:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,577,850
Активни 125
Страници 2,074
За един ден 1,302,066

Българският бизнес вече не е оптимист за пазара на труда

74% от работодателите са замразили плановете за разширяване, а 10% ще правят нови съкращения догодина
Българският бизнес няма големи очаквания за развитие през първите три месеца на 2012 г. и затова 10% от работодателите ще бъдат принудени отново да правят съкращения на служители. Това показва най-новото обзорно изследване на Менпауър за заетостта през следващите три месеца, което се провежда сред 65 000 работодатели в 41 държави в цял свят. В България проучването е направено сред 754 мениджъри.
Едва 14% от работодателите планират да наемат нов персонал, а 71% не смятат да правят промени. Прогнозата е изключително песимистична на фона на намеренията на бизнеса за последното тримесечие на 2011 г. Тогава върху заетостта спира да влияе положително сезонния фактор, много хора биват съкращавани, но въпреки това всеки пети работодател планираше разширяване на персонала, а намаление очакваха 9%.

Разликата между мениджърите, които планират съкращения, и тези, които се канят да назначават, дава нетният обзор на заетостта за следващото тримесечие. За началото на 2012 г. той все още е положителен - плюс 4%. Три месеца по-рано обаче този показател беше значително по-оптимистичен - плюс 13%.

В 7 от 10 индустриални сектора все пак са отчетени положителни намерения за наемане на персонал през следващото тримесечие, но те са далеч от данните за периода октомври-декември. Най-оптимистични са във финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите. Там фирмите, които смятат да се разширяват, са 12% повече от тези, които ще съкращават хора, но пък в края на 2011 г. разликата е била 20%. Минимален оптимизъм има и в производството (5% нетен обзор), но това е далеч от очакванията в края на 2011 г. (14%). В публичния и социалния сектор явно никакви заплахи на Симеон Дянков за реформа не могат да уплашат началниците и тук нагласата за назначения преобладава пред тази за съкращения.

След края на летния сезон се очаква съкращенията в ресторантите и хотелите да продължат с пълна сила. Най-отчаяни са работодателите в търговията, които започнаха тази година с намерението да разширяват персонала (11%), а в края й очакванията им са дори по-оптимистични (+16%). След празниците обаче повечето смятат да съкращават.

"Българските работодатели действат подобно на тези от други места по света. Сред несигурността на пазарите - особено в Европа - те остават предпазливи и предприемат подхода "да изчакаме, за да видим", заяви Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

Най-големи остават шансовете за намиране на работа в София и Пловдив. В тях продължават повече работодатели да търсят персонал, отколкото да съкращават, и нетният обзор на заетостта е съответно +10% и +6%. За сравнение обаче тримесечие по-рано нетният обзор на заетостта в София стигна до +19, а в Пловдив до +10. В Русе сривът в намеренията за наемане на персонал е най-голям - от +10% в края на 2011 г. до - 4% в началото на 2012 г. За Варна нетният обзор на заетостта пада от +5% до - 5%, а за Бургас от + 5 до -3.

Според Надя Василева страната ни продължава да се възползва от продължаващата несигурност в Гърция. "Търговската секция на гръцкото посолство посочва, че за последните 10 години България се е превърнала в топ дестинация за гръцките фирми, докато те търсят да се облагодетелстват от по-ниските нива на корпоративните данъци и цената на труда. По ориентировъчни данни те са 4 пъти по-ниски, отколкото в Гърция", твърди Василева.
25
5296
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
13 Декември 2011 20:11
Не си струва да се работи в България за жълти стотинки.
Затова препоръчвам терминала на летище София и накъдето Ви видят очите...
Светът е широк...
13 Декември 2011 20:28
"Предприемчивите" си мислят , че плащат. а служителите им на ум казват : " за толкова пари- толкова работа". И се влиза в един цикъл...... пай се.
Затова сме и на този хал и никаква криза не ни е виновна. И реки от мед да се изсипят - манталитета на българина е такъв. Народът го е казал : Богат на беден не вярва. А богатия пък знае , че бедния не може да мисли и го натиска надолу , за да не му гледа в паничката, а държавата го довършва с битовизми - пререгистрации на коли и лични докуненти, промени в регистрационни режими и т.н. И резултата - БГ е най бедна май веке не само в ЕС. Не се отнася за истинските демократи - 4.7 % от населението .
13 Декември 2011 20:45
Така така
Колко стотин хиляди Работни Места се закриха от "кградящите" от ГЕРБ под ръкоплясканията на патриотарите от бАтака?
Криза е нали така батета
Само че криза криза - плашите с гърция а жумите за другия комшия Турция е втора по ръст в света

Я споделете Кой точно ще ви плаща пенсиите другари гербери? И между другото кое повече предпочитате "европейското и патриотично" управление на герб и атака или азиатско ориенталското на комшиите от юг
Между другото - дори да не броим профуканите години - само като чиства финансова загуба управлението на герб до момента е 10-15 млрд лева назад.
Разхвърляно на бройката им избиратели .... по десетина бона на герберистко батакистка глава.
Как викате е удобно да си платите масрафа - в кеш, в брой или на каса?
Или викате солидарност трябва - циркът ваш, масрафите нашите
13 Декември 2011 21:57
"Предприемчивите" си мислят , че плащат. а служителите им на ум казват : " за толкова пари- толкова работа". И се влиза в един цикъл...... пай се.


Това не е съвсем така. Поне сред познатите ми се работи страшно много. Редовно се остава след 8.5 часа на ден в офиса (без заплащане, разбира се), често се работи и през почивните дни. И как иначе при тази безработица.

Хората си работят, и явно "предприемачите" ни са проблема. За 22 години стана очевидно, че "възнаграждаваните за риска" са неспособни нито да намерят пазар за продукцията/услугите, нито да организират както трябва производството, нито пък да привлекат капитал за да разширят дейността си или да повишат ефективността на работниците.
13 Декември 2011 22:24
Аз разчетох заглавието малко по-различно от съдържанието. Че бизнесът вече не е оптимист какво качество му се предлага на пазара на труда. И да ви кажа - ще е прав!
Ако някое българско правителство трябва да избере един-единствен приоритет - то това само и единствено образованието. Това е приоритетът на приоритетите, всичко останало е следствие...
13 Декември 2011 22:26
Българският бизнес е лика прилика с българските политици, с една дума - нефеля
13 Декември 2011 22:51
Bloomberg: Fitch Ratings revised down its credit outlooks for Bulgaria
Не че го няма в горещите, ама все пак и тук да чиститим на печелившите.
Кое казвате е първото правителство от 14 години насам на което му свалят рейтинга?
Аааааа ама те били патриоти, ама те ревяли червени прашки, ама то било криза, ама той народа Го искал, ама Той бил говорил просто и ясно
Ех булгар булгар
Много глад и мизерия има да види територийката, много
Да се надяваме - с лечебна цел - някак непригодните Трябва да се научат веднъж и завинаги, че тази работа с гласуването не е а всеки и е най добре лековерните да отстъпят виновно в страни
14 Декември 2011 05:31
"Най-оптимистични са във финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите."
Към горното добавяме и публичния сектор, където началниците нямали притеснения да назначават нови хора, и установяваме, че всичкото туй е от не-реалния сектор. А онези, които реално трябва да произвеждат и да издържат гореказаните, са се завили и замаяли какво да правят. С една дума, икономика никаква, обаче паразити - бол.
14 Декември 2011 07:41
Какво означава "български бизнес"?
---------------------------------------------------
Блогът на Генек
14 Декември 2011 09:09
Ще онагледя темата с пример от моята практика, защото смятам, че е много показателен. Преди около две и половина години започнах строителството на консервна фабрика, като уверенията на инвеститора бяха, че ще бъде финансиран по САПАРД . Разчетите на инвеститора бяха да се използва селскостопанска продукция от околните села, защото сме зеленчукопроизводителен район. Тогава се шегувахме, че новата власт ще се отметне и инвиститора ще бъде изигран. Така и стана. Заляхме основите и до тук. В същото време САПАРД активно финансира тъй наречените "къщи за гости", които се ползвот само два три месеца в годината. Италиански кетчуп, китайска лютеница, египетски картофи, турски домати и т.н. Та моето мнение е, че некадърното управление и корупцията са причината за кризата.
14 Декември 2011 09:11
Това е някакъв нонсенс, български бизнес...
Вече 22 години се убеждавам, че такъв просто няма.
14 Декември 2011 09:17
Не, че го няма в "горещите", ама все пак, за неразбралите:
Абадабчо2011-12-14 09:00:15

Рейтинговата агенция "Фич" ревизира икономическата перспектива на България, Чехия, Латвия и Литва от положителни на стабилни заради влошаващото се положение в Европа.

Това е първата агенция, която намалява рейтинга на България.

Редакцията, Объркан съм. Рейтингът ли намаляват или перспективата пред рейтинга от положителна на стабилна (стабилна значи, че рейтингът няма да се намалява, а ще остане същия)?
Разяснете ми, защото както гледам и форумното мнозинство не прави разлика.
14 Декември 2011 09:26
Май че не се виждат никакви перспективи за излизане от перманентната ксриза, в която ни набутаха другарите и сининикаквите лумпени след 10.11.1989 г.
14 Декември 2011 09:30
Бизнес - Business в превод означава работа, занятие, служба.
Български бизнес = Българска работа
Е? Какво да коментираме?
14 Декември 2011 10:09
Ами как да са оптимисти българските пишман-бизнесмени, като разчитат само на обществени поръчки, кражби и далавери. Помислиха си, че закалката на Комсомола и АОНСУ ще ги изведе до невиждани висоти в строителството на капитализма, ама нещо оплетоха конците накрая, та резултатите са видни.
14 Декември 2011 10:28
Мрънкачите се оляхте днеска ...
14 Декември 2011 10:39
Защо "вече", той кога е бил оптимист? До сега ли?
14 Декември 2011 11:16
Какъв български бизнес?Какви 5 лева?Назначените БГ капиталиси, това ли са бизнесмените?Ми те още си живеят в ерата на комунизма бе.Държавни поръчки, батко и братко, далавери.Ако ги поставиш в условията на реална конкуренция, ще фалират за 24 часа.
14 Декември 2011 12:06
Навремето един стар човек ми каза "Ако мислиш само до утрешния ден ще си купиш хляб, ако мислиш за след година ще посадиш нива жито, ако мислиш за след 10 години ще посадиш дръвче, а ако мислиш за след 100 години ще направиш училище"
14 Декември 2011 12:28
Българския бизнес се кръсти с две ръце кризата да не свършва .....свърши ли......отиде им далаверата.Справка доходите на бизнеса за 2010- 2011
14 Декември 2011 12:55
Според министъра на икономиката Трайчо Трайков жени под 30-годишна възраст са заели около половината от ръководните постове в България, съобщава арабската "Ал Джазира", цитирана от "Фокус". Министърът заяви на втория Международен форум на женското предприемачество на 2 декември, че около една трета от фирмите в България са собственост или се ръководят от жени, а във възрастовата група до 30 г. съотношението е едно към едно.Видимо затлъстелия Мутропожарникарин губи вече и дамската подкрепа.
14 Декември 2011 13:12
Тогава се шегувахме, че новата власт ще се отметне и инвиститора ще бъде изигран. Така и стана. Заляхме основите и до тук. В същото време САПАРД активно финансира тъй наречените "къщи за гости", които се ползвот само два три месеца в годината.

Сега ако кажеш, че са постоили и нов път или разширили стария до селата с къщите за гости, картинката ще бъде пълна. Иначе радостта тук от факта, че бизнесът е натикан в ъгъла ме кара сериозно да се замисля дали да не запаля една свещ. То, когото Господ иска да погуби, първо му отнема акъла.
14 Декември 2011 14:21
В България много трудно се прави бизнес. Поради хиляди бюрократични ограничения и безсмислени разрешения. Даже започнах да мисля, че в България законен бизнес не може да се прави. Все някъде нещо не е според изискванията на бюрократите, и най-важното - няма начин да стане законен бизнес, поради противоречиви и взаимно-изключващи се изисквания.
Това е. Затова чуждите инвеститори не искат да правят бизнес у нас. А български бизнесмен може да прогресира само ако е мошеник.
14 Декември 2011 14:44
M`даааааа
14 Декември 2011 15:25
Път не направи, но изгради канализация на цялото село.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД