:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 525
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Транспортният министър поема преговорите за БДЖ

На 13-ия ден от ефективната стачка в железницата в преговорите ще се включи и транспортният министър Ивайло Московски. Досега той избягваше срещи със синдикатите под предлог, че договаря разсрочване на кредита от Германия. "Нищо по-различно няма да искаме от министъра", коментира председателят на синдиката на железничарите Петър Бунев.

Според КТ "Подкрепа" проточването на преговорите цели да се доведе БДЖ до умишлен фалит, за да може "Товарни превози" да бъдат продадени за жълти стотинки на вече известен инвеститор, да уволнят не 2000, а всички работници. Според вицепремиера Симеон Дянков пък упорстването на синдикатите по придобивките на предишния колективен трудов договор ще доведе до фалит. В неделя вечерта пред НТВ Дянков за пореден път очерта алтернативата пред железниците - реформа или обявяване в несъстоятелност, като второто може да стане още тази седмица.

След няколко дни на срещи синдикатите и ръководството на БДЖ не постигнаха никакво съгласие по новия колективен договор. Управата на компанията опитва да наложи нова система на заплащане, в която бонусите да са само за добре работещите, и намалява редица добавки и допълнителни почивни дни. Това според синдикатите ще намали доходите на железничарите с около 35%. "След три години на замразени доходи няма как да се съгласим сега да бъдат орязани с 35%", категоричен бе Бунев. Другият много спорен момент е невъзможността на управата да съкращава хора без изричното съгласие на синдикатите, какъвто текст би блокирал всякакви опити за оптимизиране на персонала.

Вчера към гладната стачка на двама кондуктори се присъедини още един железничар - началник влак от Превозна служба-Перник Кирил Руменин. По данни на синдикатите над 80% от работниците са стачкували. Нито един влак не тръгна от Централна гара в София, Перник, Мездра, Горна Оряховица, Пловдив, Стара Загора, Видин. От 225 влака, които е трябвало да се движат през деня в страната, са спрели 193. Според синдикатите стачката се разраства, защото вчера са стачкували за първи път служители от гара Езерово (преди Варна), Владимир Павлов (преди Бургас), Страцимир, Берковиц, Бойчиновци, Кунино.
1
1242
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
05 Декември 2011 22:28
Що така бърза? При губещо предприятие всеки ден престой е печалба.Нали?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД