашната армия да оправдава съществуването си с полицейски мисии. Засега само в чужбина.
Снимки:"Сега"
Ноември 2002 г. Празник на Сухопътни войски
 Ноември 2002 г. Докато тече банкетът за офицерите и сержантите, извън шатрата редовните войници убиват времето.
141
14408
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
141
 Видими 
04 Ноември 2011 18:48
На един дъх...
04 Ноември 2011 19:13
Славния артилерийски полк в Грудово, елитния кашишки полк в Звездец, малко северно- юмручната танкова айтоска бригада с 225 танка и за всеки случай подсилена с артилерийски дивизион и кашимерия, до нея дивизион ПТУРС......" Загубено време "- ей сега ще изквичи някой в крак с времето с изцапани кунки от спрей или потопен в маранята на демосрацията.
Сега са в очакване на 20 шапки - командировки до Гармиш, за език, семинари . А за бедните момчета от провинцията - наемници зад граница за някой долар.
И маршировки по празниците. С всичко изрядни 2-3 МИГ-а , с 4-5 транспортни хеликоптера - вместо бойни, един вечно в ремонт Спартан, 2 баржи втора употреба и подводници в запас.....Нарязни ракети, танкове армаган за братското шиптър , без "Стрели" и "Игли" - щото други трябва да произвеждат. Такова чудо от времето на Светослав Тертер не е било.......
04 Ноември 2011 19:15
Помни своята история, род и език.
чуят ли за "триъгълника на смъртта" на Трета армия, за "черните полкове" и "дивите кашици"

Литературните етюди на база вестникарски публикации са много далеко от информацията, историята и фактите. Лошото е, че такива етюди съвсен отвеждат читателите в девета глуха и вече сме стигнали етапа само от чужди източници да научаваме за собствената си богата история. Истината я няма вече и в интернет, а само подобни изопачени съчинения.
Трета армия отива в запаса
„Черният полк” е бившето елитно поделение в Симеоновград(преди това „Марица”). По време на Балканската война над 80% от личния състав загива в боевете и тази кървава саможертва изиграва важна роля за успеха в тази война.. Покрусен командирът на полка нарежда в знак на траур поделението да се боядиса изцяло в черно. От тука идва „черният полк”. За голям срам на на Симеон Борисов поделението беше ликвидирано когато това жалко лице беше прениер на РБ. Симеоновград носи името на това недоразумение.

Редактирано от - Maradona на 04/11/2011 г/ 19:29:04

04 Ноември 2011 19:32
Авторе, авторе.....
04 Ноември 2011 19:46
Авторът според мене въобще не се е напънал да прочете това-онова по въпроса, а е боцнал едно-друго и отразява разни евтини криви отражения.
04 Ноември 2011 20:04
Maradona, с какво твоето допълнение за "Черния полк" противоречи на смисъла на написаното от Денков?
04 Ноември 2011 20:10
skele,
ма ти си бил закапече!
Най ги обичахме у войската!
Комиофицерята беха разглеждани от
робската войска като по-належаща цел от турците.
Дзверовете от мойто отделение все се канеха,
като стане войната, да заколят
най-напред закапечето на ротата.
P.S. Фазаните не ги брояха за хора и
не се предвиждаше нищо освен здрав бой.
04 Ноември 2011 20:12
Maradona, в засада си, пич.
Но затова пък добавката ти за черния полк - направо хет-трик.
04 Ноември 2011 20:13
армии, танкове, пехота-отживелици. на българия не й трябва армия защото е в НАТО и е заобиколена от съседи-сладури, бойни другари. в миналото са били вероломни гадове, но времената се менят. сега само целувки прегръдки с тия които ни окрадоха териториите.
следва всеобщо и пълно разоръжаване. сбъдване на бръщолевенията на хрушчов.
04 Ноември 2011 20:16
Страйкче, какъв съм бил - моя работа. Ма , такива като теб и след 3 години дори служба си оставаха същите та@ети.
04 Ноември 2011 20:18
Тез съседи- сладури не само , че не могат да се гледат и се въоръжават до зъби, но на един от съседите в НАТО му цунаха по сладурски и територия и влияние. И ни НАТО , ни Господ му помогна.
04 Ноември 2011 20:24
Maradona

Благодарности за линка от един бивш войник в тази армия.
04 Ноември 2011 20:27
ако намекваш за остров кипър то там най виновни са гърците. защо изпращат генерал гривас да организира терор, защо направиха преврат , защо свалиха макариос и обявяват еносис? сами си предизвикаха намесата на турция. все пак и турците са хора, нали? имат право да се защитят.
04 Ноември 2011 20:48
Орльо, пусни нещо и за RAF над София, по темата е
04 Ноември 2011 20:56
На Архангелова задушница е най-добре да запалим по една свещ за всички, които не се върнаха.
Било от война, било от любимата на др. Денков мирна казарма.

И да се помолим никога да не се случва така, че някой да не се връща.
А, ако може, и без да обръщаме внимание на манипулативни крокодилски сълзи.
04 Ноември 2011 21:01
В друга статия препоръчах за смяна на дилърите, явно е тръгнала 5-то качествена трева за орли!
Скеле, за 53 МСП чувал ли си, или само си минавал през Грудово/Средец на път за морето?
04 Ноември 2011 21:14
Надявам се да не е провокация от страна на г-н Денков, но Армия която не изпълнява бойни задачи е лишена от всякакъв смисъл! Най-малкото е конвергенция и интеграция м/у помаци и граовци, капанци и шопи, турци и ромале, западни с южни и северни, източни, войската трябва да се бие!
За да може политиканите да прахосват бойните победи, както винаги е било по тези ширини.
04 Ноември 2011 21:16
Уви няма засада, няма финт. Ето как започва българската армия, със свинските цървули, навущата и решимостта да запазим челядта, нивата, селото и Родината. Денков правилно е дал насоките, но литературния момент измества фокуса към пейзажа. Тука всичко е казано.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Yaroslav_Veshin_-_Na_nozh.jpg/464px-Yaroslav_Veshin_-_Na_nozh.jpg >(снимка: натиснете тук)
ЯРОСЛАВ ВЕШИН (1860-1915), На нож, 1913
04 Ноември 2011 21:26

армията е най-мощното средство за интегриране. но какво е нужно за успешен риболов? мътна вода. и разделение.
да се знае защо разрушиха армията. а поделенията, не само в триъгълника на смъртта, ги оставиха да се разпаднат и стоят като паметници на унижението. няма друга причина да не са ги разрушили напълно и разпродали досега.
04 Ноември 2011 21:26
Разни америки, мара-донки и проч. проскубани орлета, моите бойци в казармата ги наричаха "ми'люзи", редовно ги шамаросваха, и от време на време - профилактична "мечка"!
Щото "снасяха" на ВКР-то всеки петък, за да получат "гарнизон с преспиване".
И тъй като бях принципен взводен, бойците си ги наказвах много строго - с "мъмрене пред строя"!
Умираха от срам...
.
P.S. Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна.

Редактирано от - OLDMAD на 04/11/2011 г/ 21:31:36

04 Ноември 2011 21:28
Рогати , за коя година минаване към морето става дума, че в Грудово няколко пъти сменяха ударния облик, поради различните виждания на шефовете на 3 -та армия. Гаубиците си оставаха обаче все там.
04 Ноември 2011 21:28
Дeнков, forever ! Закриването на България върви успешно - в първите редици на закривачите са Дянков, И(г)натов, а ББ не усеща накъде го водят. Закриват (почти!) железниците, закриват държавния резерв, закриват БАН, закриват науката, образованието ... Вече практически закриха и армията. С подслушване се мъчат да закрият и устите ни. Докога!
04 Ноември 2011 21:29
Олди споко, след въпрос към орльо - хугин относно RAF, той не се изказва повече, защото чакам отговор


Редактирано от - nikola_tsanev на 04/11/2011 г/ 21:30:36

04 Ноември 2011 21:32
Ма какъв отговор очакваш от изтъкани от комплекси хора!?
04 Ноември 2011 21:37
Tриъгълникът е Грудово - Елхово - Средец.
А авторът да не е завършил някое ВВУ, че толкоз се пали?
04 Ноември 2011 21:42
Така е летец, не очаквам, ама след като веднъж орльо се изцепи, че RAF не са бомбардирали София, всеки път като му напомня за това, той се покрива, което според мен е полезно за форума - няколко дебилни постинга по-малко
04 Ноември 2011 21:43
Извинете.
Триъгълникът е Грудово-Елхово-Звездец. Пусто съзвучие....
По-дяволите и емотикон няма да изразя съжаление. Ще пробвам с този

04 Ноември 2011 21:51
Maradona
Един познат има същата тази картина татуирана на гърба си. Цялата!

Meat,
не зная Денков какво е конвергирал в мирно време, но е можело да попита в късния соц и прехода какво се е случвало в казармата например на някой юндолски помак, попаднал сред люлински лумпени, напр.
Конвергенция до дупка.
Да му турят на денков направо една црна кошуля и да ходи при сценаристите на слави да си реват заедно за казармата.
Аман от глупости.
04 Ноември 2011 22:04
Драги OLDMAD!

Въпросните споменати от теб екзепляри не обичат Българската армия, защото навремето в нейните редове мразеха пееразите! Ама много! И ги биеха и други разни работи...
Та така, родната казарма беше строго, но справедливо място.
04 Ноември 2011 22:18
zdran,
като си писал Грудово, кое е Средец?
04 Ноември 2011 22:26
А къде е Опан?
04 Ноември 2011 22:37
югоизточно от тюлбето. но ставаше дума за триъгълника на смъртта, та за това ми е интересно къде са Грудово и Средец.
04 Ноември 2011 22:42
Разни америки, мара-донки и OLD-MADONKI...
ОЛД-МАДона, след като ни раздели, сещаш ли се как да ни обединиш?
Ако не се сещаш отпадаш към групата на политолозите и гледачките.
04 Ноември 2011 22:52
Опан не беше ли до Хасково? И там ли имаше нещо?
А на мене и днес като се каже Елхово първо ме рязва под лъжичката и после ме полазват тръпки по раменете и ме обхваща една безпомощност, и започвам да дишам дълбоко през носа. Спомен ли е, тъга ли е, гняв ли е! По малко от всичко. И днес така. Споменът е спомен. Човек вероятно и в концлагер оставя част от сърцето си. Спомен от гадното време, когато бяхме много млади и маршът на скок беше станал по едно време почти ежедневие. То било хубаво да се бяга, пък ние сме го мразели. Помня като минавахме веднъж през селата около Тополовград или там някъде как един беззъб старец ми викаше: Младо, младоо, сега да съм на твойте години и 5 години ще служа. Явно още не съм узрял за готовността да служа 5 години. Може би след още 5-6 години. Та така. Все пак Хер Денков
А! И да добавя. Гадовете, защото то в Елхово други почти нямаше, направиха мъже от нас.

Редактирано от - Nickolas на 04/11/2011 г/ 23:08:58

04 Ноември 2011 23:00
та за това ми е интересно къде са Грудово и Средец.

Грудово май го преименуваха на Средец. Няма вече и Грудово даже! Средец! На майка ви ...
04 Ноември 2011 23:00
OLDMAD,
ти пък какво си правил къде ... Опан?
"СНР-а тежко гази грудевската кал ..." Нататък?
04 Ноември 2011 23:09
Грудово Е Средец

До 1934-та - Карабунар, после Средец, после (1959) - Грудово на септемвриеца Тодор Грудов, после (1992) пак Средец.
04 Ноември 2011 23:11

А на мене и днес като се каже Елхово първо ме рязва под лъжичката и после ме полазват тръпки по раменете

Знам, приятелю, знам...
И аз така, еех...
04 Ноември 2011 23:13
Щом е старо - може. Въпреки това звучи чуждо. Къде е Грудово. Грозно, неугледно име. Само като се качиш във влака от отпуска: ти войниче за къде си? За Грудово.
Виж Елхово беше като име поне по-човешкото. Пък на тия камънаци една елха няма, ама Елхово! Съде едни тръни. Добре, че служих там, та да видя за какво става дума. Иначе и аз така щях да мисля.
04 Ноември 2011 23:14
Ловки
04 Ноември 2011 23:20
И в тоя ред на мисли, от казармите в Грудово камък върху камък не остана...
Лятото видях по тв как мангалите буквално са ги изравнили със земята.
И аз не знам за добро ли е или за лошо, но трябва поне една такава казарма да оставят цяла и да я направят музей.
И веднъж годишно да водят там млади гъзари от близо и далеч, да видят какво е било...
04 Ноември 2011 23:23
Казармените спомени нямат увяхване. Ние бяхме специализирали на пост от вишката да захлупваме с каската зайците излезли на припек отдолу
04 Ноември 2011 23:23
сами си предизвикаха намесата на турция. все пак и турците са хора, нали? имат право да се защитят.

Хубаво се защитиха те, като им чопнаха територията. Mи можеха да възстановят статуквото и да се върнат обратно в Тр. Да, ама не. Oще им стои армийката на острова.
04 Ноември 2011 23:31
Значи Грудово било Средец, бравос, бравос,
толкоз сте видчли и казарма пичове, блазя ви.
04 Ноември 2011 23:33
"Югоизточно от Тюлбето" е Стара Гъзора!
Триъгълника ЕГЗ(@бигз) мисля че вече е ЕСЗ(Грудово май пак е Средец), и не знам как се превежда.
Община Опан винаги е била в Ст.Загорска област, а към нея от памтивека е и с.Средец!
Който помни "Голямата звезда", значи помни и Аида!
С ВКР-мекере-та не съм се занимавал, бойците ми имаха грижата!
Който мрази своята армия, ближе задника на чужда!
...
и т.н.
Толко по старите спомени, щото ми стана отвратително от майцепродавци!

Редактирано от - OLDMAD на 04/11/2011 г/ 23:45:03

04 Ноември 2011 23:36
По изключение разрешавам в мое присъствие и в присъствието на Николас да се говори за казарма.
Щото сте ми приятели...
04 Ноември 2011 23:46
Има ли най-после консенсус, че авторът говори неща дето не отбира?
Че триъгълникът никога не е стигал до Ямбол? А е бил Елхово Грудово(Средец) Звездец?
Че от агент на ДС друго не може да се очаква?
04 Ноември 2011 23:51
Не се впрягай, егз всичките тюфлеци, и си сипи още едно от меня!

Редактирано от - OLDMAD на 04/11/2011 г/ 23:52:44

04 Ноември 2011 23:54
Patriotism is the last refuge of a scoundrel
05 Ноември 2011 00:03
OLDMAN, мерси за почерпката - Сира Badgers Creek
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД