:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Големият обича малкия - с гарнитура

Малките мечтаят да станат големи, големите мечтаят да лапнат малките и да станат по-големи. Така е в животинския свят, в икономическата и политическата джунгла. Свикнали сме с това, клатим глави - така e и трябва да е, работата е да си далновиден.

Сигурно и министър-председателят ни Богдан Филов се е мислел за далновиден. В дневниците си пише как след присъединяването към Оста при него дошъл британският пълномощен министър Рендъл, за да му връчи нота. Казал, че Англия прави всичко, за да запази българската независимост. Филов отвърнал, че българската независимост не е грижа на други държави, а на българската. "Той (Рендъл, бел. авт.) оживено отговори, че взема акт от тези мои думи и че ще дойде може би моментът, когато той ще ги припомни" - коментира Филов.

Рендъл не успял да му припомни нищо, Б. Филов бил разстрелян пет години по-късно. Тогава у нас вече управляваше не Берлин, а Москва.

След присъединяването към Берлин и Рим руският външен министър Молотов беше възразил и подчертал, че смята Балканите за руска зона на влияние.

"Слабия го бият, силния го уважават" - обичаше да повтаря Сталин. Vae victis - рекъл варварски вожд, когато на победените римляни им се видяло, че мери златото за откупа на Рим с фалшиви везни и ги удря в кантара.*

О, Филов не е наивен. Той знаел, че едва ли българската сигурност е само наша грижа. Просто заложил на губещия кон.

Но мисля за големите и силните. Всеки иска да е такъв. Изглежда в реда на нещата. Защо тогава великият писател Лев Толстой (голям и силен човек впрочем) беше казал, че всеки собствен патриотизъм винаги е за сметка на някой друг? Че колкото по-голяма и по-силна е една държава, толкова повече заробва тя своите, па и чуждите граждани?



Експанзионизмът на силния



иманентно присъщ ли е? Това, че САЩ нападнаха суверенната страна Ирак под измислен повод и превърнаха това пространство в дългогодишна зона на несигурност, в яма за прахосване на огромен ресурс, в символ на несъобразяване с международното право, само кратък акт на произвол ли беше, или нормална закономерност, идваща от прекаленото самочувствие на гиганта?

Чудесно е Русия да е заможна, уредена и стабилна страна. А имперските мераци вървят ли в унисон с икономическата и политическата мощ? Ако да, защо? Партията "Единна Русия" победи на изборите онзи ден, аз се присетих как само преди няколко седмици една идея на тази партия беше създаването на т. нар. Евразийски съюз. Освен бившите съветски републики Русия трябвало да привлече в бъдещия Евразийски съюз редица други държави, сред които и България. Поне така сметнаха участници в кръгла маса, организирана от управляващата партия. Според фракцията на "Единна Русия" в Държавната дума, която беше инициатор на срещата, "руската държава може да устои и да се сбъдне само като център на влияние" в този съюз, писа "Комерсант".

"Евразийски съюз" - хем Европа, хем Азия... Русия, Беларус, Казахстан ще са там от първи януари догодина, заяви руският политолог Дмитрий Орлов. И допълни, че "целите на модернизацията" изискват Русия да се обедини не само с бившите съветски републики - днес членки на ОНД, но и с държави, "лоялни към руските икономически интереси: Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България..." Налице са "инструменти и исторически аргументи", за да бъде осъществен "големият проект" за Евразийски съюз, който може да обедини към 250 милиона души, посочи председателят на Държавната дума Борис Гризлов.

Имам чувството, че ми се губи някаква страна тука. Отведнъж се сещам.

Че коя страна е най-евразийска от всички, освен Русия, а? Броя до три...



Правилно - Турция!



Разположена е на два континента. Гледа към Европа с въжделение и държи пулса към Азия, особено към арабските страни. Защо не я канят в тоз пуст съюз, мисля аз. Какъв пропуск...

Няколко дни след това виждам, че и Анкара е обладана от съюзотворчески импулси. Обмисля т. нар. Балкански парламент. Седалището на новата институция трябвало да бъде в град Измир. Или поне така предложил депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Рифат Саит по време на специална международна конференция, проведена в турския парламент. Според Саит в инициативата трябва да бъдат включени България, Гърция, Босна и Херцеговина, Румъния, Албания, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора.

Колко сме искани, забележете. О, не казвам, че тези неща ще станат. Нито че сега не сме в ролята на сателит и зона на влияние около Вашингтон, Берлин, Париж... Ала все пак можем да виждаме овреме чий доминантен импулс набъбва най-неприемливо и да гледаме да не ни изпръска, когато се пукне.

Има и второ - не пречи да знаем, че национализмът и имперските мераци са само временно явление в историята на Земята. А на този цивилизационен етап - все по-вредно.



---

*Vae victis (лат.) - "Горко на победените". Крилата фраза, приписвана на вожда на галите Брен. През 390 г. преди нашата ера той победил Рим и заплашил, че ще изколи жителите, ако не се откупят с много злато. Те събрали златото и седнали да го мерят с везни, но им се сторило, че везните на Брен мерят в техен ущърб. Взели да протестират. "Горко на победените!" - викнал Брен и притурил към топузите в теглилката и тежкия си меч. Наложило им се дадат още толкова, колкото тежи мечът.
10
5452
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
05 Декември 2011 20:09
национализмът и имперските мераци са само временно явление в историята на Земята

Временно, временно, колко да са временно? Има ги горе долу откак човечеството е слязло от дърветата и е навлязло в цивилизационния си етап. Всеки народ е гледал да се наложи над другите, всяко племе е гледало да победи съседното, да му вземе плячката, земята, и да го прогони, както и съседни племена са се обединявали срещу по-далечни им. Всака по-силна и замогнала се държава е искала да се разгърне още повече до имперско ниво. Това са съвсем естествени неща. Има ги е откакто свят светува (ако под свят се разбира човешка цивилизация, а не Земята или пък Вселената), и ще ги има докато свят светува.

Важният въпрос, на който всеки народ трябва да си отговори е - кои са ни правилните съюзници? Тоест - кой ни обича с гарнитура, и кой - като сътрапезник на масата? Народите, които не могат да си отговорят правилно на този въпрос, имат предизвестен исторически край. Естествен подбор - глупавия го изяждат. И защо не, след като е имал глупостта да участва в угощение, в което изначално не му е отредена друга роля, освен като част от блюдата.
05 Декември 2011 20:53
Всъщност лошо няма - да използваме правото на по-силния. Няма лошо в сравнение със сегашната ситуация - по-наглият да има право. Просто наглите са много много много повече. И вече натежаха на клона до счупване.
05 Декември 2011 22:23
Всяка Велика сила има интереси. Ние също. За да ги защитим, трябва да сме по-бързи и по-умни. От еничарите. За това системата за образование е стратегическа.
За да произвежда български граждани. А не слуги на Великите сили....
06 Декември 2011 08:30
Filosofa!
06 Декември 2011 10:50
Наивно е да се говори за големи и малки. Във всеки смисъл.
По-удачно е да се говори за по-образовани и по-прости народи. А какъвто народа, такава и държавата му.
06 Декември 2011 11:22
Братлета! Време е отново /ако сте го чели/ или за първи път да прочетете един пророчески, с доказаните си твърдения - преди 100 години, та и до днес. "Популярен очерк" - "Империализмът като ....." - едно далеч не временно явление. Напротив! Изключително актуално четиво, където ще се срещнете с популярни и днес "герои" на капитализма. - Написал го е най-омразният за капитилизма чичко...
Може пък като го прочетете, ще се окаже, че е писал и за глобализма, като модерен стадии на мимикриращия империализъм!?
06 Декември 2011 16:41
Наивно е да не си чел Макиавели и Кисинджър например.
06 Декември 2011 17:24
Дедо Заре, повечето от тези тк не са го чели, те попрочитат това-онова за"края на историята...", за "пооследния човек" и така смятат, че аа в крак с модерната история.А за "висшия и последен етап на капитализма"пише още Маркс.Точно той предвиждаше и неизбежния етап на глобализация преди социализма.Ама кой да чете?!
08 Декември 2011 09:43
А, значи социализЪМА тепърва предстоял!? Брех, каква изненада! Пък ние мислехме, че си е отишъл.


Чарли, дай пример за някой слаб, когото са "обичали като сътрапезник на масата", а не като "блюдо". Че нещо не се сещам за такъв случай. Сам си противоречиш. Само два реда по-нагоре казваш, че е естествено силния да изяде по-слабия, а после говориш все едно за тигър, който ей тъй, заради черните му очи, ще покани зайче на трапезата си. Вярно е, ама с лека корекция. Не само заради очите. А заради целият заек!

Изборът на слабия е само един - да избере от кого да бъде изяден.
19 Декември 2011 14:50
Джордж Рендъл, когато говори това на Богдан Филов, крие в британската легация Г.М.Димитров [неуспял да направи преврат, както ген. Симович в Югославия], който по-късно изнася през Турция, заключен в дипломатически сандък. Липсва взаимно доверие в разговора. Само за справка - Кимон Георгиев е вербуван далеч по рано от Гемето [1928], но от друга велика сила Разбира се, и за двамата документите за това са недостъпни, съответно в Лондон и Москва. Разказвам; да направите алюзия към днешна дата
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД