:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Софийска вода" ощетила клиенти с надути такси за пречистване



Груби нарушения на "Софийска вода" при определянето на цената за пречистване на водата е довело до повишаване на сметките, е открила проверка на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това съобщи вчера председателят на комисията Ангел Семерджиев. Проверката на регулатора е била на случаен принцип и е установила, че дружеството е начислявало такса пречистване на банкови офиси и други административни сгради като на големи промишлени замърсители. В резултат на това фирмите са ощетявани с около 30 ст. за куб.м, посочиха от регулатора. За тези нарушения е съставен акт на "Софийска вода" за 200 000 лв. Това е минималната санкция за подобно нарушение, а максималната е 500 000 лв. Проверката ще продължи и вероятно ще бъдат съставени още актове, включително може да се стигне и до налагане на най-високата санкция, заявиха от ДКЕВР. Според експертите на дружеството именно заради изкуствено оскъпеното пречистване на водата най-вероятно няма бъде прието искането на "Софийска вода" за повишаване на цената с 10% от началото на следващата година. Поскъпване можело да има, но по-късно през годината.

Ангел Семерджиев съобщи също, че нарушения в "Софийска вода" са установени и при отчитане на инвестициите, както и в счетоводните отчитания на дружеството.

Общо 64 проверки има във ВИК дружества в цялата страна. Нарушения са открити почти във всяко от тях, съобщиха от ДКЕВР. Милена Миланова, член на ДКЕВР, прикани потребителите да проверяват във фактурата си каква степен на пречистване на водата е таксувана. Клиенти на "Софийска вода" с начислени по-високи такси трябва да поискат от дружеството да им върне надвзетите суми. ДКЕВР може само да го санкционира за нарушение, но не и да изиска връщане на такси на потребителите, уточниха от комисията.

1
1681
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
14 Декември 2011 10:50
Имам питане: не е ли по-нормално тези глоби да отиват при ощетените? А сега бития-бит, е.....-е..., а парите отиват в държавен орган. Според мен принципа навсякъде при такива ситуации е да се връщат пари на ощетените.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД