:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Чиновниците пак са шампиони по усвояване на европари

Държавната администрация отново е за пример при усвояването на европейските пари. Това показва годишният доклад по 7-те оперативни програми за м.г., който бе представен вчера пред парламентарната комисия по европейски въпроси. От данните става ясно, че фаворит по разплащане през м. г. е именно програма "Административен капацитет", която бележи ръст от 4% в сравнение с предходната 2010 г. Така усвоените пари по нея вече гонят 30 процента при общ бюджет от 181 млн. евро. Добре са вървели и плащанията по "Конкурентоспособност", но заслугата е изцяло на инструмента Джереми, чрез който фирмите могат да кандидатстват за евтини заеми. Близо двоен ръст в усвоените средства в сравнение с 2010 г. отбелязва и програма "Транспорт". По нея се финансира изграждането на столичното метро.

Според министъра по еврофондовете Томислав Дончев няма риск от загуба на средства въпреки изоставането по някои от програмите. Към края на м.г. са били усвоени 65.5% от общия бюджет на 7-те оперативни програми, който е над 8 млрд. евро. Реално платени са обаче под 20 на сто от парите.

Според Центъра за икономическо развитие независимо от полаганите усилия България е на предпоследно място по усвояване на средства от ЕС, като по-зле се справя само Румъния. Продължават сериозните проблеми при използването на сумите и има голяма разлика между договорените и платените средства, отбелязват експертите в последния си доклад.
2
1398
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
09 Февруари 2012 16:06
Някой ще обясни ли какво значи 62,5 % усвоени , а под 20% платени??? Разликата от 42% от държавния бюджет ли са платени или си висят неплатени???Ако са излезли от бюджета нали ви става ясно защо няма пари за по високи заплати, пенсии, помощи и т.н.,както и като как чиновниците от определени министерства прибраха по 10 до 40 хил. лв. от ТЕЖКАТА работа по програмите!!!
09 Февруари 2012 16:09
Моля цифрите да се четат 65.5 % и 45.5% .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД