:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,571,575
Активни 87
Страници 15,683
За един ден 1,302,066

Българският фермер се замогнал с 23% за година

Доходите на българските фермери са скочили с 23% за година при средно 6.7% ръст за ЕС, отчете Евростат. Страната ни е в челната десетка по увеличение, като №1 и №2 са Румъния и Унгария, където заетите в селското стопанство се радват на над 40% ръст на доходите "на калпак". В някои държави от ЕС обаче фермерите реално са обеднели.
Увеличението на доходите в ЕС като цяло се обяснява повече с повишението на цените на агростоките и по-малко с разрастване на производството.
Междувременно вчера НСИ обяви, че в България продукцията на селското стопанство се е увеличила с 13.5% за година, като е достигнала 8.44 млрд. лв. Най-голям дял имат зърнените култури - пшеницата, царевицата, ечемикът и др.

Какво произвежда българското село,
дял на продукцията по базисни цени, 2011 г.

Зърнени култури27.2%
Маслодайни култури20.9%
Живи животни13.3%
Животински продукти13.2%
Неселскостопански неотделими второстепенни дейности7.5%
преработени растителни продукти6.2%
Фуражни5.3%
Плодове3.1%
Зеленчуци2.5%
Картофи0.7%
Други раст. култури0.1%

Източник: НСИ


10
1601
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
21 Декември 2011 19:43
Туй ще да е само от изключителната реколта от дренки!
21 Декември 2011 21:00
Не само - и от круши, и от тикви, и от компири.......................
21 Декември 2011 23:16
що ги не дадете в абсолютни стойности? Доходите и сравненията.
21 Декември 2011 23:22
Естествено. Убеден съм, че в Македония - още повече, както и в Турция.
И в една Гърция селското стопанство не е в толкова плачевно състояние, колкото другите отрасли.
От години ни се тръби, че инвестициите в храни са най-перспективни.
В условията на криза - това става все по-очевидно. Да видим, обаче, дали Меркел
ще изпълни заканата си да торпилира субсидиите в селското стопанство.
22 Декември 2011 04:08
Бонго,

Субсидиите са най-вредната намеса навсякъде. Повсеместните субсидии в развития свят тотално изкривяват "пазара" (заедно с квотите - до степен да не остане нищо пазарно), създават едни псевдобизнесмени (хрантутници на издръжка на останалите данъкоплатци) и в същото време обричат на гладна смърт земеделците в третия свят, чиято несубсидирана продукция е тотално неконкурентна...
Сбъркан свят!
22 Декември 2011 06:51
Още една много прозорлива мисъл на Боко. Да ни е жив! Каза ли ви Той: "Идете да пасете овцете!"??? Каза ви. Хак вие сега, като гледате как са се замогнали овчерите и говедарите. Ама не слушате, ей! ТОЙ ви дава златни съвети, ама вие като магарета на мост...
22 Декември 2011 08:19
Бабче, то за овцете Бойчо е прав, ама това дето плодовете и зеленчуците имат такъв мижав дял си е предизвестена катастрофа. И следва оня министър , дето разбира само от кастриране на кучета , да попита специалисти и да изработи програма за стимулиране на тия отрасли.
22 Декември 2011 10:10
Пикачу

От таблицата се вижда, че почти половината от земеделската ни продукция е зърнени и маслодайни култури - продукция с ниска принадена стойност, която облагодетелства едрите земевладелци, арендатори и износителите на зърно. Останалите - с малки площи обработваема земя - могат да разчитат на някаква печалба само от производството на зеленчуци и плодове. Но липсва достатъчно мощна преработвателна промишленост, която да е основен купувач на тази продукция. Затова делът на култури с висока принадена стойност /зеленчуци, плодове/ е толкова малък. Пък и това, което се произведе, се изкупува на безценица от прекупвачите, които всъщност реализират печалбата. Така че, според мен, заглавието на статията би трябвало да е: "Едрите земевладелци и арендатори и търговците на земеделска продукция в България се замогнаха с 23% за година". Другото си е чист популизъм.
22 Декември 2011 10:24
Като начало правителството може да създаде борси за плодове и зеленчуци. С пари от ЕС и от бюджета, не струват много, но да са истински борси с аукцион, както в Париж, а не сегашните разтоварища и складове обслужващи единствено прекупвачите.
Второ, всяка община да се задължи със закон, да отдели тържище за производители, на което да няма право да стъпи прекупвач, или търговец-тарабаджия (освен като краен потребител).
Трето, да се вазстановят, макар и в по-малки мащаби поливните системи, без които овошки и зарзават не може да се гледа. Както е в безводна Гърция и навсякъде. Сегашната "Напоителни системи" ЕООД са едни паразити и тунеядци, които само канализираха доразграбването на поливната инфраструктура наченато от Иван Костов.
Четвърто, да се подпомогнат преработвателните предприятия като държавата им гарантира нисколихвени кредити. Рискът е малък, а приходите от ДДС и осигуровки по-късно ще надхвърлят в пъти разходите.
22 Декември 2011 10:35
VAERINGJAR, Пикачу
За съжаление българските зеленчукопрерабогвателни /консервни/ предприятия работят с македонски, гръцки, турски, ......, но не и с български зеленчуци!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД