:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,501,154
Активни 126
Страници 27,301
За един ден 1,302,066

На земеделското ведомство му се губят 11 язовира

Нереално ниски цени на имотите и непроведени инвентаризации са най-честите нередности в отчетите на министерства и служби
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Шефът на Сметната палата Валери Димитров призна, че одитната институция не може да направи нищо срещу пропуските в отчетите на ведомствата.
Земеделското министерство няма информация за 11 язовира, 27 дунавски диги, 75 отводнителни помпени станции и други съоръжения, стопанисвани от закритата вече Агенция по хидромелиорации. Заради липсващите данни във финансовия отчет на ведомството Сметната палата отказа да го завери. Това съобщи вчера председателят на одитната институция Валери Димитров.

Аграрното министерство е единственото, получило отказ. Много резерви има и към отчетите на Министерския съвет и други седем ведомства, сред които финансовото, МВР, НСО и НРС, както и осем университета, в т.ч. и УНСС. Отказът на заверка не води до някакви последици, обясни Димитров. Единствената санкция по думите му е самото "оповестяване", което досега не се е случвало. Финансовият министър по своя преценка може да блокира сметките на ведомството с незаверен отчет, но това било малко вероятно според шефа на палатата. Скандалът вероятно ще се размине само с подадената вече оставка от главния счетоводител на ведомството.

Проверката на одитната институция е обхванала 42 министерства и ведомства, 94 общини и 36 вуза - първостепенни разпоредители с държавни средства. Заверките биват четири типа: без резерви; без резерви, но с обръщане на внимание; с резерви и отказ.

Неосчетоводените 11 язовира са: "Малко Шарково", "Сопот", "Пчелина", "Тракиец", "Тополница", "Бели Лом", "Съединение", "Тракиец", "Дяково", "Порой" и "Ахелой". Други шест - "Панчарево", "Тича", "Кула", "Ястребино", "Горни Дъбник" и "Рабиша" пък са заведени със занижени стойности. Шефът на Сметната палата посочи, че базата данни за тези съоръжения е била унищожена умишлено, за което има наказателно производство. В отчета има и други нередности - неправилно осчетоводяване на разходи за ремонт и пропуски при извършването на инвентаризация.

От агроминистерството оправдаха пропуските в отчета с откраднат компютър. Оттам припомниха, че в началото на 2010 г., при закриването на Агенцията по хидромелиорации, е бил откраднат компютър от финансовия отдел. В него се е съдържала информацията за всички язовири, диги, канали и напоителни полета, стопанисвани от агенцията, както и паричната им стойност. Тъкмо тези данни липсват в отчета на ведомството. По случая прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител. "Няма конкретни нарушения с активите, проблемът е, че не можем да ги осчетоводим", заяви министър Мирослав Найденов и добави, че подкрепя действията на одитора.

В повечето отчети става дума за "недобро счетоводство", обобщи Валери Димитров. Сред най-честите грешки е неправилното отчитане на разходи за командировки, работно облекло, договори с външни изпълнители, ремонти, както и проблеми с извършването на инвентаризация.

Пропуските в отчета на правителството се дължат най-вече грешки в счетоводствата на 28-те областни управи - в тях апартаменти и земи са с нереално ниски цени.

---- ГРЕШКИ

В МВР не са отчели правилно приходите си от събрани такси. Куриозна грешка е и осчетоводяването на една кафе-машина и 8 компютъра, които не са свързани със сигурността. Грешките в отчета на парламента пък са за 500 000 лв., но до редакционното приключване на броя главният секретар на НС не бе открит за коментар. Част от сумата се дължи на техническа грешка, става ясно от доклада. Объркване има и в счетоводството на ведомственото барче в президентството. В Министерството на културата пък не са направили преоценка на сградите и активите от 2005 г..

Във вузовете най-често неправилно са осчетоводявани приходите от такси, дарения и активи.

Общо 29 общини имат проблем с отчетите си.
30
3045
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
14 Ноември 2011 19:55
На земеделското ведомство му се губят 11 язовира

Сите са калинки, ама сал наши, герберасти!
14 Ноември 2011 20:29
Случайна грешка, некомпетентност или начин да се скрият имоти, та по-късно да ги вземат и направят част от ловните си стопанства Емил Димитров, Тодор Батков и такива герои на нашето време.
Герберастията е заразна. Моля ваксинирайте се навреме.[/i]
14 Ноември 2011 20:43
На железницата и се губят къде 1000 вагона, тия тръгнали за някакви язовири. Ми те язовирите нямат колела
14 Ноември 2011 21:45
А бе важното е да не загубят генералната линия, другото са подробности
14 Ноември 2011 21:53
Фандорин, шаранчета, бяла риба, че дори и пъстърва, къде мислиш се въдят - у липсващите язовирчета.
Само у нашенско са 3(три)!
14 Ноември 2011 21:55
На земеделското ведомство му се губят 11 язовира

Новините от БГ стават все по-позитивни. В моменти на депресия, човек може да се освежи....
А за язовирите сериозно!
Проверете дали същите не са напуснали страната (през Терминал 1, Терминал 2)
14 Ноември 2011 22:07
В петък в базата данни на ДФЗ срещу проекта ни се появи "ОТКАЗ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПОРАДИ НЕДОСТАТЪЧЕН БЮДЖЕТ" проектът ни е внесен преди 2 години и 3 месеца. (тогава срокът за разглеждане на проектите беше 3 месеца)
Това лято ни поискаха допълнителни разяснения по проекта, които предоставихме (наложи се да жертваме лятната си почивка) и сега това!
На всичкото отгоре отказът (още не сме го получили официално)идва по време на приема на нови документи и на практика не можем да кандидатстваме и сега. Отнета ни бе възможността да подадем документи и на предишните приеми, защото проекта ни се "разглеждаше".
В същото време проекти внесени година след нашия отдавна са разгледани и одобрени.
Моля посъветвайте ни към кого да се обърнем, за да съдим тази корумпирана и безхаберна институция ДФЗ!
14 Ноември 2011 22:13
Pers, нали уж преди бяха виновни хайдуците на Доган за такива изцепки, сега кой е виновен, Догатовите хайдуци да не са станали Гербери?
14 Ноември 2011 22:14
Ти пък, позитивни, включих талавизора да прегледам дали не е спирал тока неска, щото като спре тока и ми изключва будилникът, и новините по БТВ моментално ми обясниха, че от нова година по прогнози се увеличава газа с 18%, с колко % щело се увеличи парното, щели ми кажат по-късно, отделно се увеличава пенсионната възраст и продължиха, ма смених канала.
Ето това са позитивни новини.

________________________________ ____
Eдинствената сила която притежават световните лидери е да си пречат един на друг
15 Ноември 2011 00:21
всеко изречение у тази статия мирише на мътна далавера
и криминална революция
заливашта с лавина от невинни нарушения
таз земя прекрасна
15 Ноември 2011 00:52
"В него се е съдържала информацията за всички язовири, диги, канали и напоителни полета, стопанисвани от агенцията, както и паричната им стойност. Тъкмо тези данни липсват в отчета на ведомството. По случая прокуратурата е ..." Може би и база данни е прехвърлена в новата структура-сочи се май...нещо? "Ще бъде създадено държавно предприятие за опазване от наводненията. Това предвижда новата стратегия за хидромелиорациите, по която се работи в момента, - повести инж. Коалин Андреев, от Aгенцията по хидромелиорации, който участва в екипа по подготовката на новата стратегия. Специалистът допълни още, че в новия документ се предвижда и въвеждането на такса за поливна инфраструктура. Противно на очакванията обаче, това няма да доведе до повишаване, а напротив – до намаляване на цената на водата за поливане до 3 пъти!" Натиснете тукРедактирано от - Advokat33 на 15/11/2011 г/ 00:59:29

15 Ноември 2011 05:07
Абе, губят му се на земеделското ведомство обръчите от фирми на ДПС-то.
Така ги устройва от земеделското ведомство.
15 Ноември 2011 08:23
Един на мен, един на теб, един на нашия човек!
15 Ноември 2011 09:27
Неосчетоводените 11 язовира са: "Малко Шарково", "Сопот", "Пчелина", "Тракиец", "Тополница", "Бели Лом", "Съединение", "Тракиец", "Дяково", "Порой" и "Ахелой". Други шест - "Панчарево", "Тича", "Кула", "Ястребино", "Горни Дъбник" и "Рабиша" пък са заведени със занижени стойности. Шефът на Сметната палата посочи, че базата данни за тези съоръжения е била унищожена умишлено, за което има наказателно производство. В отчета има и други нередности - неправилно осчетоводяване на разходи за ремонт и пропуски при извършването на инвентаризация.
Ще има да чакаме да ги "оправят" грешките!
Пропуските в отчета на правителството се дължат най-вече грешки в счетоводствата на 28-те областни управи - в тях апартаменти и земи са с нереално ниски цени.
Ми що няма адекватни мерки при такива "грешки" на областните управи?
15 Ноември 2011 10:05
бил откраднат компютър от финансовия отдел. В него се е съдържала информацията за всички язовири, диги, канали и напоителни полета, стопанисвани от агенцията, както и паричната им стойност. Тъкмо тези данни липсват в отчета на ведомството.

И цялата информация е била на този комп, само там и никъде другаде. С една-едничка цел - да е на сигурно място Хе, добре. Аз обаче съм спокоен - нашата милиц..ъъъъ... полиция ни пази!
П.С. Какво ли е станало с отчета на НИМХ на БАН - на Любка Кумчева още преди години и липсваха няколко облака...
15 Ноември 2011 10:16
"Няма конкретни нарушения с активите, проблемът е, че не можем да ги осчетоводим", заяви министър Мирослав Найденов и добави, че подкрепя действията на одитора."

Малко е да се каже, че е неспособен.
15 Ноември 2011 11:13
Цяла една нация се изгуби из прехода, че сега за земеделското министерство ли да плачем!?
11 язовира, 27 диги, 75 помпени станции;
100-500 или 1000 БДЖ-вагона - никой не знай, но и те изчезнали по ж.п. коловозите от Бургас до Белград;
Стотици милиони лева изчезнаха по трасето НОИ-Здравна каса- Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите, пък никой не е оздравял от това;
4 милиарда лева бюджетни резерви изчезнаха в "черните дупки" на управлението на ГЕРБ за две години, пък, какво - пак сме отличниците на Европейския съюз! И всички ни завиждат!
Оти се косите, като че ни мине!
15 Ноември 2011 11:19
Оти се косите, като че ни мине!

Че ни мине, ама с 2 кубика пръст!
15 Ноември 2011 12:14
ми то от язовир Тракиец пие цяло Хасково, та може да са го изпили, да не минал (прехвърлен) към ВИК? иначе е един от големите язовири в България , както и яз. сопот поне се вижда от пътя (стария подбалканския ) към Сливен, да не би около тях да са застроени с къщици ?
Отделно всички гореспоменати са обект на активен риболов и редовно се проверяват билетите на рибарите.
15 Ноември 2011 12:44
Ами значи правилно са я закрили Агенцията, щом не е спастрила парички за поне още едно компютърче...или поне за една флашчица...
15 Ноември 2011 13:03
Това, което от години му се губи на земеделското министерство са компетентни кадри.
И това, че информацията е била в един компютър, е меко казано глупост. ИА"Хидромелиорации" не е била ЦРУ. [/u]
15 Ноември 2011 13:35
В устрема да ликвидират и закриват всичко, да се освобождават от кадрите на предишните, дори не се сещат да си пазят задниците. Нещастници!
15 Ноември 2011 14:37
Калинка до Калинка, наистина. И тук-там по някой Винету.
15 Ноември 2011 14:41
Pers, обърни се към съда. Тръгваш от българския - защото няма как има си процедура, но целта ти е международен съд, където да осъдиш държавата.
15 Ноември 2011 14:42
15 Ноември 2011 17:04
А, той е много силен по шадраваните, не по язовирите...
15 Ноември 2011 19:33
Шефът на Сметната палата Валери Димитров призна, че одитната институция не може да направи нищо срещу пропуските в отчетите на ведомствата.


А така! Значи работата опира до друга институция - прокуратурата, а там са все наши. За да "изчезнат" язовири, диги, хидромелиоративни системи, това може да стане само с разрешение свише. Т.е. търсете Господ... Или неговия земен наместник.
15 Ноември 2011 19:39
В същото време проекти внесени година след нашия отдавна са разгледани и одобрени.
Моля посъветвайте ни към кого да се обърнем, за да съдим тази корумпирана и безхаберна институция ДФЗ!


Най-адекватната институция за случая е Арменският поп. От него може да се очаква много повече полза, отколкото от набедените за такива работи разни му там институции. Това е положението...
21 Ноември 2011 13:08
Ха-ха-ха
21 Ноември 2011 13:09
А защо търсят само 11?!?!?!

Язовирите стопанисвани от ИА "Хидромелиорации" са 22!!!!!

А другите 11 на лице ли са?!!?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД