:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,383,732
Активни 169
Страници 592
За един ден 1,302,066
Неволи

Доброволна робия на Запад

Френски журналист живее седмица сред нелегални имигранти от България и други страни, за да ги опише в репортаж
Снимка: "Монд"
Всяка сутрин нелегални имигранти чакат пред магазините за строителни материали някой да ги повика да му работят.
"По-рано работодателите идваха да ни търсят, но сега работниците си търсят работодатели", казва Ахмед. На 63 години, този немощен алжирец пристъпя пред оградата на строителния магазин "Баткор" в предградието Бобини. Понякога опитва късмета си и пред "Строителна платформа" в Порт де ла Вилет. Ахмед стои малко встрани от петдесетината си нелегални другари, скупчили се на изхода на "Баткор". От време на време долепя чело до оградата на магазина и оглежда паркинга, където клиенти товарят камионетките си, като очаква да му дадат знак. В главата му се върти само една мисъл: да си намери някаква работа за деня, понякога за няколко дни, но все на черно.

Редене на плочки, зидане, боядисване - съгласява се почти на всичко. "Това е тото. Един ден печелиш, два дни губиш. Сега съм от 15 дни без работа. От 2008 г. е все така." Ахмед показва с ръка как всичко върви надолу.

Заедно с него всяка сутрин пред строителните магазини се събират българи, румънци, молдовци, пакистанци, тунизийци. Няма почивка и в неделя. В Иври, Вилмобл, Бобини, Нантер или Порт де ла Вилет паркингите на магазините се превръщат втрудови борси за нелегални имигрантиВсяка сутрин в продължение на седмица журналист на "Монд" нахлузваше прокъсани джинси, обуваше стари обувки и нахлупваше кепе, за да прилича на имигрантите и да се смеси с тях с цел да спазари труда си на паркинга, да си намери "шеф", да проследи дали полицията се намесва и как се държи.

Иври, 7.00 часа, десетина силуета се въртят по тъмно край магазина "Баткор". Вратите се отварят след половин час. Седнал на бордюра на улицата, 35-годишният Абу от Мали разговаря с трима сънародници под рекламно пано. Той е във Франция от една година, но 11 години се е въртял по големи строежи в Испания. Вече си е изградил представа за френския трудов пазар. "Лайняна картина. Ще се върна в моята страна, тук сме прекалено много и няма работа".

За час силуетите се умножават. Ставаме петдесетина. Костюмирани служители слизат от автобус 325 и се насочват към офисите на хай-тек магазините "Фнак", които са край "Баткор". Два свята се разминават, без да се погледнат. Когато в "Баткор" влиза първата камионетка, Абу маха за поздрав на шофьора. Останалите се задоволяват само да я проследят с очаквателен поглед. Жестовете се повтарят безкрайно с надеждата за наемане на работа. Всеки носи найлонов плик или раница с дрехи за преобличане. Направихме си статистика, която показва, че какъвто и да е магазинът, само двама-трима намират работа на ден от чакащите 50-70 души."Временно наетите струват двойно повече"Владимир си има камионетка. Той вече е "шеф" - дума, която определя всички, предлагащи работа. Той е легализиран като самонает занаятчия и често взема на работа нелегални за ден или повече в зависимост от нуждите на обекта. 43-годишен гигант с четвъртита челюст и покрита с татуировки лява ръка, Владимир е бивш руски войник, избягал от войната в Чечения. След идването си във Франция през 2000 г. започва като нелегален общ работник пред "Строителна платформа" в Нантер. Пет години е живял в каравана, наета за 300 евро месечно от "цигани във Вилньов Сен Жорж", и научил занаята от "шеф" италианец. Казва, че плаща на работниците си 100 евро на ден в зависимост от работата и че предпочита молдовци, румънци и украинци.

В действителност ден работа носи между 50 и 80 евро. В "Баткор" (Бобини) и "Строителна платформа" (Вилмобл) български "шефове" наемат изключително други българи. Те имат репутацията да работят за по-малко пари, понякога за 30 евро дневно. В Бобини някои живеят точно срещу магазина, като спят в колите си. Владимир ни обяснява защо наема работници на черно:

"Просто е. Ако наемеш временни работници, не са толкова старателни и струват два пъти повече". Най-голямата компания за наемане на временни работници "Менпауър" фактурира 185 евро на ден за зидар, 200 евро за бояджия, 140 евро за общ работник.

Излизайки от магазина в Иври, един "французин" - както го наричат нелегалните имигранти, - шкембест, белоглав, се насочва към изхода на паркинга. Десетина го заобикаляме като месия. Обръща се към всеки на "ти" и ни пита поотделно откъде сме. Търси зидар. Вдигам ръка. Отвежда ме настрана заедно с един тунизиец. После оставам насаме с него. "Шефът" е частно лице, което си прави тераса. Съмнява се, че съм грък, поради странния ми акцент.

Водим кратък разговор: "Какво би използвал за замазка с дебелина 1 сантиметър? - Ами-и... бетон, не, по-скоро - цимент. - А колко лопати пясък би сложил на торба цимент от 35 кила? - Абе-е... три, не - осем."

Тунизиецът печели. Шефът го качва в колата си, без дори да го подложи на коварно препитване като мен. Един румънец се спуква от смях и ме подкача: "Свърши ли вече със зидарството?" Оживлението, предизвикано от пазарлъка за работа, привлича вниманието на пазач от магазина, който се насочва към нас. Теоретически е забранено да се събираме на паркинга. На практика пазачът си затваря очите, когато забележи, че някой клиент ни пазари за работа. Подканя ни да излезем отвъд оградата. "Иначе няма да ви пускам едно кафе да пиете."

В "Баткор" в Иври пазачът позволява да влизаме за кафе, но един по един. Другаде правилата са по-строги. В "Баткор" край Порт дьо Пантен един едър пазач с бръсната глава ни обяснява: "Хората тук (нелегалните имигранти) не могат да влизат." Той държи на каишка голяма немска овчарка, която му помага да бъде по-убедителен. Във Вилмобл "Строителна платформа" пуска в кафето си само свои служители. За да преодолеят препятствието, двама румънци подават монети на работници със служебни карти, за да им купят кафе и да го изнесат.

10.00 часа, на тротоара в Иври. Събираме се край последния парапет, на който все още може да се сяда. "Другите ги изрязаха, за да ни държат прави", попържа Дан, 32-годишен румънец, който все по-трудно понася да стои "прав по 10 часа на ден с този шум и замърсяване от коли". Пред групата румънци един висок тунизиец се подпира прегърбен. Пристигнал преди осем месеца, 19-годишният Ламжед обяснява, че е "успял да работи едва две седмици", откакто е дошъл във Франция. Според него "това е заради кризата в цяла Европа". Ламжед млъква внезапно. Забелязал еприближаваща полицейска колаПо негов съвет се отправяме към търговската зона над магазина "Баткор". Оттам наблюдаваме как колата спира. Слизат трима полицаи и се насочват към група нелегални имигранти, които започват да се отдалечават със същата скорост, с която полицаите ги наближават. Полицаите ги карат по този начин да се разкарат и няма защо да вървят по-далеч: обръщат се и се качват в колата си. Ламжед и другите имигранти се връщат полека на паркинга, сякаш нищо не се е случило.

След два дни, в неделя, полицейска кола отново спира пред "Баткор". Клаудиу, закръглен румънец, поема инициативата. Тръгва към полицаите и започва да им обяснява, че "си търси началник". Добавя, че е "европеец". Един от полицаите откача сълзотворна граната от колана си и я навира в лицето на Клаудиу. Явно сърдит, му казва: "Махай се! Върви да си търсиш работа в Париж, не в Иври!" След това полицаите се обръщат към мен. Един ме притиска о стената, нарежда ми да разперя ръце и хвърля раницата ми на земята. Питам го на какво основание ме обискира, а полицай с очила ми отвръща нервно: "Не сме зайци на три седмици". Иска ми документи.

Като вижда френската ми лична карта, се чуди: "Можете да работите, какво правите тук? - Не търся работа: чакам приятели. - Така ли, марш при другите. Ако след час пак ви видим пред магазина, ще ви откараме".

Полицаите наминават поне два пъти дневно. Принуждават нелегалните да се отдалечат от магазина, сякаш се стараят да поддържат приличен декор. В повечето случаи проверяват за документи един-двама нелегални и понякога ги арестуват. Предния ден тунизиецът Фарид, братовчед на Ламжед, бе откаран в участъка. Държаха го един час. Полицаите спазват ли инструкциите? Префектурата отказва да отговори на този въпрос. Защо? "Имаме много въпроси в момента", отговаря завеждащият сектора за връзки с обществеността.

В кметството в Иври началникът на кабинета на кмета се чуди на поведението на полицията. Вижда само политика за натиск над нелегалните имигранти: "По-добре да бъдат арестувани работодателите на нелегалните, но очевидно това не е приоритет на националната полиция." Кметицата на Бобини комунистката Катрин Пеж критикува търговците, които допускат съществуването на паралелен пазар. "Те са съгласни клиентелата им да наема такива работници, стигнали до крайна мизерия. Явлението е повсеместно пред строителните магазини".

Тези търговски обекти са в конфликт на интереси. Не желаят да отблъснат клиентелата си, която открива в техните магазини едновременно материали и работна ръка на ниски цени. Управата на "Баткор" е недостъпна. Оливие Гонзалес, който ръководи отдела за комуникация на "Строителна платформа", отговаря на всичките ни въпроси като автомат: "Нямаме никакви проблеми... Нямаме никакви проблеми..."

13.00 часа на паркинга пред "Баткор" в Иври. Малиецът Абу се връща при нас. Дава ни съвети. Първо, след като минава обяд, повече няма смисъл да се надяваме да намерим работа. Вторият съвет е метеорологически. "До две седмици ще стане много студено да стоите тук цяла сутрин". Тогава къде да търсим работа? Абу се усмихва и повдига рамене.

43
5368
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
05 Декември 2011 22:04
Нищо ново от времето на Гюнтер Валраф. Само дето сега мераклиите за работа са много, много повече.
05 Декември 2011 22:27Ей за туй скачахте с два вдигнати пръста по площадите. Хак ви е!
05 Декември 2011 23:12
И двата коментара са нелепи. Всъщност тези хора имат възможност да работят при условия, немислими за тях преди 1-2 поколения.
Авакум пък е тотално неадекватен, ама с пенсионер спори ли се. В крайна сметка нелегалните сами са дошли при тези условия, никой не ги кара насила.
05 Декември 2011 23:15
Всъщност току що ми попадна една серия снимки в унисон със статията. Ретро.
Нека пенсионерите се облажат: Натиснете тук
05 Декември 2011 23:42
какво искаш да кажеш, че тези са много прокопсали ли ?
нещастници - и в пряк и в преносен смисъл.
търсили са едно, намерили са друго, до колко са били принудени, до колко са си правили сметката за "по леко", до колко е била вярна и грешна, до колко въобще заслужават това "по лекото" към което са се стремили....
колкото хора толкова съдби, причини и истории.
към тази група мога да изпитвам само съжаление...
05 Декември 2011 23:48
Интел, дай да не си говорим глупости. Тези хора са дошли от Алжир, Тунис, Молдова, Румъния, България и намсикъде още къде, не защото някой ги е накарал насила да го направят, а защото дори този живот е за предпочитане пред този, който биха/са имали там. Ей-на, и 19 годишния и 63 годишния стоят и чакат, дори да няма работа със седмици. Що не се върнат в Мароко, като е толкова зле?
А самият факт, че днес имат тази възможност (да отидат в Париж и да заработват евра на черно), която е била немислима само преди 20-30 г., трябва да се аплодира, а не да се оплаква от пенсиите.
05 Декември 2011 23:51
Може да ти е трудно да го осмислиш, ама имай предвид това: изкарващият 80 евра на ден фаянсаджия е истински щастливец в сравнение с изкараващия 5 евра на ден фаянсаджия.
06 Декември 2011 00:17
ти очевидно не си правил наскоро баня
няма фаянсаджия който да изкарва 5Е на ден - поне в софия такъв няма.
Не знам - всеки си прави сметката и си носи отговорност сам за себе си.
Обаче тези които са тръгнали с идеята "отивам и почвам да пра'им 3-5-8 иляди евро на месец бате ...." е в огромен процент от случайте ги чака огромно разочарование.
Толкова.
06 Декември 2011 00:39
Динка, ще се постарая да бъда тотално адекватен, макар и на три ракии.За да отидат там нелегалите ах@ако, някой създаде подобаващи условия в собствената им страна т.е., бяха продадени за жълти стотинки (и огромни комисионни) най важните предприятия в страната-Нефтохим, АЕЦ, БГА, ВОЕННИ ЗАВОДИ И ПР. И ПР.
Тук не говоря за Тунис, Мароко, Мали и пр.Макар , че ти мръснишки слагаш знак за равенство м/у техните и нашите хора.(На нашите им отнеха хляба, а ония никога не са го имали).И няма да те питам Динка, защо нашите хора работят за по600-700 евро в заборчлелите до уши Гърция и Италия а във финансово стабилна Б/я нямат работа.Няма да те питам, защото или ще изгубиш компетентност, или ще получиш пневмония от стоене на амбразурата, а ти си ценност за Форума.
06 Декември 2011 01:34
Intel,
Отвори си очите и виж действителността. Хората са принудени да работят каквото намерят.
Вчера се запознах с българин, останал само с 5 лири в джоба в Лондон. Не може да си намери всеки ден работа, принуден е да работи обща работа за 30 лири на ден и то когато я има...
Като него са много! Замълчи поне!

06 Декември 2011 03:32
Е па и аз минах по този път преди 40 години в Австрия.Пред лагера в Траискирхен ли му беше името имаше пияца.Всеки ден идваха най различни собственици с колите си за да наемат неколко работника за деня.Аз веднага отварам вратата на колата и седам отпред.Другите почват да се пазарат с него каква ще е работата и за колко.Обикновено плащаха по 150 шилинга+ храна един път дневно.В повечето случаи работата беше да бъркаме бетон на ръка и изливане на пло4а на домовете.Натегах се яко да ме хареса собственика.Така си гарантирах на другия ден да ме вземе мене пак. Дори ми казваше да си доведа с мен още трима приятели добри бачкатори.На другия ден ни чакаше по надоле от пияцата.Така се разминавахме с бой от другите емигранти кой да вземе клиента.Но винаги си носех една дръжка от лопата за отбрана.Немаше ден без бой за работа.Като стана студено ме приеха на постояна работа във Виена в завода Шрак запоявах с поялника чарковете на телефините.Ако отида до кенефа за 3 минути немога да изкарам нормата.Плащаха 2, 500 шилинга на месец които ми стигаха да свържа двата края но трябваше да живея в лагера за 150 шилинга наем на месец.Най смешното ми беше когато разтоварахме 20 тона вагон с въглища с един българин и ги пълнехме в чували.След това ги носехме по домовете.Оплакваше се от бачкането.Аз му казвам ако беше учил за поп сега немаше да си хамал де лукс.А той ми казва , че е поп от кремиковци.За първи път се смеях от сърце.След това разбрах от друг емигрант в Америка, че убил жена си и се предал.Присъда 25 години пандиз а сина 7 годишен в сиропиталището.Доста емигранти не издържаха и се връщаха обратно независимо, че очакваше пандиз от 5 години.Имах приятел българин с който бъркахме бетон.Той се върна и бе в пандиза 5 години.След това се опитва пак да избега от Бг но го хващат на границата и отново 5 години пандиз независимо , че бащаму бил голем приятел с бай Тошо.Всека майка не ражда емиграт....
06 Декември 2011 05:40
Мукава:.За да отидат там нелегалите ах@ако, някой създаде подобаващи условия в собствената им страна
Условията са същите, както и преди така наречената "промяна". Просто границите за излизане са отворени.Това е то...
06 Декември 2011 05:47
Французите ще видят кон боб яде ли когато тези нещастници осъзнаят че след като полицията така или иначе ги тормози, много по-доходно е да се краде и ограбва отколкото да се проси работа..
06 Декември 2011 06:32
В действителност ден работа носи между 50 и 80 евро. В "Баткор" (Бобини) и "Строителна платформа" (Вилмобл) български "шефове" наемат изключително други българи. Те имат репутацията да работят за по-малко пари, понякога за 30 евро дневно.

Трагедия....
Какво ли кара българинът да е най-евтин на най-евтиния пазар??
Екплоатиран от сънародници, които знаят, че никой друг на света няма да ги търпи за тези пари. Нито от Мали, нито от Нубия (където сигурно живеят по-добре щом не се ловят на най-евтините оферти)...

06 Декември 2011 06:33
хаха, ама наш'те момчета даже и на тия "мизерници" им подбиват цените и им крадат хляба!

а как ги определихте като "нещастници" - за един ден - 100 евро, за 2 дни - 200, това на месец прави 1600 лева заплата, с работа само по уикендите. а с 800 евро във франция си се живее, верно без кръчми и чалга, ама това им е рискът. а на мене ми идват вишисти и викат и се срамуват "ами за начална заплата, за човек с моите квалификации, мисля че 800 лева е добра заплата". е те тва са нещастници, дето се радват че са щастливци!
06 Декември 2011 08:46
Анацефал,
точна забележка...
-------------------------------------------
Блогът на Генек
06 Декември 2011 09:05
Динята И двата коментара са нелепи. Всъщност тези хора имат възможност да работят при условия, немислими за тях преди 1-2 поколения. Диня, тези хора живеят сега и трябва да ядат сега, а не преди 1-2 поколения.
06 Декември 2011 09:29
Интересно, какво на Dinain му се струва нелепо, като споменеш най-добрия разследващ немски журналист по темата! Аз бях ужасен като прочетох "На дъното" през 85 година. Тогава повечето бяха турци, сега асортимента от националности е много по-богат. Явно има много излишни хора по света!
06 Декември 2011 09:42
български "шефове" наемат изключително други българи. Те имат репутацията да работят за по-малко пари, понякога за 30 евро дневно.


Ако това е истина, тези хора са за ожалване.

Тук всеки приличен "майстор" взема такива пари, а чираците не падат под 15 евра. При това с доста по-малко пот. За условията на живот - да не говорим.

Ако работата е през ден -през два, не виждам смисъл да се живее като скот, ако нямаш поне 120 - 130 евра на работен ден.
06 Декември 2011 10:25
mary1001 2011-12-06 01:34:05
Intel,
Отвори си очите и виж действителността. Хората са принудени да работят каквото намерят.
Вчера се запознах с българин, останал само с 5 лири в джоба в Лондон. Не може да си намери всеки ден работа, принуден е да работи обща работа за 30 лири на ден и то когато я има...
Като него са много! Замълчи поне!

Любопитно защо да замълча мари?
Значи много е лесно да прегърнем една лицемерна морално ориентирана поза "ах горките хорица ...оуууу какъв ужас, колко страшно"
Хайде обаче поне в интернет да бъдем откровени.
Споменах по горе - изпитвам съжаление, нищо повече. Изключая това ужасно съжалявам, че се налага да подчертая очевидното, но голям брой от хората стигнали до това положение са жертва на собствените си проблеми и дефицити - и твърде често не са сред кръга хора които някой би припознал било то в българия или в чужбина.
Съжалявам ако звучи студено, но това е реалността, а личните ми наблюдения уви, повече или по малко го потвърждават.
Между другото - един от най честите съвети по български експат форуми:
не се доверявайте на сълзливи истории и не канете непознати в дома си - ако и да са българи
Това е положението. Причините са един милион - колкото хора толкова и истории. Но нека да си спестим излишното двуличие, просто няма смисъл.
06 Декември 2011 10:27
Калки, така си е!
Българите, които са емигрирали отдавна сега използват труда на сънародниците си.
Ще дам пример с консервативната Англия. Тук няма как да намериш работа ако някой не те препоръча. И ако никой не те познава, българите ще те вземат на работа за да те изполват. Нямаш друг избор!
Местните имат доверие на агенцията, която им изпраща работници. За тях агенцията е всичко, а човекът - едно нищо.
За "услугата" по намирането на работа ти вземат 30-60 % от заработката. И това е всеки ден и час! Ако искаш! Насила не те карат.
А защо хората приемат тези условия? Ето това е въпросът, на който не можеш да си отговориш. А той е елементарен - в България няма работа за прилични пари, а цените са даже над европейските за стоки и услуги от първа необходимост.


06 Декември 2011 10:32
Интел,
Ти си глух, сляп........... и каквото там се сетиш.
Всички тези хора са идиоти, а ти си цветенцето на върха.
Само че ако тези хора ги няма и ти ще изпаднеш в такава ситуация. Ако това разбереш ще съм доволна!
06 Декември 2011 10:32
Емигрантите работят в западна европа защото там се печатат парите , средата е много по богата на финасов ресурс.За същата работа(количествено и качествено) в България плащат 10 пъти по малко , това е новато финансово робство.Периферията е лишена от нужният финансов ресуср, по този начин тя се лишава от възможността да се развива и да стане конкурентна на западната такава, хората се принуждават да работят там при условия който никой местен не би го направил.
Това обяснява защо се опустошават цели държави Либия , Ирак , Афганистан освен ресусната база тяхното население се лишава от нормално развитие.
Всяка революция за последните 400 години е дирижирана от вън от финансовият капитал.

Хора търсете истината
06 Декември 2011 10:32
След банкрута на Франция и Германия и тези благинки ще секнат. Викате, няма да стане! Ха, да видим.
06 Декември 2011 10:48
Значи мари - помолих без лицемерие,
ти тръгна да хвърляш определения и морални оценки.
Твоя воля и избор,
Но все пак имай предвид -
1. далеч не всички сме ангели небесни и
2. не сме все пак чак толкова безпомощни - живота ни до голяма степен зависи от самите нас.
Толкова.
извън това са празни теории и фалшив морал - неща които предпочитам да избегнем.
06 Декември 2011 11:04
Интегралчо, кой как се уреди дедов!
Прав си - колкото хора, толко истории!
Мой роднина, дърводелец-мебелист, от десет години е в Лондон(sic!), откри си фирма, затрупан е с поръчки, купи си къща(директно, без изплащане), "изтегли" семейството, направи "тату-ателие" на сина си...
И пак се оплаква дге - липсват му родата(сиреч аз), и приятелите!
.
Който не става за нищо у БГ, същото говн* си е и в пустата му й Чужбина!
06 Декември 2011 11:10
Ти май му верваш на този твой роднина. Затънал е до уши в дългове, бъди сигурен.
06 Декември 2011 11:38
Ми не знам колко е затънал завалията, ама тука майсторите му вдигнаха къща за чудо и приказ, и в момента му я обзавеждат.
06 Декември 2011 11:47
Който си го бива - си го бива навсякъде. То, като си помисли човек, хората са еднакви...
06 Декември 2011 12:03
Хади хади..Само вий познавате мебелисти в Лондон..
Аз познавам налбантин окол Лондон , кой тука даде 9 000 паунда за сюнет-сватба..Па ми е неудобно да питам за къщите колко даде..
ПП Диня и Интел да премерят харчове!Могат ли задмина налбантина??
06 Декември 2011 12:24
Хайде стига,
Сигурно можем, но не е в това въпроса нали? Не сме седнали тук да обсъждаме мен, динката или мари - кой колкото може толкова, не сме в кръчмата да ги развеем, да ударим по масите и да ги сравняваме или?
Мен нещо друго ме учудва или поне ми идва неприемливо - какво е това желание в българина, да гледа с негативизъм, да се сравнява и асоциира с най ниското ниво, и да твърди "по добро е невъзможно, това е народа, това е стандарта" и всяко нещо да се оправдава с независещи от нас обстоятелства и световната конспирация.
На мен ми идва малко байгън вече, не само относно тази статия и доброволното самоасоцииране с незавидната съдба на нелегалните черноработници, а и по принцип.
Не знам ... понякога сме много черногледо племе.
06 Декември 2011 13:24
Българите, които са емигрирали отдавна сега използват труда на сънародниците си.

Ако сънародниците им имат по-добър избор едва ли ще предпочетат да работят за българи само от патриотични подбуди. За начален старт докато се ориентират в средата все пак е по-добре, отколкото нищо. Още повече, че много хора емигрират без да знаят местния език.
06 Декември 2011 13:39
това е всеки ден и час! Ако искаш! Насила не те карат.
А защо хората приемат тези условия? Ето това е въпросът, на който не можеш да си отговориш. А той е елементарен - в България няма работа за прилични пари, а цените са даже над европейските за стоки и услуги от първа необходимост.

Зависи какво разбираш под "прилични пари".
За мен числата, които се обсъждат - 30-50 евра на ден - са категорично неприлични за скотските условия на живот.

Мисля, че у нас се шири една невярна представа за гурбета. Хората вярват, че като отидат "там" и веднага ще се къпят в пари. А не е така, поне за гурбетчиите, които познавам. Едни живеят мизерно с наеми от луксозни жилища в София, други редовно получават колети от Бг, но като се появят тук разтягат локуми като че ли са някакви рокфелеровци. Обясняват каква евтиния е "там", но като отидеш в Париж, се оказва, че най-скъпия магазин, който си позволяват, е веригата "тати".

Да, има наистина преуспяли или поне живеещи спокойно и заможно хора, но те са малцина.
06 Декември 2011 13:41
Българите, които са емигрирали отдавна сега използват труда на сънародниците си.

Ако сънародниците им имат по-добър избор едва ли ще предпочетат да работят за българи само от патриотични подбуди.


Зависи. Мнозина го правят просто заради незнание на език. Преди месеци трябваше да превеждам на един нашенец на летището в Брюксел - работел от две години там, ама думица не е научил. Бригадата - българи, само шефът комуникира с външните. мои познати в Испания - също.
06 Декември 2011 14:03
intel_inside
2011-12-06 10:25:25

удивително как лесно се манипулират хората

нам какъв си бил останал с 5 лири и бил склонен да работи за скромните 60 н а ден..
Интеле..
няма те разберат...
06 Декември 2011 14:54
Преднамерено писах дивотии.Да съм в тон с Олдят.Че се сбабичасва он некогаж.
Интеле, извинявай! Знам , че си от младите, образовани и обществено отворени хора.Динята и той май.
06 Декември 2011 15:19
Без сносно владеене на чужд език, а и без да имаш търсена професия, емигрирането си е чиста авантюра. Тук доста фирмички с офиси из центъра и табелки със ситен шрифт понаправиха парици от посредничество (уж безплатно). Пирамидите тогава цъфтяха, инфлацията летеше. Всичко това под носа на "държавната" власт, предадена в ръцете на "опозицията". Нямало конспирация, а? Няма по-гнусно нещо от злите гении на червената върхушка. И пак си точат зъбите. Само германците могат да ни отърват.
06 Декември 2011 16:17
dabedabe,
Ситуацията за много хора е следната: имал си добро образование, професия, работа, прилична заплата за условията, в които живееш, теглил си заем за малко жилище... Изведнъж всичко се променя - лихвите се увеличават от 6-7% на 10%, съкращения, безработица...
Емиграцията е само един изход от създалата се ситуация.
Не знаеш езика на страната, не си първа младост, не си от най-здравите, имаш заеми или издържаш деца и родители...
Около мен всички са така.
06 Декември 2011 16:30
Калки,
щом знаеш поне един чужд език навярно си спомняш как се учи той.
Един мой клиент - Патрик е учител по музика. Той ми каза следното: не искам да те обиждам, но аз виждам кои мои ученици напредват. Тези, които учат и работят имат много проблеми и си личат отдалече...
При 4 часа училище на седмица и 1-2 часа да си напишеш домашните... за колко време ще го научиш?
Програмите за обучение са направени така, че ако не знаеш езика нищо няма да разбереш. Обяснява ти се това, което не знаеш на езика, който не знаеш!
Сега ще питаш за останалото време. То е за работа! Прибираш се толкова уморен, че не можеш да гледаш буквите...
Парите ли? Те стигат само за неотложните разходи - всеки месец започваш отначало...
06 Декември 2011 17:31
Човеко ти го е казал vance:
Който си го бива - си го бива навсякъде!

Толкоз!
06 Декември 2011 18:12
ти очевидно не си правил наскоро баня
няма фаянсаджия който да изкарва 5Е на ден - поне в софия такъв няма.

Интел не ме разбра. Имах предвид колко изкарва фаянсаджия в Алжир примерно. Или в с. Куларево, все тая.
Абе всичко е икономика - тия хора нямаше да се натискат там да бачкат, ако не беше кирия за тях. Навремето съм се срещал с такива бг бачкатори и в Израел (дошли с туристически визи, останали нелегално). За тайландците, филипинците, арабите и т.н. въобще не говоря. Еднакво е навсякъде.
06 Декември 2011 20:00
Без сносно владеене на чужд език, а и без да имаш търсена професия, емигрирането си е чиста авантюра.

Правилно.
Само, че това е погледнато от друг ъгъл. Когато си в безизходно положение (изложен на глада в България) - това е сламката за която се ловиш, защото друго просто НЯМА.
От нашенци съм чувал лафа: "Умиране има - връщане (в България) няма".
Чух го преди много време, но изглежда все още е актуален.

06 Декември 2011 20:23
Емигрирането беше планирано и "подпомогнато" от открадналите парите. Това, че вместо тогава много хора да излязат на улицата и да издействуват поставяне на комунистите извън закона, предпочетоха да емигрират, е груба политическа грешка. Всички играхме по сценария на комунистите. И продължаваме (за жалост). Но ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД