:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,111,165
Активни 82
Страници 9,996
За един ден 1,302,066

Бедността в Европа грози най-много българите

Над 42% от хората у нас са застрашени от мизерия, в Чехия са само 14 на сто
Населението на България е най-застрашено от бедност в целия Европейски съюз, показват последните данни на Евростат. У нас 42 процента от хората са изправени пред този сериозен проблем. Румъния е втора след нас с 41%, следвана от Латвия (38%), Литва (33%) и Унгария (30%). В останалите страни този процент е значително по-нисък. Така например в Чехия едва 14% от хората са засегнати, в Швеция и Холандия (по 15 процента), в Австрия, Финландия и Люксембург (по 17 на сто).

През 2010 година 115 милиона души, или 23.4 на сто от населението на 27-те страни, членки на ЕС, са били застрашени от бедност или социално изключване. Това ще рече, че месечният им доход е бил под 60% от средния за страната след социалните плащания или са били неспособни да си плащат сметките, да се отопляват подобаващо или да консумират необходимото количество протеини. Третият показател за риска от бедност е слаб работен потенциал на възрастните членове на домакинството (под 20 процента от общия потенциал през изминалата година).

Двадесет и седем процента от децата под 18 години в Евросъюза са били изложени през 2010 година на опасност от бедност или социално изключване спрямо 23 процента от населението в трудоспособна възраст (18-64 години) и 20 процента от възрастното население (над 65 години). Децата са най-засегнати в 20 страни членки, докато възрастните са в най-голям риск от бедност в България (55.9 на сто) и Румъния (39.9 на сто). Делът на застрашените от бедност деца под 18 години достига 48.7 на сто в Румъния и 44.6 процента в България, докато във Финландия е едва 14.2 на сто, а в Швеция - 14.5%. Най-голям е делът на хората в риск от бедност с доход, по-малко от 60 на сто от средния национален доход след социалните плащания в Латвия (21.3 на сто), Румъния (21.1 на сто), България и Испания (по 20.7 на сто). Делът на изпитващите сериозни материални лишения (неспособност да се плащат сметки, да се отопляват подобаващо, да консумират протеини) в България е 35 процента, а в Румъния - 31 на сто.

32
2639
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
08 Февруари 2012 19:50
Населението на България е най-застрашено от бедност в целия Европейски съюз, показват последните данни на Евростат.

Евростат, Тодор Живков ви праща много здраве! Населението на България е най-осигуреното и независимо в целия ЕС ! Благодарение на Т.Ж.! И това е факт ! Той направи всеки българин собственик на жилище и държавата България си остава световен лидер на градската собственост! Когато някой се доближи до тези нива, нека се обади! Данните са безмилостни! Цифрите са страшни! Друг е въпроса, че това направи хората лениви, безинициативни, безотговорни, откровенно мързеливи и т. н....
08 Февруари 2012 21:00
М, да! Наистина атаката на герберастите се насочва към жилищата на хората...
Ей ви го упрека - ама имате домове, значи не сте бедни...Кой ги е строил тия домове? Тодор Живков? Ариел Шарон? Приматът?
Мантрата на Тиквоний за богатите с жилища българи почва да се повтаря от другите на плета...
------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек

08 Февруари 2012 21:06
МордУхай, оти ли не ти .... по Черно фередже
08 Февруари 2012 21:17
nikola_tsanev
08 Февруари 2012 21:06


МордУхай, оти ли не ти .... по Черно фередже

Цанев, запази си този речник за вътрешносемейна употреба! И се опитай , когато разговаряш с някой да демонстрираш поне елементарни наченки на възпитание! Ракията не ти е оправдание!
08 Февруари 2012 21:19
Дебелите хора носят по-широки панталони.
Когато щракнем ключа на лампата, става тъмно/светло.
Бедността в Европа краси най-много българите.

08 Февруари 2012 21:21
генек
08 Февруари 2012 21:00


М, да! Наистина атаката на герберастите се насочва към жилищата на хората...

Искаш да кажеш към даровете на комунизма, заради който ленивците още плачат
08 Февруари 2012 22:02
Да бе! Тия от Евростат не четоха ли стенограмата от заседанието на Министерски съвет и по-специално коментара на премиера, колко се е подобрило битовото състояние - то не бяха плазми, не беше дограма, кухни, хладилници и т.н. На всичко отгоре и щедрите компенсации за отчуждаване на собственост, от които само лихвите са достатъчни за охолен живот. Е, имало тук-там три милиона мизерстващи българи, ама те са си били виновни - не са инвестирали, не са работели, остарели са, разболели са се.
А за имотите да не говорим - чак се чудя защо данъците още ги смятат в промили - абе и 5% ще са малко, ама като за начало става. То и данък наследство къде се дяна - едни 40% ще научат тези, които очакват да живеят на гърба на мама и тате, баба и дядо. Ама по-добре е 50% - по-лесно се смята.
Бедни били - разбираш ли? Я, Евростат да си оправят методиката, че нещо не изводите им не съвпадат с мнението на приемиера.
08 Февруари 2012 22:17
Абе тези от Евростат не четата ли...така, де, Патриот вече го е написал.
09 Февруари 2012 01:51
... и по-специално коментара на премиера, колко се е подобрило битовото състояние - то не бяха плазми, не беше дограма, кухни, хладилници и т.н. На всичко отгоре и щедрите компенсации за отчуждаване на собственост, от които само лихвите са достатъчни за охолен живот.


Нещо да е излъгал случайно Неуважаемия? Право куме, та в очи.

Е, имало тук-там три милиона мизерстващи българи, ама те са си били виновни - не са инвестирали, не са работели, остарели са, разболели са се.


Половината от тях са цигани - и Господ Бог не може им помогна. За дереджето на другите кой е виновен? Сигурно аз - защото не давам?
09 Февруари 2012 02:17
Броят на хората, които държат над 1 млн. лева в банка, непрекъснато се увеличава. 99 нови милионери са се появили само за една година, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Така към края на декември тези граждани са били 553. Само три месеца по-рано броят им е бил 519.

Депозитите между 1000 и 2500 лева пък са малко над 1 милион. Според статистиката има 18 630 депозита, които са между 100 и 200 хил. лева. Това е с 5300 повече в сравнение с края на 2010 г. Влоговете, които са

между 500 хил. и 1 млн. лева също се увеличават

на годишна база. Към декември миналата година те са били 1043, а през същия период на предходната година – със 121 по-малко.


Нещо да имате да кажете?
09 Февруари 2012 04:26
Мордохай:
Цанев, запази си този речник за вътрешносемейна употреба!

Всички знаем, че това е единственият му начин на изказване. Така че колега, не очаквай друго от гореспоменатия, освен закани преплетени с генеталий.
09 Февруари 2012 04:54
Парите развалят човека.Пич при бай Тошо немаше световка криза.Не бегай по периферията с тия пенизи.Една заплата=един ръчен часовник.Месо 1 к.г. 6 лева=три надници.Сирене 1.60 лева кг. надница 2 лева.И на това ако не му казваш мизерия оди се гръмни
09 Февруари 2012 04:59
Бедността е вече тук!Премиера може да разправя за забогателите българи,но покрай наводнението видяхме с очите си как живеят хората!Кирпичени къщи,направо съборетини,не е зле някой да направи филм за селата и малките градчета:безработица и разруха цари там,дори пътищата са вече пътеки!Евростат отдавна сочи,че сме най-бедните и държавата ни е най-корумпираната!Но,вместо да се засрами,Борисов се оправдава със всичко и всички!Като реже ленти-той е построил!Като дава пари от бюджета-той е дал!А като дойде време да поеме отговорност за лош доклад,за бездействие и жертви-няма го никакъв!За Краля Слънце разбрахме,но това май ще се окаже Краля на мизерията!
09 Февруари 2012 08:05
Морди,
жилището ми НЕ Е ДАР НА КОМУНИЗМА!
Осем години съм го строил, на две работи ходех, работех в свободното време, заеми теглих и изплатих, брат ми помогна...
А сега всякакви наглеци ще ми говорят, че ме мързяло, щото съм имал дом!
Имам!
Не скитам като гонен евреин, а живея, работя, гледам с отворени очи света.
И хич не ща някакви лузъри, хванали се на единствената "работа", дето я могат - троленето, да ми дават акъл и да ме заплашват.
Трай си там в пустинята, ако щеш - топни се без излизане в Мъртвото море.
Няма да позволим алчните лапи на Шейлоковците да посягат към фунта месо...
-------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
09 Февруари 2012 08:42
"На тавана в късен час, смел мишок(полски) надигна глас:Аз мишок съм пръв юнак..."- Детска песен от близкото минало
09 Февруари 2012 08:47
staria hush
09 Февруари 2012 04:54


Парите развалят човека.Пич при бай Тошо немаше световка криза.Не бегай по периферията с тия пенизи.Една заплата=един ръчен часовник.Месо 1 к.г. 6 лева=три надници.Сирене 1.60 лева кг. надница 2 лева.И на това ако не му казваш мизерия оди се гръмни

Абсолютно правилна забележка! Това е самата истина! Но Тодор Живков раздаде на всеки жилище! Няма как да го отречем .Световен факт е. А друг е въпроса, че някои тук са "строили" кръшкайки от работа, крадейки материали и т.н. и т.н. неща до болка познати! Човека не е изключение
09 Февруари 2012 08:54
Най кой по-точно Живков е раздавал жилища? Защо сред моите познати няма никой, чието семейство да е получило жилище? Дори офицерите от ДС не получаваха жилища от Живков. Виж, за Аня Пенчева знам. Както и някои други "звезди" от соц-сцената. За накои министри, партийни ръководители и други приближени на властта - също. Но чак пък всеки да е получил!?!
09 Февруари 2012 09:15
И какво като всеки българин има жилище ? 80 % от жилищното строителство по времето на Живков е панелки. Мордохай, ти в панелка ли живееш ? Ако да, чувстваш ли се горд, независим и богат от този факт ?
Тези отчайващи данни на Евростат покозват за кой ли път, че имаме управляващи, наричащи себе си политици, но нямаме държавници. За последното трябва да са налице неща като интелект, морал, дълг, чест, достойнство .... Със случайни хора начело на държавата, което е факт, особено последните 20-ина години, ще си останем в мизерията. И никакви неолиберастки политики няма да ни измъкнат от нея, щом досега не са го направили.
А циганите тук нямат нищо общо, все пак са откраднали много по-малко от политическия ни елит и неговото олигархично обкръжение.
09 Февруари 2012 09:20
Бедността в Европа грози най-много българите

Грози?
ГРОЗИ?!
09 Февруари 2012 10:24
Грози, я! Няма да ни краси!
09 Февруари 2012 11:42
Грози е в бъдеще време.
09 Февруари 2012 12:13
Единственото, което ме спира да ударя игнора на мордичката е, че не е глупав. И не вярва на писанията си, ами си заработва надника. Виж, ако им вярваше - направо костюмче с ръкави отзад.
Впрочем, на гадните ти подмятания, мога да спомена само, че работя на такова място, където няма как дори за пет минути да се отлъча.
Но нали имаш задача да дразниш, провокираш, предизвикваш - и успешно се правиш на****А си си най-обикновен п****
---------------------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
09 Февруари 2012 14:12
С две думи - най-уязвими от бедността са най-младите и най-възрастните. Едните, с цел да влязат след време в истинския живот с тотално ошлайфано и манипулируемо съзнание, а другите просто за да бъдат премахнати физически, за да се загуби всякакъв спомен и връзка с недалечното минало. Очевидно в Европа процесът върви от изток на запад и от юг на север. А ние сме в най-долния десен ъгъл...
09 Февруари 2012 14:12
staria hush
09 Февруари 2012 04:54


Парите развалят човека.Пич при бай Тошо немаше световка криза.Не бегай по периферията с тия пенизи.Една заплата=един ръчен часовник.Месо 1 к.г. 6 лева=три надници.Сирене 1.60 лева кг. надница 2 лева.И на това ако не му казваш мизерия оди се гръмни.


ПЪЛНА ГЛУПОСТ! Май разчитате на късата памет на хората.
Надницата може да е била 2 лв. някъде към 1950 година, но не и преди 1989 г. Заплатите бяха средно между 300-400 лв. Храната беше евтина, но най-важното е, че и КОНСУМАТИВИТЕ бяха евтини. Токът на голям апартамент рядко надвишаваше 10 лв., отопление на парно с изцяло включени радиатори - също до 10 лв. Домашен телефон - до 5 лв. Електрониката беше скъпа, цветен телевизор беше към 2-3 заплати, но дали нова плазма в момента не е пак толкова?

Комунизмът никога няма да се върне. Свободата на словото беше лоша дума. Но и да говорите глупости за стандарта на живот е доста подвеждащо.
09 Февруари 2012 14:30
За хората с неточна памет.
Някои цифри за стандарта на живот в народната република:
Средна заплата за 1988 г. - 244 лв.
Минимална заплата - 120 лв.
Минимална пенсия (за неосигурени) - 40 лв.
Заплата на полковник от ДС - 700 лв.
Цена на литър бензин - 1 лв. за А92
Цена на 1 кг. кашкавал "Витоша" - 4 лв.
Цена на 1 кг. краве сирене - 2,60 лв.
Цена на 500 гр. кисело мляко - 23 ст.
Цена хляб "Добруджа" (800 гр.) - 36 ст. - бял хляб - 48 ст.

Отопление на тристаен столичен апартамент плюс топла вода - между 12 и 24 лв. в зависимост от месеца.

Цена на руски цветен телевизор (самозапалващ се) - около 800 лв. за 26 инчов кинескоп, на съответен български (София 81) - 1500 лв.

Безплатно здравеопазване и безплатно образование, но и дефицит в търговията на дребно.

Животът сигурен, но твърде скромен и потискащ за инициативните. Сравнително приемлив за безхаберните и мързеливите. В общи линии - единствена соц. страна без значими бунтове и социални вълнения.
09 Февруари 2012 14:50
Patriot1965 09 Февруари 2012 14:30
За хората с неточна памет.
Някои цифри за стандарта на живот в народната република:
Средна заплата за 1988 г. - 244 лв.
Минимална заплата - 120 лв.
Минимална пенсия (за неосигурени) - 40 лв.
Заплата на полковник от ДС - 700 лв.
Цена на литър бензин - 1 лв. за А92
Цена на 1 кг. кашкавал "Витоша" - 4 лв.
Цена на 1 кг. краве сирене - 2,60 лв.
Цена на 500 гр. кисело мляко - 23 ст.
Цена хляб "Добруджа" (800 гр.) - 36 ст. - бял хляб - 48 ст.

Отопление на тристаен столичен апартамент плюс топла вода - между 12 и 24 лв. в зависимост от месеца.

Цена на руски цветен телевизор (самозапалващ се) - около 800 лв. за 26 инчов кинескоп, на съответен български (София 81) - 1500 лв.

Безплатно здравеопазване и безплатно образование, но и дефицит в търговията на дребно.

Животът сигурен, но твърде скромен и потискащ за инициативните. Сравнително приемлив за безхаберните и мързеливите. В общи линии - единствена соц. страна без значими бунтове и социални вълнения.


Точно така. Малко допълнение:
Заплата на старши проектант - 400 лв.
Заплата на начинаещ проектант - 220 лв.
Заплата работник в ЗЗУ - 250 лв.
Екскурзии до Западна Европа или поне Гърция с тези заплати - всяка година.

Лек автомобил Жигули нов - 6100 лв.
Апартамент 3-стаен панел - 6800 лв. на изплащане за 20 години без лихви.
Наем стая с баня на студент - 40 лв. на месец.
Изхранване на студент - 120 - 150 лв. на месец (храна и предимно алкохол)
По въпроса за инициативните и мързеливите - който искаше намираше начин и за допълнителни доходи.
Да не забравяме и респекта от милицията и малката престъпност.
Сега всичко това за повечето българи звучи като блян.
За съжаление.
09 Февруари 2012 17:24
Азазел!? Защо така високомерно? Да не би да сте един от новите 99 милионерчата!? И все пак в България има и други. Например, 75 % от 9-те милиона влогове са до 1000 лева. Както е прието сред възрастните - да има пари за погребение, "за да не тежат на децата". Иначе "обществото" процъфтява: 553 са влоговете над 1 милион лв. - средно по 2,83 млн. лв., общо някакви си мизерни 1,316 млрд. лв.. С по над 100 хил. са 24 666 влогове, общо 5,82 млрд.. А тези с по над 200 000 са 6 063 с 3,34 млрд. Едно на друго - над "обществото" има около 40 хиляди "умни, предприемчиви и кадърни". Останалите милиони спестители - мързеливци, ленивци, "магистрални рентиери" и всекакъв некачествен мат,риал, стискат 3,864 млрд и не щат да чуват за "саниране" и самостоятелен бизнес.
09 Февруари 2012 19:36
С под 1.000 лева в София вече не се вмества човек. Даже и да си има място за урна или семеен гроб.
09 Февруари 2012 21:52
Малка боза-6 ст.
Млечна баница-20 ст.
Милинки- 2 ст.
Автобусна карта-2,50 лв., за всички линии- 5 лв.
Винилова плоча Балкантон-2,50, вносна-5 лв.
Фотоапарат Зенит-180 лв.
Пълнител за химикалка-10 ст.
Най едрия купюр на БНБ-20 лв. с Вожда и Учителя
Маратонки Ромика-20лв.
Шямпянско Искра-3 лв.Манастилско шушукане-забравил съм.
Абонамент за Мурзилка-1,20, за Космос и Паралели-нанай.
Ако не си на опашката, вестник Спорт има само за десетина човека.
Мутра си ако имаш тристаен, Лада 1500, касетофон Хитачи, пиеш Бяло конче и баща ти носи тави на Лед Цепелин, щото е моряк.
09 Февруари 2012 21:56
Да де, ама тия всичките неща ако ти ги предложат, пък да ти вземат това, което сега имаш - няма да искаш. А да не говорим за децата ти или внуците ти - те дали ще искат. Ако имаш внуци де. А ако нямаш Господ да ти ги даде като му дойде времето.
09 Февруари 2012 21:59
Мордохай . Почнахте ли със списъците на жилищата вече? Нали беше първо тия, дето имат две - три и деца в чужбина. Значи сериозно става. Успех.
Аз нали казвам - нашият Бойко си знае работата. И Дянков и той.
09 Февруари 2012 22:34

Последният достъпен за цървулите ресурс са жилищата на хората. Ще измислят закони, специални съдилища и щурашки процедури за да ги приберат.
Дупе да ви е яко, българи. Ще дигам палец на всеки, съумял да се отърве от новата паплач.
Ма не ми се вярва много.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД