:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,498,727
Активни 106
Страници 1,319
За един ден 1,302,066

Депутати ще искат отчет от ГЕРБ и БСП за субсидията на независимите

Парламентарната комисия за борба с корупцията ще отправи писмено запитване до ръководствата на ГЕРБ и БСП как разходват субсидията на деклариралите принадлежност към тях независими депутати. Това обяви шефът на комисията Камен Костадинов. Управляващите и социалистите ще трябва да отговорят дали са използвали част от държавните пари, за да плащат на независимите или на посочени от тях неправителствени организации, фондации или други юридически лица. Според справка от финансовото министерство, с която разполага органът, 18 независими са обявили принадлежност към ГЕРБ, а един към БСП.

"Когато получим отговор, ще преценим дали да отправим подобно питане и към Сметната палата, която е единственият орган, оторизиран да проверява разходите на партиите", допълни Костадинов. Комисията се отказа да изслушва вътрешния министър Цветан Цветанов и зам.-шефа на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова за твърденията им, че управляващите покриват разходите на независимите, както поиска бившият атакист Димитър Карбов. "В случая нас ни интересува информацията и не намираме за необходимо присъствието на каквито и да било представители", обясни Костадинов.
1
1285
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
09 Февруари 2012 04:00
/:/ "Депутати ще искат отчет от ГЕРБ и БСП за субсидията на независимите"
...................................................................................
НЯМА, не може да има и НЕ трябва да има държавна субсидия за станали ПОСТ ФАКТУМ "независими" депутати- т.е., такива, които НЕ са се явявали на Избори и НЕ са влезли в Парламента като независими(т.е., не са станали депутати чрез изборна партийна листа)!
Чл. 25 ал.3 има предвид тъкмо и само депутати, които са влезли в Парламента като НЕзависими, а НЕ такива, които впоследствие са се обявили за "независими"! Както и за депутати от предизборни партийни Коалиции, но НЕ и за депутати, напуснали ПГ на партия, която НЕ е в предизборна Коалиция!!!
Всъщност, може да се каже, че чл. 25. ал. 3 се отнася най-вече за депутати от предизборни партийни коалиции! Но "Атака" и РЗС НЕ са участници в предизборни партийни коалиции- съответно, казусът с напусналите ПГ на "Атака" и РЗС депутати и държавната субсидия за тези партии НЕ е казусът по чл. 25 ал. 3 от Закона за политическите партии!!!
И тъй като държавната субсидия за съответна партия се определя на база 240 депутати и колко броя има в ПГ на съответната парламентарна партия, то ако има в Парламента( в този Парламент НЯМА!) влезли като независими депутати, и тъй като държавната субсидия се дава на партия, а не на депутат, такъв депутат има право да насочи "неговата" 1/240 част от държавната субсидия за партии към съответна партия, към която той "обяви принадлежност"!
Ерго, чл.25 ал. 3 от Закона за политическите партии НЕ се отнася за случаи на станали впоследствие "независими" депутати и НЕ трябва да се прилага за такива случаи, както и за случаи, когато депутати напуснат ПГ на партия, която НЕ е участник в предизборна Коалиция!!!
Справка:
ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
...
Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) (1) Държавната субсидия се отпуска ежегодно на четири равни транша от централния бюджет за финансиране на политическите партии или коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители.

(2) Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция.

(3) Държавната субсидия, отпускана на всяка коалиция по ал. 1, се разпределя между съставляващите я партии според коалиционно споразумение. При липса на коалиционно споразумение или промяна на членския състав на парламентарните групи на политическите партии или коалициите, образувани в резултат на последните парламентарни избори, държавната субсидия се разпределя, като се предоставя на политически партии, учредени преди парламентарните избори, които имат съдебна регистрация и сформирана парламентарна група, или на политически партии, към които независимите народни представители декларират принадлежност. Министерството на финансите превежда дела от субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД