:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Обучение

И съвременните политици разчитат на АОНСУ

Българското училище за политика вдъхнови партиите да си направят собствени школи за кадри по негов модел
ЮЛИЯН САВЧЕВ
Гласуването е само част от работата на политиците в парламента
"Как се става политик?" е въпрос, на който първосигнално и чисто по български изниква отговорът "с връзки, с късмет и/или с много пари".

Българските политици вече събраха опит за 22 години преход, но в началото трябваше да се учат в движение на дори елементарни на пръв поглед неща, като това как трябва да придърпат сакото си, когато сядат на стола в някое телевизионно студио. Участието в преговори и речите от трибуната произвеждаха истински бисери на импровизацията. Към днешна дата повечето от основните партии имат изградена стройна система как да обучават кадрите си. Освен Българското училище за политика (БУП), създадено от покойния Димитър Паница, за да обучава млади партийни кадри от всички бои, свои



школи за ошлайфане на актива



поддържат БСП, ДПС и СДС. А наскоро и ДСБ обяви, че създава свое училище. Повечето работят по модела на БУП, но го подчиняват на строго партийните си цели. Техни учредители обикновено са хора, завършили школата на Паница.

Обучението на партийните кадри обаче води началото си от 1945 г., когато е създадена Централната, по-късно преименувана на Висша партийна школа (ВПШ) "Станке Димитров" при ЦК на БКП. След 1969 г. тя е преименувана на Академия за обществени науки и социално управление (АОНСУ). Там бъдещите ръководители на държавата се обучават и възпитават в марксистко-ленински дух. Сред структурите на академията са катедра "Диалектически и исторически материализъм", Институтът по марксизъм-ленинизъм, Центърът за теория и управление на идеологическия процес и др. АОНСУ съществува до 1990 г. След промените някои от преподавателите по марксизъм в Академията бързо се преквалифицираха в експерти по демокрация.

Една от първите партийни школи след промените е тази на СДС от 90-те години, наричана "синьото АОНСУ". През 1997 г. тя се превръща в Политическа академия за Централна и Югоизточна Европа, а заниманията са във вид на семинари с много участници едновременно. 10 години по-късно в СДС вече работи школа с гръмкото название Академия за лидери.

През 2003 г. към свързания с БСП Институт за социална интеграция е създадено "червеното АОНСУ" - Академията за социална политика. Преди това кадрите на соцпартията и присъдружните й леви формации се обучаваха в Школата по политически мениджмънт на фондация "Фридрих Еберт".

Две години по-късно, през 2005 г., и в ДПС създават своя школа. Инициатори за създаването й са отцепилите се вече Касим Дал и Корман Исмаилов. Сега основният й двигател е настоящият шеф на младежката структура Джейхан Ибрямов.

И управляващата



ГЕРБ замисля създаването на собствена школа за кадри



От 2008 г. по проекта работят сегашната кметица на София Йорданка Фандъкова и депутатката Моника Ханс-Панайотова - и двете възпитанички на БУП. Идеята им обаче все още не е реализирана. На хартия си остава и намерението на НДСВ за подобна школа.

ДСБ също стяга школо за строго партийни нужди. Според депутата Веселин Методиев тя ще стартира най-късно през пролетта на следващата година и ще бъде професионално, занаятчийско училище.

Другите форми за обучение, които преминават бъдещи и действащи политици, са семинари и срещи, организирани от различни фондации, както и осигуряването на стипендии. БСП и ДПС имат практика да отпускат стипендии на студенти срещу договор за съвместна работа. За разлика от социалистите хората на Ахмед Доган са предвидили в контракта задължението студентът да остане кадър на партията.

Някои от българските представители в политиката завършват подобни обучения и в чужбина. Една от "базите" за квалификация на номенклатурните синове е Лондонското училище по икономика. През 2000 г. например Сергей Станишев и Николай Младенов изкарват курс и в Школата по политически науки в Москва. Престижното френско висше училище по администрация (ENA) също предлага съкратени програми за обучение на млади политици от чужбина.

В България някои университети се усетиха, че в тая работа има хляб, и създадоха специалности като политически мениджмънт и политически маркетинг.

Повечето партийни школи за обучение на кадри



се финансират от самите партии



или по европейски проекти. Рамо им бутат и чуждестранни фондации на съответните им европейски политически опекуни. Българското училище за политика търси спонсорство и от чужди правителства, посолства и различни институции.

Какво учат българските политици? Освен теоретичните знания за партийните режими, политики, системи, изборни практики и т.н. те имат и практически занятия, като например импровизирани медийни участия, интервюта с "неудобен" журналист. Срещат се с реализирали се български и чуждестранни политици - министри, кметове и т.н. С тях работят пиар специалисти, психолози и др.



---- УРОЦИ ПО ЛИДЕРСТВО---

"Ядрена катастрофа. От оцелелите общо 10 души само 6 могат да бъдат спасени. Толкова побира единственото сигурно скривалище. Сред сървайвърите има бременна жена, свещеник, гей, алкохолик, ерген, наркоманка и пр. Кой да живее и кой не?". Подобни сложни психологически задачи решават заедно "учениците" от разни партии в Българското училище за политика. Учат се да взимат най-малко болезнените политически решения с най-голяма обществена полза. Психолози ги вкарват в ролеви игри, за да тестват кои са лидерите сред тях. Занимават се и с благотворителност. Обучението в БУП продължава една година и завършва с диплома. Недостатък на училището е, че създава близки връзки между политици от често противоборстващи политически формации и притъпява остротата на политическия дебат.

БУП е основано през 2001 г. от Димитър Паница и неговата фондация "Свободна и демократична България", Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа, Нов български университет и фондация "Отворено общество"- София. Сред спонсорите на начинанието са правителствата на Холандия, САЩ, Норвегия, Съветът на Европа, Уестминстърската фондация за демокрация и др.

След възпитаниците на БУП са сегашният министър на правосъдието Диана Ковачева, червените депутати Мая Манолова, Кирил Добрев и др., колегата им от ДПС Корман Исмаилов, бившите царски депутати Минчо Спасов и Деница Димитрова. Училището са завършили и областният управител на София от ГЕРБ Данаил Кирилов, зам.-кметът на София Малина Едрева и др. Ученици от първия набор като Светослав Малинов, Ивелин Николов и Антон Кутев впоследствие бяха привлечени като преподаватели. В момента БУП се оглавява от бившата тв и радиожурналистка Ирина Алексиева.

ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Сергей Станишев е бил добър ученик в школата в Москва - стана лидер на БСП, беше премиер, а сега е временен шеф на ПЕС
БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Пленарната зала в парламента е едно от местата, за където се подготвят възпитаниците на различните училища
9
7292
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
05 Декември 2011 20:48
Този Димитър Паница не е ли онзи , дето плюеше заедно с Клейр Стърлинг - човека на ЦРУ, срещу България , обвинявайки българите в атентата срещу папата ? Не е ли същия , за който изнеслите на гърба си битката срещу демонизирането на Бъгария класни български разузнавачи казваха, че заобикалят дори името Паница , че ужасно вони на политическа нечистоплътност и родоотстъпничество ? И какво от това , че Войтила достойно призна , че БГ няма нищо общо с атентата срещу него ? Да не би да кръстиха това БУП на името на страдалеца Сергей Антонов , който не се огъна, не предаде Родината си и си отиде с разбито здраве, заради такива като Димитър Паница. Но си отиде като българин, а не като подлога . И там, накипрени , едни съучастници в подкрепа на фондацията му и БУП - вижте ги само , демократи на новото време....Пфу !
05 Декември 2011 21:10
Прекалено ударение върху Паница в тази тема . Баф таковата развитие , че и идеи за дълбока Политическа реформа да чакам от него ...
05 Декември 2011 22:07
Погледнете "задачата" кой да оцелее. Как да се вземе решение, след като в условието не се казва възрастта, здравословното състояние и професията на индивидите. Хомосексуалистът може да се зачеркне, поради липса на детеродни способности, но ако е лекар ще трябва да оцелее..." Учил" съм в такова "учебно заведение". Простотии отначало докрай.
06 Декември 2011 04:05
Повечето партийни школи за обучение на кадри се финансират от самите партии или по европейски проекти. Рамо им бутат и чуждестранни фондации на съответните им европейски политически опекуни. Българското училище за политика търси спонсорство и от чужди правителства, посолства и различни институции. ... БУП е основано през 2001 г. от Димитър Паница и неговата фондация "Свободна и демократична България", Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа, Нов български университет и фондация "Отворено общество"- София. Сред спонсорите на начинанието са правителствата на Холандия, САЩ, Норвегия, Съветът на Европа, Уестминстърската фондация за демокрация и др.

С други думи - имало едни пари за усвояване с едни имитации за правене. И нямаше да има нищо лошо да си играят на "училища", ако явно не ставаше въпрос не за някакъв ПУЦ, а за открит и нагъл опит на чужди държавни и корпоративни интереси да извършват корупционно проникване и оказват нерегламентирано неформално влияние сред управляващите на България. И се пита за къв х.й плащаме на ДАНС. Какво правят всъщност, след като най-малкото по неформални канали чужди разузнавания събират информация и вербуват агенти на влияние ? И след това да не се чудим защо едно или друго решение срещу българските интереси, (като например за шистовият газ) се вземат така лесно.
06 Декември 2011 04:21
Недостатък на училището е, че създава близки връзки между политици от често противоборстващи политически формации и притъпява остротата на политическия дебат.

Това изречение е много показателно, дори за разбиранията за политика в "училището за политика".
Политическите различия, ако са политически, са различия във визията. В подхода към проблемите и предлаганите решения. Те нямат нищо общо с добри или лоши лични отношения, още по-малко с крясъци и уважение или неуважение към личността на другия. Това са корено различни плоскости. Ако настина имаш политически тип убеждения, то личните отношения не могат да им повлияят. Точно обратното - политически противници (хора с различни визии), могат да бъдат добри лични приятели и да спорят, докато си пият ракията заедно.
-
Виж, ако говорим за хора дето нямат осъзнати политически тип убеждения, а просто са си лепнали някакъв цветен етикет, то при тях личната симпатия или антипатия изчерпва всичко.
06 Декември 2011 05:12
/:/ "И съвременните политици разчитат на АОНСУ"
........................................................................
А на какво разчитат по Света?!
Справка:

“Индипендънт”: Лобисти се хвалят с влиянието си над британския премиер
06 декември 2011
Една от най-големите лобистки компании във Великобритания тайно е записана да се хвали с достъпа си до сърцето на правителството и как използва „тъмни изкуства” за да покрива лошото отразяване и да влияе на общественото мнение. Разследване под прикритие на Бюрото за разследваща журналистика, публикувано във вестник “Индипендънт”, е записало висши служители на „Бел Потингер”:
- Да твърдят, че са използвали достъпа си до „Даунинг стрийт” за да накарат Дейвид Камерън да разговаря в китайския премиер относно техен клиент в рамките на 24 часа след искането им;
- Да се хвалят с достъпа на компанията до външния министър Уолям Хейг, до началника на администрацията на премиера Ед Левелин, до стария приятел и близък съветник на правителството Стив Хилтън;
- Да внушават, че компанията може да манипулира резултатите на „Гугъл” за намаляване негативно отразяване на нарушаването на човешките права и детския труд;
- Да разкриват, че „Бел Потингер” има екип за „сортиране” на негативното отразяване в Уикипедия на клиентите;
- Да се използва депутат за нападки срещу разследващите предавания.

Репортерите са се представили като агенти на правителството на Узбекистан и представители на памучната индустрия, в опит да открият какво британските лобистки и ПиАр фирми са готови да обещаят, какви техники използват и каква част от работата им е открита за обществеността.
06 Декември 2011 09:49
В България политици няма.
Има послушковци.
За какво са ни тогава училища за послушковци.
Вземаш един от улицата или от съседното кръстовище и готово.
Примери ли искате ?
06 Декември 2011 10:06
Хахаха
Последната сесия на българското училище за политици се проведе в ... Правец.
В крак с времето!
08 Декември 2011 09:59
Влиятелни хора се опитват да се домогнат до млади политици, за да си въртят бизнеса с подкрепата на властимащите. Вижте кои са в борда на това училище!!! Спокойно може да се каже, че това е училище на НДСВ - Меглена Кунева, Соломон Паси, Меглена Русенова - бивш зам.областен на Пловдив от НДСВ. А председателят Юлиан Попов, който разбира от всичко и нищо винаги се опитва да е близък до властта. Очевидно това се случва с подкрепата на партийните лидери! Виден обучител там бил и Б.Б., така че може да сме спокойни за бъдещето на българската политика
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД