:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,508,147
Активни 120
Страници 6,872
За един ден 1,302,066
Хрумки

Държавата има все по-големи големи уши

Депутатите и ДАНС се опитват да въвлекат в битката с тероризма и мръсните пари всички, при това напълно безплатно
снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
-----------
Ако се следва логиката на ДАНС, държавата трябва да издигне в култ полицейщината. С новите правила, маскирани като борба с тероризма, на цялата държава ще й поникнат големи уши. За сигурността й ще слухтят всички - от адвокати, счетоводители, читалища, спортни клубове, банки, търговци, фондации до политическите партии. Те са длъжни да доносничат за съмнителни клиенти и сделки, ако успеят да се ориентират в мътните правила и критерии. При това напълно безплатно. Иначе глобата им е гарантирана. Логично възниква въпросът - ако цели гилдии безплатно ще вършат работата на МВР и специалните служби, защо те ще продължат да получават милиарди от бюджета за същата дейност? Въпросът е реторичен. Засега единственият ефект от рязането на финансовите корени на тероризма епълното побъркване на засегнатите от новите изискванияВсичко тръгна от включването на счетоводителите и частните съдебни изпълнители в числото на задължените да докладват при съмнение за мътни договорки. Това стана с промени в закони за мерките срещу прането на пари и финансиране на тероризма. И до момента не е ясно обаче кои счетоводители имат тези задължения. После пък се оказа, че те трябва да напишат вътрешни правила, да ги представят за утвърждаване в ДАНС, откъдето да получат критерии как да разпознават истинското от фалшивото. Ефектът от цялата бъркотия бе, че месеци наред цели счетоводни къщи се занимаваха с неприсъщи дейности и забатачиха работата си. А междувременно форумите се взривиха от разкази за съприкосновението с безумната идея да доносничат за операции и сделки при абсолютно неясни условия. Както и с примери как им били връщани с указания изработените вътрешни правила.

В числото на "доносниците" бяха вкарани и съдебните изпълнители. Отначало председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев обясни, че организационните проблеми при тях били отстранени, защото заедно с ДАНС са изготвени примерни правила. Но ентусиазмът на Дичев се изпари, като разбра, че законът не е съобразен с дейността на въпросните изпълнители и трудно може да се напълни със съдържание. "Законът изисква да се докладват съмнителни сделки, да се идентифицират реални собственици по тях, а при нас сделка няма. Има принудително изпълнение на влязъл в сила съдебен акт", обясни Дичев. Евентуални проверки могат да се правят само при публичните търгове за разпродажба на имущество.

На практика счетоводителите и съдебните изпълнители попаднаха в един предълъг списък от гилдии, с които през годините службите попълваха списъка в законите като задължени да донасят при определени обстоятелства. Сред тях са банките, застрахователите, органите по приватизация, организиращите хазартни игри, всички фондации, организаторите на обществени поръчки, определена група адвокати, пощенските служби, нотариусите, синдикатите, митниците, спортните организации и още много други. Те бяха вкарвани със скандали и протести, четрябва да предадат интересите на клиентите сиПреди години най-силно бе недоволството на адвокатите, които по закон и по конституция нямат право да нарушават адвокатската тайна. В крайна сметка те все пак бяха вкарани в списъка, макар и в редуциран състав. В закона бе записано, че задължението имат само лица, които по занятие извършват правни консултации, когато участват в планирането или изпълнението на операция или сделка на свой клиент. И то при покупко-продажба на недвижим имот или прехвърляне на предприятие на търговец, управление на пари, ценни книжа или други финансови активи, откриване или разпореждане с банкова сметка или със сметка за ценни книжа. И до момента не е известен случай на разкрито пране на пари или финансиране на тероризъм след сигнал на адвокат. Може би и заради това те изобщо не бяха пощадени от последните промени в законите.

Критериите, разписани в новите поправки, обаче са неясни, сбъркани, направо смешни. Така например за съмнителна сделка се приемат "случаите, когато клиент е поискал услуги, за извършването на които адвокатът няма нужните експертни знания". Тук единственото дадено изключение е, "когато клиентът е пренасочен към лице, притежаващо необходимите знания, които му позволяват да дава консултации". Трябва да се докладва и да се приема за съмнителна сделка и случай, в който има "бърза покупко-продажба на едни и същи недвижими имоти от клиент - особено ако са придобити на ниска цена и продадени за голяма печалба". Съмнителна е и операция, в която се "предвиждат неоснователно високи разходи за изследвания, разработки, маркетинг или реклама". За съмнителен клиент пък се смята човек, който има "очебийна демонстрация на свръхлукс - луксозни марки коли, дрехи, аксесоари и др." Подобни критерии има за всички задължени 30 категории физически или юридически лица.

Оказа се, че изисквания има дори към читалищата, вкарани в графата юридически лица с нестопанска цел. Тук освен над 3000 читалища влизат сигурно и над 10 000 фондации.Никой не знае защоИнтересни са и критериите за политическите партии. Те трябва да докладват за съмнителен клиент или сделка, ако например дарителят се идентифицира с "чуждестранни документи за самоличност, чиято автентичност е трудно да бъде проверена". Иначе казано - ако е българин с двойно гражданство, който предпочита да се представя с чуждия паспорт, веднага трябва да се донесе. Забавно е и правилото политическата партия веднага да определи като съмнителен дарител, който има "необичайно добри познания за мерките срещу изпиране на пари и финансиране на тероризъм". Или пък "е съпровождан и наблюдаван и дарението се извършва в присъствието на трети лица". Веднага трябва да се докладва и ако "дарителят посочва като адрес адреса на трето лице или адрес за кореспонденция, който е пощенска кутия". Или пък ако подписът в документа за самоличност не съответства на положения от дарителя.

Още по-абсурдни са критериите, по които спортните организации трябва да различават съмнителни сделки и клиенти. Съмнение трябва да събуди "внезапно проявен интерес за трансфер на състезател за сума, значително надвишаваща пазарната му цена". Същото се отнася и ако се забележат "опити за установяване на нерегламентирани контакти със служители на клуба на различно равнище". Странно изглежда изискването за докладване при "предложение за спонсорство срещу уговаряне на състезание". Както и при "спонсорство, извършено от физически лица или фирми, за които се знае или предполага, че са придобили средствата си чрез престъпна дейност".

Подобни безумни критерии има за всяка от задължените гилдии. Тук обаче въпросът е, че стотици граждани и фирми буквално са подлудени да пишат правила, да четат и наизустяват абсурдни критерии за съмнителност, да се страхуват, че всеки момент може да бъдат глобени, ако нещо не са доразбрали. И всичко това на фона на абсолютно неясна като резултат борба с прането на пари и със средствата, придобити от престъпна дейност. Така терорът на практика се прехвърля върху невинни хора, които работят в полза на обществото.

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Как ли се определя пазарната цена на един български футболист, та да се прецени има ли съмнения за пране на пари?
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Всяко читалище трябва да внимава от кого каква книга получава и да докладва на ДАНС при съмнения за пране на пари.
32
4691
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
05 Декември 2011 21:06
След като Борисов постави свои удобни хора на възлови позиции в цялата система за сигурност на държавата, а тези хора са абсолютно неподготвени и некомпетентни ситуацията е следната:
1. Закрити са изцяло много основни дейности в сферата за сигурност.
2. Изцяло е разстроено нормалното кариерно развитие на кадрите, като се залага на връзки, угодничество и подмазвачество.
3. Много важни дейности от сферата за сигурност са поставени в състояние да не могат да функционират пълноценно, поради лошо управление, липса на специалисти и средства.
4. Некомпетентно ръководство водещо до престъпно бездействие. Управление чрез натиск и насаждане на страх.
5. С наличния силно ограничен ресурс се работи на парче и само ако има санкция от най-високо равнище, като в много от случаите се работи по ръба на закона за лични и партийни облаги, което деморализира и демотивира служителите.
Всичко това силно застрашава устоите на демокрацията в държавата.
Бог да пази България!
05 Декември 2011 22:05
автора
Ца р
мухобойщината от
05 Декември 2011 22:32
Как ли се определя пазарната цена на един български футболист,

Ами продават най-добрият футболист, Премиера, и така определят тавана на цената...
06 Декември 2011 01:03


Aма как четяхме Оруел(агент на службите), за бъдещето на соца, пък то било същото само че на капитализЪма.Наивници и глупаци.
06 Декември 2011 05:31
Аз изобщо не се притеснявам понеже зная какво точно ще се случи - а когато не съм сигурен, пускам си пак пророческото ДВД "Idiocracy".
06 Декември 2011 07:36
А къде Оруел казва, че описва социализма?
Май вижда бъдещето - и нашето също.
--------------------------------------------------------
Блогът на Генек
06 Декември 2011 07:40
А в това време колите в столицата си горят.То за да терорисираш населението не ти трябва да переш милиони-стигат и 20 лв за туба нафта.Или 5 лева за макетни ножчета и после да паркираш самолет в световния търговски център.Но с психопати е трудно да се бориш , затова дай да тормозим нормалните хора.
06 Декември 2011 11:04
За Автора !!!
Проблемите, които описква са наистина ужасяващи! Споделят ги много мои познати и приятели от изредените гилдии. Такова не е било и преди 10 ноември 1989 г.. Тогава КДС самО си вършеше своята работа чрез "своите верни" хора. Но да караш тези, които ще следиш и подслушваш, сами да си съставят правилата как това да се случва - е безумие родено от малоумие! Тия от ГЕРБ скоро ще превърнат България в "пълна лудница"! Те вече издевателстват над нас!
Не! Бог няма да ни пази, след като с него си говорят Бойко и Цецо! Трябва да се обяви тотален бойкот на подобни малоумия. Има достатъчно добри юристи, които да формулират писмен отказ от сътрудничество с ДАНС и МВР в това направление. А ако ви глобят - съдете ги, защото ТЕ вече тотално нарушават Конституцията и всичките ни граждански права!
Моят призив към юристите е: СПРЕТЕ ТОВА БЕЗУМИЕ! Помогнете си сами, за да ни помогнете и на нас! ДА СПРЕМ БЕЗУМИЕТО!
06 Декември 2011 13:20
Автора Царот
"За съмнителен клиент пък се смята човек, който има "очебийна демонстрация на свръхлукс - луксозни марки коли, дрехи, аксесоари и др."

Ако може да донеса и без да съм задължен по закона за министърка Попова. Лично до председателя на ДАНС, есествено.
06 Декември 2011 14:44
Учудване буди за мен , че повечето от дансаджиите не са видели жив агент. И за това е цялото това топуркане по различни служби за информация.
06 Декември 2011 17:05
генек
2011-12-06 07:36:03


А къде Оруел казва, че описва социализма?
Май вижда бъдещето - и нашето също.


Остава вербуването на доносници с агентурни имена ...Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено.
06 Декември 2011 17:08
не са видели жив агент.

тиквата ги
статйката е повърхностна и безидейна..
с две думи -отбиване на номера безболезнено..че знаеш ли..
06 Декември 2011 17:28
Сега, начи, в Сталиновата епоха - доносници, очи и уши - всеки трети. И в Боковата - тъй, само дето бившите "очи и уши" ги изтипосват в медиите, а настоящите - не. Засега. В Сталиновата епоха: Сталин - член там на разните му творчески съюзи, в Боковата: за малко член на СБХ, е, нататък нивото закономерно се снизява - футболист на годината... В Сталиновата епоха се свалят министри и пр., но Сталин се възхвалява, и в Боковата нъй... И т.н., и т.н. За осемте разлики се сетете сами. Само давам джакпот: Сталин има мустаци, Сталин не се обезкосмява, Сталин няма приятелка банкерка, Сталин не се интересува от вещи и лукс, Сталин не е работил като пазвантин, Сталин не се е занимавал с криминални бизнеси (на дребно, искам да кажа)....
06 Декември 2011 17:48
Да продадем най-добрия футболист, ама на кило-щото ще вземем повече
06 Декември 2011 17:51
Ъ-ъ-ъ...
... Сталин не е обирал Тифлиската банка...
06 Декември 2011 18:21
Съвършено оформеният на идейно ниво Сталин не е грабил, а експроприирал, драги Сократ - копейка не е заделял за себе си. Ако въобще е участвал в дадения акт, извършен под ръководството на известния Камо (Тер-Петросян).

На мноого по-ниЗкото си поле на дейност съвършено оформеният на побойническо ниво г-н Борисов е участвал освен във войните ВИС/СИК, документирано - и в невинно производство на фалшиви цигари - фирма "Тео интернационал", която едва ли е работела за идеологическо-революционни или други приповдигнати цели. И той едва ли НЕ е заделил от тези актове ни цент на пользу себе, Любимому, грях ми на душата за кощунствения цитат.

06 Декември 2011 18:30
***
06 Декември 2011 18:31
Жалко, все още си нямаме
06 Декември 2011 18:32
..това Натиснете тук
06 Декември 2011 18:55
Уважаеми Авер4е, много романтична картинка, със забулена зад 7 воала еротика. Като бях дете (преди пубертета), така си представях Й.В.Сталин при отбраната на Царицин - с будьоновка. Може и да я е носил в окопите.

Разчувствано предоставям нещо по-близко до сегашния ми вкус и царицинската действителност - Й.В.Сталин с фуражка при Царицин.

Ако не стане снимката - за първи път опитвам в новия форумен формат, ще се редактирам, извиненията предварително.
06 Декември 2011 18:56
Втори опит, пробвам наред:

Натиснете тук
06 Декември 2011 18:58
Нищо не става - ни така, ни онака. Някой да ми обясни с думи прости как точно се пуска снимка или линк, pls!
06 Декември 2011 19:11
***
06 Декември 2011 19:22
***
06 Декември 2011 19:23
Дорис, последната иконка до човечето и бодваш /пейст/ URL-чето между двата тага
06 Декември 2011 19:30
***
06 Декември 2011 19:32
Благодаря, господа. Последна проба:

Натиснете тук
06 Декември 2011 19:34
Кептън, аз съм с Файърфокс и няма проблеми
06 Декември 2011 19:34


Да сте живи, здрави и късметлии!
06 Декември 2011 19:52
***
06 Декември 2011 20:04
Кептън, вероятно ти е била бъгната или недостиг на адд-ове. Във форума съм от 2003, а Мозила съм ползвал винаги и никога не е имало проблем. Един съвет - разкарай Експлоръра /чувам че вече има пачове и за 9-ката/. Позвай Мозила или Сафари.
06 Декември 2011 20:38
***
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД